12/11/17 16:35 - Το Ημερολόγιο της Κυριακής 12 Νοεμβρίου 2017

Το Ημερολόγιο της Κυριακής 12 Νοεμβρίου 2017

Ένα Ημερολόγιο γραμμένο δια χειρός ενός ανθρώπου που επί σαράντα ολόκληρα χρόνια δημοσιογραφεί και σχολιάζει, επισημαίνει και καυτηριάζει όχι μόνο την επικαιρότητα, αλλά και την διαχρονικότητα! Πρόσωπα και πράγματα, που είναι άξια σχολιασμού σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τηλεοπτικά, κριτικές βιβλίων, πικάντικα θέματα κλπ) περνούν καλοπροαίρετα από την κρησάρα της δικής μας κριτικής σκέψης και άλλα μεν εξ αυτών χαίρουν και απολαμβάνουν εκτίμησης, άλλα δε (για να μιλήσουμε και λίγο χιουμοριστικά) περνούν "δια πυρός και σιδήρου" μέσα από το εργαστήρι της σάτιρας, του αυτοσαρκασμού και του άφθονου και πηγαίου χιούμορ!.. Καλή ανάγνωση!..

ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΝΙΚΟΣ ΦΕΡΜΑΣ: Καλά, βρε Θανάση, πήγες και ψήφισες σήμερα στις εκλογές της Κεντροαριστεράς; Κι αν το μάθει ο Βασίλης Λεβέντης τι θα πει;
ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ: Θα με πει … λεβέντη και καραμπουζουκλή!!!

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΣΑΤΙΡΑ

Ο Νίκος Γιαννακόπουλος –Σουρής στα μεγάλα κέφια του!.. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος, όταν βαράει το ποιητικό ντέφι, χορεύουν όλοι εκείνοι που ο κόσμος δεν επιθυμεί να τους έχει συνεχώς στο κεφάλι του!Τούτη τη φορά καταπιάνεται με όλα όσα λέγονται ή γράφονται για τα ιδιωτικά οικόπεδα που κάποιοι τα θέλουν δασικά και δημόσια!

Ο ΧΡΗΣΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Η μεγάλη προσέλευση και συμμετοχή φίλων της Κεντροαριστεράς στη σημερινή εκλογική διαδικασία σημαίνει ότι το Κόμμα αυτό θα είναι το τρίτο κόμμα της Βουλής και θα εκτοπίσει (αν δεν εξαφανίσει) τα μικρότερα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όπως για παράδειγμα η Ένωση Κεντρώων.

ΑΝΑΜΕΙΝΑΤΕ!....

ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ;

Ο Κώδικας Γίγας (στα Λατινικά: Codex Gigas) είναι το μεγαλύτερο χειρόγραφο της ιστορίας! Κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα στο μοναστήρι Ποντλάζιτσε των Βενεδικτίνων της Βοημίας (δυτικό τμήμα της Τσεχίας). Είναι το μεγαλύτερο σωζόμενο μεσαιωνικό χειρόγραφο στον κόσμο. Περιέχει τη Βουλγάτα δηλαδή την λατινική μετάφραση της Αγίας Γραφής που έγινε στο τέλος του 4ου αιώνα μ.Χ., την «Ετυμολογία» του Ισίδωρου της Σεβίλλης, το Antiquitates Judaicae του Ιώσηπου Φλάβιου, το Χρονικό της Βοημίας του Κοσμά της Πράγας, διάφορα δοκίμια, ιστορίες και ετυμολογίες, φυσιολογίες, ένα ημερολόγιο, έναν κατάλογο των αδελφών μοναχών της μονής, θαυματουργίες και άλλα χρονικά. Το κείμενο είναι συνταγμένο στα λατινικά και περιέχει πολλές και πολύχρωμες εικονογραφήσεις...
Πηγή: https://www.ebooks4greeks.gr/codex-gigas

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ!...

Έλα, Χριστέ και Παναγιά!...

