07/12/17 23:15 - Το Ημερολόγιο της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2017

 

Το Ημερολόγιο της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2017

Ένα Ημερολόγιο γραμμένο δια χειρός ενός ανθρώπου που επί σαράντα ολόκληρα χρόνια δημοσιογραφεί και σχολιάζει, επισημαίνει και καυτηριάζει όχι μόνο την επικαιρότητα, αλλά και την διαχρονικότητα! Πρόσωπα και πράγματα, που είναι άξια σχολιασμού σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τηλεοπτικά, κριτικές βιβλίων, πικάντικα θέματα κλπ) περνούν καλοπροαίρετα από την κρησάρα της δικής μας κριτικής σκέψης και άλλα μεν εξ αυτών χαίρουν και απολαμβάνουν εκτίμησης, άλλα δε (για να μιλήσουμε και λίγο χιουμοριστικά) περνούν "δια πυρός και σιδήρου" μέσα από το εργαστήρι της σάτιρας, του αυτοσαρκασμού και του άφθονου και πηγαίου χιούμορ!.. Καλή ανάγνωση!..

ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ !..

ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ: Κύριε Καθηγητά, μπορείτε να μου πείτε αν το όνομα Κωνσταντίνος είναι το ίδιο με τον Κωστή και τον Κώστα;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ:
Ακριβώς το ίδιο!
ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ:
Τότε γιατί θυμώνετε όταν λέω ότι το ποίημα αυτό είναι του … Κώστα Καβάφη ή του Κωνσταντίνου Παλαμά;

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ…

ΤΙ ΗΣΑΝ –ΛΕΕΙ – ΟΙ ΑΓΕΛΑΔΑΡΗΔΕΣ;
(βατράχια)

Η μεταμόρφωση αυτή είναι η τιμωρία κάποιων βουκόλων που εμπόδισαν τη Λητώ να πλύνει τα νεογέννητα παιδιά της, την Άρτεμη και τον Απόλλωνα, στην πηγή Μελίτη της Λυκίας, για να μην σταματήσουν εκείνοι το πότισμα και το πλύσιμο των βοδιών τους. Πιο συγκεκριμένα:
Η Λητώ γέννησε στο νησί Αστερία και αμέσως πήγε στη Λυκία, για να πλύνει τα νεογέννητα παιδιά της στον ποταμό Ξάνθο. Προτού φτάσει εκεί, στον δρόμο της βρήκε την πηγή Μελίτη, απ' όπου την εκδίωξαν οι αγελαδάρηδες που αναφέραμε. Τότε, λύκοι τής υπέδειξαν τον δρόμο για τον Ξάνθο ποταμό. Εκεί ξεδίψασε η ίδια και έπλυνε τα παιδιά της. Και τη χώρα τη μετονόμασε σε Λυκία από Τρεμιλίδα που λεγόταν πρώτα, για να τιμήσει τους λύκους που τη βοήθησαν, και όρισε ο ποταμός Ξάνθος να είναι ιερός στο όνομα του γιου της. Τους αγελαδάρηδες όμως τους μεταμόρφωσε σε βατράχια που κοάζουν συνέχεια σε ποτάμια και λίμνες!..

[Στην εικόνα: Η Λητώ μεταμορφώνει τους αγελαδάρηδες της Λυκίας σε βατράχους.]

ΚΟΥΪΖ

Ποια κινηματογραφική ταινία χαρακτηρίστηκε στο παρελθόν «ακατάλληλος δι' ανηλίκους» επειδή ήταν … πολύ δραματική;

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Φύλλο: 29/8/1963, Σελίδα: 2

Περί της επισκέψεως Ερντογάν στην Αθήνα!

Τώρα, με το δίκιο σας να μου πείτε: Κερδίσαμε τίποτε από αυτή την επίσκεψη; Είπαμε: Αύριο θα δούμε τι θα πει ο Ερντογάν στην Κομοτηνή. Αν και ο γράφων δεν αναμένει πολλά από μια παρόμοια επίσκεψη. Δεν αναμένει θεαματικές εξελίξεις. Η Ελλάδα χρειάζεται εθνική στρατηγική, η οποία θα έχει τα μάτια της στραμμένα στο μέλλον. Άλλωστε, η τουρκική πολιτική, από τον Κεμάλ μέχρι τον Ερντογάν, δεν άλλαξε ποτέ και δεν πρόκειται ν’ αλλάξει. Και δεν αλλάζει ακόμη και αν ο κ. Ερντογάν έχει κατά βάθος καλή προαίρεση. Το στρατοκρατικό φάντασμα τον ακολουθεί παντού σαν τη σκιά του. Και είδατε ασφαλώς ποιος τον ακολουθούσε πίσω του. Ένας στρατιωτικός κατάστικτος παρασήμων και γαλονιών, για να προκαλεί δέος! Τι σημαίνει αυτό; Ο έχων νουν, νοείτω.
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10349/

Η Συνθήκη της Λοζάνης!..

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, Νταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα, αντ’ άλλης απαντήσεως για όσα ισχυρίζεται περί της Συνθήκης της Λοζάνης, ας διαβάσουμε την Συνθήκη αυτή, η οποία καθόρισε για 94 ολόκληρα χρόνια (μέχρι σήμερα, που μιλάμε, δηλαδή) τη ζωή κυρίως δύο λαών: του ελληνικού και του τουρκικού. Βασικός πρωταγωνιστής ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Διαβάστε ολόκληρο το πρωτότυπο κείμενο, έτσι όπως ακριβώς μας το παραχωρεί το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών!..
Περισσότερα διαβάστε εδώ:https://www.sakketosaggelos.gr/Article/2878/

«Εκείθε θάρθη το Ρωμαίικο»!..

