Κατηγορίες

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το Σχόλιο της Ημέρας

Επίκαιρα σχόλια και ανεξάρτητη κριτική πάνω σε θέματα καθημερινότητας, αρχής γενομένης από την πολιτική ζωή του τόπου και καταλήγοντας –αν χρειαστεί- στην αυτοκριτική, για να μη βγάζει κανείς τον εαυτό του απ’ έξω!.. «Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε» έλεγε ο Χριστός (Ματθ. 7,1).

 

 • Τα Χριστούγεννα του Κυρ –Αλέξανδρου!..
  Τα Χριστούγεννα του Κυρ –Αλέξανδρου!..
  Για τα Χριστούγεννα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ένα κείμενο που βρίσκουμε στον ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ («Εφημερίς» αρ. 359, 25 του Δεκέμβρη 1887 , 2γ.), θα μπορούσε να πει κανείς πολλά. Ακόμη περισσότερο όταν έχεις να κάνεις με έναν «Άγιο των Ελληνικών Γραμμάτων», όπως πολύ σωστά έχει χαρακτηρισθεί ο μεγάλος αυτός Σκιαθίτης διηγηματογράφος. Ας δούμε, λοιπόν, τι έγραφε για τα Χριστούγεννα η πένα του μεγάλου αυτού λογοτέχνη μας!..
 •  Το Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα της Ελπίδας!...
  Το Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα της Ελπίδας!...
  «Αν δεν εγκαταλείψουμε τους εγωισμούς μας και την αλληλοϋπονόμευση και δεν προσανατολιστούμε στην ενότητα και την μεταξύ μας συνεργασία, δεν πρόκειται να αναδυθεί ρεαλιστικά η προοπτική να μεταμορφώσουμε θετικά και τα θεσμικά μας προϊόντα, τα οποία ανακυκλώνουν σήμερα την δίνη της κρίσης και δημιουργούν αποπνικτική ασφυξία, ιδίως στους πιο αδύνατους και εμπερίστατους» υπογραμμίζει στο Χριστουγεννιάτικο Μήνυμά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα του Μακαριωτάτου!..
 •  Οι Υμνητές του Ελληνισμού!...
  Οι Υμνητές του Ελληνισμού!...
  Το φαινόμενο του φιλελληνισμού συνδέεται άμεσα με το ρομαντικό κίνημα του 19ου αι., αλλά οι ρίζες του ξεκινούν από πολύ παλαιότερα, από την Αναγέννηση τουλάχιστον και εξής. Ο όρος ωστόσο είναι ακόμα πιο παλαιός: στα κλασικά χρόνια η λέξη φιλελληνισμός χρησιμοποιήθηκε όχι μόνο για τους ξένους φίλους των Ελλήνων, αλλά και για τους Έλληνες που μεριμνούσαν για την εθνική ενότητα (π.χ. ο Ξενοφών αποκαλεί φιλέλληνα τον Αγησίλαο), για όσους δεν συμμετείχαν αλλά έδειξαν ενδιαφέρον για τον αγώνα εναντίον των Περσών (Ιέρων των Συρακουσών, Αλέξανδρος, γιος του βασιλιά Αμύντα της Μακεδονίας). Φιλελληνιστές αποκαλεί επίσης ο Πλάτων τους πολίτες της ιδανικής Πολιτείας του.
 • «Περί συνοδοιπορίας Ελληνισμού-Χριστιανισμού!..» (2)
  «Περί συνοδοιπορίας Ελληνισμού-Χριστιανισμού!..» (2)
  Στην Ελληνική Πατρολογία και μέχρι τον 15ον αιώνα περιλαμβάνονται περίπου 500 αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, για τους οποίους ο Migne χρειάσθηκε πάνω από 180 τόμους των 2.500 σελίδων ο καθένας για να ολοκληρώσει την προσπάθεια συλλογής των χριστιανικών κειμένων όλων των βυζαντινών και, ιδίως, των εκκλησιαστικών συγγραφέων!.. Παρακολοθήστε το 2ο μέρος του άρθρου μας!..
