Επιστήμη και Έρευνα

Επιστήμη και Έρευνα

Επιστημονικές έρευνες και μελέτες για θέματα επιστημονικού προβληματισμού, με όλα εφευρίσκονται ή ανακαλύπτονται, με κύριο στόχο την επιστήμη της δικαιοσύνης και της αρετής, δεδομένου ότι ο Πλάτων είχε προειδοποιήσει στον Μενέξενό του γι’ αυτό το ενδεχόμενο (246e): «Πάσα επιστήμη χωριζομένη δικαιοσύνης και της άλλης αρετής πανουργία ου σοφία φαίνεται». Μα πάνω η αλήθεια, αφού, όπως έλεγε ο Αριστοτέλης: «Όσιον προτιμάν την αλήθειαν» (Ηθικά Νικομάχεια 1096α).

 • Τι είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στους Δελφούς;
  Διαβάστε εν περιλήψει μια συγκλονιστική ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, κατά την Έναρξη των Εργασιών του 4ου «Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών». Μια ομιλία η οποία, κατά την ταπεινή μας γνώμη, θα μείνει ιστορική και παράλληλα προφητική για το επιστημονικό περιεχόμενό της!..
 • Εδώ και 60 χρόνια οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον πλανήτη!..
  Κι όμως!.. Εδώ και 60 χρόνια οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον πλανήτη!.. Πράγματα που ακούμε σήμερα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, διατυπώνονταν εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά εις μάτην, διότι πολλοί νόμιζαν πως είχαμε να κάνουμε με μετεωρολογικές … παραξενιές! Διαβάστε, λοιπόν, ένα προφητικό άρθρο που είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Ελευθερία» (Φύλλο: 1/11/1959, Σελίδα: 3)!..
 • Ποια ήταν η πρώτη αρχαία Ελληνίδα ιατρός;
  Σήμερα, Σάββατο 31 Μαρτίου 2018, η Google τιμά με το λογότυπό της την Anandi Gopal Joshi, (εικόνα) η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα ινδικής καταγωγής που αποφοίτησε με πτυχίο ιατρικής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ποια ήταν, όμως, η πρώτη αρχαία Ελληνίδα ιατρός;
 • Τι απίστευτο λέει μία επιστημονική έρευνα;
  Υπάρχουν άτομα που βλέπουν με τα άκρα των δακτύλων τους! Είναι απίστευτο, αλλά υπάρχει σχετικό δημοσίευμα σε πολύ σοβαρή εφημερίδα, τον καιρό βεβαίως που οι εφημερίδες, κατά τους αναγνώστες της εποχής εκείνης, αποτελούσαν δείγμα αξιοπιστίας: «ό,τι γράφει η εφημερίδα είναι σωστό»!
 • Περιμένουν ανάσταση … οι κατεψυγμένοι άνθρωποι;
  Σύμφωνα με τη μέθοδο της κρυονικής, μόλις επιβεβαιωθεί ο θάνατος ενός οργανισμού, η σορός του πρέπει να καταψυχθεί στη θερμοκρασία των -196 βαθμών Κελσίου. Tις επόμενες ώρες, το αίμα του οργανισμού πρέπει να αντικατασταθεί από cryoprotectant, δηλαδή μια χημική ουσία που προστατεύει τους ιστούς από την ψύξη. Παρ' όλα αυτά δεν υπάρχει κάποια επιστημονική απόδειξη, πως μετά από αυτή τη διαδικασία, ο εκάστοτε οργανισμός είναι δυνατό να επανέλθει στη ζωή. Σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός Ρώσου καθηγητή: «Δεν μπορώ να δώσω με σιγουριά ποσοστό επιτυχίας για την κρυονική μέθοδο, αλλά είναι καλύτερο από το μηδέν»!.
 • Τι απέκρυπτε το μήνυμα προς τον Τρούμαν: «Ευτυχής η έκβαση του τοκετού»;
  Σαν σήμερα (για την ακρίβεια χθες 16 Ιουλίου, διότι οι εφημερίδες γράφουν τα γεγονότα την επόμενη μέρα), το 1945, εξερράγη η πρώτη ατομική βόμβα (για πειραματικούς σκοπούς) στην έρημο του Νιου Μέξικο (ΗΠΑ) μπροστά στους επιστήμονες που την είχαν κατασκευάσει και υπό την καθοδήγηση του μεγάλου φυσικού Ρόμπερτ Οπενχάιμερ. Τι είχε συμβεί ακριβώς;
 • Τι λένε οι Έλληνες πανεπιστημιακοί για τα Ελληνικά και Αραβικά κατά τους Μέσους Χρόνους;
