11/09/17 20:01 - Ελλάς –Γαλλία –Συμμαχία!... (5)

Ελλάς –Γαλλία –Συμμαχία!... (5)

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου κ. Εμμανουήλ Μακρόν στην κοιτίδα της δημοκρατίας και του πολιτισμού, την Ελλάδα, καλό θα ήταν να διαβάσουμε μια σειρά άρθρων για τις σχέσεις Ελλάδος-Γαλλίας, έτσι όπως ακριβώς έχουν καταγραφεί στο ανέκδοτο έργο της ταπεινότητάς μας με τίτλο: «Ο Οικουμενικός Ελληνισμός»!..

Συνέχεια από το προηγούμενο…

Ας θυμηθούμε ένα ιστορικό γεγονός:
Ο Ναπολέων ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1798 με 38.000 στρατό παίρνοντας μαζί του πολλούς σοφούς, καλλιτέχνες και τεχνίτες, γεωργικές μηχανές και ολόκληρο υλικό για να διανοίξει τον ισθμό του Σουέζ. Στο διάστημα της πορείας του κυρίεψε τη Μάλτα, αποβιβάστηκε μετά στον όρμο του Αμπουκίρ, κυρίεψε την Αλεξάνδρεια και βάδισε εναντίον του Καΐρου. Οι Μαμελούκοι ιππείς που προσπάθησαν να του φράξουν το δρόμο νικήθηκαν στη μάχη των Πυραμίδων (21 Ιουλίου 1798) και έτσι η Αίγυπτος έγινε γαλλική. Μετά βάδισε εναντίον της Συρίας. Στο μεταξύ έφτασε ο Νέλσον, που έκαψε το γαλλικό στόλο στο Αμπουκίρ στην περίφημη ναυμαχία του Νείλου και αποβίβασε τουρκικό στρατό στην παραλία. Ο Ναπολέων γύρισε και νίκησε τον τουρκικό στρατό. Σ' αυτές τις επιχειρήσεις τον βοήθησε και ένα σώμα Ελλήνων της Αιγύπτου, εθελοντών, με αρχηγό το Νικόλαο Τσεσμελή ή Παπάζογλου!
Κλείνοντας το θέμα για τον Μέγα Ναπολέοντα, ας θυμηθούμε επίσης, ότι το νησί Έλβα είναι κυρίως γνωστό ως ο τόπος εξορίας του Ναπολέοντα (1814-1815). Από εκεί ο Γάλλος ηγεμόνας δραπέτευσε, ξαναγύρισε στη Γαλλία, για να νικηθεί, ύστερα από τη διακυβέρνησή του των «εκατό ημερών», στη μάχη του Βατερλό (18 Ιουνίου 1815). Στην αρχαιότητα το νησί αυτό ονομαζόταν από τους Έλληνες Αιθαλία και από τους Λατίνους Ilva.
Και κάτι ακόμη:
Επειδή η Κορσική έχει συνδεθεί με την ζωή του Ναπολέοντα, ας θυμηθούμε ότι στην 1η χιλιετία π.Χ. η Κορσική έγινε κέντρο Φοινίκων εμπόρων, οι οποίοι έφτασαν στο νησί και υποδούλωσαν τους κατοίκους του, πιθανόν Κελτίβηρες. Στους Έλληνες ήταν γνωστό με τα ονόματα Κύρνος, Κόρση, Κορσία. Αργότερα καταλήφθηκε κατά σειρά από τους Φωκαείς, Ετρούσκους, Συρακούσιους, Καρχηδόνιους και τέλος από τους Ρωμαίους, το 3ον αι. π.Χ., οι οποίοι ίδρυσαν αποικίες-κέντρα επεξεργασίας και αγοράς αγροτικών προϊόντων. Μετά την κατάλυση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας η Κορσική υπέφερε από επιδρομές Βανδάλων (8ος και 7ος αι.) και Αράβων (9ος-11ος αι.). Όταν οι τελευταίοι διώχτηκαν οριστικά από το νησί, ο πάπας εμπιστεύτηκε την προστασία και τη διοίκησή του στους Πισάτες (11ος αι.). Οι τελευταίοι λίγο αργότερα διώχτηκαν από τους Γενουάτες. Έπειτα από επανειλημμένες εξεγέρσεις των Κορσικανών, η Γένουα πούλησε τελικά το νησί στη Γαλλία το 1768. Η ένωση όμως με τη Γαλλία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις μεταξύ των Κορσικανών, οι οποίοι επαναστάτησαν υποκινούμενοι και από τους Άγγλους, αλλά οι αντιδράσεις καταπνίγηκαν με την επέμβαση του Ναπολέοντα Βοναπάρτη το 1796 (ο οποίος ήταν Κορσικανός).
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι πολλοί Έλληνες, όταν η Επανάσταση του 1821 έφτανε στο τέλος της, σκέφτηκαν να προσφέρουν το θρόνο της Ελλάδας στον Ναπολέοντα Β’ (1811-1832), που ήταν μοναδικός γιος του Ναπολέοντα Α' και της δεύτερης γυναίκας του Μαρίας Λουίζας. Μόλις γεννήθηκε ανακηρύχτηκε βασιλιάς της Ρώμης. Μετά την παραίτηση του πατέρα του, ανακηρύχτηκε αυτοκράτορας της Γαλλίας, δεν αναγνωρίστηκε όμως από καμιά από τις τότε μεγάλες Δυνάμεις. Όταν το 1815, ο Ναπολέοντας εξορίστηκε στην Αγία Ελένη, την κηδεμονία του ανέλαβε ο παππούς του Φραγκίσκος Β' της Αυστρίας που του όρισε ως κατοικία το ανάκτορο του Σέμπρουν, όπου έζησε και πέθανε με τον τίτλο του Δούκα του Ράιχστατ. Πέθανε νέος από φυματίωση. Με αφορμή τους θρύλους που πλέχτηκαν γύρω από το όνομά του και την παραμονή του στο αυστριακό παλάτι, ο Ροστάν εμπνεύστηκε το έμμετρο δράμα του «Ο αετιδέας».

Η συνέχεια στο επόμενο..

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017