05/12/17 23:10 - Το Ημερολόγιο της Τρίτης 5 Δεκεμβρίου 2017

 

Το Ημερολόγιο της Τρίτης 5 Δεκεμβρίου 2017

Ένα Ημερολόγιο γραμμένο δια χειρός ενός ανθρώπου που επί σαράντα ολόκληρα χρόνια δημοσιογραφεί και σχολιάζει, επισημαίνει και καυτηριάζει όχι μόνο την επικαιρότητα, αλλά και την διαχρονικότητα! Πρόσωπα και πράγματα, που είναι άξια σχολιασμού σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τηλεοπτικά, κριτικές βιβλίων, πικάντικα θέματα κλπ) περνούν καλοπροαίρετα από την κρησάρα της δικής μας κριτικής σκέψης και άλλα μεν εξ αυτών χαίρουν και απολαμβάνουν εκτίμησης, άλλα δε (για να μιλήσουμε και λίγο χιουμοριστικά) περνούν "δια πυρός και σιδήρου" μέσα από το εργαστήρι της σάτιρας, του αυτοσαρκασμού και του άφθονου και πηγαίου χιούμορ!.. Καλή ανάγνωση!..

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ…

ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ;

Ἡ Αστρονομία, είχε πει την ημέρα της καταθέσεως του θεμελίου λίθου, ο πρώτος Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεώργιος Βούρης, είναι η υψηλοτέρα πασών των επιστημών, αποτελούσα το καύχημα του ανθρωπίνου νοός και παρέχουσα την γνώσιν των αληθών σχέσεων και συναρμογών αι οποίαι συνδέουσι την μικράν γην μας με το σύστημα του Παντός…»
Αυτά τα λόγια ήσαν τα πρώτα –σαν μια ευχή-που συνόδευσαν το Αστεροσκοπείο στα πρώτα του βήματα. Από τον λόφο της Πνύκας, εκεί που ο μεγάλος αστρονόμος Μέτων είχε εγκαταστήσει το «ηλιοτρόπιόν» του , και ενώ η έκλειψη τελείωνε εκείνο το πρωϊνό της 26ης Ιουνίου 1842, η Αστρονομία έκανε τα πρώτα βήματά της στην σύγχρονη Ελλάδα!..

Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι κατέστρεψαν τους αρχαίους ναούς!..

Αναζητώντας με νηφαλιότητα την ιστορική αλήθεια, που θέλει να λέει ότι λάθη έγιναν από πολλές πλευρές, ας αναλογιστούμε πόσες καταστροφές έκαναν οι ίδιοι οι αρχαίοι με τους ανεξάντλητους εμφυλίους πολέμους (Πελοποννησιακοί Πόλεμοι, Ιεροί Πόλεμοι, Μεσσηνιακοί πόλεμοι κλπ)!.. Ο Ηρόστρατος, για παράδειγμα, πυρπόλησε τον Ναό της Εφεσίας Αρτέμιδος, που ήταν ένα από τα 7 Θαύματα του Κόσμου, η Θήβα με εξαίρεση την οικία του ποιητή Πίνδαρου κατεστράφη ολόκληρη, ενώ οι Ρωμαίοι άδειασαν κυριολεκτικά την αρχαία Ελλάδα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά της στοιχεία!.. Ας διαβάσουμε, λοιπόν, σήμερα μία περισπούδαστη μελέτη του Πρωτοπρεσβύτερου Κυριακού Τσουρού πάνω σ’ αυτό το θέμα, η οποία συμβάλλει κατά πολύ στην αντικειμενική διαφώτιση αυτού του θέματος!..
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/4632/