  «Το αραβικό έργο Καλίλα και Ντίμνα (Καλίλα ουα-Ντίμνα) (8ου αι. μ.Χ.) δείχνει ότι όντως, η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός της ήταν γνωστή στον αραβικό κόσμο, έτσι, σε έργο που έχει μεταφραστεί από την περσική στην αραβική γλώσσα υπήρχαν αναφορές σε αυτούσια κείμενα του Αριστοτέλη κλπ. Το Φιχρίστ, έργο που πραγματοποιήθηκε στη Βαγδάτη το 10ο αιώνα περιέχει πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την ελληνική γλώσσα και γραφή. Η μετάφραση του Καλίλα ουα-Ντίμνα που έγινε στην Κωνσταντινούπολη από τα αραβικά στα ελληνικά τέλη του 11ου αιώνα, δείχνει επίσης ότι υπήρχε άριστη γνώση των αραβικών στους λόγιους κύκλους. Διαπιστώνεται από τα παραδείγματα μια αμφίδρομη τυπική επικονίαση όπου ο Εαυτός καλλιεργείται και αναπτύσσεται μέσα από τη γνώση του Άλλου…» (Ελένη Κονδύλη, βυζαντινή και κλασική αραβική φιλολογία και ιστορία.)
 • Πού βρέθηκε παγιδευμένο ένα φυτό χαμένο για εκατομμύρια έτη;
  Το όμορφο φυτό ονομάσθηκε «Στρύχνος ηλέκτρι» (Strychnos electri) και κατά πάσα πιθανότητα ήταν δηλητηριώδες, καθώς ανήκει στην οικογένεια ανθοφόρων από όπου παράγεται η θανατηφόρος τοξίνη στρυχνίνη. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζορτζ Πόϊναρ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για φυτά «Nature Plants».
 • Ποιος είναι ο πρόδρομος των αριθμητικών μηχανών και των σύγχρονων ηλεκτρονικών υπολογιστών;
  Μιλάμε για μία απλή υπολογιστική μηχανή κατάλληλη για την εκτέλεση πράξεων (κυρίως πρόσθεσης και αφαίρεσης) της αριθμητικής. Είναι το αρχαίο αριθμητήρι υπολογισμών, πρόδρομος των αριθμητικών μηχανών και των σύγχρονων ηλεκτρονικών υπολογιστών! Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Τι ήταν ακριβώς η Λογική ή το Όργανο του Αριστοτέλη;
  Η αριστοτελική διάκριση των επιστημών δεν προβλέπει τίποτα ιδιαίτερο για τη λογική (την αναλυτική, όπως την έλεγε ο Αριστοτέλης), ίσως γιατί δεν τη θεωρεί μέρος της φιλοσοφίας, αλλά απλό όργανο για την εξέταση κάθε κλάδου της γνώσης, αφού άλλωστε τα σχετικά κείμενα του Αριστοτέλη έχουν την ονομασία Όργανον στην κατάταξη του Ανδρόνικου. Πάντως, ο ίδιος ο Αριστοτέλης δεν είχε αποφανθεί στο θέμα αυτό. Περισσότερα στο κείμενο που ακολουθεί!.
 • Η αλήθεια για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή!..
  Επειδή σαν σήμερα γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή(ς), ο μεγαλύτερος Έλληνας μαθηματικός μετά τους Αρχαίους Κλασσικούς, ας δούμε ένα συνοπτικό ιστορικό του πολυσήμαντου βίου του και ο τρόπος με τον οποίον το μεγαλύτερο πνευματικό ίδρυμα της Χώρας μας, η Ακαδημία Αθηνών, προέβη στην αποκατάσταση της μνήμης του!..
 • Ώστε ο Σωκράτης είχε και ψυχιατρικές γνώσεις;
  Αν διαβάσουμε τον Χαρμίδη του Πλάτωνα θα δούμε ότι ο Χαρμίδης πάσχει από πονοκέφαλο κι ο Σωκράτης του προσφέρει ένα βότανο που έχει μαζί του εναντίον του πονοκεφάλου, που πρέπει όμως να συνδυαστεί με μια «επωδή» (ξόρκι) πριν το πάρει ο πάσχοντας. Γίνεται λοιπόν λόγος για όλα αυτά και διευκρινίζεται πως το «ξόρκι» δεν είναι παρά ο μυθικός συμβολισμός της ψυχικής θεραπείας με καλά λόγια. Πρέπει να προηγείται της θεραπείας του σώματος, που κι αυτή πάλι πρέπει να είναι γενική και να μην εντοπίζεται μόνο στο μέρος που νοσεί και πάσχει!..
 • Από τον Δαίδαλο και τον Ίκαρο στους αδελφούς Ράϊτ!..
  Επειδή σαν σήμερα το 1908 πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι η πρώτη επίδειξη του αεροπλάνου των αδελφών Ράιτ, αφού είχαν πουλήσει στη Γαλλία την εκμετάλλευση της εφεύρεσής τους, όπου έγινε αντιληπτή η διαφορά ανάμεσα σε αυτό και τις μέτριες ευρωπαϊκές πτητικές συσκευές, ας δούμε τι αναφέρει η Ελληνική Μυθολογία για τους πρώτους διδάξαντες την … αεροπορική πτήση Δαίδαλο και Ίκαρο!
 • Το τραγούδι των πουλιών!..
  Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η σύριγγα, το όργανο που βρίσκεται κοντά στη διχάλωση της τραχείας ή στην αρχή των βρόγχων, επιτρέπει στα πουλιά να εκπέμπουν φθόγγους, που έχουν ιδιαίτερη ένταση, ύψος και ηχόχρωμα, τα οποία μεταγράφηκαν με μουσικές νότες και με ονοματοποιία. Η μελέτη στο τραγούδι των πουλιών ονομάζεται ορνιθομελογραφία. Για περισσότερα, διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..