Κατηγορίες

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το Σχόλιο της Ημέρας

Επίκαιρα σχόλια και ανεξάρτητη κριτική πάνω σε θέματα καθημερινότητας, αρχής γενομένης από την πολιτική ζωή του τόπου και καταλήγοντας –αν χρειαστεί- στην αυτοκριτική, για να μη βγάζει κανείς τον εαυτό του απ’ έξω!.. «Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε» έλεγε ο Χριστός (Ματθ. 7,1).

 

 • Η απάντηση στις απειλές!..
  Η απάντηση στις απειλές!..
  Δεν μπορούμε να πούμε, ότι οι Έλληνες «κάθισαν με σταυρωμένα χέρια»… Έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να πείσουν τους υπολοίπους συνανθρώπους των ότι η αποστολή τους πάνω στη γη δεν ήταν αρνητική. Τουναντίον… Στόχος και σκοπός των Ελλήνων ήταν να εκπολιτίσουν την ανθρωπότητα!.. Να προσφέρουν την Γνώση και τον Πολιτισμό τους για το καλό των ανθρώπων και την πρόοδο της Οικουμένης!.. Σήμερα μας απειλούν οι Τούρκοι και οι Αλβανοί. Και μάλιστα με ανιστόρητα επιχειρήματα. Εμείς δεν απειλούμε κανέναν, διότι είμαστε φιλειρηνικός λαός. Ωστόσο, την απάντηση την γνωρίζουμε. Αρκεί να μην αποτολμήσουν ορισμένοι να κάνουν πράξη τις απειλές τους.
 •  Οι Μεγαλόνησοι των Ελλήνων!..
  Οι Μεγαλόνησοι των Ελλήνων!..
  Διάσημοι Σικελιώτες, που περπάτησαν στον φλοιό της αρχαίας ελληνικής νήσου, αφήνουν κατάπληκτο τον όποιο ιστορικό μελετητή ή ερευνητή: Αρχιτέκτονες και Μηχανικοί, Αστρονόμοι, Γεωγράφοι και Εξερευνητές, Ιατροί και Φαρμακολόγοι, Ιστορικοί, Καλλιτέχνες, Μαθηματικοί, Μουσικοί, Νομικοί, Ολυμπιονίκες, Ποιητές και Συγγραφείς, Ρήτορες, Στρατηγοί, Φιλόσοφοι και τόσοι άλλοι «ων ουκ έστιν αριθμός», όλοι αυτοί οι γνώστες του αρχαίου ελληνισμού βρίσκονται μέσα στο απαράμιλλο έργο του κ. Κωνσταντίνου Γεωργακόπουλου, Καθηγητή της Ιστορίας της Επιστήμης: «Οι Μεγαλόνησοι των Ελλήνων»!..
 • Τι θρυλείται περί των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου;
  Τι θρυλείται περί των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου;
  Η κατάσταση ορισμένων οστών έδειξε ακόμη, ότι το άτομο στο οποίο ανήκαν, πρέπει να είχε υποφέρει πολύ κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης, που του άφησαν σημάδια στην υπόλοιπη ζωή του. Η αγκυλωτική σπονδυλοαθρίτιδα και η διάχυτη ενδοκρανιακή υπερόστωση, πρέπει να κληρονομήθηκαν από κάποια υγρή φυλακή, όπου πέρασε αρκετά χρόνια της ζωής του και μάλιστα σε προχωρημένη ηλικία!..
 • Ποιος έχει πλέον σειρά;
  Ποιος έχει πλέον σειρά;
  Μετά την Βρετανία ήρθε και η σειρά της Ιταλίας να πει το «όχι» στο δημοψήφισμα με το συντριπτικό 60%, που έκανε την Ευρώπη –και ιδιαίτερα την Μέρκελ και τον Σοϊμπλε- να ριγήσει! Ο χειμώνας, απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα, θα είναι πιο βαρύς και ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες, αντί να δουν πώς θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των πολιτών της γηραιάς ηπείρου, συνεχίζουν το μονότονο κι ανάλγητο τραγούδι τους! Κι όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες: «Των οικιών υμών εμπιπραμένων υμείς άδετε!...»
