13/09/17 16:41 - Εορτάζοντες Άγιοι της 13ης Σεπτεμβρίου!

 

Εορτάζοντες Άγιοι της 13ης Σεπτεμβρίου!

Από την Εκκλησία μας σήμερα τιμώνται οι Άγιοι: Εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίας Αναστάσεως , Προεόρτια Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού , Κορνήλιος ο Ιερομάρτυρας , Στράτων ο Μάρτυρας , Κρονίδης, Λεόντιος, Σεραπίων, Γορδιανός, Σέλευκος, Μακρόβιος, Ουαλέριος (η Ουαλεριανός), Λουκιανός, Ζωτικός και Ηλεί οι Μάρτυρες , Αριστείδης ο Μάρτυρας , Πέτρος ο εν τω Ατρώα (κατ’ άλλους 'ο εν τη Αγρέα') , Ιερόθεος ο Νέος , Μελέτιος Πηγάς
Σήμερα Εορτάζουν τα Ονόματα:
Κορνήλιος, Κορνηλία , Αριστείδης


Ο ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Για τον Άγιο Κορνήλιο αναφέρουν οι Πράξεις των Αποστόλων (Ι, 1-13). Ήταν θεοσεβούμενος Ρωμαίος Εκατόνταρχος. Άγγελος Κυρίου του υπέδειξε να συναντήσει τον Απόστολο Πέτρο. Ο Κορνήλιος μεταστράφηκε στο Χριστιανισμό και δίδαξε την διδασκαλία του Χριστού στην Φοινίκη, την Κύπρο, την Αντιόχεια και την Έφεσο. Εξελέγη Επίσκοπος Σκήψης της Μυσίας. Ο ιεραποστολικός του ζήλος απέφερε πλούσιους καρπούς και πολλοί ήσαν οι ειδωλολάτρες που πίστεψαν στο Ευαγγέλιο. Κάποιοι κατήγγειλαν τον Κορνήλιο στον Έπαρχο Δημήτριο, ο οποίος τον συνέλαβε και τον οδήγησε σε ειδωλολατρικό ναό ενώπιον πλήθους, προκειμένου να θυσιάσει στα είδωλα. Ο Κορνήλιος όχι μόνο έμεινε αμετακίνητος στην πίστη του αλλά κατάφερε με την ομολογία του να κάνει να πιστέψουν στη διδασκαλία του Ευαγγελίου η σύζυγος και ο υιός του Επάρχου. Είπε μάλιστα στο Δημήτριο ότι η οικογένειά του δεν θα πάθει κανένα κακό. Ο Έπαρχος κατάλαβε λίγο αργότερα το νόημα των λόγων αυτών, όταν έγινε μεγάλος σεισμός που ισοπέδωσε το ναό και η σύζυγος με τον υιό του βγήκαν ανέπαφοι από τα ερείπια.

Απολυτίκιον
Ήχος δ’. Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ.

Δικαιοσύνης διαπρέπων τοις έργοις, τον φωτισμόν της ευσεβείας εδέξω και αποστόλων σύμπονος εδείχθης αληθώς• τούτοις κοινωνήσας γαρ, δι' ενθέων καμάτων του Χριστού την σάρκωσιν ανέκραξας πάσι• μεθ' ων δυσώπει σώζεσθαι ημάς τους σε τιμώντας, παμμάκαρ Κορνήλιε.
https://soundcloud.com/byzantine-music/09-13