14/12/17 21:29 - Τι ανέφερε ένας φιλέλληνας προς τον Κρητικό οπλαρχηγό Γεώργιο Μενεγάκη;

 
Τι ανέφερε ένας φιλέλληνας προς τον Κρητικό οπλαρχηγό Γεώργιο Μενεγάκη;

Διαβάστε μία συγκινητική επιστολή, που έστειλε ένας φλογερός φιλέλληνας, ο Roberto Galli, στον Κρητικό ήρωα και οπλαρχηγό του Κισσάμου της Κρήτης, Γεώργιο Μενεγάκη, όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε σε παλιά εφημερίδα!

ΕΙΝΑΙ γνωστό ότι, σαν αποτέλεσμα του πολυμέτωπου αγώνα που έκαναν οι Κρήτες για την Ένωσή τους με την Μητέρα Πατρίδα, την Ελλάδα, είναι το γεγονός ότι την 1η Οκτωβρίου 1912 οι Κρητικοί αντιπρόσωποι έγιναν δεκτοί στην ελληνική Βουλή, ενώ έναν χρόνο αργότερα απομακρύνθηκαν από τη Σούδα οι σημαίες των Μεγάλων Δυνάμεων και της Τουρκίας.

Την 1η Δεκεμβρίου του 1913 η Κρήτη ενσωματώθηκε και επίσημα στο ελληνικό κράτος. Ακριβώς ένα μήνα νωρίτερα (1 Νοεμβρίου 1913), ο σουλτάνος Μεχμέτ ο 5ος είχε παραιτηθεί από κάθε δικαίωμα επικυριαρχίας επί της μεγαλονήσου. Αιώνες αιμάτων και δακρύων στη μαρτυρική Κρήτη έβρισκαν επιτέλους την ιστορική τους δικαίωση..

Λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της έφθασαν στην Κρήτη ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο πρωθυπουργός Βενιζέλος, κηρύσσοντας επίσημα πλέον την ένωση και υψώνοντας την ελληνική σημαία στο φρούριο του Φιρκά.

Στο διάστημα αυτό του Κρητικού Αγώνος ένας φλογερός φιλέλληνας, ο Roberto Galli, έστειλε μια επιστολή προς τον κρητικό ήρωα και οπλαρχηγό του Κισσάμου, Γεώργιο Μενεγάκη, η οποία αξίζει τον κόπο να την καταχωρίσουμε ως έχει:

[Βλέπε εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, Τρίτης 3 Ιανουαρίου 1912]