Αναμνήσεις!...

Αναμνήσεις!...

Θύμησες και αναμνήσεις!... Αναμνήσεις και βιώματα!.. Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα νοσταλγικά γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου το Βεσίνι Καλαβρύτων, όπου ο γράφων πέρασε τα 20 πρώτα χρόνια της ζωής του, πολλές φορές μέσα στο σπίτι που γεννήθηκε και φαίνεται στη φωτογραφία μας, καρτερώντας κι αυτό, "παντέρημο και μόνο", που λέει ο ποιητής, να το ξαναεπισκεφτώ για να καταγράψω ό,τι άλλο λησμόνησα εκείνα τα "άγουρα χρόνια" της παιδικής ή εφηβικής μου ζωής!..

 • Όταν ο Βασίλης Τερλέγκας θυμάται και συγκινείται!..
  Σήμερα ο πολυαγαπητός μου φίλος και δημοφιλέστατος ερμηνευτής, Βασίλης Τερλέγκας, εορτάζει και του ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας κάθε τι που μπορεί να τον κάνει ευτυχισμένο. Εμείς, από την ταπεινή και φτωχική μας γωνιά, το μόνο που έχουμε να του κάνουμε, ως πνευματικό δώρο, είναι ένα απόσπασμα από μία συνέντευξη που παραχώρησε ο ίδιος, για την ελαχιστότητά μας, στη γνωστή Ελληνίδα παρουσιάστρια, Μαριαλένα Ανδρέου, όπου, μεταξύ άλλων, λέει τα εξής:
 • Να ξαναγύριζαν τουλάχιστον τα χρόνια πίσω!…
  Νοσταλγικές αναμνήσεις από τα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια, τότε που αδέλφια και ξαδέλφια, όπως τα δικά μου, έδιναν ακόμη και το αίμα τους ο ένας για τον άλλον από εγκάρδια κι ολόψυχη αγάπη!.. Σήμερα, βέβαια, τα χρόνια άλλαξαν!.. Οι συνθήκες της ζωής έγιναν ανάλγητες και η μοναξιά των μεγαλουπόλεων απορρόφησε ακόμη και τους ανθρώπους! Τουλάχιστον υπάρχουν οι αναμνήσεις!.. Οι νοσταλγικές αναμνήσεις!..
 • Γυναικεία υπόθεση, λοιπόν, οι παραδοσιακές ζυγιές;
  Κι όλα αυτά τα θυμήθηκα καθώς είδα οι σημερινές ζυγιές να μην απαρτίζονται μονάχα από άνδρες, αλλά και από γυναίκες, όπως για παράδειγμα τα κορίτσια της “Γυναικείας Υπόθεσης” τα οποία κατακλύζουν κάθε περιοχή με τις εμφανίσεις τους . ενώ ο κόσμος γύρω τους χορεύει ασταμάτητα και τα χειροκροτήματα πέφτουν βροχή!.. Πώς αλλάζουν οι καιροί!.. Πώς αλλάζουν οι συνήθειες!...
 • Εκείνο το καλοκαίρι…
  Στην επαρχία, όπως αντιλαμβάνεσθε, τα πράγματα ήσαν ακόμη πιο σοβαρά. Η δραχμή ήταν πολύ δύσκολο να βρίσκεται στα χέρια των αγροτών, οι οποίοι, πολλές φορές, συναλλάσσονταν με το σύστημα «είδος με είδος». Τι σημαίνει αυτό; Σου δίνω, για παράδειγμα, ένα πιάτο αραποσίτι και μου δίνεις ένα πιάτο τραχανά!
 • Με τι πλήρωσα ένα ... πρωταπριλιάτικο ψέμα στο σχολείο!...
  Άλλη μια κατάθεση καρδιάς και ψυχής!.. Άλλο ένα "ζωντανό χρονογράφημα" που αγγίζει τις ευαίσθητες νεανικές καρδιές! Ακόμη περισσότερο όταν ως νέοι και μάλιστα μαθητές Γυμνασίου στη Δάφνη (Στρέζοβα) Καλαβρύτων, καλούμεθα να αποδείξουμε .. τα αναπόδεικτα!.. Καλό μήνα!..
 • Η μπάλα που χάθηκε!…
  Μια μικρή κατάθεση ψυχής!.. Μια μικρή κατάθεση καρδιάς για τα παιδικά μας χρόνια, τότε που μοναδική ψυχαγωγία μας ήταν ν’ακούμε από κάποιο μικρό κινητό τρανζίστορ τους ποδοσφαιρικούς αγώνες που μετέδιδε το κρατικό ραδιόφωνο!.. Ένα κείμενο αφιερωμένο στον φίλο της σελίδας, αλλά και της ιστοσελίδας μας κ. Στέλιο Βοϊράκο!
 • Ανοίγοντας τα φτερά της Δημοσιογραφίας!.
  Δεν ξέρω αν συνεχίσω να ξύνω ακόμη την άκρη του μολυβιού μου, για να γράψω τα θέματα που πρέπει να αναρτήσω στην ιστοσελίδα μου και στο Facebook. Ξέρω μονάχα ότι σήμερα η φίλη μου, η Μαρκέλλα Ζαμπέλη, μου «έξυσε» ευχάριστα τον πίνακα των νοσταλγικών αναμνήσεων της ζωής μου. Τότε που ανοίγαμε τα φτερά της Δημοσιογραφίας, πετώντας άλλοι στα πέλαγα και άλλοι στους ωκεανούς της αναζήτησης μιας καλύτερης τύχης.
 • Το ταξίδι ενός καλού μου φίλου στους αγγέλους!..
