Νεώτερη Ελλάδα

Νεώτερη Ελλάδα

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης!... Ο  θρυλικός "Γέρος του Μοριά"!.. Μια μεγάλη μορφή της Εαανάστασης του 1821, που οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στην Απελευθέρωση της Ελλάδος και την Ελευθερία της!... Μια ελευθερία, που δίνει το δικαίωμα σ' όλους εμάς να ερευνούμε, να μελετάμε και να γράφουμε ελεύθερα, όπως ακριβώς στοχαζόταν ο Ρήγας Φεραίος!...

 • Τα άγνωστα ιστορικά γεγονότα του 1821 κατά χρονολογική σειρά!..
  Μπορεί κάποιος ερευνητής ή ενδιαφερόμενος να βρει ποια ήσαν τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα, που έλαβαν χώρα κατά χρονολογική σειρά το 1821; Η λίστα που ακολουθεί είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσει το ενδιαφέρον κάθε ερευνητή, που επιθυμεί να αποκτήσει τη γνώση αυτού του Αρχείου! Τα στοιχεία είναι εν πολλοίς άγνωστα, πολλά και εντυπωσιακά!..
 • Πώς έγινε ακριβώς η Μάχη στο Μέγα Σπήλαιο;
  Μέχρι και στα έλατα ανέβηκαν οι υπερασπιστές του μοναστηριού και πυροβολούσαν τους Τούρκους και τους προσκυνημένους, με πείσμα, ώσπου τους έτρεψαν σε φυγή, και γενική υποχώρηση, προς τα Καλάβρυτα ενώ άφησαν 650 νεκρούς. Από τους Έλληνες μαχητές, τραυματίστηκαν μόνο 10, αλλά έπεσε νεκρός ο καπετάνιος Κ. Μέλιος. Ο Ιμπραήμ, μετά από αυτή την πανωλεθρία που έπαθε, δεν τόλμησε να σκεφτεί πάλι το Μ. Σπήλαιο. Η ιστορία εξύψωσε κυρίως το εθνικό φρόνημα και τη γενναιότητα των μοναχών, που έγραψαν στις σελίδες της την 24η Ιουνίου 1827, με ανεξίτηλα γράμματα!.. Μια απάντηση όχι μόνο στον Ιμπραήμ πασά, αλλά και στους κάθε λογής «προσκυνημένους», όπως ο διαβόητος Νενέκος!..
 • Πώς έγινε η περίφημη Μάχη του Σκρά;
  Με αφορμή το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος παρέστη σήμερα στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μάχη του Σκρα, στο νομό Κιλκίς, ας διαβάσουμε ορισμένα ιστορικά στοιχεία για το μεγάλο αυτό γεγονός. Άλλωστε, η νίκη των ελληνικών δυνάμεων στη μάχη του Σκρα προκάλεσε τον θαυμασμό των Συμμάχων και εξασφάλισε την εμπιστοσύνη τους. Ήταν η πρώτη σημαντική συμβολή του Ελληνικού Στρατού στη συμμαχική προσπάθεια κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!
 • Η αλήθεια για το Σκοπιανό ζήτημα!.
  Διαβάστε ένα περισπούδαστο άρθρο για το λεγόμενο «Σκοπιανό ζήτημα» και οι υπαίτιοι οι οποίοι το δημιούργησαν εντελώς ανιστόρητα εκείνη την εποχή! Ένα πρωτοσέλιδο κείμενο, που δημοσιεύθηκε ως κύριο σχόλιο της εφημερίδας «Ελευθερία» του Πάνου Κόκκα, με τίτλο: «Ο θάνατος ενός μύθου», το οποίο αναλύει τις απαρχές γεννήσεως και δημιουργίας ενός προβλήματος, που εδώ και χρόνια ταλανίζει τη Χώρα μας, όπως είναι το Σκοπιανό ζήτημα!..
 • Μια άγνωστη ιστορία με τον ηρωϊκό Ματθαίο Πόταγα!..
