04/11/17 23:35 - Το Ημερολόγιον του Σαββάτου 4 Νοεμβρίου 2017

 

Το Ημερολόγιον του Σαββάτου 4 Νοεμβρίου 2017

Ένα Ημερολόγιο γραμμένο δια χειρός ενός ανθρώπου που επί σαράντα ολόκληρα χρόνια δημοσιογραφεί και σχολιάζει, επισημαίνει και καυτηριάζει όχι μόνο την επικαιρότητα, αλλά και την διαχρονικότητα! Πρόσωπα και πράγματα, που είναι άξια σχολιασμού σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τηλεοπτικά, κριτικές βιβλίων, πικάντικα θέματα κλπ) περνούν καλοπροαίρετα από την κρησάρα της δικής μας κριτικής σκέψης και άλλα μεν εξ αυτών χαίρουν και απολαμβάνουν εκτίμησης, άλλα δε (για να μιλήσουμε και λίγο χιουμοριστικά) περνούν "δια πυρός και σιδήρου" μέσα από το εργαστήρι της σάτιρας, του αυτοσαρκασμού και του άφθονου και πηγαίου χιούμορ!.. Καλή ανάγνωση!..

Τα ισχυρά ντοκουμέντα!..

Ω Θεέ μου!.. Τι να πει κανείς!.. Μήπως από το γεγονός, ότι ο θρυλικός Στρατηλάτης όλων των εποχών, ο μέγιστος όλων των Ελλήνων και σαγηνευτής του κόσμου, ο Μέγας Αλέξανδρος, όχι απλώς κατάφερε να κυριαρχήσει στην Ανατολή και να επεκτείνει την ελληνική κυριαρχία του παντού, αλλά και να καλλιεργήσει το έδαφος για την Έλευση του Θεανθρώπου πάνω στη γη, αφού, κατά τον συγγραφέα Χρήστο Ζαλοκώστα, θεωρήθηκε «πρόδρομος του Χριστιανισμού» ;
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10240/

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ…

Πόσο παρεξηγημένη ήταν η Σαπφώ;

Η δημιουργία αυτής της κατηγορίας θεωρείται από πολλούς αβάσιμη, και λέγεται πως η σκανδαλοθηρία των μεταγενεστέρων χρόνων εκμεταλλεύτηκε το γεγονός πως η Σαπφώ απευθυνόταν ονομαστικά στις μαθήτριές της, με φρασεολογία που θα δικαιολογείτο μόνο μεταξύ ανδρών. Μερικοί ισχυρίζονται πως η κατηγορία οφείλεται στο γεγονός πως οι Αθηναίοι ήταν αδύνατον να δεχτούν μια τέτοια κοινωνική ελευθερία των γυναικών χωρίς να την συνδυάζουν με ανηθικότητα (ενώ υπήρχε ανάμεσα στους Δωριείς και Αιολείς χωρίς να θεωρείται μίασμα), και δεύτερον στην αχαλίνωτη φαντασία των κωμικών ποιητών. Ας δούμε, όμως, τι λέει μια παλιά τοπική εφημερίδα της Λέσβου για την Σαπφώ!..
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10239/

Υπάρχουν, αλήθεια, άγγελοι;

Τι λέει η Βίβλος για τις ουράνιες αυτές υπάρξεις, που έχουν συνδεθεί με τον άνθρωπο από τα πανάρχαια εκείνα χρόνια μέχρι σήμερα σε μια διαχρονική και αέναη πορεία των ουρανών και της Γης!.. «Οι άγγελοι –λέει -δημιουργήθηκαν πριν από τον υλικό κόσμο, αφού στο βιβλίο της Π.Δ. «Ιώβ» παρουσιάζεται ο Θεός να μιλά και να ομολογεί, ότι μόλις δημιούργησε τα άστρα, όλοι οι άγγελοι τον ύμνησαν με δοξολογίες. Ενώ και ο Μ. Βασίλειος αναφέρει ότι πριν τη δημιουργία του υλικού κόσμου υπήρχε υπέρχρονη και πρεσβύτερη κατάσταση, που είναι ο κόσμος των αγγέλων!..
Περισσότερα διαβάστε εδώ:https://www.sakketosaggelos.gr/Article/1774/

ΚΟΥΪΖ

Πότε συνήλθαν στην Κρήτη ξένοι φοιτητές, από διάφορα μέρη του κόσμου, για να επισημάνουν το «εργαστήρι» του Ίκαρου;
[Στην εικόνα: Δαίδαλος και Ίκαρος. Ρελιέφ στην Villa Albani στην Ρώμη]

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ Στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (Φύλλο: 19/2/1967, Σελίδα: 4)

ΕΝΑ ΔΩΡΑΚΙ ΦΤΩΧΙΚΟ!..

