23/09/17 22:38 - Ποιοι διέδωσαν στην Αργεντινή τον χορό του ταγκό;

 

Ποιοι διέδωσαν στην Αργεντινή τον χορό του ταγκό;

Το ταγκό, όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα, είναι μουσική και χορός, που αποτελεί τη συνεισφορά της Αργεντινής στον παγκόσμιο πολιτισμό, μαζί βεβαίως με τους αστέρες της μπάλας, που αφθονούν στη χώρα των πάμπας και των γκάουτσος. Κι ενώ αυτά υποστηρίζουν οι διάφοροι ερευνητές, ας δούμε τι γράφει μια παλιά εφημερίδα για την προέλευση του ταγκό στην Αργεντινή!..

ΔΙΑΒΑΣΑ πως τα πρώτα τάγκο παιζόντουσαν από μετανάστες στο Μπουένος Άιρες και το Μοντεβιδέο. Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, το τάγκο ήταν ευρέως διαδεδομένο στις λαϊκές γεiτονιές του Μπουένος Άϊρες αλλά αντιμετωπιζόταν εχθρικά από την αστική τάξη, στα προκατειλημμένα μάτια της οποίας φάνταζε σαν συνδεδεμένο με τον υπόκοσμο και τους οίκους ανοχής, σύνδεση που κάνουν συχνά διάφορες αναφορές στην ιστορία του τάγκο, που στην πραγματικότητα όμως απλώς αντανακλούν την αρχική προκατάληψη εναντίον του.

Ο συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχες (Jorge Luis Borges) φέρει αρκετό βάρος της ευθύνης για την διάδοση της λανθασμένης ταύτισης των ριζών του τάγκο με τους οίκους ανοχής.

Ο τρόπος που χορευόταν τότε το τάγκο έμοιαζε με το στυλ που τώρα είναι γνωστό στην Αργεντινή ως canyengue (κανζένγκε), που χαρακτηρίζεται από το λύγισμα των γονάτων, την κλίση του σώματος προς τα μπρος, την αμοιβαία στήριξη του ζευγαριού, και την επαφή στην κοιλιά. Αυτό το στυλ είχε έντονα Αφρικανικά στοιχεία αλλά με την πάροδο του χρόνου υποχώρησε και έδωσε την θέση του σε ένα στυλ με περισσότερη μεγαλοπρέπεια. Ωστόσο, υπάρχει ένα ερώτημα:

Ποιοι διέδωσαν στην Αργεντινή τον χορό του ταγκό;

Εντύπωση προκαλεί ένα παλιό δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ, Φύλλο: 22/12/1913, Σελίδα: 6, μέσα εις το οποίο, μεταξύ άλλων γράφει και τα εξής:

Αυτά, λοιπόν, για την προέλευση του ταγκό στην Αργεντινή!..