11/09/17 22:49 - Το Ημερολόγιο της Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου 2017

 

Το Ημερολόγιο της Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου 2017

Ένα Ημερολόγιο γραμμένο δια χειρός ενός ανθρώπου που επί σαράντα ολόκληρα χρόνια δημοσιογραφεί και σχολιάζει, επισημαίνει και καυτηριάζει όχι μόνο την επικαιρότητα, αλλά και την διαχρονικότητα! Πρόσωπα και πράγματα, που είναι άξια σχολιασμού σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τηλεοπτικά, κριτικές βιβλίων, πικάντικα θέματα κλπ) περνούν καλοπροαίρετα από την κρησάρα της δικής μας κριτικής σκέψης και άλλα μεν εξ αυτών χαίρουν και απολαμβάνουν εκτίμησης, άλλα δε (για να μιλήσουμε και λίγο χιουμοριστικά) περνούν "δια πυρός και σιδήρου" μέσα από το εργαστήρι της σάτιρας, του αυτοσαρκασμού και του άφθονου και πηγαίου χιούμορ!.. Καλή ανάγνωση!..

Ελλάς –Γαλλία –Συμμαχία!... (5)

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου κ. Εμμανουήλ Μακρόν στην κοιτίδα της δημοκρατίας και του πολιτισμού, την Ελλάδα, καλό θα ήταν να διαβάσουμε μια σειρά άρθρων για τις σχέσεις Ελλάδος-Γαλλίας, έτσι όπως ακριβώς έχουν καταγραφεί στο ανέκδοτο έργο της ταπεινότητάς μας με τίτλο: «Ο Οικουμενικός Ελληνισμός»!..
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10051/

Φαινόμενο της φύσεως ή θαύμα του Θεού;

Όποιος επισκεφτεί τον μικρό ναό της Αγίας Θεοδώρας στη Βάστα Αρκαδίας θα νιώσει ένα απέραντο ψυχικό μεγαλείο μπροστά στο μεγαλείο της Φύσεως, του ιδίου του Θεού! Και σ’ αυτές τις περιπτώσεις το μόνο που αισθάνεται να πει κανείς είναι η γνωστή φράση του Ψαλμωδού της Εκκλησίας μας: «Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου, Κύριε• πάντα εν σοφία εποίησας• επληρώθη η γη της κτίσεώς σου»!..
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/1121/

ΚΟΥΪΖ

Είναι αλήθεια ότι ορισμένοι μύθοι των Αμαζονίων Ινδιάνων έχουν καταπληκτική ομοιότητα με μύθους της Ελληνικής Μυθολογίας; Και ποιοι είναι οι μύθοι αυτοί;


Η απάντηση στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Φύλλο: 29/8/1961, Σελίδα: 4

Γιατί ο Αινείας από τη Γάζα από νεοπλατωνικός φιλόσοφος έγινε χριστιανός;

Διαβάστε πως ο γνωστός περιπατητικός φιλόσοφος πείθεται με χριστιανικά επιχειρήματα και προσηλυτίζεται στον χριστιανισμό καθώς συζητά πολύ σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την προΰπαρξη και με την πορεία που ακολουθούν οι ψυχές, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την ανάσταση και την αθανασία!..
Περισσότερα διαβάστε εδώ: http://www.sakketosaggelos.gr/Article/3947/

ΠΗΡΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ, ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ…

Πήρα το δρόμο, το στρατί, πήρα το μονοπάτι,
μακριά απ’ τον κόσμο τον κακό και του κακού το μάτι,
θέλησα μόνος μου εκεί στις φυλλωσιές να κάτσω,
να πιω το καφεδάκι μου τις μνήμες μου να «σκάψω»!..

Είπα για να συλλογιστώ σαν του Αδάμ το βλέμμα,
χωρίς καμιά επήρεια, σαν το νερό στο ρέμα,
θέλω να ξομολογηθώ στον εαυτό μου πια
για όλα τ’ αμαρτήματα, του κόσμου την ψευτιά!

Αν τύχει όμως και ξεχαστώ μέσα στο μονοπάτι
και κάπου ο ύπνος ο ελαφρύς τα μάτια μου θα κλείσει,
ίσως μέσα στον ύπνο μου να αισθανθώ σαν άτι
που κάνει έναν καλπασμό στη μαγεμένη φύση!..