  Μαθητής στο Βαρβάκειο, στην προτελευταία τάξη (Πέμπτη οκταταξίου= Β’ Λυκείου) ο Ματθαίος Πόταγας (Μ.Π.) μάθαινε και αφομοίωνε μια τέτοια Ιστορία, ονειρευόμενος ένα αντάξιο μέλλον, από ένα τέτοιο ηρωικό παρελθόν, όταν το παρόν της τότε Αθήνας σκοτείνιασε στις 20 Απριλίου 1941, με την είσοδο σ’ αυτή την κατακτητών, των χιτλερικών Γερμανών. Με την οικογένειά του τότε καταφεύγει στην πατρογονική του κατοικία στη Βυτίνα της Αρκαδίας. Σχηματίζει μια ομάδα συνομηλίκων του που «συσκέπτονται» πώς θα αντιμετωπίσουν το ζοφερό παρόν και το μέλλον μιας ξενικής κατοχής…ώσπου ξαφνικά ξεσπάει η ηχώ του μηνύματος «Γερμανικά τανκς στο δρόμο Πύργου-Βυτίνας-Τρίπολης, έρχονται προς τα ΄δώ»!
 • Τι ανέφερε ένας φιλέλληνας προς τον Κρητικό οπλαρχηγό Γεώργιο Μενεγάκη;
  Διαβάστε μία συγκινητική επιστολή, που έστειλε ένας φλογερός φιλέλληνας, ο Roberto Galli, στον Κρητικό ήρωα και οπλαρχηγό του Κισσάμου της Κρήτης, Γεώργιο Μενεγάκη, όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε σε παλιά εφημερίδα!
 • Για ποια πανέμορφη Ελληνοπούλα έγραψαν ο Διονύσιος Σολωμός και ο Ιωάννης Ζαμπέλιος;
  Διαβάστε μια συγκλονιστική ιστορία που διαδραματίστηκε στην Βυτίνα Αρκαδίας με μία πανέμορφη ελληνοπούλα, την Χριστίνα, η οποία, ενώ έγινε σκλάβα στο χαρέμι ενός αξιωματούχου του Ιμπραήμ πασά και απέκτησε παιδί μαζί του, όταν της δόθηκε η ευκαιρία να επιλέξει το οθωμανικό ή χριστιανικό στρατόπεδο, φώναξε δυνατά ότι είναι χριστιανή και έπεσε στα πόδια του πατέρα της με θρήνους και λυγμούς!
 • Πώς έγινε η σύσταση της Φιλικής Εταιρείας;
  Άγνωστες λεπτομέρειες με κωδικούς και ονομασίες, που έρχονται για πρώτη φορά στο διαδικτυακό φως! Μετά την έκρηξη του κινήματος στη Μολδοβλαχία η κατάσταση ξέφυγε πια από τα χέρια της Φιλικής Εταιρείας: το έργο της άλλωστε είχε ουσιαστικά τελειώσει, αφού τα σχέδιά της για την οργάνωση της Επανάστασης και την υποκίνηση των Ελλήνων να συμμετάσχουν αθρόοι σ’ αυτή είχαν κατά κάποιον τρόπο εκτελεστεί.
 • Ποιος ήταν άραγε ο περιβόητος αγωνιστής Κατσιαβόγιαννης;
  Θρύλοι και παραδόσεις, δια στόματος απλοϊκών ανθρώπων του χωριού Βεσινίου Καλαβρύτων, για έναν άνθρωπο, όπως ο ηρωϊκός Κατσιαβόγιαννης, που έγινε ανυπότακτος και ακολούθησε την πορεία των μεγάλων κλεφτών και αρματολών, στα υπερήφανα βουνά μιας περιοχής, όπου δοξάστηκαν μεγάλες μορφές του Αγώνα και της μετεπαναστικής εποχής! Ο άνθρωπος αυτός γεννήθηκε και έζησε μια θρυλική ζωή, αγωνίστηκε σαν ήρωας, έζησε σαν ξακουστός και ανυπότακτος ληστής των βουνών, αλλά πέθανε σαν ένας αγνός καλόγερος! Ένα μονάχα: Για τον άνθρωπο, αυτό γράφτηκαν τόσα τραγούδια, όσα δεν γράφτηκαν για τον ίδιο τον Κολοκοτρώνη!
