14/12/17 23:36 - Το Ημερολόγιο της Πέμπτης 14 Δεκεμβρίου 2017

 

Το Ημερολόγιο της Πέμπτης 14 Δεκεμβρίου 2017

Ένα Ημερολόγιο γραμμένο δια χειρός ενός ανθρώπου που επί σαράντα ολόκληρα χρόνια δημοσιογραφεί και σχολιάζει, επισημαίνει και καυτηριάζει όχι μόνο την επικαιρότητα, αλλά και την διαχρονικότητα! Πρόσωπα και πράγματα, που είναι άξια σχολιασμού σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τηλεοπτικά, κριτικές βιβλίων, πικάντικα θέματα κλπ) περνούν καλοπροαίρετα από την κρησάρα της δικής μας κριτικής σκέψης και άλλα μεν εξ αυτών χαίρουν και απολαμβάνουν εκτίμησης, άλλα δε (για να μιλήσουμε και λίγο χιουμοριστικά) περνούν "δια πυρός και σιδήρου" μέσα από το εργαστήρι της σάτιρας, του αυτοσαρκασμού και του άφθονου και πηγαίου χιούμορ!.. Καλή ανάγνωση!

Χριστούγεννα έρχονται...

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΡΜΗΝΕΥΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ;

Είναι γνωστό ότι στην Ελληνική μυθολογία, ο Κέρβερος αντιπροσωπεύει τον φύλακα του Άδη και έχει συνήθως την μορφή ενός σκύλου συνηθέστερα με τρία κεφάλια και με ουρά που απόληγε σε κεφαλή δράκου. Στη Θεογονία αναφέρεται «Κέρβερος ωμηστής Αΐδεω κύων χαλκεόφωνος πεντηκοντακέφαλος», (= Κέρβερος άγριος σκύλος του Άδη, με ηχηρή φωνή και 50 κεφάλια), ενώ ο Όμηρος γνωρίζει μεν το σκύλο αυτό αλλά όχι το όνομά του. Σύμφωνα με τον Αισχύλο, γεννήθηκε από την ένωση δυο τεράτων, του Τυφώνα και της Έχιδνας και ήταν αδελφός του Όρθρου (παραπλήσιου μυθικού άγριου σκύλου), της Χίμαιρας καθώς και της Λερναίας Ύδρας. Σύμφωνα με τον Ακουσίλαο τον Αργείο, αδερφός του ήταν και ο αετός που έτρωγε το συκώτι του Προμηθέα. Η παρουσία του εξασφαλίζει την παραμονή των νεκρών στον Κάτω Κόσμο αλλά και την αδυναμία των ζωντανών να εισέλθουν σε αυτόν.
Οι αρχαίοι συγγραφείς περιγράφουν συχνά τον Κέρβερο με διαφορετικό τρόπο. Υπάρχουν εκδοχές που τον εμφανίζουν ως ένα συνηθισμένο σκύλο, αλλά και με πόδια λιονταριού, ουρά ερπετού ή φίδια σε όλο του το σώμα.
Διαβάστε λοιπόν ένα δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (Φύλλο: 28/4/1959, Σελίδα: 1), για ένα δικέφαλο σκύλο, κάτι το οποίο προβληματίζει ιδιαίτερα τον όποιο αναγνώστη.

Ελληνική Φιλοσοφία και Χριστιανισμός!.. (1)

Διαβάστε τι αναγράφει ο Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης σε ένα περισπούδαστο σύγγραμμά του, το οποίο φέρει τον τίτλο: «Περί της Ελληνικής Φιλοσοφίας ως Προπαιδείας εις τον Χριστιανισμόν»!..
Περισσότερα: http://www.sakketosaggelos.gr/Article/5898/

Τι ανέφερε ένας φιλέλληνας προς τον Κρητικό οπλαρχηγό Γεώργιο Μενεγάκη;

Διαβάστε μία συγκινητική επιστολή, που έστειλε ένας φλογερός φιλέλληνας, ο Roberto Galli, στον Κρητικό ήρωα και οπλαρχηγό του Κισσάμου της Κρήτης, Γεώργιο Μενεγάκη, όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε σε παλιά εφημερίδα!
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10375/

Τα ύπατα αξιώματα και ο φούρνος του Χότζα!..

Η Ιστορία, ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν γράφεται κατά την βούληση ή την επιθυμία του καθενός μας. Δεν είναι δηλαδή ένας φούρνος του Χότζα, που βρίσκεται πάνω σε καρότσι και γυρίζει όπου μας βολευει!.. Και σας τα λέει αυτά ένας άνθρωπος που είναι γνωστές οι πολιτικές καταβολές και οι φιλοσοφικές απόψεις του στα πολιτικά ή πολιτειακά ζητήματα.
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10374/

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΜΟΥ ΣΤΕΙΛΑΝΕ!..

Χαιρετισμό μου στείλανε από την Τραπεζούντα,
που ήταν στο χιόνι όμορφη, σαν νύφη στολισμένη,
μου θύμισε τους Έλληνες μέχρι και την Σαμψούντα
και δάκρυσε η καρδούλα μου η παραπονεμένη!

Θυμήθηκα τις ομορφιές εκείνων των πατρίδων,
που είναι αλησμόνητες αλλ’ όχι και χαμένες,
το νόστο πάντα σκέπτομαι των ζωντανών ελπίδων
στις πόλεις όπου έμειναν για χρόνια ξεχασμένες!

Θα έρθει κάποτε η στιγμή με πόθο να γυρίσω,
να ξαναδώ τις γειτονιές, που παίζαμε μαζί,
κι αν μέσα στα σοκάκια τους κάποια στιγμή δακρύσω
είναι γιατί θυμήθηκα πολλά απ’ τη ζωή!...

Καλησπέρα!!!..
Καλό απόγευμα!!!
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
www.sakketosaggelos.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…

14 Δεκεμβρίου 1944. Ο εμφύλιος πόλεμος διεξάγεται χωρίς σημάδια ύφεσης. Ο στρατηγός Σαράφης λέει προς τον Σκόμπι: Ο αγώνας είναι αγώνας ελεύθερων ανθρώπων που επιθυμούν την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους. Δεν θα υποκύψουμε, όπως δεν υπέκυψε ποτέ η Ελλάδα στους κατακτητές! Ας δούμε, τους τίτλους ενός πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΧΑΪΑ:

ΤΙΤΛΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ -Ξεκάθαρα -Ο σημερινός αγώνας είναι αγώνας ελεύθερων ανθρώπων που επιθυμούν την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους. Δεν θα υποκύψουμε, όπως δεν υπέκυψε ποτέ η Ελλάδα στους κατακτητές, απάντηση στρατηγού συναγ. Σαράφη προς Σκόμπι -Οι απόψεις μας: Οι επαίσχυντοι -Τρία χρόνια αγώνων.... -Ψήφισμα του Εργατικού Συνεδρίου για την κατάσταη στη χώρα μας -Συμβολική επέτειος (Καλάβρυτα)

[Στην εικόνα: Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα μιας άλλης εφημερίδας, της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΓΝΩΜΗΣ, της 14ης Δεκεμβρίου 1944.]

Εορτάζοντες Άγιοι της 14ης Δεκεμβρίου!

Η Εκκλησία μας σήμερα τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Απολλωνίου του κληρικού, Αρριανού του ηγεμόνος και των συν αυτοίς μαρτύρων (†286-287). Θύρσου, Καλλινίκου, Λευκίου (1), Φιλήμονος του αυλητού και Υπατίου.
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10373/