Καλό απόγευμα και καλή βδομάδα!
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
www.sakketosaggelos.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…

Σαν σήμερα, το 1922, έγινε το Κίνημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1922: Το πανελλήνιο έχει συγκλονιστεί από τη Μικρασιατική καταστροφή και ζητά την απόδοση ευθυνών στους υπαίτους. Έτσι, ο Νικόλαος Πλαστήρας, ο Στυλιανός Γονατάς και ο Δημήτριος Φωκάς κηρύσσουν επανάσταση με τη στήριξη των στρατευμάτων που διέφυγαν από τη Μικρά Ασία στη Χίο και τη Λέσβο.
Την επόμενη μέρα, τα επαναστατημένα στρατεύματα επιβιβάστηκαν σε εμπορικά πλοία και με τη συνοδεία πολεμικών έπλευσαν στην Αθήνα. Πριν ακόμη το αποβατικό σώμα φτάσει στην Αττική, στρατιωτικό αεροπλάνο έριξε στην πρωτεύουσα προκηρύξεις της Επαναστατικής Επιτροπής με τις οποίες οι Κινηματίες ζητούσαν την παραίτηση του Βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ υπέρ του Διαδόχου, τη διάλυση της Γ' Εθνοσυνέλευσης, το σχηματισμό πολιτικά αχρωμάτιστης κυβέρνησης, που θα είχε την εμπιστοσύνη των συμμάχων της Αντάντ την άμεση ενίσχυση του Θρακικού Μετώπου και την τιμωρία των υπευθύνων της μικρασιατικής καταστροφής.
Στις 13 Σεπτεμβρίου τα πλοία με το στρατό έφτασαν στο Λαύριο και την επομένη ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ παραιτήθηκε και έφυγε για την Ιταλία. Βασιλιάς ανακηρύχτηκε ο γιος του και Διάδοχος Γεώργιος Β΄. Στις 15 Σεπτεμβρίου τα επαναστατικά στρατεύματα μπήκαν στην Αθήνα, όπου ματαίωσαν την προσπάθεια του αποστρατευμένου υποστράτηγου Θεόδωρου Πάγκαλου να επωφεληθεί από την επανάσταση και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, και σύντομα σχηματίστηκε πολιτική κυβέρνηση με πρόεδρο το Σ. Κροκιδά. Την εξουσία όμως είχε ουσιαστικά η Επαναστατική Επιτροπή (Αρχηγός της ήταν ο Νικόλαος Πλαστήρας), που ανέθεσε τη διεθνή εκπροσώπηση της Χώρας στον Ελευθέριο Βενιζέλο.
[Στη φωτογραφία: Η ηγεσία της επανάστασης: στρατηγοί Γονατάς (κέντρο), Πλαστήρας (δεξιά) και ο πολιτικός σύμβουλος της επανάστασης Γεώργιος Παπανδρέου ο πρεσβύτερος (αριστερά), κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη γενέτειρα του Αθανασίου Διάκου, Μουσουνίτσα.]

Εορτάζοντες Άγιοι της 11ης Σεπτεμβρίου!

Από την Εκκλησία μας σήμερα τιμώνται οι Άγιοι: Μαρτύρων Ιάς, Μηνοδώρας, Μητροδώρας, Νυμφοδώρας (†305-311), Ευδοκίας και Βαρυψαβά, Θεοδώρα η εν Αλεξανδρεία , Ευφρόσυνος ο μάγειρας , Διόδωρος, Διομήδης και Δίδυμος , Δημήτριος, Ευανθία η σύζυγός του και Δημητριανός ο γιός τους , Θεοδώρα η Οσιομάρτυς η εν Βάστα , Οσίων Πατέρων Σεργίου και Γερμανού. Σήμερα Εορτάζουν τα Ονόματα: Ευανθία.
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10050/

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ!

Σήμερα στο κρατικό ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος είχαν προσκεκλημένο τον κ. Θεοχάρη (πιθανότατα ο γνωστός ανεξάρτητος βουλευτής). Το λέω αυτό διότι άκουσα τη συζήτηση από ένα σημείο και πέρα. Κλείνοντας τη συζήτηση που είχαν, ο κ. Θεοχάρης είπε συμπερασματικά ότι ο Μαρξ έκανε λάθος που έλεγε ότι «η θρησκεία είναι το όπιο του λαού». Το όπιο του λαού είναι οι ιδεολογίες, είπε.
Ν’ αγιάσει το στόμα του για το πρώτο σκέλος του συμπεράσματός του. Θα διορθώσουμε μόνο το δεύτερο σκέλος λέγοντας πως όπιο του λαού είναι οι έξω από κάθε λογική ιδεολογικές εμμονές απ’ όπου κι αν προέρχονται. Κι αυτό είναι το δικό μας συμπέρασμα.