‘Ένα δωράκι φτωχικό και πάλι θα προσφέρω,
αφού τους φίλους τους καλούς απ’ την καλή τους ξέρω,
τους στέλνω τριαντάφυλλα με μια περίσσια αγάπη,
ώστε αυτή η ανθρωπιά να μην τεθεί στην άκρη!

Σήμερα όλοι οι άνθρωποι έχουνε μία λύπη,
είναι γιατί αισθάνονται αγάπη να τους λείπει,
ακούς ειδήσεις άσχημες και πάντα μ’ ένα τρόμο,
αφού οι ηγέτες έπαψαν να δείχνουν πια το δρόμο!

Ο μόνος τρόπος φίλοι μου να βρούμε μία λύση,
είναι να αγαπήσουμε αυτό που λέμε φύση,
αυτή κάνει τον άνθρωπο ήρεμο και σοφό
και γαληνεύει την ψυχή που θέλει το Θεό!..

Καλησπέρα!...
Καλο Σαββατοκύριακο!..
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
www.sakketosaggelos.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…

Σαν σήμερα, το 1922, στην Αίγυπτο, ο Άγγλος αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ και οι άντρες του ανακαλύπτουν την είσοδο του τάφου του φαραώ Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων.
Ο Τουταγχαμών ήταν Αιγύπτιος φαραώ της 18ης δυναστείας που βασίλευσε περίπου από το 1332 μέχρι το 1323 π.Χ. σύμφωνα με την συμβατική χρονολόγηση. Γεννήθηκε το 1341 π.Χ., και πέθανε σε ηλικία 18 ετών. Τα αίτια του θανάτου του δεν είναι ξεκάθαρα. Μία κρανιοεγκεφαλική κάκωση, που εντοπίστηκε κατά την εξέταση της μούμιας με Ακτίνες Χ, μαρτυρά ότι ο θάνατός του ήταν βίαιος, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν επρόκειτο για δολοφονική επίθεση ή ατύχημα ή ακόμα και αρρώστια.

Εορτάζοντες Άγιοι της 4ης Νοεμβρίου!

Η Εκκλησία μας σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων: Οσίου Ιωαννικίου του Μεγάλου, του εν Ολύμπω Προύσης(†846). Ιερομαρτύρων Νικάνδρου επισκόπου Μύρων († α΄ αι.) και Ερμείου πρεσβυτέρου († α΄ αι.). Μάρτυρος Πορφυρίου (2), εξ Εφέσου.Ευσεβέστατου βασιλέως Ιωάννου (Βατάζη), του «ελεήμονος». Του αγίου και Δικαίου Αβιμέλεχ.
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10238/

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Καλησπέρα, φίλες και φίλοι!... «Η σημερινή επέτειος ανακαλεί στην μνήμη μας όλους τους εμβληματικούς αγώνες των Σιατιστινών υπέρ της πατρίδος. Ιδίως δε μας υπενθυμίζει, μ' επίκεντρο τον ένδοξο Μακεδονικό Αγώνα, την Ιστορία της Μακεδονίας. Επαναλαμβάνοντας τα λόγια του μεγάλου Μακεδόνα ηγέτη Κωνσταντίνου Καραμανλή, η Μακεδονία είναι μια, και είναι ελληνική».
Αυτό υπογράμμισε από τη Σιάτιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωσή του κατά τις εκδηλώσεις εορτασμού της 105ης επετείου απελευθέρωσης της Σιάτιστας και επισήμανε:
«Όσοι, δε, αγνοούν αυτήν την, αμαχήτως τεκμηριωμένη, αλήθεια, όχι μόνο παραχαράσσουν βάναυσα την Ιστορία αλλά και υπονομεύουν, με δική τους αποκλειστικώς ευθύνη, την ευρωπαϊκή τους πορεία. Δοθέντος ότι το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο δεν ανέχεται εκδηλώσεις αλυτρωτισμού και αμφισβητήσεις του status quo των συνόρων».
Και για να θυμηθούμε ένα παλιό δημοτικό τραγούδι:
«Κοιμάται η Σιάτιστα και όμως αγρυπνάει
άλλοι ντουφέκια ξεκρεμούν κι άλλοι σπαθιά τροχάνε,
κοιμάται η Σιάτιστα κι η δόξα την σιμώνει
η πιο καλή ημέρα της αυτή που ξημερώνει…»