Κατηγορίες

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το Σχόλιο της Ημέρας

Επίκαιρα σχόλια και ανεξάρτητη κριτική πάνω σε θέματα καθημερινότητας, αρχής γενομένης από την πολιτική ζωή του τόπου και καταλήγοντας –αν χρειαστεί- στην αυτοκριτική, για να μη βγάζει κανείς τον εαυτό του απ’ έξω!.. «Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε» έλεγε ο Χριστός (Ματθ. 7,1).

 

 •  Ιστορικές και νοσταλγικές αναμνήσεις!..
  Ιστορικές και νοσταλγικές αναμνήσεις!..
  Εκατόν δέκα επτά αντικείμενα του κινητού εξοπλισμού του Εθνικού Τυπογραφείου, τεκμήρια της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας της Ελλάδας, αλλά και της εξέλιξης της τυπογραφίας, χαρακτηρίστηκαν ομόφωνα χτες, Πέμπτη, μνημεία από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Δεσπόζουσα θέση στη συλλογή κατέχουν 28 μουσειακά μηχανήματα, που περιγράφουν την εξέλιξη της τυπογραφίας από τα πρώτα βήματα του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους μέχρι το πέρασμα στην εποχή της φωτοστοιχειοθεσίας και της ψηφιακής εκτύπωσης!..
 • Οι διδακτορικές διατριβές και οι νέοι μας!..
  Οι διδακτορικές διατριβές και οι νέοι μας!..
  Είναι αμαρτία από τον θεό να υπάρχουν τόσο αξιόλογοι νέοι με τόσα πολλά προσόντα και αντί αυτοί οι άνθρωποι να βρίσκονται στην Ελλάδα και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα που τους γέννησε, ώστε να συμβάλουν στην κοινωνική, πνευματική και πολιτιστική ανύψωση της Χώρας μας, χάνονται στις εσχατιές των διαδρόμων του Εξωτερικού και τα φωτισμένα μυαλά τα εκμεταλλεύονται οι χώρες της Ευρώπης και αλλού!..
 • Ποιο ρόλο παίζει το ελληνικό ραδιόφωνο;
  Ποιο ρόλο παίζει το ελληνικό ραδιόφωνο;
  Και μόνον η συγκλονιστική φωνή του θρυλικού εκφωνητή, Κώστα Σταυρόπουλου, που προσπαθούσε να δώσει θάρρος και να οπλίσει με υπομονή τους Έλληνες, μεταδίδοντας για τελευταία φορά τον Εθνικό μας Ύμνο, την ώρα που οι Γερμανοί εισέρχονταν στην Αθήνα και επιχειρούσαν να καταλάβουν το κτίριο του τότε Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, είναι αρκετή για να προσδώσει το αναγκαίο ύψος του μεγαλείου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας μέσα στην πολύχρονη ιστορική διαδρομή της!..
 • Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων και η ιστορική μας μνήμη!..
  Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων και η ιστορική μας μνήμη!..
  «Σ’ αυτόν εδώ τον μαρτυρικό Τόπο, στα Καλάβρυτα, συντελέσθηκε, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, μεσ’ από βάρβαρη σφαγή κι ανελέητη καταστροφή, το μεγαλύτερο και απεχθέστερο έγκλημα πολέμου στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από τον γερμανικό στρατό κατοχής. Τιμούμε σήμερα ευλαβικά την ιερή μνήμη των τραγικών θυμάτων αυτής της θηριωδίας. Και συνεχίζουμε τον αγώνα δικαίωσης της θυσίας τους, στέλνοντας προς κάθε κατεύθυνση σ’ όλο τον κόσμο ένα διπλό, ηχηρό, μήνυμα με βάση την Ιστορία μας και τον Πολιτισμό μας: Δεν ξεχνάμε. Ποτέ ξανά», δήλωσε πέρυσι τέτοια μέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 72 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων. Ας διαβάσουμε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Ποιος ο ρόλος που διαδραματίζει η τηλεόραση;
  Ποιος ο ρόλος που διαδραματίζει η τηλεόραση;
  Πολλά κανάλια, ακόμη και αν στο πρόγραμμά τους περιλαμβάνουν ορισμένες εθνικοθρησκευτικές ή πολιτιστικές τηλεοπτικές εκπομπές, είναι τόσες πολλές οι ψυχοφθόρες και διαβρωτικές για την ψυχοσύνθεση του Έλληνα εκπομπές, οι οποίες, τελικώς, «τσακίζουν» κυριολεκτικά τις ηθικές αντιστάσεις των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι χωρίς να το θέλουν γίνονται έρμαια των πάσης φύσεως σεξιστικών και ψυχοφθόρων μηνυμάτων τους!.. Ας αντισταθούμε!..
 •  Ποίος ο ρόλος του ελληνικού κινηματογράφου;
  Ποίος ο ρόλος του ελληνικού κινηματογράφου;
  Ουδείς μπορεί να αγνοήσει την μεγαλειώδη προσφορά του Ελληνικού Κινηματογράφου (ιδίως όταν η Νεοελληνική Ιστορία είναι εμπλουτισμένη από παλιά κινηματογραφικά ντοκουμέντα) και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα μεγάλα επιτεύγματά του στον ελληνικό και διεθνή χώρο με εκπληκτικές δημιουργίες του Ηλία Καζάν, του Φιλοποίμενος Φίνου, του Τζέημς Πάρη, του Μιχάλη Κακογιάννη, και τόσων άλλων μεγάλων παραγωγών της «κινουμένης εικόνος», μιας και από την λέξη «κίνηση» (κίνημα) προέρχεται ο όρος «cinema» (σινεμά).
 •  Τι ρόλο παίζει σήμερα το ελληνικό θέατρο;
  Τι ρόλο παίζει σήμερα το ελληνικό θέατρο;
  Βεβαίως, όλα αυτά τα παραθεατρικά κυκλώματα τα αποκαλύπτουν πολλοί Έλληνες θεατράνθρωποι, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι αποκαλύπτουν "Τα Άγνωστα Παρασκήνια" του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, τα οποία εν ευθέτω χρόνω θα δημοσιοποιηθούν, αφού κάποιοι θέλησαν να ισοπεδώσουν για να ευτελιστεί ό,τι πιο όμορφο και ωραίο γέννησε η αρχαία ελληνική σκέψη, που δεν είναι άλλη από την Αρχαία Ελληνική Δραματουργία!..
 • Τα τρωκτικά της ιστορίας!..
  Τα τρωκτικά της ιστορίας!..
  Και ο νοών, νοείτω!… Διότι «τρωκτικά» δεν είναι μόνον τα γνωστά (και συμπαθητικά πολλές φορές) ζωάκια, της γνωστής τάξεως θηλαστικών , που χαρακτηρίζονται από πολύ δυνατή οδοντοφυία, όπως, για παράδειγμα, τα ποντίκια, οι αρουραίοι, οι σκίουροι ή οι κάστορες κλπ. Υπάρχουν και κάποια άλλα «τρωκτικά», που έχουν ανθρώπινη μορφή και τα οποία, όταν θελήσουν να «ροκανίσουν» το όποιο ιστορικό ή δημοσιογραφικό υλικό, θα το πράξουν, χωρίς να σε ρωτήσουν!…
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών