Κατηγορίες

Οι Τάφοι των Προγόνων μας

Οι Τάφοι των Προγόνων μας

Μία μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική έρευνα, προς αναζήτηση των τάφων των Αρχαίων Ελλήνων, πέραν του Κεραμεικού, όπου βρίσκεται το Δημόσιο Σήμα της Αρχαίας Αθήνας, το οποίο  εκτείνεται σε μεγάλο μήκος. Μια εναγώνια αναζήτηση των τόπων όπου βρίσκονται για αιώνες οι μεγάλες μορφές του αρχαίου Ελληνισμού, έτσι όπως ακριβώς αναφέρονται από μεγάλους ιστορικούς και περιηγητές της αρχαιότητος, όπως για παράδειγμα ο Παυσανίας, αλλά και από σύγχρονους ερευνητές, μελετητές, αρχαιολόγους ή ιστορικούς.

 • Πού βρίσκεται ο τάφος του Ευριπίδη;
  Πού βρίσκεται ο τάφος του Ευριπίδη;
  Ο Πλούταρχος, ο Βιτρούβιος, ο Πλίνιος,ο Αύλος Γέλλιος, ο Στέφανος και ο συγγραφέας του «Οδοιπορικού από το Μπορντώ στην Ιερουσαλήμ» δηλώνουν ότι η θέση του τάφου ήταν κοντά στον Βρομίσκο στην κοιλάδα της Αρέθουσας. Υπάρχει κάποια ιδιομορφία στον τρόπο προφοράς του ονόματος της πόλης. Κάποιοι όπως ο Θουκυδίδης το γράφουν ως Βρομίσκο, ενώ μεταγενέστεροι συγγραφείς, όπως ο Στέφανος μεταφέρουν το δεύτερο και το τρίτο γράμμα της λέξης και το αναγράφουν ως Βορμίσκο. Ο δε Στέφανος αναφέρει το Βορμίσκο ως πόλη της Μακεδονίας, όπου ο Ευριπίδης τραυματίστηκε από ένα είδος σκυλιών, που στην μακεδονική γλώσσα ονομάζονταν «Εστερίτσες».
 • Τι αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού για τον τάφο του Φιλίππου;
  Τι αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού για τον τάφο του Φιλίππου;
  Απάντηση στα συμπεράσματα μελέτης, που επιχειρεί να ανατρέψει ανασκαφικά και ιστορικά δεδομένα για τους βασιλικούς τάφους στις Αιγές (Βεργίνα), δίνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού. Μολονότι υπάρχει πληθώρα σχετικών επιστημονικών δημοσιεύσεων, επειδή, όπως φάνηκε και από πρόσφατα δημοσιεύματα, το θέμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ευρύτερο κοινό, κρίνεται απαραίτητο, προς αποφυγή σύγχυσης και παρερμηνειών, να δοθούν, συνοπτικά εκ μέρους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τα παρακάτω ανασκαφικά-ιστορικά δεδομένα που είναι απαραίτητα για την ορθή κατανόηση και συνακόλουθα την ερμηνεία των συγκεκριμένων ευρημάτων H ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
 • Να ελπίζουμε και πάλι στις ανασκαφές στην Αμφίπολη;
  Να ελπίζουμε και πάλι στις ανασκαφές στην Αμφίπολη;
  Οι απεικονίσεις του εσωτερικού του λόφου Καστά, μέσω των ηλεκτρικών τομογραφιών, εντόπισαν αντιστατικές δομές, οι οποίες πιθανόν να είναι αρχαίες κατασκευές. Επομένως, τα σημεία, στα οποία αυτές εμφανίζονται χρειάζονται αρχαιολογική διερεύνηση, αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού!. Ας ελπίσουμε!... Έτσι κι αλλιώς «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία»!..
 • Πού βρίσκεται ο τάφος του Στησίχορου;
