05/10/17 18:34 - Ένα άγνωστο χιουμοριστικό επεισόδιο μεταξύ του ολυμπιονίκη Τόφαλου και του Γιώργου Σουρή!

 

Ένα άγνωστο χιουμοριστικό επεισόδιο μεταξύ του ολυμπιονίκη Τόφαλου και του Γιώργου Σουρή!

Διαβάστε με ποιο τρόπο, ο θρυλικός σατιρικός μας ποιητής, Γιώργος Σουρής, ως μέλος της … «παρέας των αρουραίων» (Μωραϊτίνης, Σουρής και άλλοι λογοτέχνες) ανέλαβε να … «εκλογικεύσει» τον Δημήτρη Τόφαλο που είχε ερωτευτεί παράφορα μία πρωταγωνίστρια του Ελληνικού Θεάτρου!

ΛΕΝΕ πως ο Δημήτριος Τόφαλος (Πάτρα, 14 Απριλίου 1884- Πάτρα, 15 Νοεμβρίου 1966) ήταν αθλητής της άρσης βαρών.Σύμφωνα με την Βικιπαίδεια, ο Τόφαλος όταν ήταν ακόμη σε ηλικία 12 ετών είχε ένα ατύχημα που είχε σαν συνέπεια το ένα του χέρι να είναι πιο μικρό από το άλλο αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε μετέπειτα να γίνει σπουδαίος αθλητής και καταφέρει πετύχει όλα αυτά τα κατορθώματα τον καταξίωσαν.
Το 1899, σε ηλικία 15 ετών, γράφεται στην Γ.Ε. Πατρών, τη σημερινή Παναχαϊκή Γ.Ε. Πέτυχε αμέτρητες νίκες στην άρση βαρών και έγινε διάσημος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πάμπολλες φορές πρωταθλητής Ελλάδος και πρώτος με παγκόσμιο ρεκόρ στην μεσολυμπιάδα του 1906 στην Αθήνα. Το ρεκόρ που κατέρριψε ήταν δικό του από το 1904. Δεν ευτύχησε να λάβει μέρος στην Ολυμπιάδα του 1904 στο Σαιντ Λούις καθώς αρρώστησε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και αναγκάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο στην Αμβέρσα του Βελγίου. Μέγιστη ατυχία, αν αναλογιστεί κανείς πως για να πραγματοποιήσει το ταξίδι έγινε έρανος ώστε να συγκεντρωθεί το ποσό που χρειαζόταν, το οποίο ήταν υπέρογκο για την εποχή. Το 1908 το πρόγραμμα των αγώνων δυστυχώς δεν συμπεριλάμβανε πια την άρση βαρών.
Το 1906 μετά το τέλος της μεσολυμπιάδας, κατά την επιστροφή του στην Πάτρα, οι Πατρινοί του επιφύλαξαν πρωτοφανή υποδοχή με αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό ότι στον σταθμό τον περίμεναν 6.000 περίπου φίλαθλοι. Το παγκόσμιο ρεκόρ του διατηρήθηκε μέχρι το 1914. Αργότερα έφυγε για την Αμερική όπου έκανε μεγάλη καριέρα σαν αθλητής της ελευθέρας πάλης (κατς), ενώ έκανε και καριέρα τενόρου. Το 1952, διάσημος πλέον, επέστρεψε στην πόλη της Πάτρας όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του.
Είχε κατακτήσει 140 έπαθλα στην άρση βαρών και 251 στην ελευθέρα πάλη (κατς). Στην Αμερική διετέλεσε μάνατζερ και προπονητής του Τζιμ Λόντου και πρόεδρος του ελληνικού συλλόγου "Ερμής Νέας Υόρκης". Η Πάτρα τον τίμησε, δίνοντας το όνομά του σε οδό της πόλης αλλά και στο Κλειστό Γυμναστήριο στη συνοικία Προάστιο (Μποζαΐτικα) της Πάτρας.
Σε νεότερους χρόνους το όνομά του έγινε συνώνυμο του πολύ δυνατού και μεγαλόσωμου άντρα.


Ένα άγνωστο χιουμοριστικό επεισόδιο μεταξύ του ολυμπιονίκη Τόφαλου και του Γιώργου Σουρή!

Διαβάστε με ποιο τρόπο, ο θρυλικός σατιρικός μας ποιητής, Γιώργος Σουρής, ως μέλος της … «παρέας των αρουραίων», ανέλαβε να … «εκλογικεύσει» τον Δημήτρη Τόφαλο που είχε ερωτευτεί παράφορα μία πρωταγωνίστρια του Ελληνικού Θεάτρου, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο ίδιος ο πρωταθλητής στον δημοσιογράφο Δ. Αβραμόπουλο της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ (Φύλλο: 11/3/1953, Σελίδα: 4):

ΜΕΤΑ από μία λαμπρή περιοδεία στην Ευρώπη και την Αμερική ο ολυμπιονίκης Δημήτρης Τόφαλος επανήλθε στην Ελλάδα. Την εποχή εκείνη ο πρωταθλητής μας ήταν ερωτευμένος με μία διάσημη καλλιτέχνιδα, πρωταγωνίστρια του ελληνικού θεάτρου και πασίγνωστη στο πανελλήνιο.

Κατόπιν λοιπόν παροτρύνσεως της … «παρέας των αρουραίων», ο Γεώργιος Σουρής ανέλαβε να … επαναφέρει τον Τόφαλο στη .. λογική. Με ποιον τρόπο; Διαβάστε τη συνέχεια σύμφωνα με διήγηση του ιδίου του ολυμπιονίκη:

Αυτά, λοιπόν, με τον Δημήτρη Τόφαλο και τον Γιώργο Σουρή!...