Στη Σκωτία, λέει ένα παλιό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία» (Φύλλο: 6/2/1962, Σελίδα: 4) είχε γίνει ένα … «Φεστιβάλ Φαντασμάτων» με σκοπό το κυνήγι φαντασμάτων, ώστε να … εμπλουτιστεί ο κατάλογος φαντασμάτων στην περίεργη αυτή Χώρα!
Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας!...

ΚΟΥΪΖ

Μια πανέμορφη κατάσκοπος των Συμμάχων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε καταφέρει να ματαιώσει ένα σατανικό σχέδιο του Χίτλερ ο οποίος ήθελε να προκαλέσει με χείμαρρο πλαστών λιρών χάος στην Αγγλία! Ποια ήταν;

Η απάντηση στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Φύλλο: 2/8/1959, Σελίδα: 1

ΕΠΙΚΑΙΡΟΙ ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ...

ΟΤΑΝ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΡΗΣ ΔΙΑΚΩΜΩΔΟΥΣΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!..

Με εκλογές εν όψει..

Βάρδα να δράσωμε κι εμείς για τα…συμφεροντάκια μας,
Βάρδα να διορίσωμε και τα …. πατριωτάκια μας,
Βάρδα κι εμείς να κόψωμε,
Βάρδα κι εμείς να ράψωμε,
Κι αυτούς που δεν χωνεύομε
με μιας να τους προγράψωμε!
Και …κίτρινα υβριστικά «πανιά» να ξεδιπλώσωμε,
Κι έπειτα τις αρίδες μας στον… ίσκιο τους ν απλώσωμε!
Μ’αυτά δεν θα προκόψει …
Με χαιρετάς στον δρόμο,
Και με χτυπάς στον ώμο,
Μα εγώ θα σε μαυρίσω,
Στο λέω μπρός και πίσω!
Και αν άμαξα μου δώσεις
Με ολόχρυσο λακέ,
Κι αν όλον με χρυσώσεις,
Θα φάς τον … τενεκέ.
Μαύρο λοιπόν κι ο μασκαράς,
Ο … τάδε και ο ….δείνας!
Παρά την πλάνη και τη ζάλη…
Τα πάντα πλάνη και ψευτιά και..
…λόγια, λόγια, λόγια!
Μα οι τρελλοί κι οι φρόνιμοι
τα δένουν …κομπολόγια! …
Νομίζω πως ευρίσκομαι
εις κόσμον … εξ’αγγέλων,
Και θ λ ί β ο μ α ι για το παρόν,
μα ε λ π ί ζ ω για το μ έ λ λ ο ν!…
Γ. Σουρής
Αυτός ο πλάνος κόσμος και πάντοτε και τώρα
δ ε ν κάνει ό,τι λέγει, δ ε ν λέγει ό,τι κάνει.
**********
Ένα μάγο βρίσκω και με σταματά
και σαν εμπνευσμένος τέτοια μ’ ερωτά:
Πες μου, θέλεις δόξες, πλούτη, θησαυρούς;
Θέλεις μεγαλεία, τίτλους και σταυρούς;
Δεν ζηλεύω, μάγε, τίποτ’ απ’ αυτά,
μήτε δόξες θέλω, τίτλους και λεφτά.
Μ’ όσες ευκολίες και να τ’ αποκτήσεις
πρέπει να δουλεύεις για να τα κρατήσεις.
Εγώ θέλω μόνο, μάγε κουνενέ,
να κοπροσκυλιάζω μες στον καφενέ,
και το κράτος τούτο, που το λεν σακάτικο,
να μου κόβει πάντα τακτικό μηνιάτικο.
***********

Ου! να χαθείς, κηφηναριό… στων μελισσών το σμήνος
εσύ ζηλεύεις μοναχά την θέσιν του κηφήνος,
και θέλεις πάντα χάρισμα να τρώγης στην κυψέλην,
οπόταν είσαι μάλιστα γιγαντομάχος Έλλην.

“Ο ΦΑΣΟΥΛΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ”
του Γ. Σουρή

Γεγονότα

[Έτσι όπως ακριβώς καταγράφονται από την Βικιπαίδεια...]

1028 - Η Ζωή η Πορφυρογέννητη γίνεται αυτοκράτειρα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας καθώς παντρεύεται τον Ρωμανό Γ' τον Αργυρό.
1330 - Ο βοεβόδας της Βλαχίας Βασάραβα Α΄ νικά το στρατό του Καρόλου Α' της Ουγγαρίας στη μάχη της Ποσάντα.
1793 - Εκτελείται στη γκιλοτίνα ο Ζαν Σιλβέν Μπεγί, ο πρώτος δήμαρχος Παρισίων.
1850 - Με βασιλικό διάταγμα, ο Νικόλαος Ζαχαρίτσας διορίζεται δήμαρχος Αθηναίων.
1905 - Η Νορβηγία διεξάγει δημοψήφισμα που καταλήγει σε λαϊκή έγκριση της απόφασης του Κοινοβουλίου της Νορβηγίας να εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση να προσφέρει το θρόνο της πρόσφατα ανεξάρτητης χώρας.
1912 - Ανακαλύπτονται τα παγωμένα σώματα του Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ και των ανδρών του στην Τράπεζα Πάγου Ρος στην Ανταρκτική.
1918 - Η Αυστρία γίνεται δημοκρατία.
1920 - Η Ιταλία και το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας υπογράφουν τη συνθήκη του Ράπαλο.
1927 - Ο Λέων Τρότσκι εκδιώκεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης, αφήνοντας στον Ιωσήφ Στάλιν τον αδιαφιλονίκητο έλεγχο της Σοβιετικής Ένωσης.
1940 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Λήγει η μάχη της Γκαμπόν καθώς οι ελεύθερες γαλλικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τη Λιμπρβίλ στη Γκαμπόν και όλη τη γαλλική ισημερινή Αφρική από τις δυνάμεις της Γαλλίας του Βισύ.
1940 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Σοβιετικός υπουργός Εξωτερικών Βιατσεσλάβ Μόλοτοφ φτάνει στο Βερολίνο για να συζητήσει το ενδεχόμενο της ένταξης της Σοβιετικής Ένωσης στις δυνάμεις του Άξονα.
1941 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι θερμοκρασίες γύρω από τη Μόσχα πέφτουν στους -12 °C ενώ η Σοβιετική Ένωση προωθεί για πρώτη φορά στρατεύματα χιονοδρόμων εναντίον των παγωμένων γερμανικών δυνάμεων κοντά στην πόλη.
1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η ναυμαχία του Γκουανταλκανάλ μεταξύ των ιαπωνικών και αμερικανικών δυνάμεων. Η ναυμαχία θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα τελειώσει με νίκη των Αμερικανών.
1944 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: 29 βομβαρδιστικά της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας βυθίζουν το γερμανικό θωρηκτό Tirpitz στο Τρόμσε της Νορβηγίας.
1948 - Στο Τόκιο, ένα διεθνές δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου καταδικάζει σε θάνατο επτά Ιάπωνες στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου και του στρατηγού Τότζο Χιντέκι, για το ρόλο τους στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
1956 - Το Μαρόκο, το Σουδάν και η Τυνησία γίνονται μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
1962 - Πρόταση για μεταβατική κυβέρνηση Ε.Ρ.Ε.-Ένωσης Κέντρου δημοσιεύει εφημερίδα προσκείμενη στην αντιπολίτευση. Η πρόταση απορρίπτεται.
1966 - Με οριακή πλειοψηφία 150 βουλευτών, επί 297 παρόντων, εκλέγεται πρόεδρος της Βουλής ο Δημήτριος Παπασπύρου, ενώ προβληματισμό για τη μακροβιότητα του κυβερνητικού σχήματος δημιουργεί η "ανταρσία" 12 βουλευτών της πλειοψηφίας.
1968 - Σε ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από 16,5 έως 5,5 χρόνια καταδικάζει το έκτακτο στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης τους έξι της Δημοκρατικής Άμυνας Στέλιο Νέστορα, Παύλο Ζάννα, Γιώργο Σιπητάνο, Σωτήρη Δέδε, Αργύρη Μαλτσίδη και Κωνσταντίνο Γιώργα.
1969 - Πόλεμος του Βιετνάμ: Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς αποκαλύπτει την ιστορία της σφαγής του Μι Λάι.
1975 - Οι Κομόρες εντάσσονται στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
1980 - Το διαστημικό σκάφος της NASA Βόγιατζερ 1 κάνει την πλησιέστερη προσέγγισή του στον Κρόνο και παίρνει τις πρώτες εικόνες των δακτυλίων του.
1981 - Πρόγραμμα διαστημικών λεωφορείων: Η αποστολή STS-2, χρησιμοποιώντας το Διαστημικό Λεωφορείο Κολούμπια, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένα επανδρωμένο διαστημικό σκάφος εκτοξεύεται στο διάστημα για δεύτερη φορά.
1982 - Ε.Σ.Σ.Δ.: Ο Γιούρι Αντρόπωφ γίνεται Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, διαδεχόμενος τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ.
1990 - Ο βασιλικός πρίγκιπας Ακιχίτο ενθρονίζεται επίσημα ως αυτοκράτορας Ακιχίτο της Ιαπωνίας και γίνεται ο 125ος Ιάπωνας μονάρχης.
1990 - Ο Άγγλος επιστήμονας Τιμ Μπέρνερς Λι εφευρίσκει τον Παγκόσμιο Ευρύ Ιστό, γνωστότερο με τα αρχικά WWW, πάνω στον οποίο βασίζεται η λειτουργία του διαδικτύου.
1991 - Ινδονησιακά στρατεύματα στο Ανατολικό Τιμόρ ανοίγουν πυρ εναντίον διαδηλωτών, που τάσσονταν υπέρ της ανεξαρτησίας, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους.
1992 - Μελέτη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας αναφέρει ότι μέχρι το 2000, δύο εκατομμύρια θα είναι οι νεκροί από τον ιό του AIDS στην Ασία.
1993 - Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Λιβύης, επειδή αρνείται να παραδώσει στη δικαιοσύνη τους δυο πολίτες της οι οποίοι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ευθύνονται για την ανατίναξη αεροσκάφους της PAN AM πάνω από τη Σκοτία το 1988.
1994 - Η χρυσή Ολυμπιονίκης του στίβου, Wilma Rudolph, πεθαίνει σε ηλικία 54 ετών από καρκίνο στον εγκέφαλο.
1995 - Στο 36ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας απονέμεται στον "Τσαλαπετεινό του Γουαϊόμινγκ" του Δημήτρη Ινδαρέ.
1996 - Στη Γαλλία, το λογοτεχνικό βραβείο Γκονκούρ απονέμεται στη συγγραφέα Πασκάλ Ροζέ για το πρώτο της βιβλίο με τον τίτλο "Καταδιωκτικό Μηδέν".
1997 - Στις ΗΠΑ, καταδικάζεται ο Πακιστανός Ραμζί Γιουσέφ κι ένας συνεργός του για τη βομβιστική επίθεση το Φεβρουάριο του 1993, κατά του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου, στη Νέα Υόρκη.
2003 - 19 Ιταλοί και οκτώ Ιρακινοί πέφτουν θύματα της βομβιστικής επίθεσης που δέχεται η ιταλική βάση στη Νασιρίγια, από Ιρακινό καμικάζι. Η Ιταλία βυθίζεται στο πένθος. Η Κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις αποφασίζει τη διατήρηση των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απώλεια των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων έπειτα από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
2011 - Η οικονομική κρίση οδηγεί τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε παραίτηση από την πρωθυπουργία της Ιταλίας.

Γεννήσεις
1504 - Τζοβάνι Μπατίστα Τζιράλντι, Ιταλός συγγραφέας
1729 - Λουί Αντουάν ντε Μπουγκαινβίλ, Γάλλος ναύαρχος και εξερευνητής
1746 - Ζακ Σαρλ, Γάλλος φυσικός και εφευρέτης
1833 - Αλεξάντρ Μποροντίν, Ρώσος συνθέτης και χημικός
1840 - Ωγκύστ Ροντέν, Γάλλος γλύπτης
1842 - Ογιάμα Ιβάο, Ιάπωνας στρατάρχης
1842 - Τζον Ουίλιαμ Στρατ, Άγγλος φυσικός
1866 - Σουν Γιατ-Σεν, Κινέζος επαναστάτης και πολιτικός
1881 - Μαξιμίλιαν φον Βάιχς, Γερμανός στρατάρχης
1915 - Ρολάν Μπαρτ, Γάλλος λογοτεχνικός κριτικός και συγγραφέας
1924 - Ωντουέν Ντολφύς, Γάλλος αστρονόμος
1929 - Μίχαελ Έντε, Γερμανός συγγραφέας
1929 - Γκρέις Κέλι, Αμερικανίδα ηθοποιός
1933 - Τζαλάλ Ταλαμπανί, Ιρακινός πολιτικός
1935 - Γιανγκ Βίβιαν, πρωθυπουργός του Νιούε
1936 - Κώστας Πολυχρονίου, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής
1943 - Μπράιαν Χάιλαντ, Αμερικανός τραγουδιστής
1945 - Νηλ Γιανγκ, Καναδός τραγουδοποιός
1948 - Χασάν Ρουχανί, Ιρανός πολιτικός
1953 - Βασίλης Καρράς, Έλληνας τραγουδιστής
1953 - Μπάαμπα Μάαλ, Σενεγαλέζος τραγουδοποιός
1961 - Νάντια Κομανέτσι, Ρουμάνα γυμνάστρια
1963 - Ελένη Ράντου, Ελληνίδα ηθοποιός
1964 - Ντέιβ Έλεφσον, Αμερικανός μπασίστας (Megadeth)
1964 - Βασίλης Μαζωμένος, Έλληνας σκηνοθέτης
1972 - Βασίλης Τσιάρτας, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1977 - Παναγιώτης Καποδίστριας, Έλληνας ηθοποιός
1980 - Ράιαν Γκόσλινγκ, Καναδός ηθοποιός
1982 - Αν Χάθαγουεϊ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1988 - Ράσελ Γουέστμπρουκ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής

Θάνατοι
607 - Πάπας Βονιφάτιος Γ΄
683 - Γιαζίντ Α΄, Άραβας χαλίφης
1035 - Κνούτος, βασιλιάς της Αγγλίας
1202 - Κνούτος ΣΤ', βασιλιάς της Δανίας
1434 - Λουδοβίκος Γ΄ του Ανζού, βασιλιάς της Νάπολης
1595 - Τζων Χώκινς, Άγγλος ναυτικός
1793 - Ζαν Σιλβέν Μπεγί, Γάλλος αστρονόμος, μαθηματικός και πολιτικός
1896 - Σπυρίδων Ξύνδας, Έλληνας συνθέτης
1916 - Πέρσιβαλ Λόουελ, Αμερικανός αστρονόμος
1923 - Ερνστ Τσίλλερ, Γερμανός αρχιτέκτονας
1944 - Τέλλος Άγρας, Έλληνας ποιητής
1948 - Ουμπέρτο Τζορντάνο, Ιταλός συνθέτης
1955 - Άλφρεντ Χάγιος, Ούγγρος κολυμβητής
1956 - Χουάν Νεγρίν, Ισπανός πολιτικός
1979 - Πυθαγόρας, Έλληνας στιχουργός
1981 - Γουίλιαμ Χόλντεν, Αμερικανός ηθοποιός
1994 - Γουίλμα Ρούντολφ, Αμερικανίδα αθλήτρια
2004 - Μίμης Χρυσομάλλης, Έλληνας ηθοποιός
2008 - Μιτς Μίτσελ, Άγγλος ντράμερ (The Jimi Hendrix Experience)
2013 - Αντιγόνη Βαλάκου, Ελληνίδα ηθοποιός
2013 - Νικόλαος Μάρτης, Έλληνας πολιτικός
2013 - Τζων Τάβενερ, Άγγλος συνθέτης
2016 - Πολ Βερζέ, Γάλλος πολιτικός
2016 - Λουπίτα Τοβάρ, Μεξικανή ηθοποιός