Διάφορα Άρθρα

Διάφορα Άρθρα

Διάφορα άρθρα του Άγγελου Σακκέτου, που έχουν να κάνουν με όλο το φάσμα των εθνικοθρησκευτικών και Ελληνοχριστιανικών θεμάτων, περιστρεφόμενα στον ευρύτερο επιστημονικό και κοινωνικό περίγυρο, τα οποία θα μπορούν όλοι οι φίλοι και οι φίλες της Ιστοσελίδας μας να αλιεύουν ανά πάσαν στιγμήν, χωρίς να έχουμε τη δέσμευση περιορισμού της ύλης, όπως ήθελαν ορισμένοι για να αιχμαλωτίσουν τη σκέψη μας!... Προχωράμε με γνώμονα την αγάπη μας στην  Ελλάδα και στον Χριστό!..

 • Οι Αποκριές είναι μόνο οι μεταμφιέσεις ή μήπως...
  Τις μέρες αυτές γίνεται το έθιμο του γλεντιού, της ψυχαγωγίας και του "μασκαρέματος", της μεταμφίεσης, που έχει παραμείνει από παλιές ειδωλολατρικές γιορτές της ρωμαϊκής εποχής από τις γιορτές αφιερωμένες στο θεό Κρόνο (Saturn) : τα Κρόνια "Λουπερκάλια" και "Σατουρνάλια" και από τις αρχαιότερες "Διονυσιακές γιορτές" των Ελλήνων, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν, τραγουδούσαν πίνοντας κρασί και το κέφι έφτανε στο κατακόρυφο προς τιμή του Διόνυσου.
 • Και παπάς έγινες, Κώστα;
  Δεν θέλουμε να το παίξουμε ήρωες, αλλά η βασική αρχή της ιδεολογίας του γράφοντος είναι η βιβλική ρήση: «Δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε», που είπε ο Χριστός. Αυτός και ο λόγος που ουδέποτε εξαργυρώσαμε τα εθνικοθρησκευτικά ή ελληνοχριστιανικά ιδεώδη μας με χρήμα. Κι όταν λέμε ουδέποτε το εννοούμε!Δουλεύαμε όμως για να επιβιώσουμε. Και δουλεύαμε για πολλά χρόνια στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου κλέβαμε κάτι από τον χρόνο των διαλειμμάτων για φαγητό των εργαζομένων και γράφαμε ένα βιβλίο για τον Αθλητικό Όμιλο Ελληνικών Ναυπηγείων, που βραβεύτηκε από την Πανελήνιο Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών (1982). Ας διαβάσουμε τον πρόλογο που έκανε ο ίδιος ο Πρόεδρος της εν λόγω Εταιρείας κ. Γεώργιος Κομίνης:
 • Τι γίνεται στην Πελοπόννησο;
  Ακούστηκαν πολύ σημαντικά και εντυπωσιακά πράγματα σε μια Εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Η Οικονομική Ανάπτυξη της Πελοποννήσου μέσω της Ανάδειξης και Αξιοποίησης της Πολιτιστικής της Κληρονομιάς». Διαβάστε και θα μας δικαιώσετε μ’ αυτά που λέμε!..
 • Δέκα Χρόνια, 11.000 Άρθρα !!!
  Ένα κεράκι ήταν και τίποτε άλλο!.. Ένα κεράκι που φώτιζε για δέκα χρόνια συνεχώς μέσα στο πνευματικό σκότος της εποχής μας, όπως ακριβώς φώτιζαν με τους δαυλούς οι μοναχοί των μοναστηριών μας τους οδοιπόρους και τους στρατοκόπους, που ο δρόμος τους έβγαζε προς τα εκεί κατάκοπους και κουρασμένους!.. Και μιλάμε ασφαλώς για την ιστοσελίδα μας η οποία έκλεισε σήμερα δέκα χρόνια πνευματικής προσφοράς στους καλόπιστους και καλοπροαίρετους αναγνώστες!.. www.sakketosaggelos.gr
 • Ζωντανό μνημείο της φύσης το Κλήμα του Παυσανία;
  Πάνω στο δρόμο Κλειτορίας-Τρίπολης, στο Χάνι Κοτσιολέτη του οικισμού Σελλά, δέκα χιλιόμετρα από την Κλειτορία υπάρχει το κλήμα του Παυσανία! Τρεις εντυπωσιακά υπερμεγέθεις κορμοί αναρριχώνται στα υπεραιωνόβια πουρνάρια, δίπλα στο παλιό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Το κλήμα έλαβε την ονομασία αυτή γιατί το επισκέφθηκε ο Παυσανίας για να διαπιστώσει τα θρυλούμενα σχετικά με τις πέστροφες του Αροάνιου ποταμού, ότι δηλαδή κελαηδούσαν όπως το πουλί τσίχλα.
 • Η Πρέσπα που δεν γνωρίζαμε!..
  Με την ευκαιρία της σημερινής υπογραφής Συμφωνίας που έγινε στη λίμνη των Πρεσπών για το λεγόμενο Σκοπιανό Ζήτημα, μια Συμφωνία για την οποία θα δούμε εάν θα έρθει τελικά και ποιοι θα την ψηφίσουν στη Βουλή, ας δούμε μία άγνωστη αρχαιολογική πτυχή της Πρέσπας που αγνοεί ένα σημαντικό μέρος των Ελλήνων πολιτών!...
