16/12/17 23:44 - Το Ημερολόγιο του Σαββάτου 16 Δεκεμβρίου 2017

 

Το Ημερολόγιο του Σαββάτου 16 Δεκεμβρίου 2017

Ένα Ημερολόγιο γραμμένο δια χειρός ενός ανθρώπου που επί σαράντα ολόκληρα χρόνια δημοσιογραφεί και σχολιάζει, επισημαίνει και καυτηριάζει όχι μόνο την επικαιρότητα, αλλά και την διαχρονικότητα! Πρόσωπα και πράγματα, που είναι άξια σχολιασμού σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τηλεοπτικά, κριτικές βιβλίων, πικάντικα θέματα κλπ) περνούν καλοπροαίρετα από την κρησάρα της δικής μας κριτικής σκέψης και άλλα μεν εξ αυτών χαίρουν και απολαμβάνουν εκτίμησης, άλλα δε (για να μιλήσουμε και λίγο χιουμοριστικά) περνούν "δια πυρός και σιδήρου" μέσα από το εργαστήρι της σάτιρας, του αυτοσαρκασμού και του άφθονου και πηγαίου χιούμορ!.. Καλή ανάγνωση...

ΚΟΥΪΖ

Ποια ήταν η μεγαλύτερη ιδεολογική (πνευματική, αν θέλετε) σύγκρουση του Γ. Σουρή τον 20ό αιώνα και για ποιο λόγο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η μεγαλύτερη ιδεολογική (πνευματική, αν θέλετε) σύγκρουση του Γ. Σουρή τον 20ό αιώνα ήταν με τον Γιάννη Ψυχάρη, τον κυριότερο εκπρόσωπο της δημοτικής γλώσσας, καθώς και με τους οπαδούς αυτής που αποκαλούνταν  μαλλιαροί.

ΕΙΠΑΝ…

Κάποιος έλεγε ότι ο αισιόδοξος χαμογελάει για να ξεχάσει, ενώ ο απαισιόδοξος ξεχνάει να χαμογελάσει. Έρχεται όμως ο John Ray (1627-1705), Άγγλος φυσιοδίφης, που λέει επιγραμματικά: «Η ομορφιά είναι δύναμη. Και ένα χαμόγελο, το ξίφος της!..»

[Στη φωτογραφία μας: Η πάντα χαμογελαστή και πανεμορφη Ελληνίδα καλλιτέχνιδα, Σάσα Μπάστα.]

ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ, ΟΤΙ…

Στους περσικούς πολέμους υπήρχε στην Κόρινθο πορνείο που συνδεόταν στενότατα με το ιερό της Αφροδίτης Μελανίδος; Εκεί υπηρετούσαν κάπου χίλιες (1000) ιερόδουλοι, που προσφέρονταν στους ξένους προσκυνητές, παραχωρώντας το τίμημα στο ιερό ή για τις ανάγκες της πόλης! Πολυάριθμη τάξη εταίρων αποτελούσαν όσες είχαν κάποιο καλλιτεχνικό επάγγελμα (σαμβυκίστριαι, ψάλτριαι, ορχηστρίδες, κιθαρίστριαι, αυλητρίδες κ.λπ.) και αποτελούσαν ιδιοκτησία κάποιου επιχειρηματία, που τις νοίκιαζε για συμπόσια. Κατ' αντίθεση προς τις κατώτερες εταίρες που έπαιρναν έναν οβολό ή λίγο περισσότερο, οι τελευταίες, καθώς και οι ανεξάρτητες εταίρες (εκείνες που ασκούσαν το επάγγελμα για δικό τους λογαριασμό, κι όχι για έναν πορνοβοσκό) ήταν μεγαλόμισθοι!..

[Περισσότερα στο βιβλίο μας:"Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας", που βλέπουμε στη φωτογραφία.]

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ...

Περί Ελληνοχριστιανικής Αγωγής!..

Απέναντι στην παγκόσμια λαίλαπα, που δεν επιθυμεί ανθρώπους με αισθήματα, αλλά ανθρώπους –αριθμούς, γράψαμε τα επίκαιρα δοκίμια που ακολουθούν, με την ελπίδα ότι οι (καλοπροαίρετοι, υποθέτω) πολέμιοι ή αυστηροί κριτές του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας θα αντιληφθούν κάποια στιγμή, ότι ο Έλληνας ζει με τον Χριστό και οι άνθρωποι χωρίς τον Ιησού πορεύονται προς το σκοτάδι και την ανυπαρξία. Δηλαδή στο μηδέν! Να θυμηθούμε μόνον τα λόγια του Θοδωρή Κολοκοτρώνη, ο οποίος, όταν μιλούσε στα Ελληνόπουλα, ένα πράγμα τους έλεγε: «Εμείς, όταν πήραμε τα όπλα, πρώτα είπαμε υπέρ Πίστεως και μετά υπέρ Πατρίδος»!
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10382/

ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ:

Κατά την παραμονή του Ναπολέοντα στον τόπο εξορίας, του ζητήθηκε να επιλέξει ένα φαγητό το οποίο και θα τρώει καθ' όλη τη διάρκεια της εξορίας του! Ο Ναπολέων εύστροφα επέλεξε ως μοναδικό φαγητό το αρνί, από το οποίο και καθημερινά επέλεγε διαφορετικό μέρος για τη διατροφή του, παίρνοντας έτσι ποικιλία θρεπτικών ουσιών. Ο θάνατός του αποδίδεται μάλλον σε καρκίνο του στομάχου καθώς ήδη από την εποχή του Βατερλώ υπέφερε τακτικά από σοβαρούς στομαχικούς πόνους, με δευτερεύουσα αιτία το δηλητήριο που είχε πάρει κατά την απόπειρα αυτοκτονίας του μετά την παραίτησή του, του οποίου η επίδραση ήταν μακρόχρονη!..

ΣΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΚΑΡΤΕΡΩ!…

Σαν το παιδάκι καρτερώ Χριστούγεννα για νάρθουν
να στρώσουν το τραπέζι μας χαρούμενα στο σπίτι,
να δω και τα χαμόγελα στα πρόσωπα ν’ αστράφτουν
και τα ψιχία με χαρά να ρίξω στο σπουργίτι!..

Πέρυσι, που έκανε χιονιά, δεν έβλεπα ανθρώπους,
κλεισμένοι μες τα σπίτια τους κλαίγανε στα κρυφά,
πολλοί από τους φίλους μου πήγαν σε άλλους τόπους,
σαν μετανάστες που έφυγαν στην μαύρη ξενιτιά!

Δεν ξέρω το καμπαναριό αν θάναι χιονισμένο,
αν οι φωνές απ’ τα παιδιά θ’ ακούγονται παντού,
ένα χριστόψωμο ήθελα να είναι ευλογημένο,
για να τ' αφήσω, αν μπορώ, στην πόρτα ενός φτωχού!...

Καλησπέρα!!!...
Καλό Σαββατοκύριακο!!!
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
www.sakketosaggelos.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…

16 Δεκεμβρίου 1944!.. Ο εμφύλιος πόλεμος αγριεύει όλο και πιο πολύ!.. Στην Αθήνα και στον Πειραιά συνεχίζονται οι συγκρούσεις!.. Γύρω από την Ομόνοια ακούγονται τρομερές εκρήξεις, ενώ την ίδια στιγμή αεροπλάνα και σκάφη αποβιβάζουν συνεχώς αγγλικές ενισχύσεις!.. Διαβάστε, για παράδειγμα, τι λένε ορισμένα πρωτοσέλιδα της ημέρας αυτής!...

ΤΙΤΛΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ
1-- Χρονικά: Οι κ.κ.13 - Μακρά σύσκεψις μεταξύ των κ.κ. Παπανδρέου Σερ Μακ Μίλλαν και Λήπερ μετά του στρατηγού Σκόμπυ. Επίσημος ανακοίνωσις της αγγλικής πρεσβείας περί συνομιλιών. Επροτάθη σχέδιον περί συστάσεως συμβουλίου αντιβασιλείας. Υπόμνημα Σαράφη προς Σκόμπυ - Συνεχίσθησαν αι συγκρούσεις εις τας Αθήνας και Πειραιά. 12 τρομεραί εκρήξεις ηκούσθησαν περί τον χώρον της Ομονοίας. Αεροπλάνα και σκάφη αποβιβάζουν συνεχώς αγγλικές ενισχύσεις - Βάσιμοι ελπίδες ότι εξησφαλίσθη πλήρης ησυχία εν Πάτραις - Ο Βασιλεύς Γεώργιος ηρωτήθη αν εγκρίνη τον διορισμόν αντιβασιλέως, δεν εδόθη μέχρι της στιγμής η απάντησις (ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ)
2-- -Το ΕΑΜ δέχεται και σήμερα να συνεργασθεί για την αποκατάσταση της ομαλότητας, διακηρύσσει ότι: "η λύση του πολιτικού ζητήματος είναι υπόθεση αποκλειστικά του ελληνικού λαού και μόνον". Η απάντηση της κ. ε. του ΕΛΑΣ στις προτάσεις του στρατηγού Σκόμπι για τη σύναψη ανακωχής -Εμείς και οι εχθροί του λαού -Οι απόψεις μας: Ο κ. Μπέβιν και η ανεξαρτησία μας. Οι ... γρηγορούντες δημοσιογράφοι. Τα σαπούνι και το οινόπνευμα της ΒΕΣΟ -Τμήματα του Ε.Λ.Α.Σ. συγκρούσθησαν με Βρετανο-Ινδούς στο Κρυονέρι -Οι γυναίκες της Αθήνας κι' εμείς -Έκκληση για την βοήθεια του λαού Αθήνας και Πειραιά (ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΧΑΪΑ)

Εορτάζοντες Άγιοι της 16ης Δεκεμβρίου!

Προφήτου Αγγαίου. Θεοφανούς της βασιλίσσης (1), συζύγου Λέοντος του σοφωτάτου βασιλέως, της θαυματουργού (†894). Μόδεστου πατριάρχου Ιεροσολύμων (†634). Μαρτύρων Ιλαρίου, Πρόμου (Πρόβου ) και Μαρίνου του Συγκλητικού. Μέμνωνος αρχιεπισκόπου Εφέσου, Νικολάου Β, πατριάρχου Κων /πόλεως, του Χρυσοβέργη και Συμεώνος αρχιεπισκόπου Αντιοχείας.

Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10381/