18/12/17 23:17 - Το Ημερολόγιο της Δευτέρας 18 Δεκεμβρίου 2017

 

Το Ημερολόγιο της Δευτέρας 18 Δεκεμβρίου 2017

Ένα Ημερολόγιο γραμμένο δια χειρός ενός ανθρώπου που επί σαράντα ολόκληρα χρόνια δημοσιογραφεί και σχολιάζει, επισημαίνει και καυτηριάζει όχι μόνο την επικαιρότητα, αλλά και την διαχρονικότητα! Πρόσωπα και πράγματα, που είναι άξια σχολιασμού σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τηλεοπτικά, κριτικές βιβλίων, πικάντικα θέματα κλπ) περνούν καλοπροαίρετα από την κρησάρα της δικής μας κριτικής σκέψης και άλλα μεν εξ αυτών χαίρουν και απολαμβάνουν εκτίμησης, άλλα δε (για να μιλήσουμε και λίγο χιουμοριστικά) περνούν "δια πυρός και σιδήρου" μέσα από το εργαστήρι της σάτιρας, του αυτοσαρκασμού και του άφθονου και πηγαίου χιούμορ!.. Καλή ανάγνωση.

ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ!

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μη φωνάζεις έτσι, βρε Μιμή!.. Δεν είμαι βρικόλακας ούτε … εφοριακός!! Ο κυρ-Μήτσος ο γείτονας είμαι και ήρθα να μάθω τι κάνει ο άρρωστος πατέρας σου!...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ;

Η σημαντική θέση που πήραν οι εταίρες στην κοινωνική ζωή των Αθηνών μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο φαίνεται καθαρά από την αττική κωμωδία, όπου η πλοκή των περισσότερων έργων στρέφεται γύρω από τις περιπέτειες κάποιας εταίρας. Επειδή το έθιμο απέκλειε στις καθώς πρέπει γυναίκες και νέες να κάνουν συντροφιά με άνδρες, το γυναικείο στοιχείο στις συναναστροφές τους αντιπροσωπευόταν σχεδόν αποκλειστικά από τις εταίρες, που πολλές τους έγιναν διάσημες επειδή είχαν πνευματική κατάρτιση απρόσιτη στις άλλες, λόγω της μικρής εκπαίδευσης και της απομόνωσής τους. Μπόρεσαν έτσι να προσελκύσουν άνδρες με μεγάλα προσόντα. Η Ασπασία από τη Μίλητο έκανε το σπίτι της των Αθηνών κέντρο συναντήσεως των πιο σημαντικών ανθρώπων της εποχής της, ακόμη και του Σωκράτη και του Περικλή. Ο τελευταίος μάλιστα εγκατέλειψε τη γυναίκα του για να τη νυμφευθεί. Από τους συγγραφείς, πρώτος ο Ηρόδοτος χρησιμοποιεί τη λέξη εταίρα με την έννοια που επικράτησε αργότερα (Φιλέουσι δε κως εν τη Ναυκράτι επαφρόδιτοι γίνεσθαι αι εταίραι –«Είναι παράδοση στην Ναύκρατι οι εταίρες να είναι ωραίες», Β 135).

[Περισσότερα βλέπε στο βιβλίο μας: «Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας», που βλέπουμε να κρατάει στα χέρια της η δημοφιλής Ελληνίδα καλλιτέχνιδα, Σάσα Μπάστα.]

ΚΟΥΪΖ

Από πότε ήσαν γνωστοί οι πύραυλοι;

Vagos Omacs Επιστημονική αναφορά έχουμε από την ιπτάμενη περιστερά του Αρχυτα του ταραντινου που ήταν το πρώτο αεριοθουμενο. Εμμεση αναφορα στη ναυμαχια της Σαλαμίνας όπου από 2 διαφορετικους συγγραφεις τον Ηρόδοτο και τον Παυσανία έχουμε περιγραφή εκτοξευσης πυραύλων κατα της περσικης αρμαδας

 

Διαχείριση

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΑΚΚΕΤΟΣ Υιοθετώ πλήρως τα λεγόμενά σας, διότι έχω μιλήσει πολλές φορές επί των στοιχείων αυτών στις εκπομπές μου. Όλα αυτά όμως έγιναν τον 4ον με 5ον αι. π.Χ. Επειδή, όμως, ορισμένοι λένε ότι οι πρώτοι που κατασκεύασαν πύραυλο ήσαν οι Κινέζοι τον 13ον αι. π.Χ. ίσως και νωρίτερα, θα αναφέρω και την άλλη άποψη για τον πύραυλο.. Τον χρησιμοποίησαν -λέει-οι Κινέζοι το 1232 μ.Χ. σε μάχη που έδωσαν με το γιο του Τζένγκις Χαν. Οι πύραυλοι εκείνοι χρησιμοποιούσαν σαν καύσιμο την πυρίτιδα και πως είναι πιθανόν από τους Κινέζους να έμαθαν τον πύραυλο και οι Ινδοί, που τον χρησιμοποίησαν εναντίον των Άγγλων. Δεν μας παρέχουν όμως τις αρχαίες βιβλιογραφικές πηγές. Περισσότερα στοιχεία σε λίγο στην ιστοσελίδα μας` Να είστε πάντα καλά!. 

