06/09/17 20:17 - Η Τηλεόραση της Νύχτας!..

 

Η Τηλεόραση της Νύχτας!..

Ποιος λησμονεί τις μεταμεσονύχτιες τηλεοπτικές εκπομπές της δεκαετίας του 1990, όπου δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες δημιουργούσαν την δική τους ξεχωριστή ατμόσφαιρα, καθιερώνοντας ένα άλλο είδος τηλεόρασης, που ορισμένοι ονόμασαν trash tv, ενώ στην πραγματικότητα τα “τηλεοπτικά σκουπίδια” κυριαρχούν σήμερα σε όλες σχεδόν τις μεσημβρινές κουτσομπολίστικες εκπομπές, χωρίς καμιά αντίδραση!.. Ω καιροί, ω ήθη, όπως θα έλεγαν οι Λατίνοι, αλλά και σήμερα οι Έλληνες!...

ΜΕΣΑ δεκαετίας του 1990. Καθώς η νύχτα χαμήλωνε το φως της και τ’ αστέρια του ουρανού ανοιγόκλειναν νυσταγμένα τα λαμπερά τους μάτια, σε ορισμένα κανάλια των Αθηνών, κάποιοι άνθρωποι έδιναν το δικό τους τηλεοπτικό παρών.

Θέλω να είμαι ειλικρινής. Λαύρος υπήρξε και ο γράφων εναντίον των εκπομπών αυτών. Όταν είδε όμως τι παρουσιάζουν σήμερα οι λεγόμενες μεσημεριανές εκπομπές, μια φράση ήρθε κατά νουν: «Χίλιες φορές η Ελεάνα Παγουρά με τον Κώστα Μυλωνά, παρά οι σημερινές τηλεοπτικές φαρσοκωμωδίες!..»

«Μεταξύ δύο κακών, το μη χείρον βέλτιστον», λοιπόν; Ίσως έτσι διερωτηθούν ορισμένοι αναγνώστες μας. Αλλά, εμείς θα εξηγήσουμε τους λόγους:

Βεβαίως, δεν είμαστε δικαστές για να δικάσουμε ανθρώπους και εκπομπές. «Μη κρίνετε ίνα μη κριθήτε», λέει η Γραφή.

Καλώς ή κακώς η τηλεοπτική ιστορία έχει καταγράψει στις δικές της σελίδες το γεγονός, ότι, για παράδειγμα: «όλες οι καλτ περσόνες της ελληνικής τηλεόρασης 'βγήκαν' από την μεταμεσονύκτια εκπομπή στην οποία η Βίκυ Μιχαλονάκου παρίστανε τη δικαστή». Και μιλάμε, ασφαλώς, για το διαβόητο «Ερωτοδικείο», όπου όμως (τι έκπληξη!) σ’ αυτή την εκπομπή πολλοί θυμούνται την παρουσία του … Βαγγέλη Μεϊμαράκη!!

Και δεν θα κρίνουμε, ασφαλώς, αν ήταν καλή ή κακή μια άλλη μεταμεσονύχτια εκπομπή, που συμπαθούσε πολύ, για παράδειγμα, ο δημοσιογράφος Νίκος Ρϊζος, όπως της Πέπης Τσεσμελή με το αμίμητο εκείνο: «Άλλο Πέπη κι άλλο πρέπει»!

Και δεν θα καταδικάσουμε, βέβαια, την μεταμεσονύχτια τηλεοπτική εκπομπή της Σίας Λιαροπούλου (κάποιοι μου είπαν ότι είναι και συμπατριώτισσα της ταπεινότητάς μου) όπου «ο κάθε υποψήφιος ήταν πιο γραφικός και καλτ απ' τον άλλον, με καυγάδες και αληθινά άβολες ατάκες να βρίσκονται συνεχώς στο μενού. Ναι, προφανώς κι όλα τα σκηνικά ήταν στημένα, όμως αυτό δεν τα κάνει λιγότερο ντροπιαστικά», όπως γράφει τουλάχιστον ένας γνωστός τηλεκριτικός.