 • Τι σημαίνει ανάπτυξη και συστοιχία μικροδορυφόρων;
  Οι καιροί και τα ήθη άλλαξαν!.. Μαζί τους και οι συνήθειες!.. Ακόμη και η τεχνολογία μάς βάζει σε άλλους κόσμους και σε άλλους καιρούς!.. Διαβάστε τι σημαίνει ακριβώς η ανάπτυξη και η συστοιχία μικροδορυφόρων, πράγματα που ούτε σαν λέξεις δεν γνωρίζαμε στο όχι και τόσο μακρινό χθες!.. Το μέλλον, όπως και να το κάνουμε, βρίσκεται μπροστά μας!..
 • Γνωρίζουμε κάποια προφητικά κείμενα του Κωστή Παλαμά και του Κώστα Βάρναλη;
  Διαβάστε τι γράφουν μέσα στην ποίησή τους οι μεγάλοι Έλληνες ποιητές, Κωστής Παλαμάς και Κώστας Βάρναλης, που νομίζεις ότι ζουν ακριβώς το σήμερα, σαν να ήσαν οι προφήτες του καιρού τους!...
 • Τι ζητούσε ο Βολταίρος από τον Θεό;
  Διαβάστε ένα υπέροχο απόσπασμα μιας παράκλησης του γνωστού ως «άθεου» Βολταίρου, ο οποίος, προφανώς σε κάποια κρίση ειλικρινείας, δημοσίευσε μια παράκληση προς τον Θεό, από τον Οποίο ζητά να μας συγχωρήσει για «τα σφάλματα που μας χάρισε η φύση» και οι άνθρωποι, λόγω πολέμων, να μην είναι τα σύμβολα του μίσους και της οργής!
 • Ποιοι Λατίνοι συγγραφείς έζησαν την εποχή του Χριστού; (Μέρος 2ον)
  Μια σειρά επιστημονικών άρθρων για τους Λατίνους Συγγραφείς, που έζησαν περίπου την εποχή του Ιησού (1ον αι. μ.Χ.) όπου οι αναγνώστες και οι πάσης φύσεως ενδιαφερόμενοι (μελετητές, ερευνητές, φοιτητές κλπ) μπορούν να βρουν χρήσιμα βιβλιογραφικά στοιχεία και όχι μόνον!...
 • Ποιοι Λατίνοι συγγραφείς έζησαν την εποχή του Χριστού; (Μέρος 1ον)
  Μια σειρά επιστημονικών άρθρων για τους Λατίνους Συγγραφείς, που έζησαν περίπου την εποχή του Ιησού (1ον αι. μ.Χ.) όπου οι αναγνώστες και οι πάσης φύσεως ενδιαφερόμενοι (μελετητές, ερευνητές, φοιτητές κλπ) μπορούν να βρουν χρήσιμα βιβλιογραφικά στοιχεία και όχι μόνον!...
 • Μήπως ο Μέγας Ναπολέων είναι ταριχευμένος;
  Διαβάστε τι λέει ένα παλιό αποκαλυπτικό δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο Μέγας Ναπολέων ταριχεύτηκε και η σαρκοφάγος του κλείστηκε με ένα ερυθρό μεταξωτό κάλυμμα, το οποίο ήταν διακοσμημένο με αυτοκρατορικές μέλισσες. Σε κάθε γωνία υπήρχε το αυτοκρατορικό στέμμα και το γράμμα Ν εξ αργύρου, στο μέσον δε ισομήκης σταυρός, ενώ ο νεκρικός θάλαμος ήταν καλυμμένος με μαύρο μεταξωτό ύφασμα, όπου υπήρχε κι εκεί το αυτοκρατορικό στέμμα και το γράμμα Ν... Πάντα ταύτα όταν γνωρίζουμε ότι από το 1840 η τέφρα του έχει εναποτεθεί κάτω από τον θόλο των Απομάχων στο Παρίσι!..
 • Με ποιον τρόπο άρχισε η Γαλλική Επανάσταση;
  Η Γαλλική Επανάσταση του 1789 ανέτρεψε τη μοναρχία, καθιέρωσε μια μορφή δημοκρατίας, πέρασε από περιόδους βίαιων πολιτικών ταραχών, και κατέληξε σε μια δικτατορία υπό τον Ναπολέοντα. Πολλές από τις αρχές της επανάστασης μεταδόθηκαν προς τη Δυτική Ευρώπη και πέρα από αυτή. Εμπνευσμένη από φιλελεύθερες και ριζοσπαστικές ιδέες, η επανάσταση άλλαξε ριζικά την πορεία της σύγχρονης ιστορίας, προκαλώντας παγκοσμίως μείωση των απόλυτων μοναρχιών και αντικατάστασή τους από δημοκρατίες. Πώς άρχισε, όμως, η Γαλλική Επανάσταση;
 • Μύθος ή αλήθεια η Ατλαντίδα του Πλάτωνα; (1)
  Οι ερευνητές διχάστηκαν σχετικά με το ζήτημα αν ο Πλάτωνας αναφέρει πράγματα φανταστικά ή αν τα στοιχεία του στηρίζονται σε κάποια μυθοποιημένη ιστορική πραγματικότητα. Ο Αριστοτέλης μιλάει με ειρωνεία για την Ατλαντίδα και λέει πως «ο Πλάτων μόνος του έβγαλε την Ατλαντίδα από τα κύματα και μόνος του τη βύθισε». Ανάλογη δυσπιστία είχαν και οι αρχαίοι γεωγράφοι. Στους νεότερους χρόνους, οι σοφοί δέχτηκαν πως ίσως να υπήρχε ένα μεγάλο νησί που βυθίστηκε ή να πρόκειται για μια υπάρχουσα ακόμη χώρα. Τιο ισχύει από όλα αυτά; Σήμερα διαβάζουμε το πρώτο μέρος της έρευνας.