Το Σχόλιο της Ημέρας

Το Σχόλιο της Ημέρας

Επίκαιρα σχόλια και ανεξάρτητη κριτική πάνω σε θέματα καθημερινότητας, αρχής γενομένης από την πολιτική ζωή του τόπου και καταλήγοντας –αν χρειαστεί- στην αυτοκριτική, για να μη βγάζει κανείς τον εαυτό του απ’ έξω!.. «Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε» έλεγε ο Χριστός (Ματθ. 7,1).

 

 • Η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα … πολιτική!!
  Πώς και με ποιον τρόπο μπορεί αυτή η Βουλή να αποκτήσει τη συμπάθεια των Ελλήνων όταν τα πολιτικά κόμματα και οι πολιτικοί το μόνο που ενδιαφέρονται είναι πώς θα γεμίσουν τα θησαυροφυλάκιά τους, την ίδια στιγμή που ο δύστυχος ελληνικός λαός αντιμετωπίζει το φάσμα της πείνας και της κατάσχεσης της περιουσίας του για χρέη προς το Δημόσιο ακόμη και 300 ευρώ!!
 • Για ποιον περιούσιο λαό μιλούσε ο Χριστός;
  Όταν ο Ιησούς δίδασκε στους μαθητές Του, προσήλθαν οι αρχιερείς και οι πρεσβύτεροι του λαού για να Τον ρωτήσουν με ποια εξουσία κάνει όλα αυτά τα θαυμάσια. Αντελήφθη, όμως, κανείς τι εννοούσε o Χριστός με τη φράση: «Διά τούτο λέγω υμίν ότι αρθήσεται αφ' υμών η βασιλεία τού Θεού και δοθήσεται έθνει ποιούντι τους καρπούς αυτής»; Για ποιο έθνος μιλούσε ο Κύριος; Και τι είπε επ’ αυτού ο πανεπιστημιακός δάσκαλος Λουκάς Φϊλης, Καθηγητής της Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών;
 • Το Λάλον Ύδωρ!..
  Λένε πως η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα καθήμενου επί πώλου όνου δηλώνει την άκρα του ταπείνωση. Φανερώνει τη μέγιστή του ταπείνωση και μας καλεί να Τον μιμηθούμε. Εκφράζει την αγάπη και απλότητά του. Αυτή την απλότητα και ταπείνωση μας προτρέπει ο Κύριος να έχουμε. Όλη του η ζωή μας παιδαγωγεί προς την απλότητα και την ταπείνωση.Δείτε, λοιπόν, και τον πρώτο τόμο της σειράς Οι Προφητείες του Ελληνισμού με τίτλο: "Λάλον Ύδωρ". Στο βιβλίο αυτό μιλάμε για το τι προέβλεπαν οι αρχαίοι Έλληνες προφήτες για τον Χριστό - και όχι μόνον!... Διαβάστε, για παράδειγμα, τι αναφέρει στον Πρόλογό του ο κ Μιχαήλ Σταμάτης.
 • Η συγκλονιστική εξιστόρηση για το Δίστομο!..
  Μέσα από τα Πρακτικά της Βουλής της Τετάρτης 17 Απριλίου 2019 αλιεύουμε ένα ιστορικό κείμενο, που ανέγνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχαήλ Καλογήρου. Αξίζει τον κόπο. Για να θυμούνται οι παλιοί και να γνωρίζουν οι νεότεροι!...
 • Ποιοι έκαναν τους Έλληνες κινούμενα αγάλματα;
  Δεν είναι ντροπή να μιλάς για την Ελλάδα και τον Χριστό. Δεν είναι ντροπή να πιστεύεις στην πατρίδα σου και την οικογένειά σου! Ντροπή είναι να απαρνείσαι τις αξίες σου και να οδηγείσαι «ως πρόβατον επί σφαγήν» στην ανυπαρξία μόνον και μόνον διότι κάποιοι επιθυμούν να μας καθοδηγήσουν χωρίς να μας ρωτήσουν!
 • Περί συγκρούσεως πολιτισμών!..
  Επειδή σαν σήμερα (18 Απριλίου 1927) γεννήθηκε ο Σάμιουελ Χάντινγκτον (Samuel Huntington), ο γνωστός Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας, που έγινε διάσημος με το βιβλίο του: «Η σύγκρουση των πολιτισμών και ο ανασχηματισμός της παγκόσμιας τάξης», ας του πούμε λίγα λόγια κι ας μας ακούει εκεί που είναι (πέθανε τον Δεκέμβριο του 2008)…
 • Η θεία συνάντηση Ποίησης και Μουσικής!..
  Ο Κωνσταντίνος Καβάφης έγραψε ποίηση και την έκανε μουσική, ενώ ο Μάνος Χατζηδάκις έγραψε μουσική και την έκανε ποίηση! Είναι οι άνθρωποι που σήμερα βρίσκονται στον γαλάζιο ουρανό, όπου υπήρξε μια θεία συνάντηση της Ποίησης και της Μουσικής! Ακόμη και οι άγγελοι θα χόρευαν από χαρά όταν τους αντίκρισαν!...
