12/09/17 23:16 - Το Ημερολόγιο της Τρίτης 12 Σεπτεμβρίου 2017

 

Το Ημερολόγιο της Τρίτης 12 Σεπτεμβρίου 2017

Ένα Ημερολόγιο γραμμένο δια χειρός ενός ανθρώπου που επί σαράντα ολόκληρα χρόνια δημοσιογραφεί και σχολιάζει, επισημαίνει και καυτηριάζει όχι μόνο την επικαιρότητα, αλλά και την διαχρονικότητα! Πρόσωπα και πράγματα, που είναι άξια σχολιασμού σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τηλεοπτικά, κριτικές βιβλίων, πικάντικα θέματα κλπ) περνούν καλοπροαίρετα από την κρησάρα της δικής μας κριτικής σκέψης και άλλα μεν εξ αυτών χαίρουν και απολαμβάνουν εκτίμησης, άλλα δε (για να μιλήσουμε και λίγο χιουμοριστικά) περνούν "δια πυρός και σιδήρου" μέσα από το εργαστήρι της σάτιρας, του αυτοσαρκασμού και του άφθονου και πηγαίου χιούμορ!.. Καλή ανάγνωση!.

Καληνύχτα, αγαπημένοι φίλοι!..
Και να θυμόμαστε κάπου-κάπου την Γραφή:
«Το μίσος διεγείρει έριδες· η αγάπη, όμως, σκεπάζει όλα τα σφάλματα»!..

ΧΡΟΝΙΑ ΒΟΥΒΑ ΠΟΥ ΦΥΓΑΤΕ…

Συγχωρήστε μου λίγο τις νοσταλγικές αναμνήσεις, αλλά, όταν ήρθα στην Αθήνα και έπιασα για πρώτη φορά δουλειά ως τηλεφωνητής στην εταιρεία «Κάπα Μαρούσης ΑΕ» (1970) μία από τις πρώτες κινηματογραφικές ταινίες που είδα ήταν «Ένα μπουζούκι αλλοιώτικο από τ΄άλλα» με τον Κώστα Χατζηχρήστο. Σ’αυτήν την ταινία με είχε εντυπωσιάσει ο χορός μιας Ελληνίδας χορεύτριας της οποίας δεν είχα περισσότερα στοιχεία.
Όταν άρχισα το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ και αναζήτησα το όνομα, μου είπαν ότι λεγόταν Καίτη Βουτσάκη, αλλά έτερον στοιχείον ουδέν, δεδομένου ότι, όπως μου έλεγαν, «ζούσε στην Αίγυπτο», όπου συνέχιζε τις καλλιτεχνικές δημιουργίες της. Κι αυτό το επιβεβαίωνε ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Τζαβέλλας, ο οποίος είχε συνεργαστεί μαζί της, ο ίδιος δε είχε γίνει και φίλος μου, αφού κάναμε και οι δύο τηλεοπτικές εκπομπές στην Τηλετώρα.
Σήμερα, που είδα ξανά την ταινία «Ένα μπουζούκι αλλοιώτικο από τ΄άλλα», στον Σκάϊ, αντικρίζοντας την Καίτη Βουτσάκη να χορεύει, ασφαλώς και με συγκίνησε η ταινία, αφού τα χρόνια της νεότητας, όπως και να το κάνουμε, δεν λησμονούνται.
[Στη φωτογραφία η Καίτη Βουτσάκη χορεύοντας σε μια αιγυπτιακή κινηματογραφική ταινία.]

Πολιτική πάνω απ’ όλα σημαίνει ανθρωπιά!..

Έχουν δίκιο εκείνοι που φωνάζουν ότι μία Ελλάδα χωρίς Έλληνες τι να την κάνουμε; Ακόμη περισσότερο όταν πολλά από τα οικονομικά μέτρα των τελευταίων κυβερνήσεων οδηγούν στην απόγνωση και στην απελπισία χιλιάδες Έλληνες πολίτες και ιδίως ανήμπορους ανθρώπους! Νομίζω πως ο Χριστός κάτι ψιθύρισε στη Γαλιλαία: «τι γάρ ωφελείται άνθρωπος, εάν τον κόσμον όλον κερδήση, την δε ψυχήν αυτού ζημιωθή; ή τι δώσει άνθρωπος αντάλλαγμα της ψυχής αυτού;». Ας τα βλέπουν αυτά όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που έχουν στεγνώσει την ψυχή τους. Και μακάρι ο κ. Μακρόν, που ήρθε προ ημερών στην Ελλάδα, να έχει λάβει αυτό το μήνυμα!
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10054/

