11/12/17 22:07 - Το Ημερολόγιο της Δευτέρας 11 Δεκεμβρίου 2017

 

Το Ημερολόγιο της Δευτέρας 11 Δεκεμβρίου 2017

Ένα Ημερολόγιο γραμμένο δια χειρός ενός ανθρώπου που επί σαράντα ολόκληρα χρόνια δημοσιογραφεί και σχολιάζει, επισημαίνει και καυτηριάζει όχι μόνο την επικαιρότητα, αλλά και την διαχρονικότητα! Πρόσωπα και πράγματα, που είναι άξια σχολιασμού σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τηλεοπτικά, κριτικές βιβλίων, πικάντικα θέματα κλπ) περνούν καλοπροαίρετα από την κρησάρα της δικής μας κριτικής σκέψης και άλλα μεν εξ αυτών χαίρουν και απολαμβάνουν εκτίμησης, άλλα δε (για να μιλήσουμε και λίγο χιουμοριστικά) περνούν "δια πυρός και σιδήρου" μέσα από το εργαστήρι της σάτιρας, του αυτοσαρκασμού και του άφθονου και πηγαίου χιούμορ!.. Καλή ανάγνωση!

ΚΟΥΪΖ

Γνωρίζει κάποιος φίλος ή φίλη να μας πει γιατί ο Δημήτριος Παπαρρηγόπουλος (πατέρας του ιστορικού του Έθνους μας Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου) ήθελε οι άνθρωποι που έπιναν καφέ, να τον πίνουν … δίπλα στον τάφο του;

Ακολουθεί η απάντηση:

Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ της Αιγύπτου, Φύλλο: 10/8/1971, Σελίδα: 1

Βαδίζοντας προς την Βηθλεέμ!..

Τι αναφέρει ένας άγνωστος ταξιδιώτης ο οποίος, σαν άλλος Μάγος της Ανατολής ταξίδευσε το 1901 στους Αγίους Τόπους και περιέγραψε με τον δικό του γλαφυρό τρόπο τον τόπο που γεννήθηκε ο Χριστός!.. *
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10364/

Ποια ήταν η συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια στο Έθνος μας;

Επειδή σαν σήμερα το 1828 κατέφτασε στην Αίγινα ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, και έτσι η πόλη έγινε προσωρινή πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους έως τον επόμενο χρόνο, όταν ορίστηκε πρωτεύουσα το Ναύπλιο, ας ρίξουμε μια ματιά για να δούμε ποια ήταν η μεγάλη αυτή μορφή της Νεοελληνικής Ιστορίας μας!
Περισσότερα: http://www.sakketosaggelos.gr/Article/8110/

ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΛΕΓΑ Ο ΦΟΥΚΑΡΑΣ…

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ Ο ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ ΕΠΕΒΑΛΕ «ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑΣ»;

Θέλουμε προβολή, λοιπόν; Φόρος ματαιοδοξίας ενόψει!.. Ιδού γιατί ο Φιντέλ Κάστρο επέβαλε αυστηρή φορολογία, τη λεγόμενη «φορολογία ματαιοδοξίας», σε όσους επιδίωκαν την προσωπική προβολή, που ο κουβανός επαναστάτης χαρακτήριζε ματαιοδοξία!
Διαβάστε τι γράφει η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Φύλλο: 14/6/1959, Σελίδα: 4

Περί Ομηρικών Απορημάτων…

«…Την εποχή του Αριστοτέλη κυκλοφορούν επικριτικές μελέτες του ομηρικού κειμένου με σημαντικότερη αυτήν του Ζωίλου με τίτλο Κατὰ τῆς Ὁμήρου ποιήσεως. Τέτοιες μελέτες ακολουθούν το πνεύμα της εποχής και δομούνται με τη μορφή του κοινού μοτίβου των ερωταποκρίσεων. Στο πλαίσιο τέτοιων μελετών που αναγνωρίζουν την ύπαρξη προβλημάτων και προτείνουν λύσεις αντίστοιχες των ζητημάτων εντάσσονται και τα -σύμφωνα με τον Διογένη- έξι βιβλία των Ὁμηρικῶν Ἀπορημάτων του Αριστοτέλη, τα οποία αφορούν σε προβλήματα ηθικά, θεολογικά και γλωσσικά…»
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10363/

ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ!..