Η επαλήθευση της 9ης προφητείας του αγίου Κοσμά του Αιτωλού: «εκείθε θάρθη το Ρωμαίϊκο», έτσι όπως ακριβώς αναλύουμε το θέμα μέσα στο βιβλίο μας «Ο Άγνωστος Πατροκοσμάς»!.. Την προφητείαν αυτή την είπε ο άγιος Κοσμάς στην Πρέβεζα δεικνύοντας το μέρος της Στερεάς, από το οποίον θα προερχόταν ο ελληνικός απελευθερωτικός στρατός. Η προφητεία πραγματοποιήθηκε το 1912.
Περισσότερα διαβάστε εδώ: http://www.sakketosaggelos.gr/Article/3604/

ΜΙΑ ΚΑΜΠΑΝΑ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΗ!..

Είδα μια φωτογραφία μες την χιονισμένη φύση
κι ήρθαν θύμησες στο νου μου όπως ζούσαμε παιδιά,
μια καμπάνα χιονισμένη σ’ ένα δέντρο στο ξωκλήσι
με συγκίνησε -είναι αλήθεια- και ας ήταν παγωνιά!

Χιονισμένο το ξωκλήσι μέσα στο βαρύ χειμώνα
καρτερούσε μήπως έρθει για ν’ ανάψει ένα κερί,
στρατοκόπος ή χωριάτης πού ήταν μέσα στον αγώνα
να φορτώσει από το μύλο το αλεύρι για ψωμί!

Σαν περνούσε τον σταυρό του μες το χιόνι έκανε πάντα
και σταμάταγε για λίγο ίσως να προσευχηθεί,
κι όταν χτύπαγε μονάχος μες το δέντρο την καμπάνα
πως ξαλάφρωνε η ψυχή του σαν το χιόνι στο κλαδί!..

Καλησπέρα!!!...
Καλό απόγευμα!!!..
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
www.sakketosaggelos.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…

Τα Δεκεμβριανά συνεχίζονται και μάλιστα υπάρχει ραγδαία εξέλιξη των πολιτικών γεγονότων. Ο Αρχιστράτηγος Σκόμπι (Βρετανός αξιωματούχος), σύμφωνα με δημοσιεύματα της 7ης Δεκεμβρίου 1944, διατάσσει όπως οι άνδρες του ΕΛΑΣ και η πολιτοφυλακή του ΕΑΜ απομακρυνθούν εκ της περιοχής των Αθηνών και των περιχώρων. Εάν η εν λόγω διαταγή δεν εκτελεστεί υπό των ανδρών του ΕΛΑΣ αυτοί θα εκδιωχθούν βιαίως. Ας δούμε, λοιπόν, τι αναφέρουν στα πρωτοσέλιδα διάφορες εφημερίδες:
ΤΙΤΛΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ
---Χιλιάδες στρατού του Ε.Λ.Α.Σ. προελαύνουν προς το κέντρο της Αθήνας -Εμείς και οι Βρεττανοί -Οι δολοφόνοι του λαού -Επίσημο ανακοινωθέν της Κ.Ε. του ΕΛΑΣ -Δύο τάγματα Εθνοφυλακής προσεχώρησαν στον ΕΛΑΣ -Ο στρατηγός συναγ. Σαρηγιάννης παραιτήθηκε, οι φασίστες απείλησαν να τον σκοτώσουν -Τρία χρόνια αγώνων, η ηρωϊκή δράση του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου -Ο κόσμος όλος θαυμάζει τον ΕΛΑΣ -Η απάντηση στον κ. Τσώρτσιλ -Οι "Σκαμπ" (ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΧΑΪΑ)
---Εμπρός για την τελική νίκη -Ο κ. Τσώρτσιλ θύμα της Γλυξμπουργικής ραδιουργίας, έδωσε "συγχωροχάρτι" στα προδοτικά τάγματα του Ράλλη. Ο Αγγλικός λαός ανησυχεί για τα γεγονότα της Αθήνας -Ο Αμερικανικός λαός παρακολουθεί με συμπάθεια κι ενδιαφέρον τον αγώνα μας -Ο Παπανδρέου οργανωτής κι εμπνευστής των ταγμάτων, τον ξεσκεπάζει ο Περρωτής! -Η αδούλωτη Αθήνα χτυπάει κατακέφαλα το ντόπιο φασισμό, το στρατηγείο του Ζέρβα κι οι φυλακές -Από τη σκοπιά μας: Όλοι στο πλευρό της -Κεντρική επιτροπή ΕΛΑΣ, ανακοινωθέν αρ. 2 (ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ).

Εορτάζοντες Άγιοι της 7ης Δεκεμβρίου!

Η Εκκλησία μας σήμερα τιμά τη μνήμη: Μαρτύρων Αθηνοδώρου (1), Ακεψιμά, Ισιδώρου και Λέοντος. Γαϊανού και Γαΐου. Δομετίου, Νεοφύτου, Μαρτίνου, Νικολάου και Πρίσκου. Οσίων Αμβροσίου επισκόπου Μεδιολάνων (1). Αμμούν του εν Νητρία. Γρηγορίου, Ιγνατίου, Ιωάννου του Ρώσου, Παύλου υποτακτικού, «του εν Παρηγοριά» και Γερασίμου ασκητού, του εξ Ευβοίας.
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10348/