02/11/17 18:35 - Πού βρίσκεται ακριβώς ο τάφος του Αποστόλου Πέτρου;

 

Πού βρίσκεται ακριβώς ο τάφος του Αποστόλου Πέτρου;

Κι όμως!.. Μία αρχαιολόγος ανακάλυψε το 1957 το μέρος όπου ετάφη ο Άγιος Πέτρος. Κι όχι μόνον!.. Αποκάλυψε ότι στον τάφο του βρέθηκε επιγραφή με το ελληνικό όνομα Πέτρος!..

ΑΝΑΝΤΙΡΡΗΤΑ ένας από τους δώδεκα Απόστολους, τιμώμενος ως μια από τις μεγαλύτερες μορφές του χριστιανισμού είναι ο Πέτροες, αδελφός του Πρωτόκλητου Ανδρέα. Το αρχικό όνομά του, που αλλάχτηκε από τον Ιησού σε Κηφά (πέτρα), ήταν Σίμων· γιος του Ιωνά, καταγόμενος από τη Βηθσαϊδά και ασκούσε το επάγγελμα του ψαρά στην Καπερναούμ, όταν τον κάλεσε, μαζί με τον αδελφό του Ανδρέα, ο Ιησούς. Η αρχαιότερη χριστιανική παράδοση εξηγεί ως εξής τους λόγους του πρωτείου του Πέτρου μεταξύ των Αποστόλων: αυτός πρώτος αναγνώρισε την μεσσιανικότητα του Ιησού, ο οποίος τον έθεσε ύστερα ως θεμέλιο της Εκκλησίας και του εμπιστεύτηκε τα κλειδιά της βασιλείας των ουρανών (Ματθ. ιστ΄, 13 κ.ε.)· σ’ αυτόν ο Ιησούς εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά το θάνατό του (Λουκ. κδ΄, 34)!

Ο Πέτρος είναι ο πρώτος από τους μαθητές που έκανε θαύμα (Πράξ. γ΄ 6 κ.ε) και προσηλύτισε έναν εθνικό, τον εκατόνταρχο Κορνήλιο (Πραξ. ι΄). Αν και άλλες ευαγγελικές μαρτυρίες τον παριστάνουν ως πρόσωπο αδύνατου χαρακτήρα, που δεν δίστασε να απαρνηθεί τον ίδιο τον Ιησού (Ματθ. κστ΄, 69 κε.), είναι βέβαιο ότι υπήρξε επικεφαλής της χριστιανικής κοινότητας της Ιερουσαλήμ, όπου ασκούσε αδιαμφισβήτητη εξουσία.

Ο Πέτρος φυλακίστηκε από τον Ηρώδη Αγρίππα, αλλά ελευθερώθηκε κατά θαυμαστό τρόπο (Πράξ. ιβ΄) και ανέλαβε (προπάντων ύστερα από συνεννόηση με τον Παύλο, σύμφωνα με την οποία θα αφιερωνόταν στη διάδοση του χριστιανισμού μεταξύ των Εβραίων) ένα μεγάλο αποστολικό έργο, πηγαίνοντας στη Σαμάρεια, στην Αντιόχεια και ίσως και στην Κόρινθο.

Ο Πέτρος θεωρείται επίσης ιδρυτής της Εκκλησίας της Ρώμης, όπου έκανε δύο ταξίδια: το πρώτο μεταξύ 41 και 43 και το δεύτερο την εποχή του μαρτυρίου του, περίπου το 58. Δεν συμφωνούν όμως όλοι οι μελετητές στη χρονολογία αυτή: μερικοί την τοποθετούν αργότερα, μεταξύ 64 και 80, ενώ άλλοι προτιμούν να μην καθορίσουν τον πραγματικό τόπο όπου πέθανε ο Πέτρος.

Η πιο διαδομένη και γενικότερα παραδεκτή παράδοση, είναι ότι ο Πέτρος μαρτύρησε με σταυρικό θάνατο το 67. Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τη Δυτική Εκκλησία, ότι κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές, που έγιναν στο Βατικανό, βρέθηκε ο τάφος του Πέτρου.

Πού βρίσκεται ακριβώς ο τάφος του Αποστόλου Πέτρου;

Κι όμως!.. Μία αρχαιολόγος ανακάλυψε το 1957 το μέρος όπου ετάφη ο Άγιος Πέτρος. Κι όχι μόνον!.. Αποκάλυψε ότι στον τάφο του βρέθηκε επιγραφή με το ελληνικό όνομα Πέτρος!.. Διαβάστε τι γράφει η εφημερίδα «Ελευθερία» [Φύλλο: 31/12/1957, Σελίδα: 3]: