24/12/17 23:47 - Το Ημερολόγιο της Κυριακής 24 Δεκεμβρίου 2017

 

Το Ημερολόγιο της Κυριακής 24 Δεκεμβρίου 2017

Ένα Ημερολόγιο γραμμένο δια χειρός ενός ανθρώπου που επί σαράντα ολόκληρα χρόνια δημοσιογραφεί και σχολιάζει, επισημαίνει και καυτηριάζει όχι μόνο την επικαιρότητα, αλλά και την διαχρονικότητα! Πρόσωπα και πράγματα, που είναι άξια σχολιασμού σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τηλεοπτικά, κριτικές βιβλίων, πικάντικα θέματα κλπ) περνούν καλοπροαίρετα από την κρησάρα της δικής μας κριτικής σκέψης και άλλα μεν εξ αυτών χαίρουν και απολαμβάνουν εκτίμησης, άλλα δε (για να μιλήσουμε και λίγο χιουμοριστικά) περνούν "δια πυρός και σιδήρου" μέσα από το εργαστήρι της σάτιρας, του αυτοσαρκασμού και του άφθονου και πηγαίου χιούμορ!.. Καλή ανάγνωση.

Μήπως ξαναζωντανεύουν οι μύθοι και οι θρύλοι του Μεγάλου Στρατηλάτη;

Χριστούγεννα ήρθαν και καθώς το όνομα των Σκοπίων θα βρίσκεται συνεχώς μπροστά μας, καλό είναι να ξαναθυμηθούμε ορισμένους μύθους και θρύλους του Μεγάλου Στρατηλάτου, οι οποίοι, έτσι κι αλλιώς, ξαναζωντανεύουν στα πάσης φύσεως τζάκια των χωριών και των πόλεων της πατρίδας μας!..
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10411/

Ώστε ο Κικέρων και ο Βιργίλιος μίλησαν προφητικά για τον Χριστό;

Για τον ερχομόν του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστών πολλοί Αρχαίοι Έλληνες είχαν προφητεύσει με διαφόρους ρήσεις την ΄Ελευσιν του Θεανθρώπου εις την Γη…Οι προρρήσεις τους σημαδεύθηκαν από ένα κοσμοϊστορικό γεγονός, όπως η Γέννησις του Σωτήρος, το οποίο επαλήθευσε κατά τον πλέον κατηγορηματικόν τρόπον τις αρχαίες ελληνικές προφητείες. Πρώτη απ’ όλους η Σίβυλλα η Ερυθραία, 14 όπως αναφέρει και ο Ευσέβιος Καισαρείας (265- 340 μ.Χ.) εις τα συγγράμματά του, 15 προεφήτευσε τον Ερχομόν του Κυρίου με μίαν ακροστιχίδα που φέρει τον τίτλον: «Ιησούς Χρ(ε)ιστός, Θεού Υιός, Σωτήρ, Σταυρός».
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10410/

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΒΗΘΛΕΕΜ;

Διαβάσαμε ότι σήμερα ελάχιστοι από τους περίπου 22.000 κατοίκους της Βηθλεέμ είναι Χριστιανοί. Ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά στο πέρασμα του χρόνου και υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 2.000 κατοίκους. Στη διάρκεια του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1948 υπέστη πολλές καταστροφές από το πυροβολικό αλλά και άλλες μικρότερης κλίμακας το 1967 και το 1973. Στη πόλη υφίστανται εκτός του Ιερού Ναού της Γέννησης με το «Θεοδέγμον Σπήλαιον» και άλλα προσκυνήματα όπως το χωριό των Ποιμένων, το οποίο σήμερα είναι συνδεδεμένο με την πόλη, το κάθισμα της Παναγίας, καθώς και άλλες μικρότερες τοποθεσίες που συσχετίζονται παραδοσιακά με την νηπιακή ζωή του Χριστού.
Η Καθολική Εκκλησία του Βατικανού έχει ιδρύσει στην πόλη Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο της Βηθλεέμ, στο οποίο φοιτούν ετησίως πάνω από 2.000 φοιτητές από 80 χώρες του κόσμου, προερχόμενοι από όλα τα χριστιανικά δόγματα.
Επίσης στη Βηθλεέμ υπάρχουν πνευματικά ιδρύματα του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων όπως Ναοί και Εκπαιδευτική Σχολή (από Νηπιαγωγείο μέχρι Λύκειο)…

ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΒΗΘΛΕΕΜ

Η Βηθλεέμ υπήρξε πόλη της Παλαιστίνης, επονομαζόμενη άλλοτε Εφραθά (δηλ. «γόνιμος») ενώ σήμερα από τους Άραβες Μπέιτ-ουλ-λαμ (δηλ. «Οίκος Κρέατος») εκ της ανεπτυγμένης κτηνοτροφίας, απέχουσα 10 χλμ. ΝΝΔ της Ιερουσαλήμ και 110 χλμ. Ν. της Ναζαρέτ. Πατρίδα του γαιοκτήμονα Βοόζ και σύζυγος της Ρουθ, προγόνου του Δαβίδ, αλλά και τόπος γέννησης του Βασιλιά Δαβίδ. Σε αυτή την πόλη σύμφωνα με τις αφηγήσεις του Λουκά και του Ματθαίος στην Καινή Διαθήκη, γεννήθηκε σε φάτνη ο Ιησούς Χριστός.

[Στη φωτογραφία : Γυναίκα της Βηθλεέμ μάλλον σε παλιά λιθογραφία. Η εικόνα ελήφθη από το ΑΠΘ]

Βαυαρικό ή μήπως ελληνικό έθιμο το χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Ποιος μας είπε ότι το όντως συγκινητικό στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δένδρου είναι βαυαρικής προελεύσεως; Κι όμως, χιλιάδες χρόνια πριν, οι πρόγονοί μας μέσα στα Ελευσίνια Μυστήρια εστόλιζαν παρόμοια δένδρα!..
Περισσότερα διαβάστε εδώ:https://www.sakketosaggelos.gr/Article/1839/

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΥΧΟΜΑΙ!...

Καλά Χριστούγεννα εύχομαι στις φίλες και στους φίλους
σε κάθε ανθρώπινη ψυχή, που ζει ανάμεσά μας,
σε όποιο χωριό κι αν βρίσκεται, ακόμη και στους μύλους,
αλέθοντας το στάρι μας για τα Χριστόψωμά μας!

Χρόνια Πολλά στους ναυτικούς στις θάλασσας που ζούνε,
στους γεωργούς που έμαθαν να ζούνε με τη γη,
χρόνια πολλά στους Έλληνες και σ’ όσους μας ακούνε
να ψέλνουμε τα κάλαντα σε τούτη τη Γιορτή!

Χρόνια Πολλά να ευχηθώ σε κάθε μια σελίδα,
όπως εδώ στο facebook που γράφουμε συχνά,
ας μας φωτίζει ο Θεός κι ας έχουμε ελπίδα,
πως κάποια μέρα Ανάσταση θα έρθει με χαρά!..

Καλησπέρα!!!...
Χρόνια Πολλά!..
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
www.sakketosaggelos.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…

24 Δεκεμβρίου 1944… Παραμονή Χριστουγέννων κι ενώ ο εμφύλιος δείχνει κάποια σημάδια ύφεσης, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων προσπαθούν μεταδώσουν και το χριστουγεννιάτικο άγγελμα της Ειρήνης: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία»!..
ΤΙΤΛΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ
1--- Το βρέφος της Βηθλεέμ - Ο Βασιλεύς των Ελλήνων δεν απεφάσισεν εισέτι επί της συμβουλής της κυβερνήσεως δια την αντιβασιλείαν. Η παράδοσις των όπλων αναγκαία προϋπόθεσις ομαλότητος. Δριμεία απάντησις εις τας επικρίσεις των Βρετανών και Αμερικανών Εργατικών - Χτύπημα καμπάνας - Εμφανή σημεία βελτιώσεως της καταστάσεως εν Αθήναις. Επεδόθη η απάντησις του ΕΛΑΣ προς τον αρχιστράτηγον κ. Σκόμπυ. Το ζήτημα αντιβασιλείας δευτερεύον, αι διενέξεις πολιτικών κύκλων - Χρονικά: Δελτίον ... συλλαλητηρίων - Μέτωπον... Χριστουγέννων - Οι σύμμαχοί μας προς τον πατραϊκόν λαόν επί τας εορταίς των Χριστουγέννων (ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ)
2---Επί τη γεννήσει -Χριστούγεννα -Οι αντιδραστικοί δεν θέλουν τη σύσταση Αντιβασιλείας -Οι Παρισινοί αντάρτες για την ελληνική κατάσταση -Μιλώντας με ένα Βρετανό -Οι απόψεις μας: Τα προσκυνοχάρτια (ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΧΑΪΑ)

Εορτάζοντες Άγιοι της 24ης Δεκεμβρίου!

Ευγενίας οσιομάρτυρος (1) και των γονέων αυτής Φιλίππου επάρχου παλαιάς Ρώμης και Βασίλλας και των τέκνων αυτών, Πρώτα και Υακίνθου. Μαρτύρων Αχαϊκού, Θεοκλείου, Καστούλου και Σόσσιου. Οσίων Αντιόχου «του της Πανδέκτης». Αφροδισίου, Βιτιμίωνος και Νικολάου του από στρατιωτών.
Περισσότερα διαβάστε εδώ:https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10409/