21/12/17 23:35 - Το Ημερολόγιο της Πέμπτης 22 Δεκεμβρίου 2017

 

Το Ημερολόγιο της Πέμπτης 22 Δεκεμβρίου 2017

Ένα Ημερολόγιο γραμμένο δια χειρός ενός ανθρώπου που επί σαράντα ολόκληρα χρόνια δημοσιογραφεί και σχολιάζει, επισημαίνει και καυτηριάζει όχι μόνο την επικαιρότητα, αλλά και την διαχρονικότητα! Πρόσωπα και πράγματα, που είναι άξια σχολιασμού σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τηλεοπτικά, κριτικές βιβλίων, πικάντικα θέματα κλπ) περνούν καλοπροαίρετα από την κρησάρα της δικής μας κριτικής σκέψης και άλλα μεν εξ αυτών χαίρουν και απολαμβάνουν εκτίμησης, άλλα δε (για να μιλήσουμε και λίγο χιουμοριστικά) περνούν "δια πυρός και σιδήρου" μέσα από το εργαστήρι της σάτιρας, του αυτοσαρκασμού και του άφθονου και πηγαίου χιούμορ!.. Καλή ανάγνωση.

ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ!..

ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Δεν ξέρω τι λες εσύ, αλλά ο καλύτερος επιχειρηματίας ήταν ο … Νώε!
ΣΥΖΥΓΟΣ: Ο Νώε; Γιατί;
ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ:Γιατί ενώ γινόταν κατακλυσμός και τα πάντα είχαν ρευστοποιηθεί, αυτός κατάφερε να κάνει την επιχείρησή του … να επιπλέει!!!

Για ποιο λόγο –λένε- ότι σώθηκε η Ακρόπολη από τη λεηλασία;

Διαβάστε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», η οποία (εφημερίδα) αναφέρεται στον Κυριάκο Πιττάκη, ο οποίος το 1832 έγινε ο πρώτος διορισμένος επιστάτης αρχαιοτήτων. Και τούτο γιατί μπορεί η Αθήνα να ήταν ακόμη ένα κατεστραμμένο χωριό- δεν ήταν καν η πρωτεύουσα της χώρας-, αλλά η μέριμνα για τις αρχαιότητες είχε προηγηθεί. Πού θα συγκεντρώνονταν όμως και πώς θα φυλάσσονταν τα αρχαία;
[Στην εικόνα: Η δυτική πλευρά της Βιβλιοθήκης του Αδριανού στα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας.]

Περισσότερα διαβάστε εδώ: http://www.sakketosaggelos.gr/Article/4789/

ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ

… Όταν οι Εκδότες εξέδιδαν βιβλία με πολύ σοβαρά θέματα!..

[Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Φύλλο: 13/10/1966, Σελίδα: 3]

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΡΗΣΕΙΣ!…

Πού βρίσκεται ο τάφος του Σοφοκλή;

Ένα παλιό δημοσίευμα αναφέρει ότι στο παρελθόν διάφοροι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν ένα χώρο στη Δεκέλεια για να βρουν τον τάφο του μεγάλου τραγικού μας ποιητή. Περί των αποτελεσμάτων των ενεργειών αυτών ομιλεί η ίδια η εφημερίδα. Το αναδημοσιεύουμε διότι οι πληροφορίες που μας παρέχει είναι πολύ σημαντικές!..
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10399/

«Ουχ υμών εστι γνώναι χρόνους ή καιρούς»!..

Η γνώση είναι δύναμη, λέει ο θυμόσοφος λαός. Κι έχει απόλυτο δίκιο. Η γνώση δεν είναι μόνο δύναμη, αλλά ένα παντοδύναμο όπλο. Εξαρτάται, λοιπόν, ποιος το κατέχει. Και δεν θα ήθελα να κάνουμε δικαιολογημένους συνειρμούς όταν, για παράδειγμα, το κουμπί των φονικότερων όπλων το πατάει σήμερα ο κάθε κύριος Κιμ Γιονκ Ουν ή παλιότερα ο κάθε Αδόλφος Χίτλερ ή ο κάθε Μπενίτο Μουσολίνι! Να είναι τυχαία άραγε η ρήση του Χριστού ο οποίος απέφευγε να δίνει πληροφορίες, που ως γνωστικό αντικείμενο, θα έβλαπτε τους ανθρώπους; «Ουχ υμών εστι γνώναι χρόνους ή καιρούς»!..
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10398/

ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ!...