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ…

ΑΡΧΑΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ…

Στην Ιλιάδα ο Δίας στέλνει αμέσως ευ­νοϊκό οιωνό' έπειτα από θυσία στον Απόλλωνα, ένα φίδι όρμησε από το βωμό σε ένα διπλανό δέντρο και έφαγε στη φωλιά τους οκτώ μικρά σπουργίτια και τη μάνα τους, στο σύνολο δηλα­δή εννιά πουλιά. Ύστερα το φίδι μεταμορφώθη­κε σε πέτρα. Ο Κάλχας τότε είπε πως ο Δίας ήθελε να δείξει έτσι ότι η Τροία θα έπεφτε ύστε­ρα από διάστημα δέκα χρόνων. Ο Αισχύλος γνωρίζει έναν άλλο οιωνό· μια κουνέλα έγκυα που την ξεσχίζουν δύο αετοί. Ο Κάλχας ερμή­νευσε το σημάδι αυτό λέγοντας ότι η Τροία θα χανόταν, η Άρτεμη όμως θα ήταν εχθρική στους Έλληνες.
Σύμφωνα με ένα ποίημα μεταγενέστερο από την Ιλιάδα (προφανώς τα Κύπρια έπη), οι Έλλη­νες, που δε γνώριζαν το δρόμο για την Τροία, προσάραξαν την πρώτη φορά στη Μυσία και έπειτα από διάφορες συμπλοκές σκορπίστηκαν από θαλασσοταραχή και ο καθένας τους γύρισε πίσω στην πατρίδα του (βλ. Αχιλλέας). Οκτώ χρόνια αργότερα από την αποτυχία αυτή οι Έλ­ληνες συγκεντρώνονται και πάλι στην Αυλίδα. Η θάλασσα όμως δεν είναι ανοιχτή για τα ελλη­νικά πλοία, επειδή επικρατεί επίμονη άπνοια. Ο μάντης Κάλχας, όταν ρωτήθηκε, απάντησε πως η άπνοια οφειλόταν στο θυμό της Άρτεμης. Ο θυμός αυτός είχε πολλές αιτίες· είτε γιατί ο Αγα­μέμνονας, σκοτώνοντας ένα ελάφι, καυχήθηκε ότι η Άρτεμη δε θα τα κατάφερνε καλύτερα είτε γιατί παλαιότερα ο Ατρέας* δε θυσίασε στη θεά το χρυσό αρνί· είτε ακόμη γιατί ο Αγαμέμνονας είχε υποσχεθεί στη θεά να της προσφέρει θυσία το καλύτερο προϊόν της χρονιάς, κατά την οποία γεννήθηκε η κόρη του Ιφιγένεια, και δε θυσίασε την κοπέλα. Για όλους αυτούς τους λόγους η θεάζητούσε μια θυσία, τη θυσία της Ιφιγένειας. Ο Αγαμέμνονας συγκατένευσε από φιλοδοξία ή από έγνοια για το κοινό καλό· το γεγονός όμως αυτό μεγάλωσε ακόμη περισσότερο τα παράπο­να της Κλυταιμνήστρας εναντίον του!...

Ελληνιστής δεν σημαίνει κατ’ανάγκην και φιλέλληνας!

Πόσοι ξένοι αγάπησαν και λάτρεψαν κυριολεκτικά την Ελλάδα και τους Έλληνες ή τον Ελληνισμό; Πόσοι εξ αυτών θυσίασαν την ζωή τους για την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα ο Σανταρόζα, και πόσοι άλλοι έγραψαν, μίλησαν στοχάστηκαν, φιλοσόφησαν, ερεύνησαν ή έκαναν αυστηρή κριτική στους Έλληνες και τον Ελληνισμό; Πόσοι εξ αυτών ήσαν φιλέλληνες ή απλά ελληνιστές;
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10342/

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΚΟΥΪΖ

Σύμφωνα με τον Ρωμανό τον Μελωδό, η Εύα άκουσε σαν πρωϊνό κελάϊδισμα χελιδονιού, την Υμνολογία της Θεοτόκου προς τον Ιησού και ανασκίρτησε ξυπνώντας τον Αδάμ από τον ισοθάνατο ύπνο του. Αλήθεια, ποια ωραία και αισιόδοξα λόγια του είπε;

[… τὰ ἀρχαῖα γὰρ παρῆλθε
καὶ νέα πάντα δείκνυσιν ὁ τῆς Μαριὰμ γόνος Χριστός. (…)
ὡς στάχυς ὀρθώθητι· τὸ γὰρ ἔαρ σε ἔφθασεν,
Ἰησοῦς Χριστὸς. ]

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η πλακοπαγίδα!..

