Κατηγορίες

Αρχική

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟΝ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Τι σημαίνει άραγε ελευθερία του Τύπου;

Ο τύπος, ταυτόσημος της ελευθερίας, χωρίς την οποία δεν είναι δυνατό να εκπληρώσει την αποστολή του, έγινε το κόκκινο πανί των ανελεύθερων και τυραννικών καθεστώτων και η ανάπτυξή του είναι διαφορετική και πολύμορφη, ανάλογα με τις συνθήκες, αλλά και τον πολιτισμό των χωρών που παρουσιάστηκε. Λειτούργημα υψηλό ο τύπος, αποτελεί την ψυχή των δημοκρατικών καθεστώτων, και ο Βρετανός ιστορικός Μακόλεϊ, εκτιμώντας σωστά την αξία του και τη σημασία του, τον αποκάλεσε «Τέταρτη Εξουσία» –μετά την εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία.

ΤΥΠΟΣ, κατά την έννοια την σημερινή, είναι οι πάσης μορφής εφημερίδες και τα περιοδικά που κυκλοφορούν ημερησίως ή κατά τακτά χρονικά διαστήματα (ανά εβδομάδα, δεκαπενθήμερο ή μήνα) στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Η εμφάνιση του τύπου αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πνευματική επανάσταση και, μαζί με το βιβλίο, επηρέασε αποφασιστικά τις τύχες των λαών, καθώς με τις ειδήσεις, τα άρθρα, τα σχόλια, τη διοχέτευση νέων ιδεών κ.ά. που διαδίδονταν ευρέως μέσω του τύπου –μέχρι την εφεύρεση του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης– διαμορφώθηκε η λεγόμενη κοινή γνώμη και συχνά η πολιτική και οι σχέσεις λαών και κρατών.
Ο τύπος, ταυτόσημος της ελευθερίας, χωρίς την οποία δεν είναι δυνατό να εκπληρώσει την αποστολή του, έγινε το κόκκινο πανί των ανελεύθερων και τυραννικών καθεστώτων και η ανάπτυξή του είναι διαφορετική και πολύμορφη, ανάλογα με τις συνθήκες, αλλά και τον πολιτισμό των χωρών που παρουσιάστηκε. Λειτούργημα υψηλό ο τύπος, αποτελεί την ψυχή των δημοκρατικών καθεστώτων, και ο Βρετανός ιστορικός Μακόλεϊ, εκτιμώντας σωστά την αξία του και τη σημασία του, τον αποκάλεσε «Τέταρτη Εξουσία» –μετά την εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία.
Η πρώτη ελληνική εφημερίδα, ως γνωστόν, κυκλοφόρησε στις 31 Δεκεμβρίου 1790 στη Βιέννη. Εκδότες της υπήρξαν οι αδερφοί Μαρκίδες Πουλίου, από τη Σιάτιστα της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ σήμερα ο ελληνικός Τύπος κατακλύζεται από χιλιάδες εφημερίδες και περιοδικά!

Τι είναι εφημερίδα. Εφημερίδα, με τα σημερινά δεδομένα, θεωρείται κάθε ενημερωτικό έντυπο που κυκλοφορεί σε τακτά χρονικά διαστήματα (καθημερινά, εβδομαδιαία, ανά δεκαπενθήμερο κτλ.).
Στον πληθυντικό «εφημερίδες» αποκαλούσαν οι αρχαίοι Έλληνες τα πινάκια ή τους παπύρους, όπου κατέγραφαν τα καθημερινά έσοδα και έξοδα της κατοικίας τους. Αργότερα πήρε τη σημασία των λογαριασμών και της καταγραφής των καθημερινών γεγονότων. Ήταν δηλαδή ένα είδος λογιστικού και ενημερωτικού ημερολογίου. Η λέξη αναφέρεται από το Λουκιανό, ο οποίος χαρακτηρίζει κάποιους σύγχρονούς του φιλοσόφους «εν εφημερίσι φιλοσοφούντας». Με την παραπάνω έννοια χρησιμοποιείται η λέξη και στα βυζαντινά χρόνια και ύστερα απ’ αυτά, δίχως να μπορεί να ειπωθεί πότε ακριβώς, πήρε τη σημερινή σημασία της. Ίσως ανάμεσα στο 16ο και 17ο αι.
Ο Μ. Αλέξανδρος διέταξε να γράφονται «βασίλειοι» ή «βασιλικαί εφημερίδες», με κάθε είδους ειδήσεις (στρατιωτικές, πολιτικές και άλλες). Αναφέρονται μάλιστα και ονόματα συντακτών τους, όπως του Διόδοτου του Ερυθραίου και του Ευμένη του Καρδιανού. Φυσικά εκείνες οι «εφημερίδες» δεν είχαν καμιά σχέση με τις εφημερίδες των νεότερων χρόνων. Τα ρωμαϊκά όμως acta diurna είχαν πολλά από τα σημερινά χαρακτηριστικά μιας εφημερίδας. Διακόσια χρόνια π.Χ. οι Ρωμαίοι έγραφαν τις ειδήσεις πάνω σε λευκές σανίδες που τις αναρτούσαν σε δημόσιους χώρους, ως ανακοινωθέντα, μαζί με τα νέα της ημέρας, για ενημερώνεται ο ρωμαϊκός λαός. Από την εποχή του Ιούλιου Καίσαρα (48 π.Χ.) αυτές οι τοιχοκολλήσεις ονομάζονταν acta senatus. Ας σημειωθεί πως τα acta diurna εξακολουθούσαν να τοιχοκολλούνται ως την πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (5ος αι.). 
Στα μέσα του 6ου αι. άρχισε στην Κίνα η έκδοση εφημερίδων. Η πιο αρχαία είναι η «Τσιγκ Πάο» (Νέα του Πεκίνου), που αρχικά έβγαινε χειρόγραφη και αργότερα έντυπη με ξύλινα στοιχεία, ως το 911. Ξαναβγήκε το 1351 και δεν έπαψε από τότε να κυκλοφορεί. Μια άλλη εφημερίδα που έβγαινε για αιώνες ήταν και η «Εφημερίδα του Πεκίνου». 
Στην Ευρώπη, αν και κυκλοφορούσαν κάποια φυλλάδια από το 15ο αι., οι εφημερίδες με το σημερινό χαρακτήρα τους δεν είναι παλιότερες του 17ου αι. Σταθμό στην ιστορία των εφημερίδων αποτελεί η έκδοση «Gazetta» στη Βενετία, το 1600, και αργότερα, το 1609, ένα δωδεκασέλιδο έντυπο στο Στρασβούργο, που ανάμεσα στις ειδήσεις του αναφέρει την ανακάλυψη του Γαλιλαίου και την τιμωρία του. 
Οι εφημερίδες με τη σημερινή τους μορφή παρουσιάστηκαν πρώτα στην Αγγλία («Times» από το 1785, με παλιότερο τίτλο «Daily Universal Register») και έπειτα στη Γαλλία, όπου η προεπαναστατική κίνηση εξυπηρετήθηκε από τις τότε εφημερίδες «Gazette de France» και «Journal de Paris», καθώς και από πολλά χειρόγραφα φύλλα που κυκλοφορούσαν κρυφά, nouvelles à la main, δηλαδή χειρόγραφα νέα, όργανα των Βολταίρου, Μιραμπό κ.ά. Στην Ελβετία, μετά την πτώση του Ναπολέοντα, εκδίδεται η «Journal de Genève» (1840) που συνεχίζει και σήμερα την έκδοσή της. Γενικά, παράλληλη στάθηκε η διάδοση των εφημερίδων με τη βαθμιαία επικράτηση των φιλελεύθερων ιδεών.

