Κατηγορίες

Αποκαλύψεις

Αποκαλύψεις

Ιστορικές και αρχαιολογικές αποκαλύψεις, πάνω σε διάφορα θέματα, ιδίως εθνικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά – και όχι μόνον - που βρίσκονται για αιώνες στα "συρτάρια της γης"!.. Στοιχεία τα οποία έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας ή «ενταφιάζονται» στα λεγόμενα «ψιλά γράμματα» των εφημερίδων, των περιοδικών και των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών!... "Σιγάν την αλήθειαν χρυσόν εστι θάπτειν", έλεγε ο  Πυθαγόρας. (Το να αποσιωπάς την αλήθεια είναι σαν να θάβεις το χρυσάφι). Κι εμείς αυτό το χρυσάφι της αλήθειας δεν θα το θάψουμε ποτέ!..

 •  Υπήρχε και … Πρόχειρος Νόμος στο Βυζάντιο;
  Υπήρχε και … Πρόχειρος Νόμος στο Βυζάντιο;
  Οι βασικές διατάξεις του νομοθετικού αυτού εγχειριδίου αφορούσαν κυρίως σε θέματα αστικού δικαίου και λιγότερο ποινικού και δημοσίου. Ο «Πρόχειρος Νόμος» είναι διαιρεμένος σε 40 «τίτλους» και για τα πρώτα 21 κεφάλαια έχει ως βασικό οδηγό την ιουστινιάνεια νομοθεσία, όπως την επεξεργάστηκαν νομικοί του 6ου-7ου αιώνα.
 • Οι πνευματικές σχέσεις της Μεγάλης Αικατερίνης με τον Ελληνισμό!..
  Οι πνευματικές σχέσεις της Μεγάλης Αικατερίνης με τον Ελληνισμό!..
  Σηµαντική θέση στα αναγνώσµατά της Μεγάλης Αικατερίνης κατείχε η ιστορία: ο Πλούταρχος, ο Τάκιτος της άνοιξαν έναν κόσµο, ο οποίος την έκανε να ονειρεύεται ατελείωτα. Αλλά διάβασε επίσης, από την πρώτη ώς την τελευταία αράδα το «Ιστορικό και Κριτικό Λεξικό» του προδρόµου των εγκυκλοπαιδιστών Πιερ Μπάυλ. Σ’ όλη τη ζωή ουδέποτε µετακινούνταν χωρίς ένα βιβλίο στο χέρι ή στην τσέπη της!..
 • Ώστε και οι Έλληνες είχαν το δικό τους «μάννα εξ ουρανού»;
  Ώστε και οι Έλληνες είχαν το δικό τους «μάννα εξ ουρανού»;
  Το μάννα ήταν μια τροφή την οποία –σύμφωνα με τη βιβλική παράδοση- έστελνε από τον ουρανό ο Θεός στους Εβραίους κατά τη μακρόχρονη πορεία τους στην έρημο, όταν άφησαν την Αίγυπτο. Για το περιστατικό αυτό αναφέρει το βιβλίο της Πεντατεύχου «Έξοδος» (κεφ. ιστ’). Μεταφορικά η λέξη σημαίνει το καλό που είναι απροσδόκητο, αλλά και την ευεργεσία του Θεού. Ποιο ήταν όμως «το μάννα εξ ουρανού» των Ελλήνων; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!…
 • Ώστε το Ερέχθειο κατά την Επανάσταση είχε γίνει οίκημα του στρατηγού Γκούρα;
  Ώστε το Ερέχθειο κατά την Επανάσταση είχε γίνει οίκημα του στρατηγού Γκούρα;
  Μερικοί πιστεύουν πως ο Καλλίμαχος κατασκεύασε το κτίριο και τις Καρυάτιδες, γιατί ο καλλιτέχνης αυτός είχε κατασκευάσει ένα λαμπρότατο χάλκινο έργο, τας Ορχουμένας Λακαίνας, που είχε μεταφερθεί στη Ρώμη, όπου το είδε ο Πλίνιος και το χαρακτήρισε απαράμιλλο σε χάρη και ομορφιά. Κατά τη χριστιανική περίοδο, το Ερέχθειο έγινε χριστιανική εκκλησία, στην περίοδο της φραγκοκρατίας χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του άρχοντα των Αθηνών και στα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας και ως χαρέμι του Διοικητηρίου που ήταν χτισμένο ανάμεσα σ' αυτό και τον Παρθενώνα. Στην Ελληνική Επανάσταση, ήταν το οίκημα του στρατηγού Γκούρα. Το 1827, τουρκική βόμβα έπεσε στο Ερέχθειο και γκρέμισε τη στέγη του, που καταπλάκωσε όσους κοιμούνταν μέσα –ανάμεσά τους και τη χήρα του Γκούρα Ασήμω. Εν τω μεταξύ, είχαν γίνει μέσα διάφορες μετατροπές, ανάλογες προς τις ανάγκες της χριστιανικής λατρείας (αψίς, τέμπλον κ.λπ.).
 • Κάποια αναπάντητα ερωτήματα!..
  Κάποια αναπάντητα ερωτήματα!..
  Είναι αλήθεια ότι σήμερα θα κάνουμε μερικές αποκαλύψεις με στοιχεία, που αποδεικνύει η κα Αμάντα Κουτσουπίδου – Pafford, μέσα στους τάφους της Βεργίνας, για την διαχρονική ενότητα Ελληνισμού και Χριστιανισμού, δηλαδή του Ελληνικού Χριστιανισμού ή του Χριστιανικού Ελληνισμού.
 • Η μυστική διαδρομή της Αφροδίτης της Μήλου!..
  Η μυστική διαδρομή της Αφροδίτης της Μήλου!..
  Εν τω μεταξύ, οι Αθηναίοι πρόκριτοι που έμαθαν την υπόθεση, έστειλαν με τουρκικό ιστιοφόρο τον ιερέα Βέργη, με την εντολή να φέρει το εύρημα στην Αθήνα. Το άγαλμα, συσκευασμένο σε ξύλινο κιβώτιο, ήταν έτοιμο να φορτωθεί, όταν έφτασε το γαλλικό πολεμικό, και οι Γάλλοι ναύτες έπεσαν με τα ξίφη εναντίον των Τούρκων ναυτών και άρπαξαν το άγαλμα. Η υπόθεση στοίχισε μόνο 1.000 φράγκα στη γαλλική κυβέρνηση!..
 • Άγνωστες γιορτές της αρχαιότητας!..
  Άγνωστες γιορτές της αρχαιότητας!..
  Τα Ελλώτια, για παράδειγμα, ήταν μία αρχαία ελληνική θρησκευτική εορτή, με παραλλαγές κατά τόπους. Σύμφωνα με τον Πίνδαρο, τα Ελλώτια τελούνταν στην Κόρινθο προς τιμήν της Αθηνάς. Κατά τη μυθολογική παράδοση, η Ελλώτιδα και η Χρυσή, κόρες του βασιλιά Τίμανδρου, κατέφυγαν στον ναό της θεάς Αθηνάς στη διάρκεια της δωρικής εισβολής στην Κόρινθο, όπου κάηκαν ζωντανές, όταν οι εισβολείς έβαλαν φωτιά στο ιερό. Από το γεγονός αυτό η θεά επονομάστηκε Ελλώτιδα και οι γιορτές που ήταν αφιερωμένες σε αυτήν περιλάμβαναν λαμπαδηδρομίες και, πιθανόν, γυμνικούς αγώνες και είχαν εξαγνιστικό χαρακτήρα!..
 • Πού βρισκόταν άραγε η Μιλυάς του Ηροδότου;
  Πού βρισκόταν άραγε η Μιλυάς του Ηροδότου;
  «Και ούτοι μεν ταύτα τα έθιμα τηρούσιν, οι δε Λύκιοι κατάγονται από την Κρήτην, η καταγωγή των δε αύτη είναι παλαιοτάτη, διότι άλλοτε οι βάρβαροι κατείχον όλην αυτήν την νήσον. Ότε οι υιοί της Ευρώπης, Μίνως και Σαρπηδών, εφιλονείκησαν περί της βασιλείας, επειδή υπερίσχυσεν ο Μίνως, έδιωξε τον Σαρπηδόνα και τους οπαδούς του οίτινες διωχθέντες κατέφυγον εις την Μιλυάδα γην της Ασίας· διότι η γη την οποίαν κατοικούσι σήμερον οι Λύκιοι, εκαλείτο άλλοτε Μιλυάς, αι δε Μιλύαι εκαλούντο Σόλυμοι…». Επισημάναμε δύο κείμενα που ίσως μας διαφωτίσουν όχι μόνον για την Μιλυάδα, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσετο η ελληνοπερσική τεχνοτροπία!..
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών