31/10/17 23:24 - Το Ημερολόγιον της Τρίτης 31 Οκτωβρίου 2017

 

Το Ημερολόγιον της Τρίτης 31 Οκτωβρίου 2017

Ένα Ημερολόγιο γραμμένο δια χειρός ενός ανθρώπου που επί σαράντα ολόκληρα χρόνια δημοσιογραφεί και σχολιάζει, επισημαίνει και καυτηριάζει όχι μόνο την επικαιρότητα, αλλά και την διαχρονικότητα! Πρόσωπα και πράγματα, που είναι άξια σχολιασμού σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τηλεοπτικά, κριτικές βιβλίων, πικάντικα θέματα κλπ) περνούν καλοπροαίρετα από την κρησάρα της δικής μας κριτικής σκέψης και άλλα μεν εξ αυτών χαίρουν και απολαμβάνουν εκτίμησης, άλλα δε (για να μιλήσουμε και λίγο χιουμοριστικά) περνούν "δια πυρός και σιδήρου" μέσα από το εργαστήρι της σάτιρας, του αυτοσαρκασμού και του άφθονου και πηγαίου χιούμορ!.. Καλή ανάγνωση!..

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!....

Μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου εύχομαι σε όλους τους φίλους και τις φίλες καλό μήνα με υγεία, χαρά και πνευματική δημιουργία!..

ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ!..

ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΙΥΤΣΑΣ: Ωραιοτάτη μου δεσποινίς, ως δικηγόρος μου θα είχατε την καλοσύνη να μου πείτε πόσο θα διαρκέσει η δίκη;
ΝΟΡΑ ΒΑΛΣΑΜΗ: Για μένα περίπου τρεις μήνες! Για σένα όμως καμιά … δεκαριά χρόνια χωρίς αναστολή!!

 

Μια φορά κι έναν καιρό, το λιοντάρι - που όπως ξέρουμε είναι ο βασιλιάς των ζώων - αρρώστησε βαριά. Φοβήθηκε πως θα πεθάνει κι έδωσε διαταγή να συγκεντρωθούν όλα τα ζώα του μεγάλου δάσους μπροστά του, για να του πουν τι πρέπει να κάνει για να γιατρευτεί. Όλα τα ζώα είπαν τη γνώμη τους, ώσπου ήρθε και η σειρά του λύκου.
- Βασιλιά μου, είπε με σεβασμό, δε γνωρίζω κανένα γιατρικό για την αρρώστια σου, μα ούτε και όσα ζώα είναι συγκεντρωμένα εδώ, γνωρίζουν. Το μόνο ζώο που ξέρει από φάρμακα είναι η αλεπού! Μα αυτή σε περιφρόνησε και δεν ήλθε στο κάλεσμά σου. Άκουσα μάλιστα να λένε ότι χάρηκε για την αρρώστια σου και ότι δεν τη νοιάζει κι αν πεθάνεις.
Ο λύκος τα είπε επίτηδες αυτά τα λόγια, γιατί δε χώνευε την αλεπού και ήταν σίγουρος ότι το λιοντάρι θα την τιμωρούσε!
-- Ώστε έτσι! φώναξε θυμωμένο το λιοντάρι. Να τη βρείτε αμέσως και να τη φέρετε μπροστά μου. Θα της κόψω τη γλώσσα! Ο λύκος έτριψε τα... χέρια του από τη χαρά του. Είχε έλθει η στιγμή να κάνει κακό στην αλεπού.
Ένα πουλάκι, όμως, πέταξε γρήγορα και βρήκε την αλεπού.
-- Αυτό κι αυτό συμβαίνει! της είπε. Ο λύκος σε συκοφάντησε και το λιοντάρι θα σου κόψει τη γλώσσα για να σε τιμωρήσει.
--Σ' ευχαριστώ, καλό μου πουλάκι, του είπε η αλεπού. Μη φοβάσαι, θα καταφέρω να γλυτώσω!
Μάζεψε τότε μερικά αγριόχορτα και μια και δυο τράβηξε με θάρρος για τη σπηλιά του λιονταριού. Το λιοντάρι, όταν την είδε άφρισε από το κακό του.
- Έλα εδώ! της φώναξε. Που ήσουν; Δεν έμαθες ότι κάλεσα όλα τα ζώα να παρουσιαστείτε μπροστά μου;
- Ναι, βασιλιά μου, του απάντησε με θάρρος η αλεπού. Το έμαθα πως είσαι άρρωστος βαριά, γι' αυτό κι εγώ, πριν έλθω, πήγα και μάζεψα αυτά τα βότανα, που θα σε κάνουν καλά.
Ο θυμός του λιονταριού έπεσε αμέσως.
- Ώστε, γι' αυτό άργησες να έλθεις; της είπε. Καλά έκανες... Θα... γίνω καλά όταν πάρω αυτά τα βότανα;
- Ναι, βασιλιά μου. Μόνο που χρειάζεται να τ' ανακατέψεις με κάτι ακόμα, για να γίνει τέλειο το φάρμακο.
- Με τι; ρώτησε το λιοντάρι.
- Να τα βράσεις μαζί με μια γλώσσα λύκου. Αυτή βέβαια... εσύ ξέρεις πού θα τη βρεις.
- Και βέβαια ξέρω! φώναξε το λιοντάρι. Θα κόψω τη γλώσσα αυτού του λύκου! Το είπε και το έκανε αμέσως. Έτσι η πονηρή η αλεπού τιμώρησε το λύκο για τη συκοφαντία του!
[ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ, Εκδόσεις Πότη Στρατίκη]

ΩΣΤΕ Η ΑΛΙΚΗ ΕΙΧΕ ΛΑΒΕΙ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΕ … ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ;

Δεν φτάνει που ήταν … δημοσιογράφος!.. Δεν φτάνει που ήταν … ραδιοφωνική παραγωγός!.. Δεν φτάνει που ήταν ηθοποιός!. Ή Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν και … ζωγράφος!


Το γεγονός τούτο αποδεικνύεται από ένα δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (Φύλλο: 17/3/1963, Σελίδα: 4) όπου η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε λάβει μέρος σε μία Έκθεση Ζωγραφικής στην Γκαλερί «Ζυγός»!!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ;

H 33η Μεραρχία Πεζικού Acqui ήταν ένα τμήμα πεζικού του ιταλικού στρατού κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Κινητοποιήθηκε στον πόλεμο τον Οκτώβριο του 1939 και έλαβε μέρος στη Μάχη της Γαλλίας. Αργότερα στάλθηκε στην Αλβανία για να λάβει μέρος στον Ελληνοιταλικό πόλεμο και παρέμεινε στην Ελλάδα ως δύναμη κατοχής στα νησιά της Κέρκυρας, Λευκάδας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς. Μετά την ιταλική παράδοση στους Γερμανούς τον Σεπτέμβριο του 1943, χιλιάδες στρατιώτες της μεραρχίας δολοφονήθηκαν στα νησιά κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Achse, που έγινε γνωστή και ως Σφαγή της Κεφαλλονιάς. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες σφαγές αιχμαλώτων του πολέμου και μία από τις μεγαλύτερες σε κλίμακα γερμανική ωμότητα που διαπράχθηκε από τα στρατεύματα της Wehrmacht. Το περιστατικό αυτό έγινε η ιστορική βάση της νουβέλας Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι, το οποίο αργότερα έγινε ευρύτερα γνωστό και ως ταινία του Hollywood!..

ΕΙΠΑΝ

Όπου υπάρχει ένα ανθρώπινο πλάσμα, υπάρχει ευκαιρία για καλοσύνη.
ΣΕΝΕΚΑΣ

Ώρα απιέναι!..

Άρχισα, λοιπόν, την συγγραφή του έργου αυτού όταν μου στροβίλιζε την σκέψη η τελευταία φράση του Σωκράτους μπροστά στους δικαστές του καθώς τους έλεγε το περίφημο εκείνο: «αλλά γαρ ήδη ώρα απιέναι, εμοί μεν αποθανουμένω, υμίν δέ βιωσομένοις οπότεροι δέ ημών έρχονται επί άμεινον πράγμα, άδηλον παντί πλην ή τω θεώ». (Mα τώρα πλέον είναι ώρα να φύγουμε, εγώ να πεθάνω κι εσείς να ζήσετε. Ποιοι από μας πηγαίνουν στο καλύτερο, δεν το γνωρίζει κανείς παρά μόνο ο θεός.)!..
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10225/

Είναι βέβαιο ότι οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται;

Διαβάστε το παράπονο του μεγάλου Έλληνα σατιρικού μας ποιητή, Ανδρέα Λασκαράτου, όπου, όταν γκρεμίστηκε το σπίτι του από τους σεισμούς της 17ης και ιδίως της 23ης Ιανουαρίου του 1867, στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς, οι μέχρις εκείνη την στιγμή πολυπληθείς φίλοι και αναγνώστες του ποιητή … εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας από προσώπου γης!!
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10224/

 

Η Γιόγκα συμβιβάζεται ή όχι με την Ορθοδοξία;

Διαβάστε τι αποκαλύπτει ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κκ Αναστάσιος (Γιαννουλάτος) σ ένα άρθρο του υπό τον τίτλον: «Γιόγκα και Ορθόδοξος μυστικισμός», ως απάντηση σ’ αυτούς που θέτουν το ερώτημα, εάν μπορεί να συνδυασθεί ή όχι η Γιόγκα με τον Χριστιανισμό!..
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/212/

ΚΟΥΪΖ

Λένε πως ένας από τους πιο σημαντικούς κριτικούς του έργου του Διονυσίου Σολωμού ήταν ο Κωστής Παλαμάς. Μπορεί κάποιος φίλος ή φίλη να μας βρει δημοσιευμένη μια ολοκληρωμένη κριτική του σε εφημερίδα ή αλλού;

ΘΕΛΩ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΕΡΗΜΟ!..