ΚΟΥΪΖ

Σύμφωνα με έναν χρησμό των Δελφών οι Νάξιοι, για να γλιτώσουν από μία ιερά οργή, έπρεπε να διπλασιάσουν τον όγκο ενός ναού.
Το ερώτημα είναι σ’αυτήν την περίπτωση εάν διπλασιάζουμε τα μέτρα και στις τρεις διαστάσεις του ναού, όπως αυτό της Σικελίας, ή μήπως κάνουμε κάποιον άλλον μαθηματικό υπολογισμό;

ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ…

(Άλλη μία συμπόρευση Ελληνισμού και Χριστιανισμού!..)

Διαβάστε τι λέει σε ένα σημείο της Λαογραφίας του (Α΄ Τόμος, σελ.111) ο Νικόλαος Πολίτης, πατέρας της Ελληνικής Λαογραφίας για ομοιότητες Ελληνικής Μυθολογίας και Παλαιάς Διαθήκης!..

Από πότε εορτάζουν οι Έλληνες τα γενέθλιά τους;

Επειδή ορισμένοι Νεοέλληνες πιστεύουν ότι τα γενέθλια που εορτάζουν πολλοί εκ των συνανθρώπων μας είναι μια συνήθεια των νεότερων χρόνων, ας ρίξουμε μια ματιά για να δούμε τι έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες και ποια εορτή είχαν για το συγκεκριμένο θέμα!.. Ένα μονάχα: Γενέσια, στην αρχαιότητα, ήταν η επέτειος της γεννήσεως των νεκρών!.. Γενέσια των μεγάλων δασκάλων (Πλάτωνα, Σωκράτη, Επίκουρου κ.λπ.) τελούσαν οι μαθητές τους, και των μεγάλων ανδρών οι πολιτείες!.. Υπήρχε και ορισμένη μέρα, η 5η Βοηδρομιώνος, κατά την οποία εορτάζονταν στην Αθήνα όλοι οι νεκροί!..
Περισσότερα διαβάστε εδώ: http://www.sakketosaggelos.gr/Article/7269/

ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΘΕΛΩ ΤΟΥΣ ΚΑΗΜΟΥΣ!...

Να γράψω θέλω τους καημούς, τα βάσανα, τις πίκρες,
ό,τι περνάει απ’ το μυαλό και όλα όσα είπες,
δεν θέλω, όμως, σήμερα καρδούλες να χαλάσω,
αφήστε που κι αν ήθελα δεν ξέρω αν θα προφθάσω!

Είναι ο καφές μεθυστικός και πάντα μυρωδάτος,
σου καθαρίζει το μυαλό κι ας γίνεσαι φευγάτος,
με όλα όσα καρτερεί και τούτη η ζωή,
αφού ρομπότ μάς έκανε και βράδυ και πρωί!

Διώξε τις πίκρες, άνθρωπε, και μη στενοχωριέσαι,
θάρθει η μέρα σύντομα και συ θα συλλογιέσαι ,
τον δρόμο που περάσαμε στο τούνελ δίχως φως,
αλλά ευτυχώς από ψηλά, που βλέπει κι ο Θεός!...

Καλησπέρα!..
Καλό απόγευμα!...
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
www.sakketosaggelos.gr

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ…

Σαν σήμερα, το 1922 (νέο ημερολόγιο), είχαμε την έναρξη καταστροφής - πυρπόλησης της Σμύρνης.
Mε τον όρο καταστροφή της Σμύρνης ή αλλιώς Μεγάλη Πυρκαγιά της Σμύρνης αναφέρονται τα γεγονότα της σφαγής του ελληνικού και αρμενικού πληθυσμού της Σμύρνης από τον κεμαλικό στρατό, καθώς και η πυρπόληση της πόλης, που συνέβησαν τον Σεπτέμβριο του 1922. Η καταστροφή αυτή άρχισε 7 ημέρες μετά την αποχώρηση και του τελευταίου ελληνικού στρατιωτικού τμήματος από τη Μικρά Ασία και μετά την είσοδο του τουρκικού στρατού, του ιδίου του Μουσταφά Κεμάλ και των ατάκτων του στην πόλη. Η φωτιά εκδηλώθηκε αρχικά στην αρμενική συνοικία και συγκεκριμένα από την ανατίναξη της Αρμενικής Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, όπου είχαν καταφύγει τα γυναικόπαιδα και πολιορκούντο από τους Τούρκους. Την πολιορκία την έσπασε με το ασκέρι του ο Έλληνας καπετάνιος Σιδερής (Ισίδωρος) Πανταζόπουλος, που επί πολλά έτη πολεμούσε τους άτακτους Τσέτες ληστές στα γύρω βουνά. Οι Έλληνες μπήκαν μέσα στην εκκλησία και έδωσαν νερό και τρόφιμα στους πολιορκημένους, όμως, οι πολυπληθέστεροι Τούρκοι γρήγορα ανασυντάχθηκαν και παίρνοντας πυρίτιδα από γειτονική πυριταδαποθήκη, περικύκλωσαν και πάλι την εκκλησία και την ανατίναξαν. Με τη βοήθεια του ευνοϊκού για τους Τούρκους ανέμου (που έπνεε αντίθετα από την τουρκική συνοικία) και της βενζίνης με την οποία οι Τούρκοι ράντιζαν τα σπίτια, η φωτιά κατέκαψε όλη την πόλη, εκτός από τη μουσουλμανική και την εβραϊκή συνοικία [βλέπε Βικιπαίδεια], και διήρκεσε από τις 31 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου (με το παλαιό ημερολόγιο). Σήμερα η επέτειος αυτή στην πραγματικότητα είναι η 13 Σεπτεμβρίου, καθώς την επόμενη χρονιά εισήχθη στην Ελλάδα το νέο ημερολόγιο.
[Στην εικόνα: Η Καταστροφή της Σμύρνης, φωτογραφία από ιταλικό πλοίο, 14/9/1922]

Εορτάζοντες Άγιοι της 12ης Σεπτεμβρίου!

Από την Εκκλησία μας σήμερα τιμώνται οι Άγιοι: Αυτόνομος ο Ιερομάρτυρας , Κουρνούτος ο Ιερομάρτυρας Επίσκοπος Ικονίου, Θεόδωρος ο Ιερομάρτυρας Επίσκοπος Αλεξανδρείας , Ιουλιανός ο Πρεσβύτερος , Μακεδόνιος, Θεόδουλος και Τατιανός οι Μάρτυρες , Δανιήλ ο Θάσιος , Ωκεανός ο Μάρτυρας , Ανδρόνικος ο εν τη Ατρώα , Χρυσόστομος Σμύρνης ο Εθνοιερομάρτυρας , Αμβρόσιος ο Εθνοιερομάρτυρας, Μητροπολίτης Μοσχονησίων , Προκόπιος Λαζαρίδης ο Εθνοιερομέρτυρας, Μητροπολίτης Ικονίου (1911 – 1923) , Γρηγόριος ο Εθνοιερομάρτυρας , Ευθύμιος ο Εθνοιερομάρτυρας , Albeus (Ιρλανδός).
Περισσότερα διαβάστε εδώ:https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10053

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!...

Ώ καιροί, ω ήθη!.. Αυτό έλεγαν οι Λατίνοι. Μια διαχρονική φράση που έχει τη σημασία της και σήμερα, αν σκεφτούμε με ποιον τρόπο συμπεριφέρονται ορισμένοι πολιτικοί ή πολιτευόμενοι, σε σχέση με τους παλιούς πολιτικούς που είχαν ήθος, ευγένεια και ιπποτισμό.
Ένας πολιτικός αποκάλεσε μέσα στο Κοινοβούλιο «γαϊδούρι» έναν υπουργό, ο οποίος, όπως λέει, άφησε υπονοούμενα για τη σύζυγό του, ένας άλλος πρώην υπουργός εξυβρίζει χυδαία τον ίδιο τον πρωθυπουργό αποκαλώντας τον «τσογλάνι», ενώ πλείστοι εκ των πολιτικών και πολιτευομένων στελεχών στέλνουν «στα τσακίδια» όποιον είναι απέναντί τους.
Σαπίσαμε, κύριοι!.. Και αν οι πολιτικοί της Χώρας, που έχουν μετατρέψει το twitter σε κυρίαρχο επικοινωνιακό χώρο, δεν συνειδητοποιήσουν την κατρακύλα τους, πολύ σύντομα θα δούμε κάποια άλλα κόμματα ακραίων σχηματισμών να είναι οι ενταφιαστές της ίδιας της πολιτικής! Προφητείαν ελάλησα, αμαρτίαν ουκ έχω!..