Κατηγορίες

Για ποια πανέμορφη Ελληνοπούλα έγραψαν ο Διονύσιος Σολωμός και ο Ιωάννης Ζαμπέλιος;

 

Για ποια πανέμορφη Ελληνοπούλα έγραψαν ο Διονύσιος Σολωμός και ο Ιωάννης Ζαμπέλιος;

Διαβάστε μια συγκλονιστική ιστορία που διαδραματίστηκε στην Βυτίνα Αρκαδίας με μία πανέμορφη ελληνοπούλα, την Χριστίνα, η οποία, ενώ έγινε σκλάβα στο χαρέμι ενός αξιωματούχου του Ιμπραήμ πασά και απέκτησε παιδί μαζί του, όταν της δόθηκε η ευκαιρία να επιλέξει το οθωμανικό ή χριστιανικό στρατόπεδο, φώναξε δυνατά ότι είναι χριστιανή και έπεσε στα πόδια του πατέρα της με θρήνους και λυγμούς!

ΣΗΜΕΡΑ θ’ ασχοληθούμε με μια πολύ ανθρώπινη και συγκινητική ιστορία. Μια ιστορία που διαδραματίστηκε στην Βυτίνα Αρκαδίας με μία ελληνοπούλα, την Χριστίνα, κόρη του Πάνου Αναγνωστόπουλου ή Βελέτζα, η οποία, ενώ έγινε σκλάβα στο χαρέμι ενός αξιωματούχου του Ιμπραήμ πασά και απέκτησε παιδί μαζί του, όταν της δόθηκε η ευκαιρία να επιλέξει το οθωμανικό ή χριστιανικό στρατόπεδο, φώναξε δυνατά ότι είναι χριστιανή και έπεσε στα πόδια του πατέρα της με θρήνους και λυγμούς!

Το ανθρώπινο αυτό δράμα έγινε πραγματικό δράμα ποιητικού έργου του Διονυσίου Σολωμού, αλλά, όπως αποκαλύπτει ο μεγάλος λαογράφος μας Ν. Μπέης, το έργο αυτό το έγραψε ο Ιωάννης Ζαμπέλιος και περί αυτής της Χριστίνας έκαναν αναφορά στα έργα τους όχι μόνον ο Φώτιος Χρυσανθακόπουλος (ο γνωστός Φωτάκος), αλλά και ο Παναγιώτης Ποταγός, στον οποίον ο Φώτης Κόντογλου αφιέρωσε μια σπουδαία προσωπογραφία.

Το συγκλονιστικό κείμενο της «Χριστίνας», το αλιεύσαμε από την εφημερίδα «Ελευθερία», της Κυριακής 25 Ιουλίου 1948 και το αναδημοσιεύουμε όπως ακριβώς το διαβάζουμε στην παλιά αυτή ιστορική εφημερίδα:

[Η εικόνα που δημοσιεύουμε στην κορυφή του άρθρου, λόγω ελλείψεως της πραγματικής εικόνας της περιβόητης Χριστίνας, ὲίναι μια δική μας επιλογή από μια επεξεργασμένη φωτογραφία της διακεκριμένης Ελληνίδας παρουσιάστριας, Μαριαλένας Ανδρέου, για να μας θυμίζει τις Ελληνίδες της εποχής εκείνης.]

Αναρτήθηκε: 06/12/17 19:43

 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών