26/10/17 23:35 - Το Ημερολόγιον της Πέμπτης 26 Οκτωβρίου 2017

 

Το Ημερολόγιον της Πέμπτης 26 Οκτωβρίου 2017

Ένα Ημερολόγιο γραμμένο δια χειρός ενός ανθρώπου που επί σαράντα ολόκληρα χρόνια δημοσιογραφεί και σχολιάζει, επισημαίνει και καυτηριάζει όχι μόνο την επικαιρότητα, αλλά και την διαχρονικότητα! Πρόσωπα και πράγματα, που είναι άξια σχολιασμού σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τηλεοπτικά, κριτικές βιβλίων, πικάντικα θέματα κλπ) περνούν καλοπροαίρετα από την κρησάρα της δικής μας κριτικής σκέψης και άλλα μεν εξ αυτών χαίρουν και απολαμβάνουν εκτίμησης, άλλα δε (για να μιλήσουμε και λίγο χιουμοριστικά) περνούν "δια πυρός και σιδήρου" μέσα από το εργαστήρι της σάτιρας, του αυτοσαρκασμού και του άφθονου και πηγαίου χιούμορ!.. Καλή ανάγνωση!..

Τι έγραφε ο Πλούταρχος για τις συμφορές του δανεισμού;

«Ο δανεισμός είναι πράξη υπέρτατης αφροσύνης και μαλθακότητας»! Το είπε ο Πλούταρχος τον 1ο μ.Χ. αιώνα και να που έφθασε η στιγμή να εκτιμηθούν οι λόγοι του. « Έχεις; Μη δανείζεσαι γιατί δεν σου λείπουν. Δεν έχεις; Μη δανείζεσαι γιατί δεν θα ξεπληρώσεις το χρέος σου», προβλέπει ο μεγάλος συγγραφέας της αρχαιότητας και ας βγει κάποιος να αντιπαραθέσει, ότι δεν έχει δίκιο... Διαβάστε ένα εμπεριστατωμένο άρθρο διακεκριμένης Ελληνίδας δημοσιογράφου!..
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/1398/

Πού βαδίζει άραγε ο άνθρωπος;

Σε ορισμένες χώρες της Ασίας σκοτώνουν τα κορίτσια, ως «άχρηστα αντικείμενα»!.. Στις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει υπογεννητικότητα!.. Σε άλλες χώρες ευδοκιμεί το «τρίτο φύλο»!.. Στην Ελλάδα υπάρχει λειψανδρία!.. Κάποιοι άλλοι μιλούν για εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους!.. Θεέ μου, που πάει –άραγε- το ανθρώπινο γένος;
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10208/

ΠΑΡΕ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ, ΠΑΛΙΑΤΖΗ!...

Δείτε τι σκαρφίζεται ο Έλληνας και τι πουλάει από τα παλιά χρόνια για να βγάλει λεφτά!.. Κοινώς, δεν λογαριάζει ούτε ιερό ούτε όσιο!... Τουλάχιστον σήμερα θα λέγαμε ότι υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός. Δεν ακούσαμε, για παράδειγμα, ότι εκποιείται σε πλειστηριασμούς της Τρόϊκα ένα … ξωκλήσι, σε αντίθεση με τις παλιές εικόνες, που έχουν κατακλέψει οι τυμβωρύχοι και οι αρχαιοκάπηλοι!...Η σύζευξη Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!...

Η σύζευξη Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..

Πώς είναι δυνατόν ορισμένοι να είναι πολέμιοι του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού, όταν είναι γνωστό, ότι εδώ και 2.000 χρόνια τα δύο αυτά μεγέθη συνοδοιπόρησαν αρμονικά μέχρι σήμερα; Η Εκκλησία είναι το μόνο ζωντανό κομμάτι του Ελληνισμού, που διατηρεί αναλλοίωτη την ελληνική γλώσσα, όταν κάποιοι κύριοι όχι μόνον την αρνούνται, αλλά δεν διστάζουν να κάνουν τηλεοπτικές εκπομπές με ξενικά ονόματα και ξενικούς τίτλους!..
https://www.sakketosaggelos.gr/Article/3275/

«ΩΣ ΕΚ ΜΑΝΙΑΤΩΝ ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΟΣ»!..

Ὀταν εδώ και πολλά χρόνια κάναμε τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και με τα βιβλία μας υποστηρίζαμε ότι ο Μέγας Ναπολέων ήταν Μανιάτης στην καταγωγή, κάποιοι μας θεωρούσαν περίπου ως γραφικούς.
Διαβάστε τι λέει η εφημερίδα (με τον όντως περίεργο τίτλο) «ΣΑΤΑΝΑΣ» Ερμούπολης, της 29ης Φεβρουαρίου 1868 και κάνετε όποιο σχόλιο νομίζετε!..

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!...

Με ένα τριαντάφυλλο λέμε «Χρόνια Πολλά»
σε όλους τους Δημήτρηδες, που σήμερα γιορτάζουν,
τα λέμε πάντα εγκάρδια, μέσα από την καρδιά,
ώστε οι συνειδήσεις μας πάντα να ησυχάζουν!