Μια κατάθεση ψυχής για μια ημέρα, σαν τη σημερινή, όπου τα παλιά τα χρόνια το χιόνι σκέπαζε τις στέγες των σπιτιών, αλλά όχι τις καρδιές των ανθρώπων!.. Κι ας θέριζε η πείνα τον φτωχό!.. Κι ας θέριζε η ανέχεια τον κοσμάκη!..
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/3445/

ΘΕΙΑ ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ!...

Ανέβηκα λίγο ψηλά τον κόσμο για να δω,
να πω την καλησπέρα μου σε όσους αγαπώ,
σ’ αυτούς που αισθανόμαστε πως είμαστε αδέλφια,
όπως στην Επανάσταση μ’ όλα τα σταυραδέλφια!

Εδώ εις τα Μετέωρα που βρίσκεις το θεό,
δέος μονάχα αισθάνεσαι στον κόσμο τον μικρό,
μια δέηση, μια προσευχή, ίσως κι ένα κερί,
σε πάλλει η συγκίνηση βαθιά μες την ψυχή!

Τον Όρθρο μας εψάλαμε και τον Εωθινό,
κι ακούσαμε διδάγματα από ένα μοναχό,
ήταν αυτός που έψαλε μέσα στην εκκλησία
και όλοι μαζί αισθανθήκαμε θεία μυσταγωγία!..

Καλησπέρα!!!...
Καλό απόγευμα!!!...
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
www.sakketosaggelos.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…

Σαν σήμερα, το 1944, κι ενώ τα Δεκεμβριανά συνεχίζονται, διάφορα συνδικάτα οργανώνονται σε ολόκληρη σχεδόν την Χώρα και απαιτούν να παραιτηθεί άμεσα «η κυβέρνηση του εμφυλίου» (Γ. Παπανδρέου).
ΤΙΤΛΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Εφημερίδας: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΧΑΪΑ
Έκτακτη έκδοση -Η Κυβέρνηση του εμφυλίου πολέμου ματοκύλησε την Αθήνα. Παρά την απαγόρευση ο λαός διαδήλωσε την απόφασή του να περιφρουρήσει τις ελευθερίες του και την εθνική του ανεξαρτησία. Κηρύχτηκε προχθές γενική παλλαϊκή απεργία σ' όλη την Αθήνα και σ' όλη την Ελλάδα. Η σκανδαλώδης επέμβαση του κ. Σκόμπυ -Ο αγγλικός τύπος χαρακτηρίζει παράφρονα την ενέργεια της αστυνομίας και τονίζει ότι ο Παπανδρέου δεν εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό -Η αμερικανική κυβέρνησις δεν εγκρίνει τα αγγλικά μέτρα, αμερικανικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στον Πειραιά -Ο ΕΛΑΣ κυρίαρχος στον Πειραιά -Ο Πατραϊκός λαός διαδήλωσε την πίστη του στη Δημοκρατία.

Εορτάζοντες Άγιοι της 5ης Δεκεμβρίου!

Η Εκκλησία μας σήμερα τιμά τη μνήμη: Μαρτύρων Αβερκίου, Αναστασίου (1) και Διογένους. Των εν Άθω («Κελλιωτών») οσιομαρτύρων. Οσίων Σάββα του ηγιασμένου (2) (†532), Φιλόθεου και Νεκταρίου, των εν Άθω. Νόννου και Γράτου επισκόπου Εφέσου. Μάρτυρος Διογένους.
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10341/