23/12/17 22:37 - Το Ημερολόγιο του Σαββάτου 23 Δεκεμβρίου 2017

 

Το Ημερολόγιο του Σαββάτου 23 Δεκεμβρίου 2017

Ένα Ημερολόγιο γραμμένο δια χειρός ενός ανθρώπου που επί σαράντα ολόκληρα χρόνια δημοσιογραφεί και σχολιάζει, επισημαίνει και καυτηριάζει όχι μόνο την επικαιρότητα, αλλά και την διαχρονικότητα! Πρόσωπα και πράγματα, που είναι άξια σχολιασμού σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τηλεοπτικά, κριτικές βιβλίων, πικάντικα θέματα κλπ) περνούν καλοπροαίρετα από την κρησάρα της δικής μας κριτικής σκέψης και άλλα μεν εξ αυτών χαίρουν και απολαμβάνουν εκτίμησης, άλλα δε (για να μιλήσουμε και λίγο χιουμοριστικά) περνούν "δια πυρός και σιδήρου" μέσα από το εργαστήρι της σάτιρας, του αυτοσαρκασμού και του άφθονου και πηγαίου χιούμορ!.. Καλή ανάγνωση.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΙΛΟΣ!

Το βιβλίο μπορεί να είναι ψυχρός, αλλά ο καλύτερος φίλος! Πάντα είναι δίπλα σου, δεν σ’ εγκαταλείπει ποτέ και όποια ώρα θέλεις, είτε μέρα είτε νύχτα, σου δίνει τις πολύτιμες συμβουλές του!
Χρόνια Πολλά!!!.

Η Κυρά Φροσύνη, η Μαρία Πενταγιώτισσα και οι Έλληνες συγγραφείς!..

Πολλοί αρχαίοι συγγραφείς έγραψαν και μίλησαν για την αρχαία Ελληνίδα εταίρα, Φρύνη, της οποίας ο πολυτάραχος βίος έγινε πολλές φορές πεζογράφημα, ποιητικό, θεατρικό ή κινηματογραφικό έργο!.. Αλλά πόσοι Έλληνες συγγραφείς ασχολήθηκαν με παρόμοιες Ελληνίδες στα μεταγενέστερα χρόνια, όπως η Κυρά Φροσύνη και αργότερα η Μαρία η Πενταγιώτισσα; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/2669/

ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ...

Ποιοι Λατίνοι συγγραφείς έζησαν την εποχή του Χριστού; (Μέρος 2ον)

Μια σειρά επιστημονικών άρθρων για τους Λατίνους Συγγραφείς, που έζησαν περίπου την εποχή του Ιησού (1ον αι. μ.Χ.) όπου οι αναγνώστες και οι πάσης φύσεως ενδιαφερόμενοι (μελετητές, ερευνητές, φοιτητές κλπ) μπορούν να βρουν χρήσιμα βιβλιογραφικά στοιχεία και όχι μόνον!...
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10407/

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΡΗΣΕΙΣ…

Προσμένοντας τον Αναμενόμενο!..

Ας μην αυταπατώμεθα!.. Οι αρχαίοι Έλληνες προφήτες είχαν προβλέψει επακριβώς την Γέννηση του Ιησού Χριστού και μάλιστα ο Αισχύλος μέσα στον έργο του «Προμηθεύς Δεσμώτης» είχε αναφέρει πότε ακριβώς θα συντελεστεί το κοσμογονικό τούτο γεγονός της Γεννήσεως του Θεανθρώπου!.. Εάν υπολογίσουμε ότι το έργο «Προμηθεύς Δεσμώτης» διδάχθηκε περί το 455 π.Χ. και υπολογίσουμε 13 γενεές επί 35 έτη εκάστη γενεά (=455 έτη), ασφαλώς και καταλήγουμε εις το ασφαλές συμπέρασμα ότι η εποχή εκείνη ήταν η χρονολογία, που γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός (!!)
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10406/

ΜΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ!...

Μια καλησπέρα είναι αυτή, που θέλουμε να πούμε
στους φίλους και τις φίλες μας που τόσο αγαπούμε,
είναι αλήθεια από μακριά και από άλλα μέρη,
φευγάτοι απ’ την πόλη μας κανείς μην υποφέρει!