Χρόνια Πολλά στις Δήμητρες, και συ Δήμητρα Λιάνη,
που απ’ τ’αεροπλάνο σου βρέθηκες στο Μαξίμου,
με νεύμα –λέει- ιστορικό, που η ιστορία κάνει
τον Έλληνα αμίλητο στη θύμηση εκείνου*!

Χρόνια Πολλά στους Τζίμηδες, τους Μίμηδες και άλλους,
που τ’ όνομά τους έκοψαν στη μέση από συνήθεια,
να μην ξεχάσω τις ευχές σ’ επώνυμους, μεγάλους,
κι ας ξέχασαν μες τη Βουλή το τι θα πει αλήθεια!...

Καλησπέρα!!!...
Καλό τριήμερο!!!...
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
www.sakketosaggelos.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…

Σαν σήμερα το 1912 ο Ταχσίν πασάς υπέγραψε το πρωτόκολλο της παράδοσης της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες, κατόπιν άνευ όρων παράδοσης των τουρκικών στρατευμάτων, κατά την διάρκεια του Α' Βαλκανικού πολέμου.
Στις 25 Οκτωβρίου οι Ευρωπαίοι πρόξενοι της Θεσσαλονίκης και ο Τούρκος στρατηγός Σαδίλκ παρουσιάστηκαν στις εμπροσθοφυλακές του Ελληνικού στρατού στην περιοχή Τοψίου (νυν Γέφυρα) έξω από την Θεσσαλονίκη και ζήτησαν να παραδώσουν υπό όρους τη Θεσσαλονίκη στον Ελληνικό στρατό. Η πρόταση των Τούρκων ήταν να αποσυρθεί ως το τέλος του πολέμου ο στρατός τους με όλο τον οπλισμό του στο Καραμπουρνού. Ο Διάδοχος απέρριψε αυτή την πρόταση και αντιπρότεινε την παράδοση του τουρκικού στρατού αφοπλισμένου, εκτός των αξιωματικών που θα έφεραν τα ξίφη τους. Στη συνέχεια ως αιχμάλωτοι πολέμου θα μεταφέρονταν με δαπάνες του Ελληνικού Κράτους στην Κωνσταντινούπολη ή τη Σμύρνη. Με τις διαπραγματεύσεις αυτές χανόταν πολύτιμος χρόνος και απειλείτο η κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τον βουλγαρικό στρατό που πλησίαζε υπό τον στρατηγό Τοντόρωφ. Λέγεται ότι ο Βενιζέλος διέταξε τον Κωνσταντίνο (ο οποίος σχεδίαζε πορεία προς το Μοναστήρι) να καταλάβει άμεσα την Θεσσαλονίκη, καθιστώντας τον προσωπικά υπεύθυνο για ενδεχόμενη απώλειά της.
Τελικά ο Ταξίν πασάς αποδέχθηκε τους όρους του Κωνσταντίνου. Στις 11 το πρωί της 26 Οκτωβρίου, εορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, υπογράφηκε το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης στον ελληνικό στρατό.

Εορτάζοντες Άγιοι της 26ης Οκτωβρίου!

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των εξής Αγίων και Οσίων, πολλοί εκ των οποίων, σύμφωνα με τον Συναξαριστή, μαρτύρησαν για του Χριστού την Πίστη την Αγία... Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλύτου και θαυματουργού (†306). Μαρτύρων Γλύκωνος και Λεπτίνας. Οσίων Βασιλείου, Ιωάσαφ του μάρτυρος (†1536), Λεοντίου και Λεοντίου, των εν Άθω.
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10207/

ΔΙΠΛΗ ΓΙΟΡΤΗ!..

Καλησπέρα, φίλες και φίλοι!... Χρόνια Πολλά στους Εορτάζοντες και τις Εορτάζουσες!
Διπλή γιορτή σήμερα 26 Οκτωβρίου για τη Θεσσαλονίκη που γιορτάζει τα 105 χρόνια από την απελευθέρωσής της κατά τη «Μεγάλη Εξόρμηση» του Πρώτου Βαλκανικού Πολέμου και τον προστάτη και πολιούχο της Άγιο Δημήτριο. Εντυπωσιακή ήταν η επίδειξη των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού στη Θεσσαλονίκη. Στην επίδειξη που πραγματοποιήθηκε ανοιχτά της παραλίας της πόλης και διήρκησε περισσότερο από μια ώρα, συμμετείχαν μια φρεγάτα, ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού και άνδρες των ειδικών δυνάμεων.
Ξεχωριστή στιγμή των εκδηλώσεων η παρασημοφόρηση της σημαίας του ιστορικού πλοίου Αβέρωφ που μετακινήθηκε για τις ημέρες αυτές από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη! Την παρασημοφόρηση με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος που παρακολούθησε τις επιδείξεις από το κατάστρωμα του Αβέρωφ όπου βρέθηκε μαζί με άλλους επισήμους.
Εύγε σε όλα τα Ελληνόπουλα των Ενόπλων Δυνάμεων, που μας κάνουν συνεχώς υπερήφανους!
Εύγε σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες!..