 • Περί συνοδοιπορίας Ελληνισμού-Χριστιανισμού!..
  Περί συνοδοιπορίας Ελληνισμού-Χριστιανισμού!..
  Στην Ελληνική Πατρολογία και μέχρι τον 15ον αιώνα περιλαμβάνονται περίπου 500 αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, για τους οποίους ο Migne χρειάσθηκε πάνω από 180 τόμους των 2.500 σελίδων ο καθένας για να ολοκληρώσει την προσπάθεια συλλογής των χριστιανικών κειμένων όλων των βυζαντινών και, ιδίως, των εκκλησιαστικών συγγραφέων!
 • Τι μας αποκαλύπτει η ουρά ενός δεινόσαυρου;
  Τι μας αποκαλύπτει η ουρά ενός δεινόσαυρου;
  Εδώ και 99 εκατομμύρια χρόνια περίπου, η φτερωτή ουρά ένας νεαρού δεινόσαυρου κόλλησε στο ρετσίνι ενός δέντρου, που παγίδευσε το μικρό ζώο. Η ατυχία του όμως αυτή προσφέρει στους επιστήμονες σήμερα μια μοναδική ευκαιρία να μελετήσουν τους δεινόσαυρους με φτερά που ήκμασαν κατά την κρητιδική περίοδο της γεωλογικής ιστορίας της Γης!.. Φαντάζει απίστευτο, αλλά πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ένα κομμάτι ήλεκτρου –απολιθωμένης ρητίνης– που ανακάλυψε τυχαία ένας Κινέζος ερευνητής σε αγορά στην πόλη Μιτκίνα στο Μιανμάρ πέρυσι περιέκλειε 36 χιλιοστά της ουράς του δεινόσαυρου, με ορατά τα κόκαλα, τη σάρκα, το δέρμα και τα φτερά. Ο δεινόσαυρος ήταν μικρότερος από 15 εκατοστά, δηλαδή περίπου όσο ένα σπουργίτι σε μήκος!..
 • Πώς βλέπουν οι Έλληνες τον περίφημο Ντελακρουά;
  Πώς βλέπουν οι Έλληνες τον περίφημο Ντελακρουά;
  «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» είναι ο πίνακας που παρουσιάζει ο Ντελακρουά στο Σαλόνι των Παρισίων το 1826 και είναι ένα έργο, υπέρ των Ελλήνων, για το οποίο έκανε πολλή έρευνα. Αποφασίζει να επικεντρώσει σε μια κεντρική φιγούρα, είναι μια «νίκη», έχει το μέγεθος της νίκης, σε μεγαλειώδη στάση, με τα χέρια απλωμένα χαμηλά σε μια κίνηση απελπισίας, πάνω στα ερείπια, με τις μάχες να μαίνονται στο βάθος – αυτή είναι η πραγματικότητα των μαχών για την ανεξαρτησία, πολύ όμορφη με το άσπρο φόρεμα, κάτω από έναν ουρανό πολύ σκοτεινό, σαν να έρχεται καταιγίδα, ερείπια, πλήρες χάος, αλλά με τη γυναίκα πάντα όρθια και ζωντανή» είπε η κα de Font-Réaulx.
 •  Ιστορικές και νοσταλγικές αναμνήσεις!..
  Ιστορικές και νοσταλγικές αναμνήσεις!..
  Εκατόν δέκα επτά αντικείμενα του κινητού εξοπλισμού του Εθνικού Τυπογραφείου, τεκμήρια της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας της Ελλάδας, αλλά και της εξέλιξης της τυπογραφίας, χαρακτηρίστηκαν ομόφωνα χτες, Πέμπτη, μνημεία από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Δεσπόζουσα θέση στη συλλογή κατέχουν 28 μουσειακά μηχανήματα, που περιγράφουν την εξέλιξη της τυπογραφίας από τα πρώτα βήματα του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους μέχρι το πέρασμα στην εποχή της φωτοστοιχειοθεσίας και της ψηφιακής εκτύπωσης!..
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών