Ελληνικά Παράδοξα

Ελληνικά Παράδοξα

Περίεργα και παράξενα θέματα του Ελληνισμού, που μνημονεύουν διάφοροι ιστορικοί και ερευνητές ή αρχαιολόγοι, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και τα οποία δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής ή ενταφιάσθηκαν ως μη αξιολογήσιμα γεγονότα, από τον χώρο του επιστητού.

 • Και κολονάκια με … θεραπευτικές ιδιότητες είχαν οι αρχαίοι Έλληνες;
  Μαντική, μαγεία, όνειρα, οράματα, προφητείες και χρησμοί σχετίζονται όλα με τους δαίμονες, τους καλούς και τους κακούς, είπε μια διακεκριμένη Ελληνίδα αρχαιολόγος και επισήμανε άγνωστα σημεία της Αθήνας που συνδέονται με πρακτικές μαγείας – και όχι μόνο!.. Κι όχι τίποτε άλλο, αλλά για να μην «κατηγορούνται» ότι μόνον κάποιοι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί πιστεύουν σε παρόμοιες δοξασίες!..
 • Ποιοι συγγραφείς έχουν ασχοληθεί με παράδοξα θέματα;
  Στη λογική παράδοξο λέγεται η πρόταση, οι λογικές συνέπειές της οποίας είναι λογικά απαράδεκτες. Γνωστή από την αρχαιότητα είναι η ακόλουθη παραδοξολογία του Επιμενίδη: «Όλοι οι Κρήτες είναι ψεύτες». Ο ίδιος ήταν Κρητικός, άρα λέει και αυτός ψέματα. Αν, όμως, λέει ψέματα ο Επιμενίδης, τότε δεν αληθεύει ο ισχυρισμός του για τους Κρήτες, άρα οι Κρήτες δεν ψεύδονται. Αφού δεν ψεύδονται οι Κρήτες, δε λέει ψέματα και ο Επιμενίδης, άρα αληθεύει η ρήση του για τους Κρήτες, ότι δηλαδή όλοι λένε ψέματα, οπότε κι αυτός ψεύδεται· και συνεχίζεται επ’ άπειρον η παραδοξολογία!.. Διαβάστε το κείμενο, που ακολουθεί!..
 • Το άπειρο και οι παραδοξότητες!..
  Διαβάστε τι αναφέρουν οι ειδικοί για το άπειρο και τις παραδοξότητές του. Μία έρευνα για τις διάφορες μορφές του απείρου η οποία οδήγησε σε πολλά παράδοξα και αντινομίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που είναι γνωστό από την αρχαιότητα: το παράδοξο του Ζήνωνα με τον Αχιλλέα και τη χελώνα!..
 • Με ποιον μυστηριώδη τρόπο γεννήθηκε ο Σέρβιος Τύλλιος;
  Πολλά τα παράδοξα, τα παράξενα και τα μυστήρια όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στη ρωμαϊκή μυθολογία!.. Είναι εντυπωσιακό, αλλά διαβάστε με ποιον τρόπο γεννήθηκε ο βασιλιάς Σέρβιος Τύλλιος, που αναφέρει η λατινική γραμματεία!
 • Ποιο παράδοξο βιβλίο έγινε … μπεστ σέλλερ στην αρχαιότητα και γιατί;
  Διαβάστε για ένα βιβλίο, το οποίο ήταν ένα περίεργο κράμα χριστιανικού συμβολισμού και απλοϊκής παραδοξογραφίας, συνέ­χειας της παλιότερης παραδοξογραφικής παρά­δοσης, η οποία κατά πάσα πιθανότητα γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια, κάπου μεταξύ 2ου και 4ου αι. μ.Χ.!!
 • Ποιες ήσαν οι περίεργες σχέσεις του κράτους των αρχαίων Ελλήνων με τη θρησκεία τους;
  Διαβάστε μια σειρά άρθρων του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ μέσα από το περίφημο έργο: «Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας», όπου αποκαλύπτονται πολλά και άγνωστα πράγματα για τις σχέσεις Κράτους και Θρησκείας!.. Σχέσεις που αγγίζουν πολλές φορές το παράδοξο, το περίεργο και το μυστήριο, αφού οι Ορφικοί, για παράδειγμα, θεωρούνταν αιρετικοί (!!!).
 • Δηλαδή και ο Γοργίας ο Λεοντίνος ασχολήθηκε με παράδοξα θέματα;
  Διαβάστε πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία, αλλά κυρίως πώς ένα φιλοσοφικό του έργο με τον τίτλο «Περί τού μη όντος ή περί φύσεως» ο Γοργίας, που κατά την παράδοση υπήρξε μαθη­τής του Εμπεδοκλή, παρακολουθούσε κάποια επιμέρους γνωσιοθεωρητικά προβλήματα ως τις πιο έσχατες, σχεδόν παράδοξες απολήξεις τους!..
 • Με τι παράδοξα θέματα είχε ασχοληθεί ο αρχαίος Έλληνας ρητοροδιδάσκαλος και φιλόσοφος Δαμάσκιος;
  Ο Δαμάσκιος από τη Δαμασκό δεν ήταν απλά ένας ρητοροδιδάσκαλος και φιλόσοφος. Το περίεργο είναι ότι έγραψε και ένα παραδοξογραφικό έργο για θαυ­μαστά και παράξενα πράγματα, για αποκρυφι­σμό κ.ά. Χάθηκαν επίσης βιβλία του για χαλδαϊκά μαντεία και για τον αριθμό, τον χώρο και τον χρόνο (!!).
 • Υπάρχουν αρχαία χειρόγραφα με παράδοξα θέματα;
  Είναι εκπληκτικό!.. Διαβάστε ποια είναι άραγε τα χειρόγραφα των αρχαίων Ελλήνων που διασώζονται και έχουν ως περιεχόμενό τους διάφορα παράδοξα και εξωπραγματικά θέματα, έτσι όπως τα αποκαλύπτουμε μέσα στο βιβλίο μας: «Ο Κώδικας της Χαμένης Γνώσης»!..
 • Η αλήθεια για τον «Ψευδοκαλλισθένη»!..
  Ποιος ήταν ο άνθρωπος ο οποίος παρέσυρε γενεές ολόκληρες με τα παραμύθια και τις φαντασιοπληξίες του, με αποτέλεσμα να κλονιστεί η εμπιστοσύνη της επιστημονικής κοινότητας για πολλά αρχαία κείμενα σε πολλά εκ των οποίων ούτως ή άλλως έχουν γίνει σημαντικές και ίσως εγκληματικές παραποιήσεις!..
 • Ώστε ο Μέγας Αλέξανδρος αναζήτησε τον … τάφο του Αδάμ;
  Διαβάστε τι έγραψε η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», σε ένα δημοσίευμά της με τίτλο: «Ο Αλέξανδρος των λαών», όπου υπάρχουν πολλοί μύθοι ή θρύλοι γύρω από τη μεγάλη αυτή μορφή του Έλληνα Μακεδόνα Στρατηλάτη – και όχι μόνο!..