 •  Θυμάται κανείς την… πλακοπαγίδα;
  Θυμάται κανείς την… πλακοπαγίδα;
  Τι ήταν η πλακοπαγίδα; Ανοίγαμε μια μικρή γούβα στο χώμα και πάνω σ’ αυτήν ορθώναμε μια μικρή πλάκα (σχιστόλιθο) επικλινώς προς το έδαφος ώστε να σχηματίζει οξεία γωνία. Στο ανοιχτό μέρος στηρίζαμε ελαφρώς ένα κάθετο λεπτό ξύλο, πάνω στο οποίο τοποθετούσαμε το δόλωμα (συνήθως σκουλήκι). Μόλις το σπουργίτι τσιμπούσε το δόλωμα, έπεφτε απότομα η πλάκα και το πλάκωνε (εξ ου και ο όρος «πλακοπαγίδα») στη γούβα όπου είχαμε ανοίξει. Διαβάστε να δείτε ποια ήταν η λαχτάρα μας στα δικά μας παιδικά χρόνια καθώς το χιόνι έπεφτε πολύ και προσπαθούσαμε να πιάσουμε κανά σπουργίτι να χορτάσουμε την πείνα μας!..
 •  Το αρχαίο DNA!..
  Το αρχαίο DNA!..
  Διαβάστε τον Χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπιου Παυλόπουλου στα εγκαίνια της εκδήλωσης “Αντικύθηρα 2016. Το αρχαίο DNA” στο Ίδρυμα “Αικατερίνης Λασκαρίδη”!.. «Η αξία των ευρημάτων είναι τεράστια. Είναι, ίσως, ένα ναυάγιο το οποίο φέρνει στο φως μια εποχή, και όχι μόνο. Φέρνει στο φως βασικά στοιχεία του πολιτισμού της εποχής εκείνης και κυρίως του ελληνικού πολιτισμού. Αυτό το ναυάγιο ποιος ξέρει άλλο τι μυστικά μας κρύβει; Ξέρουμε σήμερα, πριν απ΄ όλα, τον τύπο του πλοίου. Πιθανόν να μην ήταν μόνο του, κι αυτό είναι προς διερεύνηση απ΄ ό,τι φαίνεται…»
 • Θέλουμε τη ζωή με αξιοπρέπεια!..
  Θέλουμε τη ζωή με αξιοπρέπεια!..
  Από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη και από το Ιόνιο μέχρι τα Δωδεκάνησα, σχεδόν από κάθε γωνιά της Ελλάδας, σύλλογοι ατόμων με αναπηρία και με χρόνιες παθήσεις και γονέων ατόμων με αναπηρία κατέφθασαν σήμερα Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, για να διαδηλώσουν για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, για να φωνάξουν «Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια!» και «Τίποτα για τα άτομα με αναπηρία χωρίς τα άτομα με αναπηρία»!
 • Τι έγραφε ο Γιώργος Σεφέρης για μιαν Ελένη;
  Τι έγραφε ο Γιώργος Σεφέρης για μιαν Ελένη;
  Αν αφήσουμε το βέλος της μνήμης μας να πετάξει προς τα πίσω, ίσως με έκπληξη διαπιστώσουμε τι ρόλ διαδραμάτισε, για παράδειγμα, η Μαρία Κάλλας όχι μόνο στη ζωή του εφοπλιστή-θρύλου Αριστοτέλη Ωνάση, αλλά και στην ίδια την πολιτιστική ανέλιξη της Ελλάδας! Παρόμοιο ρόλο δεν διαδραμάτισε η ίδια η Μελίνα Μερκούρη που κάποιοι Αμερικανοί έλεγαν πώς δύο πράγματα γνωρίζουν για την Ελλάδα: τον Παρθενώνα στην Ακρόπολη και την Μελίνα Μερκούρη; Μικρό ρόλο διαδραμάτισε -αλήθεια- η Σοφία Βέμπο, που αναγκάσθηκε να διαφύγει στη Μέση Ανατολή ώστε να συνεχίσει να αναπτερώνει το ηθικό των Ελλήνων πολεμιστών; «Για ένα πουκάμισο αδειανό για μιαν Ελένη», που έλεγε ο Γ. Σεφέρης!...
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών