22/12/17 23:59 - Το Ημερολόγιο της Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου 2017

Το Ημερολόγιο της Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου 2017 

Ένα Ημερολόγιο γραμμένο δια χειρός ενός ανθρώπου που επί σαράντα ολόκληρα χρόνια δημοσιογραφεί και σχολιάζει, επισημαίνει και καυτηριάζει όχι μόνο την επικαιρότητα, αλλά και την διαχρονικότητα! Πρόσωπα και πράγματα, που είναι άξια σχολιασμού σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τηλεοπτικά, κριτικές βιβλίων, πικάντικα θέματα κλπ) περνούν καλοπροαίρετα από την κρησάρα της δικής μας κριτικής σκέψης και άλλα μεν εξ αυτών χαίρουν και απολαμβάνουν εκτίμησης, άλλα δε (για να μιλήσουμε και λίγο χιουμοριστικά) περνούν "δια πυρός και σιδήρου" μέσα από το εργαστήρι της σάτιρας, του αυτοσαρκασμού και του άφθονου και πηγαίου χιούμορ!.. Καλή ανάγνωση.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ;

Ασάρωτος οίκος στην αρχαιότητα λεγόταν το ψηφιδωτό του τεχνίτη Σώσου στο δάπεδο μιας αίθουσας της Περγάμου, που το παρίστανε ασκούπιστο, με υπολείμματα τροφών και άλλα απορρίμματα. Ο ρεαλισμός του ενέπνευσε τους καλλιτέχνες των αλεξανδρινών και ρωμαϊκών χρόνων, που ήθελαν να παραστήσουν σκηνές του καθημερινού βίου!..

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ!..

Κάποτε, η όντως πανέμορφη και εντυπωσιακή παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης, Ελένη Μενεγάκη, βγήκε χριστουγεννιάτικα να ψωνίσει. Όπως ήταν ντυμένη έτρεξαν πολλοί για να την … εξυπηρετήσουν! Άλλος για να της δείξει τον δρόμο, άλλος για να της προτείνει το καλύτερο χριστουγεννιάτικο κατάστημα και τόσοι άλλοι. Ένας όμως εξ αυτών ήταν πολύ πιεστικός. Τρέχει και λέει στην Ελένη:
--Κυρία Μενεγάκη, έμαθα ότι έχετε στο σπίτι ένα ωραίο πιάνο και ήρθα να σας το επιδιορθώσω.
--Μα δεν σας κάλεσα, κύριέ μου!
--Το ξέρω, κυρία Μενεγάκη! Με κάλεσαν όμως οι γείτονές σας!!!

ΚΟΥΪΖ

Ώστε ανευρέθη ενεπίγραφη πλάκα για τον Πόντιο Πιλάτο; Σε ποιο μέρος ακριβώς;

Η απάντηση πιο κάτω: 

Βλέπε εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Φύλλο: 20/6/1961, Σελίδα: 1

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΤΟΝ ΚΥΡ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ!..

«Ο ουρανός έβρεχε διαρκώς λεπτόν νερόχιονον, ο γραίος αδιάκοπος εφύσα και ήτο ψύχος και χειμών τας παραμονάς των Χριστουγέννων του έτους…
Ο κυρ Αλέξανδρος είχε νηστεύσει ανελλιπώς ολόκληρον το Σαρανταήμερον και είχεν εξομολογηθεί τα κρίματά του (Παπά-Δημήτρη το χέρι σου φιλώ!). Και αφού εγκαίρως παρέδωσε το χριστουγεννιάτικον διήγημά του εις την «Ακρόπολιν» και διέθεσεν ολόκληρον την γλίσχρον αντιμισθίαν του προς πληρωμήν του ενοικίου και των ολίγων χρεών του, γέρων ήδη κεκμηκώς υπό των ετών και της νηστείας, αποφεύγων πάντοτε την πολυάσχολον τύρβην, αλλά φιλακόλουθος πιστός, έψαλεν, ως συνήθως, με την βραχνήν και σπασμένην φωνήν του, πλήρη όμως ενθέου πάθους, ως αριστερός ψάλτης, εις το παρεκκλήσιον του Αγίου Ελισσαίου τας Μεγάλας Ώρας, σχεδόν από στήθους, και ότε επανήλθεν εις το πτωχικόν του δωμάτιον, δεν είχεν ακόμη φέξει!(…)»

[Από ένα διήγημα του Κώστα Βάρναλη για τον Κυρ-Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη!..]

Ποιοι Λατίνοι συγγραφείς έζησαν την εποχή του Χριστού; (Μέρος 1ον)

Μια σειρά επιστημονικών άρθρων για τους Λατίνους Συγγραφείς, που έζησαν περίπου την εποχή του Ιησού (1ον αι. μ.Χ.) όπου οι αναγνώστες και οι πάσης φύσεως ενδιαφερόμενοι (μελετητές, ερευνητές, φοιτητές κλπ) μπορούν να βρουν χρήσιμα βιβλιογραφικά στοιχεία και όχι μόνον!...
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10403/

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΡΗΣΕΙΣ...

Περί Λατίνων Συγγραφέων και Ιησού Χριστού!..

Ο Δίκτυς ο Κρης ισχυρίζεται ότι πήρε μέρος στην Τρωική εκστρατεία και έτσι έγραψε ένα ημερολόγιο (Εφημερίς του Τρωικού πολέμου) σε φοινικική γλώσσα, το οποίο, όταν πέθανε, τοποθετήθηκε στον τάφο του στην Κρήτη! Το έργο αυτό ανακαλύφθηκε κατά το 13ο έτος της βασιλείας του Νέρωνα, και παρά τις αντιδράσεις του αυτοκράτορα μεταφράστηκε στην Ελληνική! Η εργασία του μεταφραστή μπορεί να ελεγχθεί επακριβώς, από τη στιγμή που το έτος 1907 ανακαλύφθηκαν λείψανα του ελληνικού προτύπου σε ένα παπυρικό απόσπασμα (Pack Nr. 240 του 3ου αι. μ.Χ.). Το ελληνικό αυτό κείμενο, το οποίο μνημονεύεται ήδη από τη Σούδα, δεν είναι βεβαίως κάποιο Ημερολόγιο του τρωικού πολέμου, αλλά ένα κείμενο μάλλον του Ιου αι. μ.Χ., από το οποίο καταφαίνεται η στενή εξάρτηση του Septimius. Αλήθεια, όταν ένα παρόμοιο έργο μεταφράζεται περίπου στην εποχή του Χριστού, με τόση μεγάλη αντίδραση από τον φοβερό διώκτη του Χριστιανισμού, όπως είναι ο Νέρων, τι θα μπορούσαμε να υποθέσουμε;
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10402/

ΠΗΓΑ ΝΑ ΔΩ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΜΟΥ!..

Πήγαν να δουν τα μάτια μου έναν παλιό μου φίλο,
που έχω χρόνια να τον δω και μήνυμα να στείλω,
σαν μετανάστης έφυγε και λείπει μες τα ξένα,
και στην πατρίδα την γλυκιά είναι όλα ξεχασμένα!..

Έφυγε, λέει, από παιδί να πάει να καζαντίσει
και στην γλυκιά πατρίδα του πίσω για να γυρίσει,
όμως τα χρόνια φύγανε και ήρθε ο καιρός,
που ο παλιός ο φίλος μου ξεχάστηκε κι αυτός!

Χτυπώ την πόρτα βιαστικά και λέω την καλησπέρα,
μα δεν με γνώρισε ο έρημος που ήταν εκεί πέρα,
του είπα ξένος ήμουνα, σ΄αλαργινό χωριό,
μα τη φωνή μου γνώρισε και κλαίει σαν μωρό!...

Καλησπέρα!!!...
Καλή επιστροφή!!!...
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
www.sakketosaggelos.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…

22 Δεκεμβρίου 1944: Ο ματωμένος Δεκέμβρης συνεχίζει την εμφυλιοπολεμική του πορεία. Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αναφέρουν ότι τα βρετανικά αεροπλάνα υπερίπταντο την προηγουμένη υπεράνω των Αθηνών προς τον σκοπόν όπως επιτεθούν αμέσως εάν επισημάνουν πυροβολεία των επαναστατών. Ας διαβάσουμε ορισμένα εξ αυτών των δημοσιευμάτων:
ΤΙΤΛΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ
1-- Ζήτημα διαφωτίσεως - Συγκεχυμένον εισέτι το ζήτημα αντιβασιλείας, σχόλια αγγλικού τύπου επί του λόγου κ. Ήνττεν. Αι επικρίσεις Εργατικών μακράν της ελληνικής πραγματικότητος. Αι συμφωνίαι Καζέρτας παρεβιάσθησαν, το πραξικόπημα του ΕΛΑΣ - Σταθερά πρόοδος εις την εκκαθάρισιν Αθηνών και Πειραιώς. Τα βρετανικά αεροπλάνα υπερίπταντο χθες υπεράνω Αθηνών προς τον σκοπόν όπως επιτεθούν αμέσως εάν επεσήμανον πυροβολεία των επαναστατών. Από χθες οι αντάρται τηρούν αμυντικήν στάσιν, ενθουσιώδης η προέλασις των εφέδρων - Χρονικά: Οι μόχθοι των συμμάχων μας. Δελτίον ... συλλαλητηρίων - Εντός της προσεχούς εβδομάδος αρχίζει εις Πάτρας διανομή ενδυμάτων εις γυναίκας και παιδία (ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ)
2-- -Οι Βρετανοί και εμείς -Οι απόψεις μας: τα τρόφιμα -Ένας στρατηγός και πενήντα αξιωματικοί της ΡΑΦ αιχμάλωτοι, ο Σκόμπι για να εκδικηθεί πολυβόλησε τον άμαχο πληθυσμό. Ο ΕΛΑΣ κυνήγησε τους Άγγλους μέχρι το Φάληρο -Η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας ευνόησε τον Γλύξμπουργκ, που είναι ανάξιος υποστήριξης, γιατί ταυτίστηκε κατά το παρελθόν με δικτατορικά καθεστώτα -Η Αγγλία ενήργησε χωριστά απ' τους συμμάχους στην Ελλάδα. Απαράδεκτη η πολιτική σφαιρών επιρροής, ανακοίνωση του Φιλελεύθερου Κόμματος Αγγλίας (ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΧΑΪΑ)
[Στη φωτογραφία: Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ της 22ας Δεκεμβρίου 1944].

Εορτάζοντες Άγιοι της 22ας Δεκεμβρίου!

Η Εκκλησία μας σήμερα τιμά τη μνήμη: Οσίας Αναστασίας (1) της φαρμακολυτρίας της εν Θεσσαλονίκη (†304). Μαρτύρων Θεοδότης και Χρυσογόνου «του θεοσεβεστάτου διδασκάλου» (†304) και Ζωίλου.
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10401/