Τα Άγνωστα Χειρόγραφα

Τα Άγνωστα Χειρόγραφα

Μια μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική έρευνα, που συνεχίζεται ακόμη, για άγνωστα και λησμονημένα στο ευρύ κοινό χειρόγραφα ή έργα, τα οποία βρίσκονται στα «συρτάρια της γης» και τα οποίοι έρχονται στο φως της δημοσιότητας για πιο ευρεία ενημέρωση του ελληνικού κοινού, το οποίο δικαιούται να γνωρίζει τον πνευματικό θησαυρό των πατεράδων του ή την πνευματική κληρονομιά του!.. 

 • Πώς βρίσκουμε το παρελθόν των αρχαίων χειρογράφων;
  Οι μέχρι τώρα οπτικές τεχνικές, που βασίζονται κυρίως στο γραφικό χαρακτήρα και τη διάλεκτο των γραφέων των χειρογράφων (συνήθως μοναχών σε χριστιανικά μοναστήρια), έχουν παρουσιάσει πολλά προβλήματα, τα οποία μπορούν να ξεπεραστούν με το γενετικό έλεγχο. Κάθε παλαιό χειρόγραφο περιέχει ένα πλούτο γενετικών στοιχείων, καθώς μια τυπική μεσαιωνική περγαμηνή περιλαμβάνει δέρματα άνω των 100 ζώων, συνήθως ντόπιων προβάτων και κατσικιών!..
 • Ποια είναι η ιστορία της πνευματικής πορείας του Ελληνισμού;
  «Η πνευματική πορεία του Γένους με όχημα το χειρόγραφο και το έντυπο βιβλίο» είναι ο τίτλος μίας τετράτομης μελέτης, η οποία επιδιώκει να αναδείξει το ρόλο τον οποίο έπαιξαν το ελληνικό χειρόγραφο και το έντυπο βιβλίο όχι μόνον ως φορείς εκπαίδευσης και γνώσης, αλλά και ως συνδετικοί κρίκοι για τη διαμόρφωση της συνείδησης του Γένους από την Άλωση έως και τα προεπαναστατικά χρόνια!
 • Τι αποκαλύπτει ένα αρχαίο χειρόγραφο;
  Εξακόσια χρόνια έχουν περάσει από τη στιγμή που ένας διορατικός βιβλιοθήρας παθιασμένος με τη μελέτη της αρχαιότητας, ο παπικός γραμματέας Πότζο Μπρατσολίνι, ανέσυρε ένα παμπάλαιο χειρόγραφο από το ράφι μιας μοναστηριακής βιβλιοθήκης, είδε με δέος τι είχε ανακαλύψει και έβαλε να το αντιγράψουν. Τι αποκάλυπτε, λοιπόν, αυτό το χειρόγραφο;
 • Διαβάστηκαν τελικά τα 400.000 κομμάτια ελληνικών παπύρων στην Οξφόρδη;
  Χιλιάδες χειρόγραφα που έως τώρα δεν μπορούσαμε να διαβάσουμε και που περιέχουν σπουδαία κείμενα της κλασσικής φιλολογίας, τώρα μπορούν να διαβαστούν για πρώτη φορά με μια τεχνολογία που πιστεύεται ότι θα ξεκλειδώσει τα μυστικά των αρχαίων Ελλήνων! Μεταξύ των άλλων θησαυρών που έχουν ήδη ανακαλυφθεί από μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υπάρχουν και άγνωστα έως τώρα έργα κλασσικών γιγάντων όπως ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης και ο Ησίοδος!...
 • Πώς διασώθηκε ένας αριστοτελικός διάλογος;
  Είναι συγκλονιστικό!.. Διαβάστε πώς ένας αριστοτελικός διάλογος (ίσως του Σοφιστή) σώζεται επάνω σε ένα πλίνθο και με την αποσύνθεσή του άφησε ανέπαφα τα ίχνη τού μελανιού, έτσι ώστε, χωρίς κανένα υλικό υποστήριξης, να διαβάζεται το κείμενο (!!)... Το είχε πει ο Χριστός: "Αν σιωπήσουν οι άνθρωποι, θα λαλήσουν οι πέτρες"!.. "Λέγω υμίν ότι εάν ούτοι σιωπήσωσιν, οι λίθοι κεκράξονται" (Λουκ. 19, 40).
 • Θα διαβάζουμε τα Χειρόγραφα της Νεκρής Θάλασσας στο Διαδίκτυο;
  Χαράς ευαγγέλια για τους βιβλικούς ερευνητές!... Πλέον δεν θα έχουν πρόσβαση στα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας μόνον ελάχιστοι και εκλεκτοί λόγιοι, καθώς μέσω της ψηφιοποίησής τους, θα μπορούν όλοι να διαβάσουν ορισμένα από αυτά στο Διαδίκτυο και με αγγλική μετάφραση!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Διαβάστηκαν, λοιπόν, ελληνικοί πάπυροι, που κάηκαν στην έκρηξη του Βεζούβιου;
  Οι εν λόγω πάπυροι, μαζί με εκατοντάδες άλλους, είχαν ανακαλυφθεί το 1754 και αποτελούσαν μέρος μιας βιβλιοθήκης με 600 έως 700 βιβλία, η οποία βρισκόταν σε ένα μικρό δωμάτιο μιας μικρής ρωμαϊκής βίλας του Ηρακλείου, μιας πόλης που καταστράφηκε μαζί με την Πομπηία, όταν εξερράγη το ηφαίστειο, γι' αυτό ονομάστηκε «η άλλη Πομπηία»!.. Διαβάστε το κείμενο, που ακολουθεί!..
 • Σε ποιο αρχαίο σύγγραμμα η Αναγέννηση έδωσε ιδιαίτερη προσοχή;
  Διαβάστε ποιος ήταν ένας αρχαίος Έλληνας στρατιωτικός συγγραφέας ο οποίος, μολονότι - ολοφάνερα - ο ίδιος δεν ήταν στρατιώτης, έγραψε ένα εγχειρί­διο τακτικής σχετικό με τη φάλαγγα των οπλιτών και το αφιέρωσε στον αυτοκράτορα Τραϊα­νό. Το πιο σημαντικό στην υπόθεση αυτή είναι το γεγονός ότι η Αναγέννηση έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στο έργο αυτό!..
 • Τα ελληνικά χειρόγραφα της Ρωσίας!...
  Πόσες χιλιάδες αρχαία ελληνικά και βυζαντινά χειρόγραφα κρύβει άραγε στις βιβλιοθήκες της η απέραντη Ρωσία; Και πόσοι εξ αυτών των πνευματικών θησαυρών έχουν επισημανθεί από τους διάφορους ερευνητές και πανεπιστημιακούς δασκάλους;
 • Πώς γινόταν η παραγωγή και η προστασία αρχαίων και βυζαντινών χειρογράφων;
  Το δέρμα, ως φυσικό υλικό, έχει την ιδιότητα να αναπνέει, γεγονός που βοήθησε την προσαρμογή του σε διαφορετικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας και επομένως τη διατήρηση του χειρογρά­φου τόσο στο υγρό κελί ενός μοναχού όσο και στο ξηρό ντουλάπι ενός βιβλιοσυλλέκτη ή στα ράφια της βιβλιοθήκης ενός διανοουμένου. Επιπλέον, η δομή του κώδικα, που είχε τη μορφή ενός σημερινού βι­βλίου, συνέβαλλε στη διατήρηση του.
 • Περί ανταλλαγής εθνικών κειμηλίων Ελλάδος-Βουλγαρίας!..
  Με αφορμή το (θετικό κατά άλλα) γεγονός, ότι γίνονται μυστικές διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή εθνικών κειμηλίων μεταξύ της Ελλάδος και της Βουλγαρίας, ας δούμε τι ζητάμε εμείς.. Αναμένουμε λοιπόν μερικές εκατοντάδες βυζαντινά χειρόγραφα, εικόνες και εκκλησιαστικά σκεύη που είχαν αρπάξει οι βουλγαρικές αρχές κατοχής το 1918 στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από τις Μονές Τιμίου Προδρόμου Δράμας και Παναγίας Αχειροποιήτου Παγγαίου. Με την υπογραφή της συνθήκης του Νεϊγί, το 1920, οι Βούλγαροι επέστρεψαν τα κειμήλια της Μονής Προδρόμου, όχι όμως και τα 400 και πλέον που είχαν πάρει από το μοναστήρι των Σερρών και τα οποία φυλάσσονται στο μουσείο Ιβάν Ντουίτσεφ, στη Σόφια. Για παρόμοια θέματα, ας θυμηθούμε τι γράφαμε εδώ και χρόνια στο τρίτομο έργο μας «Πού βρίσκονται τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα»!..
 • Τα χειρόγραφα που φώτισαν τους αιώνες!...
  «Στα χειρόγραφα που διασώθηκαν από την πτώση του Βυζαντίου, στα αρχαία αγάλματα που ξεθάφτηκαν από τα ερείπια της Ρώμης, μπροστά στην έκθαμβη Δύση, ορθώθηκε ένας νέος κόσμος, ή Ελληνική αρχαιότητα. Μπροστά στις φωτεινές μορφές της εξαφανίστηκαν oι οπτασίες του Μεσαίωνα» («Άπαντα», 1η Ρωσική έκδοση τόμος 20, σελ.187.). Διαβάστε τι γράφαμε στον τρίτο τόμο του έργου μας «Πού βρίσκονται τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα»!..
 • Ένας άγνωστος Διογένης!
  Μπορεί να είναι γνωστός ο Διογένης ο Κυνικός ή ο Διογένης ο Λαέρτιος, αλλά ποιος μιλάει – άραγε- για έναν άλλο Διογένη, τον Αντώνιο Διογένη, που έζησε τον 3ον αιώνα μ.Χ. και έγραψε απίστευτα μυθιστορήματα; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!
 • Περί της Αθηναίων πολιτείας έχει γράψει και ένας άγνωστος συγγραφέας;
  Διαβάστε το έργο ενός άγνωστου συγγραφέα, που θα μπορούσε να ανήκει στα πρώτα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου (κάπου μεταξύ 431 και 424), εν πάση περιπτώσει στην εποχή της ακμής της αθηναϊκής θαλασσοκρατίας!.. Όλα αυτά σημαίνουν πως πρόκειται για το πιο παλιό έργο αττικού πεζού λόγου και συγχρόνως για την πρώτη στο είδος της πραγματεία δημόσιου και συνταγματικού δικαίου στην ευρωπαϊκή γραμματεία!!.