 • Συμπτωματικό γεγονός ή οργανωμένη η δολοφονία του Γεωργίου Καραϊσκάκη;
  «Το φιλελεύθερο πνεύμα του, το ατίθασο του χαρακτήρα του, ενοχλεί τους πολιτικούς και κύρια το Μαυροκορδάτο, που δεν μπορούν να τον εντάξουν στις προθέσεις τους. Καταδιώκεται, δικάζεται και καταδικάζεται ως προδότης της πατρίδας και διώχνεται στις ορεινές περιοχές των Αγράφων. Όταν όμως ο Αγώνας κινδυνεύει οι διώκτες του τον αποζητούν ως σωτήρα. Και τότε δείχνει το μεγαλείο της ευφυίας, της λεβεντιάς, του γνήσιου πατριωτισμού του, σε συγκρούσεις με τους Τούρκους νικηφόρες, κορυφαίες και καθοριστικές για το στέριωμα της λευτεριάς. Πάνω στην ολόφωτη λάμψη του χάνεται άδοξα και κάτω από περίεργες συνθήκες στο Φάληρο, συνθήκες που ακριβώς πρόκειται να διερευνηθούν στο έργο τούτο…»
 • Πώς έβλεπε ο Φωτάκος, Αγωνιστής του ’21, κληρικούς και επαναστάτες;
  Με την ευκαιρία των Πανελληνίων Εξετάσεων, όπου οι υποψήφιοι μαθητές για την πανεπιστημιακή κοινότητα έγραψαν σήμερα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, ας θυμηθούμε τι έγραψε μέσα σε ένα σύγγραμμά του ο θρυλικός Αγωνιστής του 1821, Φωτάκος (Φώτιος Χρυσανθόπουλος)!..
 • Τι γνωρίζουμε άραγε για την Παλαιά Βουλή;
  Για 60 ολόκληρα χρόνια το κτίριο της οδού Σταδίου στέγαζε την πολυτάραχη πολιτική ζωή της χώρας. Το 1935 η Βουλή των Ελλήνων μεταστεγάστηκε στα Παλαιά Ανάκτορα στην Πλατεία Συντάγματος, όπου λειτουργεί έκτοτε. Το κτίριο της Παλαιάς, πλέον, Βουλής παραχωρήθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος προκειμένου να στεγάσει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Η υλοποίηση της απόφασης καθυστέρησε λόγω του πολέμου.
 • Τι είχε πει ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος προ του θανάτου του;
  Είναι αλήθεια πως όταν ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος δημοσιοποίησε την πρώτη μορφή της Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους, το 1853, στους περισσότερους λογίους επικρατούσε η άποψη ότι η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν ένα εκφυλισμένο κράτος, στο οποίο κυριαρχούσε η θρησκοληψία και η δεισιδαιμονία. Μια άλλη μερίδα ιστορικών, με κύριο εκπρόσωπο τον Κ. Τσοποτό, θεωρούσαν ότι οι ελληνικές κοινότητες ήταν προϊόν του οθωμανικού φορολογικού συστήματος και ότι δεν υπήρχε κανένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις κοινότητες του Βυζαντίου και της Νεότερης Ελλάδας. Ο Παπαρρηγόπουλος αντέκρουσε αυτές τις απόψεις με επιχειρήματα, εξετάζοντας κυρίως τον λαϊκό πολιτισμό, δηλαδή τα έθιμα, τη γλώσσα και τόσα άλλα ζητήματα!..
 • Ποιος ο ρόλος της οργάνωσης "Μίδας 614" και του Ιωάννη Τσιγάντε;
  Επειδή σαν σήμερα, το 1943, ο αρχηγός της αντιστασιακής οργάνωσης «Μίδας 614», Ταγματάρχης Ιωάννης Τσιγάντες, εκτελείται από Ιταλούς στρατιώτες στην Αθήνα, ίσως είναι χρήσιμο να θυμίσουμε τι γράφεται για τον άνθρωπο αυτό ο οποίος σφράγισε με την προσωπικότητά του, αλλά και την θυσία του, μια εποχή όπως αυτή της Κατοχής!..