  Πού βρίσκεται ο τάφος του Στησίχορου;
  Ο θάνατος του τοποθετεί­ται στο έτος 556· πρέπει να έφτασε σε πολύ μεγάλη ηλικία. Tα πενιχρά αυτά στοιχεία για τη ζωή του πήραν μυθική λάμψη με τους θρύλους που τον περιέβαλαν. Ασαφές μένει, πρώτα πρώ­τα, το όνομα Στησίχορος, που πρέπει να το δού­με ως επαγγελματικό («δάσκαλος Χορού»): το πραγματικό του όνομα ήταν, λέει, Τεισίας!..
 • Πού βρίσκεται ο τάφος του Θουκυδίδη;
  Πού βρίσκεται ο τάφος του Θουκυδίδη;
  Λίγα λόγια για την μεγάλη αυτή ιστορική μορφή, αλλά και οι πληροφορίες που έχουμε για το πού βρισκόταν ο τάφος του. Μη λησμονούμε, ότι για την πολιτική του δράση μας δίνει πληροφορίες ο ίδιος στο έργο του: το 430 π.Χ. αρρώ­στησε από τον λοιμό· το 424 εκλέχτηκε στρατη­γός και στάλθηκε στο βόρειο Αιγαίο, όπου όμως δεν μπόρεσε να σώσει την Αμφίπολη από τις επιθέσεις των Σπαρτιατών του Βρασίδα, με απο­τέλεσμα να εξορισθεί για τα 20 χρόνια που ακολούθησαν και που, κατά δικές του πληροφορίες, υποχρεώθηκε να τα ζήσει μακριά από την Αθή­να (V 26)!..
 •  Πού βρίσκεται ο τάφος του Διογένη του Κυνικού;
  Πού βρίσκεται ο τάφος του Διογένη του Κυνικού;
  Λίγα λόγια για τη ζωή και τη δράση του μεγάλου αρχαίου κυνικού φιλοσόφου, Διογένη του Κυνικού, ο οποίος, σύμφωνα με τις πηγές, ζούσε συνεχώς μέσα στο πιθάρι του και όταν ο Αλέξανδρος προθυμοποιήθηκε να του δώσει ό,τι ήθελε, αυτός απάντησε: «μη μου κρύβεις τον ήλιο»! Πέθανε πολύ γέρος στην Κόρινθο. Οι Κορίνθιοι τον τίμησαν μετά το θάνατό του και έστησαν προς τιμήν του άγαλμα σκύλου, ενώ οι κάτοικοι της Σινώπης τον τίμησαν με χάλκινες εικόνες και με θαυμάσιο επίγραμμα, χαρακτηριστικό της γνώμης και της εκτίμησης που έτρεφαν γι' αυτόν!.. Διαβάστε το κείμενο!..
 • «Μίλησε» ο σκελετός που βρέθηκε στην Αμφίπολη;
  «Μίλησε» ο σκελετός που βρέθηκε στην Αμφίπολη;
  «Ένας άνθρωπος μετρίου αναστήματος για τα σημερινά δεδομένα, με καστανά ή καστανοκόκκινα μαλλιά και λευκό δέρμα είναι ο νεκρός της Αμφίπολης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, αυτή θα ήταν η περιγραφή του ανθρώπου που τάφηκε εκεί και προκύπτουν από τα δεδομένα για την εποχή όπου έζησε και τις συνθήκες που μας είναι γνωστές έως τώρα.»
 • Απίστευτης ομορφιάς και κάλλους η κεφαλή της Σφίγγας στην Αμφίπολη!..
  Απίστευτης ομορφιάς και κάλλους η κεφαλή της Σφίγγας στην Αμφίπολη!..
  Βρέθηκε ακέραια με ελάχιστη θραύση στη μύτη. Έχει ύψος 0,60 μ. Το κεφάλι ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο. Στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο. Στο κάτω μέρος του λαιμού σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της. Έχει κυματιστούς βοστρύχους, που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία. Πρόκειται για γλυπτό εξαιρετικής τέχνης. Βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών!..
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών