23/11/17 23:33 - Το Ημερολόγιο της Πέμπτης 23 Νοεμβρίου 2017

 

Το Ημερολόγιο της Πέμπτης 23 Νοεμβρίου 2017

Ένα Ημερολόγιο γραμμένο δια χειρός ενός ανθρώπου που επί σαράντα ολόκληρα χρόνια δημοσιογραφεί και σχολιάζει, επισημαίνει και καυτηριάζει όχι μόνο την επικαιρότητα, αλλά και την διαχρονικότητα! Πρόσωπα και πράγματα, που είναι άξια σχολιασμού σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τηλεοπτικά, κριτικές βιβλίων, πικάντικα θέματα κλπ) περνούν καλοπροαίρετα από την κρησάρα της δικής μας κριτικής σκέψης και άλλα μεν εξ αυτών χαίρουν και απολαμβάνουν εκτίμησης, άλλα δε (για να μιλήσουμε και λίγο χιουμοριστικά) περνούν "δια πυρός και σιδήρου" μέσα από το εργαστήρι της σάτιρας, του αυτοσαρκασμού και του άφθονου και πηγαίου χιούμορ!.. Καλή ανάγνωση!..

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ...

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΒΓΑΛΕ ΤΟ ΑΧΤΙ ΤΟΥ!..

Κάποτε ο αείμνηστος ηθοποιός, Αλέκος Λειβαδίτης, ήρθε σε ρήξη με τον θεατρικό επιχειρηματία Β. Μπουρνέλη, ο οποίος, ως ισχυρός ανήρ, του έκανε επίδειξη δύναμης, κόβοντας το νούμερό του από το θέατρο «Ακροπόλ», όπου ήταν πρωταγωνιστής, του καταγγέλλει την σύμβαση και μάλιστα τον κατήγγειλε και στο Σωματείο, επειδή δεν είχε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού.
Πέραν αυτών ο Μπουρνέλης, μόλις έμαθε ότι ο Λειβαδίτης πριν την έναρξη της παράστασης καθόταν σε μια πολυθρόνα που χρησιμοποιείτο για άλλο νούμερο, βγάζει ανακοίνωση απαγορεύοντας στους ηθοποιούς να κάθονται πριν την έναρξη της παράστασης.
Ο Λειβαδίτης δεν το χώνεψε. Καλεί τον φροντιστή του θεάτρου, που είναι γι’ αυτά τα θέματα, και ρωτάει πόσο κοστίζει η πολυθρόνα.
--Τόσα. κυρ-Αλέκο.
--Πάρτα και αγόρασέ μου μια δική μου πολυθρόνα.
Μόλις ήρθε η πολυθρόνα, ο Αλέκος Λειβαδίτης στογγυλοκάθισε πάνω της, βάζοντας ένα άλλο χαρτί στη θέση τής ανακοίνωσης του Μπουρνέλη, όπου έγραφε: «Ιδιοκτησία Λειβαδίτη»!!
(Από το ανέκδοτο έργο μας: «ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ»)

ΣΥΝΕΒΗ ΚΙ ΑΥΤΟ!...

Διαβάστε τι γράφει η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Φύλλο: 27/8/1961, Σελίδα: 9

Μύθος ή αλήθεια η Ατλαντίδα του Πλάτωνα; (1)

Οι ερευνητές διχάστηκαν σχετικά με το ζήτημα αν ο Πλάτωνας αναφέρει πράγματα φανταστικά ή αν τα στοιχεία του στηρίζονται σε κάποια μυθοποιημένη ιστορική πραγματικότητα. Ο Αριστοτέλης μιλάει με ειρωνεία για την Ατλαντίδα και λέει πως «ο Πλάτων μόνος του έβγαλε την Ατλαντίδα από τα κύματα και μόνος του τη βύθισε». Ανάλογη δυσπιστία είχαν και οι αρχαίοι γεωγράφοι. Στους νεότερους χρόνους, οι σοφοί δέχτηκαν πως ίσως να υπήρχε ένα μεγάλο νησί που βυθίστηκε ή να πρόκειται για μια υπάρχουσα ακόμη χώρα. Τι ισχύει από όλα αυτά; Σήμερα διαβάζουμε το πρώτο μέρος της έρευνας.
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10303/

Η συμβολή του Ρωμανού και του Κοσμά του Μελωδού στη Βυζαντινή Μουσική!

Επειδή ένας φίλος αναγνώστης έθεσε τον προβληματισμό εάν η μουσική στο Βυζάντιο βρισκόταν στο περιθώριο, η απάντησή μας είναι ότι η μουσική όχι μόνον μεσουράνησε στην βυζαντινή εποχή, αλλά είχε και πολλούς μεγάλους εκπροσώπους της μεγάλης αυτής τέχνης, όπως τον Ρωμανό τον Μελωδό, τον Κοσμά τον Μελωδό και τόσους άλλους. Ποίοι ήσαν όμως οι μεγάλοι αυτοί Μελωδοί;
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10302/

ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ;