  Κλείνοντας, δεν θα λησμονήσω την αγνότητα της ψυχής αυτού του ανθρώπου. Ακόμη και η χαρά που ζωγραφιζόταν στο πρόσωπό του όταν μού έκοβε σταφύλια από το αμπέλι που καλλιεργούσε στο δικό του σπίτι, τα φρούτα που μου έφερνε σε καθημερινή βάση ή την ώρα που καθόμασταν και πάλι στην υπαίθρια γωνιά του καταστήματος του Μπέλου για να συνεχίσουμε την συζήτηση για θέματα εθνικά, θρησκευτικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά. Κυρίως όμως η ελληνική ιστορία!
 • Τα κεράσια των αναμνήσεών μου!..
  Μια κατάθεση ψυχής και καρδιάς!.. Μια νοσταλγική ανάμνηση των μαθητικών μου χρόνων, τότε που το μόνο μας αμάρτημα δεν ήταν οι κακές σκέψεις ή τα πονηρά βλέμματα, αλλά ο τρόπος ικανοποίησης ενός περίεργου αισθήματος, που σου δημιουργούσε η έλλειψη ορισμένων αγαθών! Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί. Κάποιοι από τους παλιότερους ίσως σκιρτήσουν από συγκίνηση και κάποιοι νεότεροι ίσως βρουν κι αυτοί έναν δίαυλο επικοινωνίας με το χθες!
 • Τα Χριστούγεννα, οι δίπλες και οι καλικάντζαροι!..
  Μια μικρή κατάθεση ψυχής!. Μια κατάθεσης καρδιάς!.. Διαβάστε μια προσωπική εμπειρία για το πώς βιώναμε τα Χριστούγεννα στα άδολα παιδικά μας χρόνια, τότε που η ψυχοσύνθεσή μας ήταν συνάρτηση όχι μόνον των παιδικών βιωμάτων, αλλά και των όποιων θρύλων, μύθων ή παραμυθιών που ακούγαμε!..
 • Μια μπομπότα για ψωμί και της ξενιτιάς τυρί!..
  Κάποια στιγμή σκέφτηκα να χύσω στα κρυφά το γάλα, αλλά νόμιζα ότι οι συμμαθητές του δημοτικού σχολείου και η δασκάλα μου με παρακολουθούσαν. Πώς οι τοίχοι του σχολείου είχαν γεμίσει μάτια και αυτιά!.. Τόσο πολύ φοβόμουν, παρά το γεγονός ότι με πήρε είδηση ο Πετράκης, το σκυλί της οικογενείας μας, και έπεφτε πάνω μου στριφογυρίζοντας από χαρά, διότι ήξερε ότι όλο και κάτι θα του έδινα να φάει!.. Διαβάστε μια κατάθεση ψυχής και καρδιάς!.. Μια κατάθεση νοσταλγική των παιδικών μας χρόνων, τότε που η ψυχούλα μας ήταν πάλλευκη και η αδολία ήταν το χαρακτηριστικό γνώρισμα της δικής μας μακρινής εποχής!..
 • Όταν οι θύμησες μετατρέπονται σε νοσταλγία!..
  Περνάει ο καιρός!.. Μοιάζει σαν το νεράκι της βροχής που κυλά ασταμάτητα στο ρυάκι του αγρού!.. Σαν μια νιφάδα χιονιού, που στριφογυρίζει στο χρόνο και κατόπιν χάνεται κι αυτή ανάμεσα στις άλλες χιονοστιβάδες!.. Περνάει ο καιρός!.. Σαν μια αχτίδα φωτός που έρχεται και χάνεται στη σκοτεινιά, φθάνει μονάχα να λάμψει έστω και μια στιγμή!.. Σαν μια περίεργη κραυγή, που αλυχτά μέσα στη νύχτα, λίγο πριν φωτίσει η χαραυγή!...
 • Η 1η Μάρτη των παιδικών μας χρόνων!..
  Μόλις φορούσαμε την ασπροκόκκινη κλωστή, είτε γιατί είχαμε υποβληθεί στη γοητεία των παραμυθιών, είτε γιατί το πιστεύαμε ακράδαντα μέσα στην νεανική ψυχή μας, αισθανόμασταν σαν οπλισμένοι γίγαντες! Παλεύαμε με τα θεριά όχι στα μαρμαρένια, αλλά στα πέτρινα αλώνια του χωριού, που με τόση επιδεξιότητα φωτογράφισε ο φίλος μου ο Χρήστος Δάμπασης σε όλες τις πτυχές της ομορφιάς του Βεσινίου! Θαρρούσαμε πως αποκτούσαμε κυκλώπειες δυνάμεις, σαν αυτά που υπάρχουν ακόμη και σήμερα σε μερικά όμορα χωριά με τα κυκλώπεια τείχη, όπου ανώτερες φυσικές δυνάμεις ανύψωναν τις τεράστιες τετράγωνες πέτρες στα χρόνια των αρχαίων προγόνων μας!..
 • Η χαρμολύπη των μαθητικών μας χρόνων!..
  Θύμησες και αναμνήσεις!.. Μια κατάθεση ψυχής και καρδιάς!... Ένα χρονογράφημα-ντοκουμέντο, έτσι όπως βιώσαμε μερικές φορές τα μαθητικά μας χρόνια, καθώς η κάθε στιγμή της παιδικής μας ζωής ήταν ορισμένες φορές μια χαρμολύπη, αφού αυτά που βιώναμε ήταν πρωτόγνωρα για την άδολη μαθητική μας ματιά!..