Βλέπε εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Φύλλο: 2/9/1958, Σελίδα: 3

Ποιες ήσαν οι πολεμικές επιχειρήσεις στην ξηρά κατά τον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο;

Η Ελλάδα διέθετε για τον πόλεμο 90.000 άντρες, ιππικό 1.000 αντρών, 280 πυροβόλα και τη σημαντική για την εποχή εκείνη ναυτική της δύναμη. Το Μαυροβούνιο διέθετε πεζικό 35.000 άντρες και 130 πυροβόλα, η Σερβία πεζικό 220.000 άντρες, ιππικό 5.000 αντρών και 500 πυροβόλα και, τέλος, η Βουλγαρία πεζικό 300.000 άντρες, ιππικό 3.000 αντρών και 620 πυροβόλα. Έτσι οι σύμμαχοι διέθεταν συνολικά πεζικό 645.000 άντρες, ιππικό 9.000 αντρών και 1.530 πυροβόλα, ενώ οι Τούρκοι είχαν 340.000 άντρες πεζικό, 6.000 άντρες ιππικό, 850 πεδινά πυροβόλα και 750 πυροβόλα φρουρίων.
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/3196/

ΒΙΒΛΙΚΕΣ ΡΗΣΕΙΣ…

«Ιερουσαλήμ Ιερουσαλήμ, η αποκτέννουσα τους προφήτας και λιθοβολούσα τους απεσταλμένους προς αυτήν! ποσάκις ηθέλησα επισυναγαγείν τα τέκνα σου ον τρόπον όρνις επισυνάγει τα νοσσία εαυτής υπό τας πτέρυγας, και ουκ ηθελήσατε. 38 ιδού αφίεται υμίν ο οίκος υμών έρημος. 39 λέγω γάρ υμίν, ου μη με ίδητε απ' άρτι έως αν είπητε, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου.» [Ματθ. 23, 37-39]

Περί Διαστήματος και Ελληνισμού!..

Ο Αναξαγόρας (500-428 π.Χ.) ήταν ο πρώτος που είπε πως τα ουράνια σώματα δεν είναι θεοί και από αυτό κατηγορήθηκε για αθεΐα. Τον 6ο αιώνα π.Χ., ο Θαλής ο Μιλήσιος και ο Αναξίμανδρος έφεραν στην πατρίδα τους τις αστρονομικές γνώσεις των ανατολικών λαών. Ο πρώτος πρόβλεψε μια έκλειψη του ήλιου, ο δεύτερος δίδαξε τη χρήση του γνώμονα και του ηλιακού ωρολογίου!.. Και συνεχίζουμε το ταξίδι στο αχανές διάστημα με τη μεγάλη αίσθηση ὀτι βαδίζουμε στα άδυτα του μεγάλου Ναού του Θεού, που είναι το ίδιο το Διάστημα!..
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10389/

Ο ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ!..

Μες το χιονιά εβάδιζα πάντοτε σκεφτικός
και είδα ένα χιονάνθρωπο που ήταν μοναχός,
μου είπε την «καλησπέρα» του με παιδική χαρά
κι αν ήθελα να του’κανα και λίγη συντροφιά!

Μετά χαράς εδέχθηκα και κάθισα μαζί του,
πάνω σε βάρκα ήτανε, σ’ ένα παλιό σκαρί του,
μου είπε για τα βάσανα που τράβαγε κι αυτός
κι ας ήταν ένας άνθρωπος στο χιόνι σκαλιστός!

Με ρώτησε τι σκέφτομαι κι είμαι βασανισμένος
γιατί με έκανε η ζωή να είμαι βαλαντωμένος,
του είπα για τις πίκρες μου και έκλαψε πικρά
αφού και ο χιονάνθρωπος είχε ζεστή καρδιά!...

Καλησπέρα!!!...
Καλό απόγευμα!!!...
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
www.sakketosaggelos.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…

Σαν σήμερα, τη νύχτα της 17ης προς 18η Δεκεμβρίου 1944 δυνάμεις 1.000 μαχητών του ΕΛΑΣ πραγματοποίησαν μία επιτυχημένη επιχείρηση καταλαμβάνοντας τα ξενοδοχεία της Κηφισιάς Σεσίλ, Απέργη και Πεντελικόν, στα οποία διέμενε το προσωπικό της RAF. Εναντίον της επιχείρησης του ΕΛΑΣ έδρασαν αεροσκάφη της ΡΑΦ που πετούσαν πολύ χαμηλά. Ήταν η μοναδική περίπτωση στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που αρχηγείο της ΡΑΦ παραδόθηκε στον εχθρό. Από τις Βρετανικές δυνάμεις σκοτώθηκαν 11 αιχμαλωτίστηκαν 585, 133 διέφυγαν.
[Φωτογραφία: Στρατιώτης του Βρετανικού 5ου Τάγματος Αλεξιπτωτιστών καλύπτεται σε δρόμο της Αθήνας.]

Εορτάζοντες Άγιοι της 18ης Δεκεμβρίου!

Ιερομαρτύρων Ερμύλου, Μοδέστου αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων (†389) και Φωκά. Μαρτύρων Αλφειού του αναγνώστου, Ευβιότου, Ζακχαίου διακόνου. Κάστορος. Καστούλου του Διαιταρίου, Κλαυδίου, Μαρκελλίνου και Μάρκου, Τραγκυλίνου και Μαρκίας. Νικοστράτου, Ζωής Σεβαστιανού του Συγκλητικού (1). Σοφίας της θαυματουργού και Τιβουρτίου. Οσίων Φλώρου επισκόπου Αμινσού και Μιχαήλ του συγκέλλου και ομολογητού.
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10388/