Λένε πως ο Αριστοτέλης (384 - 322 π.Χ), ο μεγάλος αυτός Σταγειρίτης φιλόσοφος, είχε πολλές - θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις και στον τομέα της μουσικής, πράγμα που φαίνεται στις τόσο συχνές αναφορές του στο θέμα αυτό στα περισσότερα έργα του. Είναι ίσως παράξενο το ότι δεν συνέγραψε ειδικό έργο πάνω στη μουσική, ωστόσο ο Αριστοτέλης υποστηρίζει την ηθική και παιδευτική αξία της μουσικής. Σύμφωνα μ΄ αυτόν, η μουσική πρέπει να διδάσκεται στους νέους γιατί παρέχει ψυχαγωγία και ξεκούραση, γιατί είναι ιδιαίτερα ευεργετική στη διαμόρφωση του χαρακτήρα καθώς και γιατί συμβάλλει στη διανοητική και αισθητική απόλαυση και καλλιέργεια. Τα «Προβλήματα» - έργο σχετικό με τη μουσική αποδόθηκαν αρχικά στον Αριστοτέλη. Η αυθεντικότητά τους όμως είναι αμφίβολη. Πραγματεύονται θέματα ακουστικής, συμφωνιών, φιλοσοφίας, αισθητικής και τόσα άλλα!..

ΣΕ ΜΙΑ ΓΩΝΙΑ ΑΓΝΑΝΤΕΨΑ…

Σε μια γωνιά αγνάντεψα τη θάλασσα τριγύρω
ένα γαλάζιο απέραντο, που έβλεπα παντού,
το κύμα αυτό το δροσερό που έβγαζε το μύρο,
σε έκανε άλλο άνθρωπο με λαγαρό το νου!

Σκέφτομαι πόσοι άνθρωποι ξεχνούν τα βάσανά τους,
σαν βρίσκονται απόμακροι σε μέρη αλαργινά,
από τη σκέψη διώχνουνε και τα προβλήματά τους
και κάθονται μονάχοι τους μέσα στην ερημιά!

Σε τέτοιο μέρος βρέθηκα να πω την «καλησπέρα»,
στους φίλους και τις φίλες μου, που έχουμε επαφή,
έτσι κι αλλιώς στα γρήγορα κυλάει κι αυτή η μέρα,
όπως κυλούν τα χρόνια μας κι η ίδια η ζωή!...

Καλησπέρα!!!...
Καλό απόγευμα!!!...
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
www.sakketosaggelos.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Σαν σήμερα, το 1828, δύναμη από 3000 περίπου Έλληνες, υπό τον Κίτσο Τζαβέλα, απελευθερώνει το Καρπενήσι.
Ο Κίτσος Τζαβέλας γεννήθηκε στο Σούλι το 1801 και ήταν δευτερότοκος γιος του Φώτου Τζαβέλα και εγγονός του Λάμπρου Τζαβέλα και της Μόσχως. Κατά τον Α. Γούδα "ουδεμία συνέβη σπουδαία έφοδος, ούτε αποτελεσματική έξοδος χωρίς να αγωνισθεί και να δοξασθεί και ο Κίτσος Τζαβέλας"
Κατά την έξοδο της Φρουράς του Μεσολογγίου που ακολούθησε, οδήγησε μία από τις τρεις φάλαγγες των Εξοδιτών και κατέφυγε στο Ναύπλιο.
Αργότερα, το 1827, πολέμησε στην Αττική με τον Γ. Καραισκάκη, μετά το θάνατο του οποίου διορίστηκε αρχηγός του στρατοπέδου στον Πειραιά.
Ο Καποδίστριας τον έκανε χιλίαρχο της Α' Χιλιαρχίας το 1828, αναθέτοντάς του μάλιστα να εκκαθαρίσει την Στερεά Ελλάδα από τους Τουρκαλβανούς και τους Τουρκοαιγυπτίους, ενώ το 1829 συμμετείχε στην ανακατάληψη του Αντιρρίου, της Ναυπάκτου και του Μεσολογγίου
[Στην εικόνα: Κίτσος Τζαβέλλας. Λιθογραφία. Καρλ Κράτσαϊζεν]

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ…

Διερωτώμαι πολλές φορές εάν αυτοί οι υπουργοί, πριν αναρτήσουν τα όποια κείμενά τους, συμβουλεύονται ή όχι τουλάχιστον ορισμένους εγγράμματους συνεργάτες των, ώστε να μην εκτίθενται με τα πολλά ορθογραφικά λάθη που κάνουν! Άσε που πολλοί εξ αυτών γράφουν στο διαδίκτυο μόνο για να γράφουν (αυτοσκοπός, δηλαδή) ή για να καλύπτουν τις όποιες παρατυπίες των. Δεν μπορούν τουλάχιστον να προασπίσουν το κύρος του αξιώματός των;

Εορτάζοντες Άγιοι της 23ης Νοεμβρίου!

Οσίων Αμφιλοχίου επισκόπου Ικονίου (1) (†394), Γρηγορίου επισκόπου (2)Ακραγαντίνων (Σικελίας), Ελένος επισκόπου Ταρσού, Ισχυρίωνος επισκόπου και Σισσινίου ομολογητού († γ΄αι.). Μάρτυρος Μερόπης. Μητροφάνους (Μακαρίου ) ιεράρχου (†1703) και Αλεξάνδρου δουκός, των Ρώσων. Διονυσίου πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, του «Σοφού».
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10301/