08/12/17 22:35 - Το Ημερολόγιο της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου 2017

 

Το Ημερολόγιο της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου 2017

Ένα Ημερολόγιο γραμμένο δια χειρός ενός ανθρώπου που επί σαράντα ολόκληρα χρόνια δημοσιογραφεί και σχολιάζει, επισημαίνει και καυτηριάζει όχι μόνο την επικαιρότητα, αλλά και την διαχρονικότητα! Πρόσωπα και πράγματα, που είναι άξια σχολιασμού σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τηλεοπτικά, κριτικές βιβλίων, πικάντικα θέματα κλπ) περνούν καλοπροαίρετα από την κρησάρα της δικής μας κριτικής σκέψης και άλλα μεν εξ αυτών χαίρουν και απολαμβάνουν εκτίμησης, άλλα δε (για να μιλήσουμε και λίγο χιουμοριστικά) περνούν "δια πυρός και σιδήρου" μέσα από το εργαστήρι της σάτιρας, του αυτοσαρκασμού και του άφθονου και πηγαίου χιούμορ!.. Καλή ανάγνωση!..

ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ!..

ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ: Δεν μου λες, παιδί μου, τι τα θέλεις πάλι τα χρήματα;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ: Για ένα σήμα!
ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ: Ποιο σήμα;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ: «Σχολείο ΑΡΓΑ»!.

Θυμάται κανείς την ελληνική ταξιαρχία στο Ρίμινι;

Το Ρίμινι έχει σχέση με τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Στη διάρκεια του β’ παγκόσμιου πολέμου, η 3η ελληνική ορεινή ταξιαρχία, η οποία είχε ενταχτεί στη 2η νεοζηλανδική μεραρχία, απέκρουσε με επιτυχία δύο συνεχείς γερμανικές επιθέσεις στις 8 και 10 Σεπτεμβρίου 1944, στη θέση Κατάλικα νότια του Ρίμινι. Μετά από τις επιτυχίες αυτές η ελληνική ταξιαρχία ανέλαβε επίθεση κατά της πόλης. Αφού κυρίεψε το αεροδρόμιο, έπειτα από μια μικρή ανακοπή εξαιτίας της γερμανικής άμυνας ανασυγκροτήθηκε και κυρίευσε ύστερα από σκληρή μάχη 25 ημερών και την πόλη του Ρίμινι. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/7609/

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ...

Ο αρκουδιάρης!..

Βάρα μου το ντέφι, γύφτο,
βάρα το και μη μιλάς,
κάθε ντέρτι στη καρδιά μου, σαν μαχαίρι με τρυπάει
και κανείς δε μου μιλάει
στην απέραντη ερημιά…
Βάρα μου, το ντέφι, γύφτο,
βάρα το και μη γελάς,
κάπου φώλιασε ο πόνος και το καραβάνι πάλι
για τον ξένο τόπο πάει
κει που χαίρεται η ανθρωπιά!.. (...)

[Ολόκληρο το παλιό μου ποίημα εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/1649/]

ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ...

Ώστε οι γυναίκες της Φινλανδίας είναι απόγονοι των Αμαζόνων;

Παλιοί ερευνητές λένε πως οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι συγγραφείς δεν μας λένε τίποτε περί της χώρας του Βορρά, της Φινλανδίας. Και μόνον οι πρώτοι ιστορικοί Γερμανοί συγγραφείς του μεσαίωνα, ομιλούν περί της χώρας αυτής η οποία κατοικείτο από Αμαζόνες! Κι όχι μόνον!.. Προχωρούν περισσότερο!.. Για να διεκδικούν –λένε- τόσα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα μέσα στο Φινλανδικό Κοινοβούλιο, αυτό και μόνο αποδεικνύει του λόγου το αληθές: Ότι οι γυναίκες της Φινλανδίας είναι απόγονοι των Αμαζόνων!!
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10353/

«Εξ όνυχος τον λέοντα!..»

Γνωρίζω το ερώτημα: Να χαιρόμαστε ή να λυπόμαστε για την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα; Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Άλλωστε είναι γνωστός ο μύθος του Αισώπου, όπου ένας έψαχνε να βρει το λιοντάρι από τα αποτυπώματα που άφηναν τα πόδια του στο χιόνι (εξ όνυχος τον λέοντα). Μέχρι που ένας ορεσείβιος, του είπε ότι θα του δείξει το ίδιο το λιοντάρι! Εμείς, λοιπόν, είδαμε το ίδιο το λιοντάρι. Ή τουλάχιστον αυτόν που νομίζει ότι είναι λιοντάρι. Και δεν το φοβόμαστε πλέον διότι γνωρίζουμε ποιο είναι. Με τις δυνατότητές του, αλλά και τις αδυναμίες του! Φθάνει να αναπτύξουμε κι εμείς μια εθνική στρατηγική.
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10352/

ΣΑΝ ΤΙΣ ΝΥΦΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ!...