Μέσα στα χιόνια έρχεται σφυρίζοντας το τρένο
κι εγώ στον άγριο χιονιά νοσταλγικά προσμένω
να δω αν στα βαγόνια του φέρνει τις αναμνήσεις,
που όταν θυμάσαι τα παλιά σε κάνει να δακρύσεις!

Θυμάμαι πάντα στο σταθμό περίμενα ένα γράμμα
απ’ τους ξενιτεμένους μας και άρχιζε το κλάμα,
καθώς το τρένο έφευγε χωρίς ν’ αφήσει κάτι
κι απ’ το πολύ παράπονο εδάκρυζε το μάτι!...

Σφύριζε, τρένο, σφύριζε, στο ατέρμονο ταξίδι,
καθώς φαντάζεις σαν θεριό, σαν σιδερένιο φίδι,
φεύγοντας μόνο μη ξεχνάς καθώς οι ράγες τρίζουν,
υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, που ίσως να δακρύζουν!..

Καλησπέρα!!!...
Καλό απόγευμα!!!...
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
www.sakketosaggelos.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…

Ο εμφύλιος πόλεμος συνεχίζεται… Τα Δεκεμβριανά δεν λένε να τελειώσουν, ενώ ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, σε ραδιοφωνικό του λόγο είπε ότι: . "Θέλομεν κράτος δικαίου εις το οποίον ουδέν κόμμα να επιβάλλεται άνευ της θελήσεως του ελληνικού λαού". Ας διαβάσουμε μερικούς πρωτοσέλιδους τίτλους εφημερίδων της 11ης Δεκεμβρίου 1944:
ΤΙΤΛΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ
1--Αντίλαλοι: Ύστατη έκκλησις -Ραδιοφωνικός λόγος κ. Παπανδρέου επί της καταστάσεως. "Θέλομεν κράτος δικαίου εις το οποίον ουδέν κόμμα να επιβάλλεται άνευ της θελήσεως του ελληνικού λαού". Πολύωρον υπουργικόν συμβούλιον συνεκροτήθη το Σάββατον προς την Κυριακήν -Σκληραί συγκρούσεις συνεχίζονται εςι τας Αθήνας. Τμήματα του ΕΛΑΣ επιχειρήσαντα να εισδύσουν εις το κέντρον της πόλεως απικρούσθησαν αιματηρώς υπό του στρατού -Υπεγράφη συμμαχία Σοβ. Ρωσσίας-Γαλλίας. Ο Ντε Γκωλ ανεχώρησε, επίσημον γεύμα εις Μόσχα -Η πρότασις περί της αποστολής προσωπικότητος εκ Λονδίνου εις τας Αθήνας προοδεύει διαρκώς -Παρεσχέθησαν αμοιβαίως διαβεβαιώσεις δια την ομαλήν εξέλιξιν της καταστάσεως (Η ΗΧΩ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ)
2---Η ευθύνη -Η δυνατότης "άνθρωπος" και το πολιτικόν χρέος -Τα περίφημα... σφάλματα του κ. Π. Κανελλοπούλου -Η δράσις των Βουλγάρων δια την αυτονομίαν της Μακεδονίας (Η ΕΝΩΣΙΣ)

Εορτάζοντες Άγιοι της 11ης Δεκεμβρίου!

Των αγίων και δικαίων Προπατόρων του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Μαρτύρων Αειθαλά και Ακεψεή. Τερεντίου, Βικεντίου, Αιμιλιανού και Βεβαίας. Βαρσαβά και Μείρακος. Οσίων Δανιήλ του εν Βοσπόρω και Λουκά πρεσβυτέρου (†970-980), του Ευτροπιώτου, των Στυλιτών. Λεοντίου του εν Αχαία. Νόμων των εν Κύπρω, των θαυματουργών. Πέτρου ασκητού και Ακεψιμά. Νίκωνος του Ξηρού και Νικηφόρου αυτοκράτορος, του Φωκά.
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10362/