Ωστόσο, παρόμοιες εκπομπές, που έχουν στηλιτευθεί από πολλούς Έλληνες και Ελληνίδες τηλεκριτικούς, αλλά και από τον γράφοντα, υπήρξαν και άλλες. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, τις εκπομπές του Φίλιππου Καμπούρη ή του Νίκου Μαστοράκη, που έπεισε την πανέμορφη ηθοποιό Γιούλη Μπάρκα να κάνει … στρηπτίζ μπροστά στο τηλεοπτικό κοινό, όταν κάποιες άλλες τηλεοπτικές εκπομπές έπαιρναν … προαγωγή και γίνονταν μεσημβρινές ή τουλάχιστον βραδινές εκπομπές, όπως της Αννίτας Πάνια, της Τατιάνας Στεφανίδου (με τα ξεκατινιάσματα της Τζένης Χειλουδάκη), της Φαίης Σκορδά, της Σταματίνας Τσιμτσιλή, της Κατερίνας Καραβάτου, της Χριστίνας Λαμπίρη, της Γωγώς Γαρυφάλλου, της Κωνσταντίνας Λάσκαρη, του Ανδρέα Μικρούτσικου, του Θοδωρή Αθερίδη και τόσων άλλων. Ο τηλεοπτικός Αρμαγεδδών προ των πυλών!

Ελεάνα Παγουρά εν όψει!..

Σε όλες αυτές τις μεταμεσονύχτιες εκπομπές κάποιοι θα ήθελαν να προσθέσουν και την εκπομπή του Κώστα Μυλωνά και της πανέμορφης Ελληνίδας παρουσιάστριας, Ελεάνας Παγουρά, ίσως του πιο δημοφιλούς ζεύγους (στη ζωή και στην τηλεόραση), που πέρασε ποτέ από τα τηλεοπτικά στούντιο. Ποιος λησμονεί άραγε τον (αείμνηστο σήμερα) Λάσκο με όλα όσα έλεγε και έκανε για να διασκεδάσει το … «ακοίμητο κοινό» στην πασίγνωστη τηλεοπτική εκπομπή «Τα Παιδιά της Νύχτας»!

Κι εδώ υπάρχει μια «κατάθεση ψυχής»!

Υπάρχει μία παροιμία που λέει: «Απ’ το ρόδο βγαίνει αγκάθι κι απ’ τ’αγκάθι βγαίνει» ρόδο»!.. Ό εστι μεθερμηνευόμενον: Στη νύχτα κάποιο λουλούδι ανθίζει!

Όχι μόνον η επικοινωνία που είχε ο γράφων με την Ελεάνα Παγουρά, αλλά και η προσεκτικότερη μελέτη της τηλεοπτικής παρουσίας αυτού του ζεύγους στην μεταμεσονύχτια τηλεόραση, απέδειξε ότι είχαμε να κάνουμε με δύο πολύ ευαίσθητα παιδιά, όπου έλεγαν μία συγκλονιστική αλήθεια: «Προσέξτε, γονείς και οικογενειάρχες, διότι εμείς καταφέρνουμε να βγάζουμε στην τηλεόραση ό,τι εσείς δεν μπορείτε να δείτε τι γίνεται μέσα στο σπίτι σας»!

Ίσως αυτή και μόνο η φράση των «Παιδιών της Νύχτας», να ήταν ό,τι πιο ουσιώδες θα μπορούσε να ειπωθεί ή να συνοψισθεί μέσα σε λίγες γραμμές ή φράσεις! Θα μπορούσε να είναι το μότο της νυχτερινής τηλεόρασης!

Η κοινωνία σάπιζε. Και την “μπόχα” αυτή ανέλαβαν να την επισημάνουν δύο νεαρά άτομα, τα οποία (καλώς ή κακώς) έκαναν μία εκπομπή που είχε τεράστια τηλεθέαση, όχι μόνο για την θεματολογία της, αλλά (πώς να το κάνουμε;) και για ένα αστραφτερό και εντυπωσιακό πρόσωπο, μία από τις πιο όμορφες κοπέλες που πέρασαν ποτέ από την ελληνική τηλεόραση και η οποία χάραξε με το αστραποβόλο βλέμμα της, την τηλεόραση της νύχτας: Κι αυτή, όπως αντιλαμβάνεσθε, δεν είναι άλλη από την Ελεάνα Παγουρά!