Είδα τα δέντρα όμορφα στη φύση χιονισμένα,
σαν τις νυφούλες του χωριού με χάρη στολισμένα,
δεν κρύβω τη συγκίνηση με όλα αυτά που είδα,
αφού μες την ψυχούλα μας σκορπίζουν την ελπίδα!

Είναι οι νιφάδες του χιονιού όπως συνήθως λέμε,
που κάνουν το συναίσθημα από χαρά να κλαίνε
όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που βλέπουν τον χιονιά
και καρτερούν Χριστούγεννα μ’ αγάπη στην καρδιά!

Χαρείτε, φίλοι μου καλοί, την όμορφη τη φύση,
δεν θέλω η καρδούλα σας ποτέ να μη δακρύσει,
θέλω αυτή η μέρα σας να είναι μια άλλη μέρα
κι εγώ που έμεινα εδώ να πω την «καλησπέρα»!..

Καλησπέρα!!!...
Καλό απόγευμα!!!...
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
www.sakketosaggelos.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΟΡΙΑ..

Σαν σήμερα, στις 8 Δεκεμβρίου 1944, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, έγινε απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της Εθνικής Κυβερνήσεως υπό τον Γεώργιον Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να καθησυχάσει τον Ελληνικό Λαό με μήνυμα που δημοσιεύεται πρωτοσέλιδο σε πολλές εφημερίδες. Ας δούμε μερικούς πρωτοσέλιδους τίτλους εξ αυτών:
ΤΙΤΛΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ
1. - Μήνυμα του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου προς τον ελληνικόν λαόν. Η απόπειρα πραξικοπήματος αντιμετωπίζεται κατά τρόπον σθεναρόν υπό των ελληνικών δυνάμεων και των βρετανικών στρατευμάτων - Η εξέλιξις των γεγονότων εις τας Αθήνας. Εξεκαθαρίσθησαν και νέαι αντιστάσεις των δυνάμεων του ΕΛΑΣ εις Αθήνας και περίχωρα - Προς τους άνδρας της Εθνοφυλακής - Χρονικά: Και θα γίνουν (ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ)
2. -Συνεχίζουμε τον αγώνα... -Η Ακρόπολη σύμβολο ακατάλυτο των λαϊκών ελευθεριών. Το ηρωϊκό 6ο Σ/γμα μπήκε σε τάξη μάχης στην Αθήνα. Οι Φιλελεύθεροι έφυγαν από την κυβέρνηση-φάντασμα. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αρνήθηκε να σχηματίση κυβέρνηση κάτω από τις διαταγές των Βρεττανικών στρατευμάτων -Οι αντιδραστικές δυνάμεις ετοιμάζονται να ματοκυλήσουν την πόλη μας -Ο αγγλικός τύπος για τη συμπεριφορά των Συμμάχων: Η μεταχείρηση των απελευθερουμένων λαών. Η εντύπωση ότι απελευθέρωση σημαίνει κατοχή -Οι απόψεις μας: Θλιβερό και εκπληκτικό -Απάντηση στους υπερασπιστές των ταγματαλητών. Ορίστε το έργο τους! (ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΧΑΪΑ)
3. -Συνεχίζουμε τον αγώνα... -Η Ακρόπολη σύμβολο ακατάλυτο των λαϊκών ελευθεριών. Το ηρωϊκό 6ο Σ/γμα μπήκε σε τάξη μάχης στην Αθήνα. Οι Φιλελεύθεροι έφυγαν από την κυβέρνηση-φάντασμα. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αρνήθηκε να σχηματίση κυβέρνηση κάτω από τις διαταγές των Βρεττανικών στρατευμάτων -Οι αντιδραστικές δυνάμεις ετοιμάζονται να ματοκυλήσουν την πόλη μας -Ο αγγλικός τύπος για τη συμπεριφορά των Συμμάχων: Η μεταχείρηση των απελευθερουμένων λαών. Η εντύπωση ότι απελευθέρωση σημαίνει κατοχή -Οι απόψεις μας: Θλιβερό και εκπληκτικό -Απάντηση στους υπερασπιστές των ταγματαλητών. Ορίστε το έργο τους! (ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ)

Εορτάζοντες Άγιοι της 8ης Δεκεμβρίου!

Προεόρτια της Συλλήψεως της αγίας Άννης. Αποστόλων (Ο΄) Σωσθένους επισκόπου γενομένου Κολοφώνος, Απολλώ επισκόπου Καισαρείας και Επαφροδίτου επισκόπου Αδριακής, Καίσαρος επισκόπου Δυρραχίου, Κηφά, Ονησιφόρου επισκόπου Κορώνης (εν Μεσσηνία) και Τυχικού. Οσίων Παταπίου (1) († η΄αι.) του εν Λουτρακίω Δαμιανού και Σωφρονίου επισκόπου εν Κύπρω.Παρθενίου του εν Χίω (†1883).
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10351/