Με κοίταζαν περίεργα τα άλογα στο χιόνι
και κάρφωσαν το βλέμμα τους να δουν ποιος πήγε εκεί,
αυτά που εσυνήθιζαν να είναι στο αλώνι,
σήμερα είναι μόνα τους στο δάσος το βαθύ!

Με έπιασε συγκίνηση καθώς τα είδα πάλι
να είναι εκεί αγέρωχα και να με καρτερούν,
θέλουν σανό απ’ το παχνί να γείρουν το κεφάλι
-έτσι κι αλλιώς μονάχα τους δεν ξέρουν να μιλούν!

Σαν τον Διομήδη χάϊδεψα περήφανα τη χαίτη,
που έχουν όλα τ’ άλογα, αυτά που λέμε άτια,
κι όταν το χιόνι έφθασε σχεδόν μέχρι τη μέση,
αυτά με «καλησπέριζαν» με δάκρυα στα μάτια!..

Καλησπέρα!!!..
Καλό απόγευμα!!!
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
www.sakketosaggelos.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…

21 Δεκεμβρίου 1944… Η εμφυλιοπολεμή κατάσταση της Ελλάδος κάθε άλλο, παρά είναι εφησυχαστική. Μία προκήρυξη του στρατηγού Σκόμπυ προς τον λαόν των Αθηνών αναφέρει ότι: «Εάν δεν σταματήση η δράσις του πυροβολικού του ΕΛΑΣ μέχρι σήμερον 9ης πρωϊνής οι Βρετανοί θα δράσουν συνδεδυασμένως»!.. Ας διαβάσουμε ορισμένα πρωτοσέλιδα εφημερίδων της ημέρας αυτής!

ΤΙΤΛΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ
1. - Μακρά συζήτησις εις την Βουλήν των Κοινοτήτων. Ο κ. Ήντεν διηυκρίνισεν τας ενεργείας της Μ. Βρετανίας. "Σκοπός μας είναι να επιβάλωμεν την τάξιν και τον νόμον". Τσώρτσιλ: επικρατεί πλήρης συμφωνία των συμμάχων - Ημείς οι Αγγλόφιλοι - Χρονικά: Άσμα ασμάτων - Από της αύριον άρχεται νέα διανομή τροφίμων εις το κοινόν - Προκήρυξις στρατηγού Σκόμπυ προς τον λαόν των Αθηνών. Εάν δεν σταματήση η δράσις του πυροβολικού του ΕΛΑΣ μέχρι σήμερον 9ης πρωϊνής οι Βρετανοί θα δράσουν συνδεδυασμένως (ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ)
2. -Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες. Η Δημοκρατία και η Ελλάδα σε κίνδυνο -Οι απόψεις μας: Ποιος εμποδίζει τον επισιτισμό; -Για τους "τζέντλεμεν" Σκόμπι και Λήπερ -Ο ΕΛΑΣ συνέλαβε αιχμάλωτο το αρχηγείο της ΡΑΦ στην Κηφισσιά. Ο Σκόμπι απειλεί από σήμερα τον Αθηναϊκόν λαό με τα σύνεργα του ολέθρου. Ημερησία διαταγή Κ.Ε. του ΕΛΑΣ -Η συζήτηση στην Αγγλική Βουλή για την επέμβαση στα εσωτερικά μας. "Τα παιδιά του Βρετανικού λαού χρησιμοποιούνται να σκοτώνουν τους συμμάχους Έλληνας". Ο Τσώρτσιλ κατηγορήθηκε ότι έσυρε την Μεγάλη Βρεττανία στην ταπείνωση και στη ντροπή. Οι μηχανορραφίες για την επάνοδο Γλύξμπουργκ -Απαράδεκτη η συκοφαντική πολιτική των εφημερίδων κατά του ΕΛΑΣ -Η Κ.Ε. του ΕΛΑΣ διαψεύδει τις συκοφαντίες του Σκόμπι -Η Γαλλο-Σοβιετική συμφωνία συμβολή στην ασφάλεια της ειρήνης (ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΧΑΪΑ)

[Στη φωτογραφία: Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Γ. Παπανδρέου με τον στρατηγό Σκόμπυ.]

Εορτάζοντες Άγιοι της 21ης Δεκεμβρίου!

Η Εκκλησία μας σήμερα τιμά τη μνήμη των μαρτύρων Ιουλιανής και των συν αυτή 500 εν Νικομήδεια (†304), Θεμιστοκλέους (1) (†251). Οσίου Πέτρου μητροπολίτου πάσης Ρωσίας, του θαυματουργού.
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10397/