Τη μία –λέει- οι πολιτικοί, την άλλη η αιθαλομίχλη,
κάνανε την Αθήνα μας συνέχεια να «βήχει»,
απ’ τα μικρογραμμάρια που γίνανε πολλά
αφού τα τζάκια άναψαν οι πάντες με φωτιά!

Δραπέτες γίναμε, λοιπόν, και φύγαμε για λίγο,
σε ένα χάνι επαρχιακό Χριστούγεννα να μείνω,
έτσι κι αλλιώς τα κάλαντα μας τά’πανε πολλοί,
καθώς στο σπίτι ήρθανε πολλοί ... λογαριασμοί (!!).

Καλησπέρα!!!...
Καλά Χριστούγεννα!!!...
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
[Στη φωτογραφία η θέα των χιονισμένων οροσειρών, όπως ακριβώς φαίνονται από το πανύψηλο χωριό μας, το Βεσίνι Καλαβρύτων.]

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…

23 Δεκεμβρίου 1944… Ο αιματηρός εμφύλιος δεν λέει να κοπάσει στη Χώρα μας!...Κι όπως γράφουν οι εφημερίδες: «Η κατάστασις εις Ήπειρον συγκεχυμένη, ανταρτικαί δυνάμεις του ΕΛΑΣ επετέθησαν κατά των Εδεσιτών. Ομάδες των Αλβανών εισήλθον εις το ελληνικόν έδαφος κατευθυνόμεναι εις την κατεχομένην υπό του στρατηγού Ζέρβα περιοχήν»!.. Διαβάζουμε ορισμένα πρωτοσέλιδα της ημέρας αυτής:
ΤΙΤΛΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ - Υπάρχουν πάντοτε βάσιμοι ελπίδες διά την σύναψιν ανακωχής εις τας Αθήνας. Η κατάστασις εις Ήπειρον συγκεχυμένη, ανταρτικαί δυνάμεις του ΕΛΑΣ επετέθησαν κατά των Εδεσιτών. Ομάδες των Αλβανών εισήλθον εις το ελληνικόν έδαφος κατευθυνόμεναι εις την κατεχομένην υπό του στρατηγού Ζέρβα περιοχήν - Χρονικά: Δια την αλιείαν - Με γοργόν ρυθμόν συνεχίζεται η εκκαθάρισις. Ουδέν πυροβόλον των επαναστατών βάλλει εις τας Αθήνας. Το νότιον τμήμα, το Μοσχάτον, η Καλλιθέα κλπ. ηλευθερώθησαν - Ο Στρατηγός Πλαστήρας επί κεφαλής του στρατού "θα δημιουργήσωμεν νέον εθνικόν στρατόν δια να αγωνισθή μέχρι της νίκης" - Ο Βρετανός ταξίαρχος παρέθεσε γεύμα εις τας Αρχάς της πόλεως (ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ)
2-- -Ο στρατηγός Πλαστήρας δεν εκπροσωπεί τη Δημοκρατία, άρθρο του στρατηγού Μπακιρτζή -Νικηφόρες οι δυνάμεις του ηρωϊκού μας στρατού, σαρώνουν τους μισθοφόρους του Ζέρβα. Οι ΕΔΕΣίτες πετάνε τα όπλα και φεύγουν. Η Άρτα στα χέρια του ΕΛΑΣ -Οι απόψεις μας: Ανάξιος -Ο εμφύλιος πόλεμος -Ο Παπανδρέου έγινε ...διαμαρτυρόμενος (ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΧΑΪΑ)

Εορτάζοντες Άγιοι της 23η Δεκεμβρίου!..

Των εν Κρήτη αγίων Δέκα Μαρτύρων Αγαθόποδος, Βασιλίδου, Γελασίου, Ευαρέστου, Ευνικιανού, Ευπόρου, Ζωτικού, Θεοδούλου, Ποντίου (Πομπηίου) και Σατορνίνου (1). Σχίνωνος και Χρυσογόνου «επάρχου πόλεως Θεσσαλονίκης». Νεομάρτυρος Νικολάου του Καρπενησιώτου. Οσίων Παύλου αρχιεπισκόπου Νεοκαισαρείας, Ναούμ φωτιστού και ιεροκήρυκος Βουλγαρίας, του θαυματουργού και Νήφωνος επισκόπου Κωνσταντιανής. Μνήμη των εγκαινίων της αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, ήτοι τον πολυυμνήτου ναου της του Θεού Σοφίας (562). Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10405/