Τι είναι ελευθερία εκφράσεως γνώμης. 
Η ελευθερία εκφράσεως της γνώμης των Ελλήνων πολιτών είναι κατοχυρωμένη συνταγματικώς δια του άρθρου 14 του ισχύοντος Συντάγματος του Ελληνικού Κράτους όπου: «1. Καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του, τηρώντας τους νόμους του Κράτους. 2. Ο τύπος είναι ελεύθερος. Η λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται.»
Είναι γνωστόν ότι δια την ελευθερίαν της γνώμης χύθηκαν ποταμοί αίματος από όλους τους λαούς της γης, ενώ στο Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος, που ψηφίστηκε στην Επίδαυρο την 22αν Ιανουαρίου 1822, «εν ονόματι της Αγίας και αδιαιρέτου Τριάδος», αναφέρονται τα εξής: 
«α΄. Η επικρατούσα θρησκεία εις την ελληνικήν επικράτειαν είναι η της Ανατολικής Ορθοδόξου του Χριστού Εκκλησίας ανέχεται όμως η Διοίκησις της Ελλάδος πάσαν άλλην θρησκείαν και αι τελεταί και ιεροπραγίαι εκάστης αυτών εκτελούνται ακωλύτως».
«β΄. Όσοι αυτόχθονες κάτοικοι της επικρατείας της Ελλάδος πιστεύουσιν εις Χριστόν, εισίν Έλληνες και απολαμβάνουσιν, άνευ τινός διαφοράς, όλων των πολιτικών δικαιωμάτων».

Αυτός και ο λόγος που ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί, οι οποίοι δοκιμάσθηκαν στην πυρά των αιώνων, σεβόμεθα την όποια εθνότητα ή θρησκευτική μειονότητα, που ζει στην πατρίδα μας, άνευ ουδεμίας διακρίσεως εις βάρος αυτών και ιδίως της όποιας γνωστής θρησκείας, που προστατεύεται από το Σύνταγμα της Χώρας μας (άρθρο 14 παρ. 3, α).
Κατά την ταπεινή μας γνώμη, η όποια καλόπιστη κριτική, θα πρέπει να γίνεται προς ορισμένες πολιτικές ηγεσίες των εθνών, που αποδεδειγμένα οδηγούν τους λαούς σε πολέμους, και όχι εναντίον λαών οι οποίοι, όπως τουλάχιστον έχει αποδείξει η ιστορία, δεν φταίνε απολύτως σε τίποτε και μάλιστα, πολλές φορές οδηγούνται αδίκως σε ολοκαυτώματα, όπως για παράδειγμα στο Άουσβιτς, στο Νταχάου, στα Καλάβρυτα, στο Δίστομο και αλλού.
Καταδικάζουμε, λοιπόν, πάσα μορφή αδίκου επιθέσεως κατά των λαών της γης και ενισχύουμε τον αγώνα υπέρ της συμφιλιώσεως και της αδελφοσύνης αυτών, παράλληλα με την δυνατότητα να διατηρούμε δι’ εαυτούς το δικαίωμα για κάθε εθνική ή θρησκευτική πεποίθησή μας. 
Το αίμα δεν μπορεί να ρέει πλέον για κανένα λαό.

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών