Κατηγορίες

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το Σχόλιο της Ημέρας

Επίκαιρα σχόλια και ανεξάρτητη κριτική πάνω σε θέματα καθημερινότητας, αρχής γενομένης από την πολιτική ζωή του τόπου και καταλήγοντας –αν χρειαστεί- στην αυτοκριτική, για να μη βγάζει κανείς τον εαυτό του απ’ έξω!.. «Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε» έλεγε ο Χριστός (Ματθ. 7,1).

 

 • Καλή Χρονιά, Φίλες και Φίλοι!...
  Καλή Χρονιά, Φίλες και Φίλοι!...
  Ο Ελληνισμός δοκιμάστηκε πολλές φορές στο παρελθόν. Πέρασε κυριολεκτικά δια πυρός και σιδήρου. Με κατακτήσεις ξένων αυτοκρατοριών και εθνών, με εκτοπίσεις, με φυλακές, με εξορίες, με πείνες, με βασανιστήρια, με στρατόπεδα συγκεντρώσεως, με παιδομαζώματα, με Κατοχές, με πείνα που θέρισε και αποδεκάτισε χιλιάδες Αθηναίους στους δρόμους το ’41, με Ολοκαυτώματα (Καλάβρυτα, Δίστομο), με νέες Κατοχές, με οικονομικούς αποκλεισμούς και τόσα, αλλά δεν λύγισε. Θα λυγίσει τώρα για ορισμένα ψωρο-ευρώ της Μέρκελ ή του Σόιμπλε; Για όνομα του θεού!.. Είμαστε άξιοι για πολύ καλύτερα πράγματα και θα τα επιτύχουμε! Και πάλι Καλή Χρονιά!..
 • Ο Άη Βασίλης έφτασε από την Καισαρεία!..
  Ο Άη Βασίλης έφτασε από την Καισαρεία!..
  Οι ανάγκες της Εκκλησίας, που χειμαζόταν από τον αρειανισμό, και η απαίτηση του λαού τον έκαναν να διακόψει το μοναχικό του βίο και να χειροτονηθεί πρεσβύτερος στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Μνημειώδη υπήρξαν τα έργα του, τόσο τα γραπτά όσο και τα κοινωνικά. Η «Βασιλειάς», μία σειρά από φιλανθρωπικά ιδρύματα, υπενθυμίζει σε όλους την προσφορά της αγάπης του. Το 370 ο Μέγας Βασίλειος διαδέχθηκε το μητροπολίτη Καισάρειας Ευσέβιο!..
 • Προς τι η οφιολατρεία ορισμένων σημερινών Ελληνίδων; (2)
  Προς τι η οφιολατρεία ορισμένων σημερινών Ελληνίδων; (2)
  Γεμίσαμε φίδια!… Και δεν μιλάμε για την επαρχία, αλλά για το «κλεινόν άστυ»!.. Δεν υπάρχει σαλόνι για σαλόνι, που να μην έχει κι από έναν πύθωνα!…Είναι τέτοια η δύναμη της μόδας, που είναι αδύνατο να το συλλάβει κοινός νους ανθρώπου εάν δεν ζήσει από κοντά όλον αυτό τον χώρο του θεάματος – ακροάματος (θέατρο, κινηματογράφος, τηλεόραση, κέντρα διασκεδάσεων, κλπ), όπου οι εναλλαγές εικόνων και παραστάσεων υποβάλλουν τον άνθρωπο! Ερώτημα: Μόδα ή νέα λατρεία η οφιολατρεία;
 • Προς τι η οφιολατρεία ορισμένων σημερινών Ελληνίδων;
  Προς τι η οφιολατρεία ορισμένων σημερινών Ελληνίδων;
  Γεμίσαμε φίδια!… Και δεν μιλάμε για την επαρχία, αλλά για το «κλεινόν άστυ»!.. Δεν υπάρχει σαλόνι για σαλόνι, που να μην έχει κι από έναν πύθωνα!…Είναι τέτοια η δύναμη της μόδας, που είναι αδύνατο να το συλλάβει κοινός νους ανθρώπου εάν δεν ζήσει από κοντά όλον αυτό τον χώρο του θεάματος – ακροάματος (θέατρο, κινηματογράφος, τηλεόραση, κέντρα διασκεδάσεων, κλπ), όπου οι εναλλαγές εικόνων και παραστάσεων υποβάλλουν τον άνθρωπο! Ερώτημα: Μόδα ή νέα λατρεία η οφιολατρεία;
 •  Υπάρχει και Άγιος των Βιβλίων;
  Υπάρχει και Άγιος των Βιβλίων;
  Όσοι πιστεύουν ότι η την Εκκλησία μας είναι … αναχρονιστική και σκοταδιστική, εν τούτοις, οι Ελληνικές και Λατινικές Βιβλιοθήκες, οι Βιβλιοθηκονόμοι, οι Αρχειονόμοι και οι Μεταφραστές έχουν τον δικό τους άγιο! Πρόκειται για τον Άγιο Ιερώνυμο (347-410) τον οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά στις 15 Ιουνίου!
 • Τι αναφέρει ο άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος για το Άστρο της Βηθλεέμ;
  Τι αναφέρει ο άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος για το Άστρο της Βηθλεέμ;
  Παρά το γεγονός, ότι πολλοί αστρονόμοι έδιναν κατά καιρούς διάφορες εξηγήσεις διότι είχαμε στα χέρια μας όλα αυτά τα αστρονομικά δεδομένα (περιοδικές εκλείψεις Ηλίου και Σελήνης, εμφανίσεις περιοδικών κομητών, εμφανίσεις νέων αστέρων, νόβα ή σουπερνόβα, πλανήτες ή σύνοδοι πλανητών κλπ), ποιο ήταν –άραγε- το συμπέρασμα; Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είπε την μεγάλη αλήθεια…
 • Ο Ποιητής των Ποιητών!.. (2)
  Ο Ποιητής των Ποιητών!.. (2)
  Οι φιλοσοφικοί στοχασμοί ενός ανθρώπου για τον Ιησού που τον χαρακτηρίζει «Ποιητή των Ποιητών», και ο παράλληλος σεβασμός του Ιησού από ανθρώπους, που είδαν στο πρόσωπο του Κυρίου μας, τον πραγματικό Άνθρωπο, αφού, όπως έλεγε και ο Χαλίλ Γκιμπράν: «Στην καρδιά μου κατοικεί ο Ιησούς της Γαλιλαίος... ο ποιητής που μας κάνει όλους ποιητές»!...
 • Ο Ποιητής των Ποιητών!..
  Ο Ποιητής των Ποιητών!..
  Οι φιλοσοφικοί στοχασμοί ενός ανθρώπου για τον Ιησού που τον χαρακτηρίζει «Ποιητή των Ποιητών», και ο παράλληλος σεβασμός του Ιησού από ανθρώπους, που είδαν στο πρόσωπο του Κυρίου μας, τον πραγματικό Άνθρωπο, αφού, όπως έλεγε και ο Χαλίλ Γκιμπράν: «Στην καρδιά μου κατοικεί ο Ιησούς της Γαλιλαίος... ο ποιητής που μας κάνει όλους ποιητές»!..
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών