03/12/17 22:31 - Το Ημερολόγιο της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου 2017

Το Ημερολόγιο της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου 2017

Ένα Ημερολόγιο γραμμένο δια χειρός ενός ανθρώπου που επί σαράντα ολόκληρα χρόνια δημοσιογραφεί και σχολιάζει, επισημαίνει και καυτηριάζει όχι μόνο την επικαιρότητα, αλλά και την διαχρονικότητα! Πρόσωπα και πράγματα, που είναι άξια σχολιασμού σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τηλεοπτικά, κριτικές βιβλίων, πικάντικα θέματα κλπ) περνούν καλοπροαίρετα από την κρησάρα της δικής μας κριτικής σκέψης και άλλα μεν εξ αυτών χαίρουν και απολαμβάνουν εκτίμησης, άλλα δε (για να μιλήσουμε και λίγο χιουμοριστικά) περνούν "δια πυρός και σιδήρου" μέσα από το εργαστήρι της σάτιρας, του αυτοσαρκασμού και του άφθονου και πηγαίου χιούμορ!.. Καλή ανάγνωση!.. 

Ο άνθρωπος χτίζει τη Νέα Βαβέλ στο βαθύ διάστημα;

Το Βόγιατζερ 1, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έβαλε ξανά μπροστά τις εφεδρικές μηχανές του μετά από... 37 χρόνια! Πρόκειται για την πιο απομακρυσμένη από τη Γη και πιο γρήγορη διαστημική συσκευή της NASA, που ταξιδεύει εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Το σκάφος, το οποίο ταξιδεύει εδώ και 40 χρόνια, χρησιμοποιεί μικρούς προωθητήρες για να προσανατολίζεται, ώστε να μπορεί να επικοινωνεί με τη Γη. Αυτοί οι κινητήρες πυροδοτούνται για χιλιοστά του δευτερολέπτου, όσο χρειάζεται ώστε να στρίψει σωστά την κεραία του προν τον πλανήτη μας!!.
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10335/

ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ;

Η Καλλιξείνα, μια περικαλλεστάτη Εταίρα της αρχαιότητας και σύγχρονη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σύμφωνα με τον Θεόφραστον, έγινε δόλωμα για να αποδειχτεί εάν ο θρυλικός Στρατηλάτης ήταν ή όχι … φίλος των γυναικών (!!)
Η Ολυμπιάδα, λοιπόν, μητέρα του Αλεξάνδρου, έστειλε την Καλλιξείνα στο παιδί της, εν γνώσει μάλιστα του Φιλίππου, για να δει αν ήταν η όχι "ανδρόγυνος", χωρίς να συνειδητοποιήσουν, προφανώς, την ηθική ζωή και εγκράτεια του θρυλικού ανδρός.
(Πηγές: Αθήναιος, Δειπνοσοφιστές Ι΄, 45, 26 Ευσέβιος, Σχόλια εις την Ομήρου Οδύσσεια, Τόμος Α, κεφ. 409, 25 κ.α.).

[Στη φωτογραφία μας η πασίγνωστη Ελληνίδα καλλιτέχνιδα, Σάσα Μπάστα, με το βιβλίο μας: «Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας», όπου και η αναφορά μας στο θέμα που αναφερθήκαμε με την εταίρα Καλλιξείνα.]

Η διαχρονική και αέναη συμπόρευση Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους υιοθέτησης της χριστιανικής διδασκαλίας από τους Έλληνες είναι, ασφαλώς, και η ομοιότητες Ελληνισμού και Χριστιανισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι άγγελοι, οι δαίμονες , όπως και οι αγαθοδαίμονες! Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
[Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/3055/]

Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν «ή επί της θαλάσσης ή υπό την γην»;

Τι αναφέρει ο αείμνηστος ιστορικός συγγραφέας και ερευνητής, Αλέξανδρος Λαγκαδάς, μέσα στο βιβλίο του: «Οι αρχαίοι Έλληνες και η θάλασσα», που έγινε και ειδική εκπομπή με τον Άγγελο Π. Σακκέτο, αφού οι αρχαίοι πρόγονοί μας, για τους δικούς τους λόγους, «άφησαν τις τσάπες κι έπιασαν τα κουπιά»!..
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/6555/

 

ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ, ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΕΣ!...

Μέχρι και οι σκύλοι αλλάζουν… προφορά για να επιβιώσουν!!!

[Πηγή κειμένου: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Φύλλο: 2/4/1966, Σελίδα: 5.]

Μ’ ΕΝΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΟΜΟΡΦΟ…

Μ’ ένα λουλούδι όμορφο λέω την καλησπέρα,
ώστε να πάει όμορφα και τούτη εδώ η μέρα,
μας τρόμαξαν αγέρηδες όπου λυσσομανούσαν
και σφύριζαν ολονυχτίς σαν κάτι να ζητούσαν!

Ενόμιζες πως άκουγες να έρχεται ο Βαρδάρης
που θεωρείται άγριος και σ’ όλα αυτά μπροστάρης,
τα δέντρα προσκυνούσανε αγέρηδες-στοιχειά
και ό,τι άλλο έφερνε η φύση σαν θεριά!

Τώρα που αγέρας κόπασε σας δίνω ένα λουλούδι
να έρθει το χαμόγελο μαζί με το τραγούδι
κι αν ο αγέρας ήθελε κι αυτός να τραγουδά,
από τα χιόνια, άνεμοι, έμαθαν τα βουνά!...

Καλησπέρα!!!...
Καλό απόγευμα!!!!...
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
www.sakketosaggelos.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…

Σαν σήμερα το 1944 συγκροτήθηκε μεγάλη διαδήλωση από οπαδούς του ΕΑΜ στην Αθήνα, που κατέληξε σε σύγκρουση με την αστυνομία με πολλούς νεκρούς και στη συνέχεια οι αγγλικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με τον ΕΛΑΣ επί 33 μέρες και τελικά κέρδισαν (Δεκεμβριανά).
[Στην φωτογραφία η εφημερίδα "Ελευθερία" της 3ης Δεκεμβρίου 1944 αναγγέλλουσα την απαγόρευση της συγκρότησης του συλλαλητηρίου, το οποίο έμελε να είναι πολύ αιματηρό και η ουσιαστική έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Χώρα μας.]

Εορτάζοντες Άγιοι της 3ης Δεκεμβρίου!

Η Εκκλησία μας σήμερα τιμά τη μνήμη: Προφήτου Σοφονίου (1). Ιερομαρτύρων Θεοδώρου αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας και Γαβριήλ, πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως (†1659). Μαρτύρων Αγαπίου, Σελεύκου, Μάμαντος, Ίνδη, Δόμνας, Γλυκερίου. Μωυσέως του οικονόμου, Θεοδώρου του εν Αλεξανδρεία. Νεομάρτυρος Αγγελή, ιατρού εξ Άργους, του εν Χίω αθλήσαντος (†1813). Οσίων Θεοδούλου, Θεοδούλου Κυπρίου του «σαλού» (1), και Ιωάννου επισκόπου Κολωνίας, του ησυχαστού.
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10334/