Θέλω ένα μέρος έρημο να πω την καλησπέρα,
να πάει όμορφα παιδιά και τούτη η μέρα,
δεν είναι μία ζωγραφιά, ούτε καμιά πατέντα,
έτσι κι αλλιώς δεν έμεινε παρά η καλή κουβέντα!

Είναι ορισμένοι άνθρωποι, που για τον εαυτό τους
έχουν μεγάλη άποψη, πολύ φανταχτερή,
το κέντρο αισθάνονται της γης κι ο κόσμος ο δικός τους
γυρίζει γύρω απ' αυτούς, φαντάζονται κι αυτοί!

Στο τέλος μένουν μόνοι τους με την μελαγχολία,
ως … παγκοσμίως άγνωστοι, που λένε οι παλιοί,
εδώ πληρώνονται οι κακοί με την αδιαφορία,
γι’ αυτό κι εγώ προτίμησα την ιερή μου γη!...

Καλησπέρα!...
Καλό απόγευμα!...
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
www.sakketosaggelos.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…

Σαν σήμερα, το 1922 , άρχισε «Η Δίκη των Έξι» (Γούναρης, Στράτος, Πρωτοπαπαδάκης, Θεοτόκης, Μπαλτατζής, Χατζηανέστης), που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τη μικρασιατική καταστροφή.
Με τον όρο Δίκη των έξι έχει καταγραφεί στην ελληνική ιστορία η δίκη ενώπιον έκτακτου στρατοδικείου στο οποίο παραπέμφθηκαν από την Επαναστατική Επιτροπή που είχε αναλάβει την εξουσία με την επανάσταση του 1922 για να τιμωρηθούν οι θεωρούμενοι ως υπεύθυνοι για τις συνέπειες της Μικρασιατικής εκστρατείας, κοινώς για την Μικρασιατική Καταστροφή: Γεώργιος Χατζανέστης, διοικητής της στρατιάς της Μικράς Ασίας, Δημήτριος Γούναρης, πρώην πρωθυπουργός, Μιχαήλ Γούδας, υποναύαρχος και πρώην υπουργός, Ξενοφών Στρατηγός, υποστράτηγος και πρώην υπουργός, Νικόλαος Στράτος, πρώην πρωθυπουργός, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, πρώην πρωθυπουργός, Νικόλαος Θεοτόκης και Γεώργιος Μπαλτατζής, υπουργοί επί των στρατιωτικών και οικονομικών στην κυβέρνηση Γούναρη αντίστοιχα.
[Στην φωτογραφία: Η ηγεσία της Επαναστατικής Επιτροπής που είχε αναλάβει την εξουσία με την επανάσταση του 1922: συνταγματάρχες Γονατάς (κέντρο), Πλαστήρας (δεξιά) και ο πολιτικός σύμβουλος της Επανάστασης Γεώργιος Παπανδρέου]

Εορτάζοντες Άγιοι της 31ης Οκτωβρίου!

Η Εκκλησία μας σήμερα τιμά τη μνήμη των Οσίων και Αγίων: Αποστόλων (Ο΄) Αμπλίου επισκόπου γενομένου Οδυσσουπόλεως, Απελλή επισκόπου Ηράκλειας, Αριστοβούλου επισκόπου Βρεταννίας, Ναρκίσου επισκόπου Αθηνών, Ουρβανού επισκόπου Μακεδονίας και Στάχυος πρώτου επισκόπου Βυζαντίου. Μαρτύρων Αβραμίου, Βαρνάβα, Βάσσης, Γορδιανού, Δαμιανού, Δορυμέδοντος, Επιμάχου του Αιγυπτίου (1) (†250), Επιμάχου του Ρωμαίου, Κοσμά, Σάβα και Στεφάνου. Σελεύκου, Στρατονίκης και Τροφίμου. Οσιομάρτυρος Νικολάου του εν Χίω (†1754). Ιακώβου του θαυματουργού, αρχιεράρχου Νισίβεως. Οσίων Σπυρίδωνος και Νικόδημου των Ρώσων.
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10223/