06/12/17 19:43 - Για ποια πανέμορφη Ελληνοπούλα έγραψαν ο Διονύσιος Σολωμός και ο Ιωάννης Ζαμπέλιος;

 

Για ποια πανέμορφη Ελληνοπούλα έγραψαν ο Διονύσιος Σολωμός και ο Ιωάννης Ζαμπέλιος;

Διαβάστε μια συγκλονιστική ιστορία που διαδραματίστηκε στην Βυτίνα Αρκαδίας με μία πανέμορφη ελληνοπούλα, την Χριστίνα, η οποία, ενώ έγινε σκλάβα στο χαρέμι ενός αξιωματούχου του Ιμπραήμ πασά και απέκτησε παιδί μαζί του, όταν της δόθηκε η ευκαιρία να επιλέξει το οθωμανικό ή χριστιανικό στρατόπεδο, φώναξε δυνατά ότι είναι χριστιανή και έπεσε στα πόδια του πατέρα της με θρήνους και λυγμούς!

ΣΗΜΕΡΑ θ’ ασχοληθούμε με μια πολύ ανθρώπινη και συγκινητική ιστορία. Μια ιστορία που διαδραματίστηκε στην Βυτίνα Αρκαδίας με μία ελληνοπούλα, την Χριστίνα, κόρη του Πάνου Αναγνωστόπουλου ή Βελέτζα, η οποία, ενώ έγινε σκλάβα στο χαρέμι ενός αξιωματούχου του Ιμπραήμ πασά και απέκτησε παιδί μαζί του, όταν της δόθηκε η ευκαιρία να επιλέξει το οθωμανικό ή χριστιανικό στρατόπεδο, φώναξε δυνατά ότι είναι χριστιανή και έπεσε στα πόδια του πατέρα της με θρήνους και λυγμούς!

Το ανθρώπινο αυτό δράμα έγινε πραγματικό δράμα ποιητικού έργου του Διονυσίου Σολωμού, αλλά, όπως αποκαλύπτει ο μεγάλος λαογράφος μας Ν. Μπέης, το έργο αυτό το έγραψε ο Ιωάννης Ζαμπέλιος και περί αυτής της Χριστίνας έκαναν αναφορά στα έργα τους όχι μόνον ο Φώτιος Χρυσανθακόπουλος (ο γνωστός Φωτάκος), αλλά και ο Παναγιώτης Ποταγός, στον οποίον ο Φώτης Κόντογλου αφιέρωσε μια σπουδαία προσωπογραφία.

Το συγκλονιστικό κείμενο της «Χριστίνας», το αλιεύσαμε από την εφημερίδα «Ελευθερία», της Κυριακής 25 Ιουλίου 1948 και το αναδημοσιεύουμε όπως ακριβώς το διαβάζουμε στην παλιά αυτή ιστορική εφημερίδα:

[Η εικόνα που δημοσιεύουμε στην κορυφή του άρθρου, λόγω ελλείψεως της πραγματικής εικόνας της περιβόητης Χριστίνας, ὲίναι μια δική μας επιλογή από μια επεξεργασμένη φωτογραφία της διακεκριμένης Ελληνίδας παρουσιάστριας, Μαριαλένας Ανδρέου, για να μας θυμίζει τις Ελληνίδες της εποχής εκείνης.]