24/11/17 23:02 - Το Ημερολόγιο της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου 2017

 

Το Ημερολόγιο της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου 2017

Ένα Ημερολόγιο γραμμένο δια χειρός ενός ανθρώπου που επί σαράντα ολόκληρα χρόνια δημοσιογραφεί και σχολιάζει, επισημαίνει και καυτηριάζει όχι μόνο την επικαιρότητα, αλλά και την διαχρονικότητα! Πρόσωπα και πράγματα, που είναι άξια σχολιασμού σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τηλεοπτικά, κριτικές βιβλίων, πικάντικα θέματα κλπ) περνούν καλοπροαίρετα από την κρησάρα της δικής μας κριτικής σκέψης και άλλα μεν εξ αυτών χαίρουν και απολαμβάνουν εκτίμησης, άλλα δε (για να μιλήσουμε και λίγο χιουμοριστικά) περνούν "δια πυρός και σιδήρου" μέσα από το εργαστήρι της σάτιρας, του αυτοσαρκασμού και του άφθονου και πηγαίου χιούμορ!.. Καλή ανάγνωση!..

AΝΑΜΕΙΝΑΤΕ!!!
Αύριο στην Ιστοσελίδα μας!!!
www.sakketosaggelos.gr

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σε φίλο που μας ρώτησε πώς και πότε έγινε η μεταλλαγή των ελληνικών πόλεων και χωριών, που είχαν ξενικά (ιδίως σλαβικά) ονόματα, έχουμε να αναφέρουμε τα εξής:

«Κατά την εφημερίδα «Ακρόπολιν» υπό του Υπουργείου των Εσωτερικών συνεστήθη μεγάλη Επιτροπή, της οποίας σκοπός είνε, όπως μεταλλάξη πάντα τα ονόματα των πόλεων και χωρίων της Ελλάδος, άτινα φέρουσι ξενικά ονόματα, αλβανόφωνα και τουρκόφωνα ως επί το πολύ. Η επιτροπή αύτη πολυμελής ούσα, λαμβάνουσα υπ’ όψει, την ιστορίαν εκάστου τόπου θέλει δώσει εις εκάστην μετονομαζομένην πόλιν όνομα ελληνικόν λαμβανομένον εκ της αρχαίας ιστορίας της χώρας μας. Καλός και άγιος επιλέγομεν ώδε, ο σκοπός, αλλά να προσέξωμεν· πρώτον μερικά νυν ονόματα συνδεθέντα με την ιστορίαν μας, με την καρδιά του έθνους, όσω και αν τα μεταβάλλετε, δεν βγαίνουν από τον νουν, δεν φεύγουν πλέον από τα χείλη του έλληνος εις γενεάς γενεών, είνε ιερά, δεν έχουν ανάγκην να είνε της δείνα ή της τάδε γλωσσικής καταγωγής, είνε ιερά! Δεύτερον δε, όπου ασημότερά τινα ειμπορεί να μεταβληθούν, μη όντα κοινόν κτήμα της γλώσσης παρ’ έλλησιν, ειμή εν τη στενή των περιφερεία, ως τα πλείστα εν Θεσσαλία π.χ. και αλλαχού, αυτά πρέπει, και αυτά, με πολλήν προσοχήν να μεταλλαχθούν, προ πάντων ως προς την ευφωνίαν και το ευπρόφερτον, διότι πολλάκις η αρχαιολογία και η γραμματική σας ξεφουρνίζουν εν όνομα το οποίον, ελληνικώτατον ον, εις τα σημερινά μας χρόνια ηχεί χειρότερα εις το ους και εμπερδεύεται εις την γλώσσαν περισσότερον και από τα τουρκικά και από τα βουλγαρικά!»
[Νέα Εφημερίς, αρ. φύλ. 358, 24.12.1891: 2]

ΤΙ ΕΙΠΑΜΕ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΑΒΡΩΤΗ;

Η Αβρώτη, σύμφωνα με τους ιστορικούς. ήταν σύζυγος του βασιλιά των Μεγάρων Νίσου, κόρη του Ογχήστου και αδελφή του Μεγαρέως. Επειδή ήταν γυναίκα φρόνιμη και πολύ αγαπητή, ο Νίσος διέταξε, μετά το θάνατό της, να φορούν όλες οι Μεγαρίδες την ίδια ενδυμασία με αυτήν (!!)
Η ενυμασία αυτη ονομάστηκε αφάβρωμα.

[Στην φωτογραφία μας: Η δημοφιλής Ελληνίδα παρουσιάστρια, Μαριαλένα Ανδρέου.]

Το βιβλίο θα εξακολουθεί να ζει μέσα στους αιώνες; (1)

Χριστούγεννα πλησιάζουν και πολλοί Έλληνες, παρά την οικονομική κρίση, θα θυμηθούν να πάρουν ως δώρο και ένα βιβλίο. Εμείς θα ψάλλουμε την «Άγια Νύχτα!..», αλλά και η αρχαία ελληνική γλώσσα φαντάζει σαν τη μελωδία του σύμπαντος, τη γλώσσα που κατανοούν οι άγγελοι, όπως είχε πει ο μεγάλος Έλληνας ποιητής και ακαδημαϊκός, Νικηφόρος Βρεττάκος!..
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10307/

ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!!

Γνωστό ιδιωτικό κανάλι και χθες και σήμερα αφιέρωσε (και αφιερώνει) πολύ μεγάλο τηλεοπτικό χρόνο των ειδήσεων για το λεγόμενο “BLACK FRIDAY”.
Τόσο μεγάλη «γκρίζα διαφήμιση» ποιον εξυπηρετεί άραγε, κύριε παρουσιαστή;
Το ΕΣΡ –επιτέλους!- θα κάνει ή όχι την παρέμβασή του;
Έλεος πια!!!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ;

Το βιβλίο έτυχε ευρείας διαδόσεως κατά την ελληνική αρχαιότητα και ήταν ο πολύτιμος και αχώριστος φίλος των ανθρώπων. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος κάτω από το προσκέφαλο του είχε δύο αντικείμενα: το εγχειρίδιο του για να προστατεύει το σώμα του και ένα αντίτυπο της ομηρικής Ιλιάδας για να θερμαίνει την ψυχή του (!!).
[Στην εικόνα:Μία μικρογραφία από ένα εικονογραφημένο χειρόγραφο της Ιλιάδος του Ομήρου, που βρίσκεται στην Αμβροσιανή Βιβλιοθήκη του Μιλάνου.]

ΚΟΥΪΖ

Ο Μπέρναρ Σω (1856-1950), ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της Ιρλανδίας, πολύ γνωστός για το φλεγματικό του χιούμορ, υπήρξε κριτικός, δραματουργός και θεατρικός συγγραφέας που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1925.
Ερώτημα: Πού έριξαν την τέφρα της σορού του;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η τέφρα σκορπίστηκε στον κήπο του σπιτιού του. 

ΣΤΟ ΦΤΩΧΙΚΟ ΤΟ ΚΑΠΗΛΕΙΟ…

Στο φτωχικό το καπηλειό βρέθηκα αυτή τη μέρα
να πω στους φίλους που αγαπώ εγκάρδια καλησπέρα,
Παρασκευή είναι σήμερα κι εγώ στο κατοστάρι
βρίσκω τον άλλο μου εαυτό στο νέο γιοματάρι!

Κάθε γουλιά και ξάναμμα κάθε γουλιά και πάθος,
πίνεις το μπρούσκο το κρασί χωρίς να είσαι λάθος
αφού σ’ αυτό το καπηλειό τα βάσανα ξεχνάς
και τη ρετσίνα την ξανθή αφράτη την κερνάς!

Πίνε, άνθρωπέ μου, ήρεμος, στην κούπα το κρασί,
δίπλα στο τζάκι αισθάνεσαι πως είσαι κάποιος άλλος,
δεν ξέρω αν ξεχάστηκες στο καπηλειό και συ
και στη θολούρα νόμισες πως έγινα μεγάλος!..

Καλησπέρα!!!...
Καλό απόγευμα!!!
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
www.sakketosaggelos.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…

Σαν σήμερα, το 1966, μέσα στη Βουλή παρατηρείται κυβερνητική κρίση λόγω της διαφωνίας της Ε.Ρ.Ε. για τη θέσπιση της απλής αναλογικής.
Τι είναι η απλή αναλογική. Η μέθοδος της απλής αναλογικής δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα εκλογικό σύστημα (ή εκλογικός νόμος) σύμφωνα με το οποίο υπολογίζεται η εκπροσώπηση των κομμάτων στη βουλή.
Για την ακρίβεια το εκλογικό σύστημα που ισχύει κάθε φορά είναι αυτό που καθορίζει τις έδρες που λαμβάνουν τα κόμματα ή οι συνασπισμοί κομμάτων που μετέχουν στις εκλογές. Οι υπόλοιπες λεπτομέρειες καθορίζονται από τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.
Η απλή αναλογική, εν ολίγοις, είναι το σύστημα κατά το οποίο κάθε κόμμα παίρνει σχεδόν ακριβώς όσες έδρες αναλογούν στο ποσοστό που πήρε στις εκλογές. Το σύστημα αυτό είναι η λεγόμενη καθαρή απλή αναλογική.
Το πρόβλημα του συστήματος αυτού είναι ότι είναι πιο δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση, καθώς απαιτείται συνεργασία πολλών κομμάτων εκτός αν κάποιο κόμμα καταφέρει να πάρει το 50,1% των ψήφων, που είναι γενικά δύσκολο.
Από την άλλη πλευρά το καλό της απλής αναλογικής είναι ότι τα κόμματα (και άρα οι ψήφοι των πολιτών) εκπροσωπούνται με δίκαιο τρόπο, ειδικότερα όσον αφορά στα μικρότερα κόμματα.

Εορτάζοντες Άγιοι της 24ης Νοεμβρίου!

Η Εκκλησία μας σήμερα τιμά τη μνήμη των Ιερομαρτύρων Κλήμεντος του αποστολικού πατρός και επισκόπου παλαιάς Ρώμης (†101) και Πέτρου πατριάρχου Αλεξανδρείας (1) (†311). Ερμογένους επισκόπου Ακραγαντίνων. Μαρτύρων Αλεξάνδρου του εν Κορίνθω, Ευγενίου, Θεοδώρου του Αντιοχέως, Μερκουρίου του Ρώσου, Προκοπίου και Χριστοφόρου. Φιλουμένου, Χριστόφορου και Χρυσογόνου. Οσίων Γρηγορίου του εν τη «Χρυσή Πέτρα», Καρίωνος, Μάλχου και Μάρκου του Τριγλινού.
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10306/