 • Πώς ονομάζεσαι;
  Επειδή σαν σήμερα, 16 Απριλίου 1834, κάποιοι παρείσακτοι του νεότερου Έθνους των Ελλήνων, φρόντισαν να στείλουν σε δίκη το μεγαλύτερο παλικάρι, που έβγαλε ποτέ η Νεότερη Ελληνική Ιστορία, τον «Γέρο του Μοριά», μαζί με τον Πλαπούτα, και μάλιστα με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του βασιλιά Όθωνα, ας θυμηθούμε κάτι από τη περίφημη Δίκη του θρυλικού Στρατηγού, που έγινε στο Ναύπλιο:
 • Διδασκόμαστε άραγε από την Ελληνική Ιστορία;
  Σαν σήμερα, 15 Απριλίου του 421 π.Χ., η Σπάρτη και η Αθήνα διακόπτουν τις εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, υπογράφοντας τη λεγόμενη "Νικίειο Ειρήνη". Θα διαρκέσει μόνο έξι χρόνια. Αν δεν είχαμε στην αρχαιότητα συνεχείς πολέμους θα ήμασταν σήμερα ένα από τα πιο ισχυρά έθνη του κόσμου!...
 • Ώστε ήταν ο πρώτος Έλληνας, που πήγε στην Αμερική;
  Είναι αλήθεια!.. Σαν σήμερα ακριβώς, στις 14 Απριλίου 1528, ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του στην Αμερική, ήταν κάποιος Θεόδωρος, που αποβιβάστηκε στην περιοχή της Φλώριδας. Προς τιμήν του, έχει ανεγερθεί άγαλμα στην πόλη Κλιαργουότερ της Φλώριδας!.. Ας δούμε τι γράφουμε μέσα στο ανέκδοτο έργο μας: «Οικουμενικός Ελληνισμός»:
 • Οι λιθοξόοι εργάτες της αιώνιας ελληνικής γλώσσας!...
  Ένας πολύ σπουδαίος Έλληνας, καθηγητής φιλολογίας και ιστορικός, με σημαντικό πνευματικό έργο, είναι ασφαλώς και ο κ. Αντώνιος Αντωνάκος. Χαρισματικός άνθρωπος. Με πολλά βιβλία στο ενεργητικό του. Μα πάνω απ’ όλα ένας άνθρωπος με καλοσύνη και ανθρωπιά, πράγμα σπάνιο για τα σημερινά δεδομένα. Ας διαβάσουμε ορισμένα πράγματα γι' αυτόν, αφού ετοιμάζει και για τον Άγγελο Σακκέτο μια πολύ ευχάριστη έκπληξη!..
 • Για να μην κατηγορούμε και τους Φιλικούς!..
  Δεν έχω τίποτε προσωπικά με καμία φιλοσοφική δοξασία, σύλλογο ή σωματείο στη χώρα μας!.. Δημοκρατία έχουμε, ό,τι θέλει κανείς πιστεύει!... Αλλά επειδή κάποιοι θέλησαν να κατηγορήσουν και τους Φιλικούς ότι δήθεν ήσαν … μασόνοι, επειδή υιοθετούσαν ορισμένους μυστικούς κώδικες επικοινωνίας, διαβάστε πιο κάτω να δείτε τι πραγματικά είχαν υιοθετήσει οι Επαναστατημένοι πατεράδες μας!...
 • Υπάρχουν και άλλοι μεγάλοι μύστες της ζωγραφικής τέχνης!..
  Πολύ καλός ο Τσαρούχης. Άριστος ο Παρθένης. Εξαίρετος ο Βασιλείου. Εκπληκτικός ο Βολονάκης, ο Εγγονόπουλος, ο Τέτσης, ο Γαΐτης και τόσοι άλλοι. Μήπως υπάρχουν όμως και Ελληνίδες ζωγράφοι στο έργο των οποίων θα πρέπει οι φιλότεχνοι να σκύψουν το κεφάλι; Και μιλάμε, ασφαλώς, για μία σύγχρονη Ελληνίδα, μια μύστιδα της ζωγραφικής τέχνης, όπως η Ιωάννα Ξέρα!..
 • Οι μεγάλες αλήθειες!..
  Βεβαίως, μέσα στο παρόν βιβλίο μας δεν θα μπορούσαμε να λησμονήσουμε και τον άλλον σεβαστό μου δάσκαλο, τον κ Κωνσταντίνο Γεωργακόπουλο, Καθηγητή της Ιστορίας της Επιστήμης, ο οποίος, για μία ακόμη φορά, σπεύδει αφιλοκερδώς και με αγάπη περίσσεια να αγκαλιάσει με στοργή την προσπάθειά μας, παραχωρώντας μας προς δημοσίευση χάρτες που αποδεικνύουν τις διαχρονικές σχέσεις Ελληνισμού και Χριστιανισμού, ιδίως μέσα στην Παλαιστίνη. Κάτι που επισημοποιεί με τον καλύτερο τρόπο παραχωρώντας μία συνέντευξη εντός των ημερών για το θέμα αυτό σε ένα νέο ντοκιμαντέρ που γυρίζεται για το πνευματικό έργο του γράφοντος.