19/12/17 22:47 - Το Ημερολόγιο της Τρίτης 19 Δεκεμβρίου 2017

 

Το Ημερολόγιο της Τρίτης 19 Δεκεμβρίου 2017

Ένα Ημερολόγιο γραμμένο δια χειρός ενός ανθρώπου που επί σαράντα ολόκληρα χρόνια δημοσιογραφεί και σχολιάζει, επισημαίνει και καυτηριάζει όχι μόνο την επικαιρότητα, αλλά και την διαχρονικότητα! Πρόσωπα και πράγματα, που είναι άξια σχολιασμού σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τηλεοπτικά, κριτικές βιβλίων, πικάντικα θέματα κλπ) περνούν καλοπροαίρετα από την κρησάρα της δικής μας κριτικής σκέψης και άλλα μεν εξ αυτών χαίρουν και απολαμβάνουν εκτίμησης, άλλα δε (για να μιλήσουμε και λίγο χιουμοριστικά) περνούν "δια πυρός και σιδήρου" μέσα από το εργαστήρι της σάτιρας, του αυτοσαρκασμού και του άφθονου και πηγαίου χιούμορ!.. Καλή ανάγνωση.

ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ!..

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ: Γιατί μας κουβάλησες όλους εδώ στο στούντιο, κύριε Οικονομίδη;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ:
Για να πούμε δοκιμαστικά τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα!
ΝΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣ:
Ωραία!. Δώσε μας και συ δοκιμαστικά την αμοιβή μας!...

ΚΟΥΪΖ

Πότε ανακαλύφτηκε το Λεξικό του Φωτίου;

Βλέπε την απάντηση πιο κάτω:

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου 1959 σελ. 4

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ...

Με ποιον κοινό θνητό είχε αποκτήσει δύο παιδιά η θεά Αφροδίτη;

Δεν ήταν μόνον ο Δίας που είχε σχέσεις με κοινές θνητές του αρχαίου ελληνισμού. Ήταν και ορισμένες θεές, όπως για παράδειγμα, η θεά Αφροδίτη, η οποία αγάπησε ένα κοινό θνητό στην Ίδη και μαζί του απέκτησε όχι έναν, αλλά δύο γιους! Σύμφωνα με τον Βιργίλιο, ο Αινείας, για να τον τιμήσει, καθιέρωσε ταφικούς αγώνες, οι οποίοι είναι η αρχή των τρωικών αγώνων που γιορτάζονταν στη Ρώμη ως την περίοδο των αυτοκρατορικών χρόνων. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
Περισσότερα :http://www.sakketosaggelos.gr/Article/6285/

ΠΕΡΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ…

Οι Μεγάλες Αλήθειες!..

ΕΙΝΑΙ αλήθεια!... Μια σειρά άρθρων, που έγιναν ήδη βιβλίο, με τίτλο: «Οι Μεγάλες Αλήθειες», θα είναι για μας το χριστουγεννιάτικο δώρο στους αναγνώστες της ιστοσελίδας μας, αλλά και της σελίδας αυτής! Τα άρθρα αυτά θ'αρχίσουν να δημοσιοποιούνται από τα Χριστούγεννα, αφού πρόκειται για ένα έργο το οποίο φιλοξενεί κείμενα μεγάλων πανεπιστημιακών δασκάλων, καθώς και άρθρα ή μελέτες του γράφοντος., που ομιλούν για θέματα των διαχρονικών σχέσεων Ελληνισμού και Χριστιανισμού
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10392/

ΣΑΝ ΠΗΡΑ ΜΑΚΡΙΝΟ ΣΤΡΑΤΙ…

Σαν πήρα μακρινό στρατί , μεγάλο μονοπάτι,
είδα τοπίο κάτασπρο που θάμπωνε το μάτι,
είδα το χιόνι απαλό τα δέντρα να σκεπάζει
και κάθε ανθρώπινη ύπαρξη έξω να ξεπαγιάζει!

Συνέχισα το δρόμο μου σε μέρη αλαργινά,
μα πουθενά δεν άκουγα ανθρώπινη λαλιά,
Χριστούγεννα που έρχονται περίμενα να δω
πολλούς διαβάτες νάρχονται αργοί στο δρόμο αυτό!

Όμως το χιόνι έπεφτε και πουθενά ψυχή,
ν’ ακούσω τα μαντάτα τους σε τούτη τη ζωή,
άκουσα μόνο τη βοή του παγερού αγέρα,
γι’ αυτό κι εγώ θα ήθελα να πω μια «καλησπέρα»!..

Καλησπέρα!!!...
Καλό απόγευμα!!!...
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
www.sakketosaggelos.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…

19 Δεκεμβρίου 1944… Τιο εμφυλιοπολεμικό κλίμα συνεχίζεται με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Ο ΕΛΑΣ πυρπολεί τις φυλακές « Αβέρωφ», ενώ την ίδια στιγμή στον Μητροπολιτικόν ναόν γίνεται πάνδημος κηδεία ενός Άγγλου στρατιώτου. Ας δούμε μερικά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα της ημέρας αυτής:
ΤΙΤΛΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ
1-- Αι πολιτικαί ζυμώσεις δια τον τερματισμόν του εμφυλίου πολέμου συνεχίζονται. Η κυβέρνησις εκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπον να αναλάβη καθήκοντα αντιβασιλέως - Χρονικά: Το ελληνικόν πένθος - Η σύστασις του θεσμού αντιβασιλείας κρίνεται η πλέον συμφέρουσα λύσις. Οι "Τάιμς" αισιοδοξούν δια την κατάστασιν. Σημαντική πρόοδος των επιχειρήσεων εκκαθαρίσεως εις Αθήνας και Πειραιά. Ο ΕΛΑΣ επυρπόλησε τας φυλακάς "Αβέρωφ" - Εις αφάνταστον όγκον ο πατραϊκός λαός μετέσχε προχθές του βρετανικού πένθους. Το μνημόσυνον εις τον Μητροπολιτικόν ναόν και η πάνδημος κηδεία του Άγγλου στρατιώτου (ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ)
2-- -Οι "εκδιδόντες" -Οι απόψεις μας: "Δότε και αυτοίς τον κόπο τους" -Ο έρανος της εθνικής αλληληγγύης για τη σωτηρία Αθήνας και Πειραιά -Η επική πάλη του αδούλωτου λαού τηε ηρωϊκής και ελεύθερης Αθήνας -Οι αφιλοκερδείς φίλοι του κ. Χάουπτ και οι όψιμοι "φίλοι" των Άγγλων -Ο λαός της Πάτρας στη χθεσινή συγκέντρωση αξίωσε να γίνουν αποδεκτοί οι όροι του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ για ν' αποτραπεί η επέκταση του αιματοκυλίσματος στην πόλη μας (ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΧΑΪΑ)

Εορτάζοντες Άγιοι της 19ης Δεκεμβρίου!

Η Εκκλησία μας σήμερα τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Βονιφατίου (1), Άρεως (†308), Ευτυχίου, Θεσσαλονίκης, Ηλία, Πρόβου. Πολυεύκτου του Καισαρέως, Τιμοθέου και Τρύφωνος. Οσίων Αγλαΐας της Ρωμαίας και Γρηγεντίου επισκόπου Αιθιοπίας.
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10391/