26/12/17 23:37 - Το Ημερολόγιο της Τρίτης 26 Δεκεμβρίου 2017

 

Το Ημερολόγιο της Τρίτης 26 Δεκεμβρίου 2017

Ένα Ημερολόγιο γραμμένο δια χειρός ενός ανθρώπου που επί σαράντα ολόκληρα χρόνια δημοσιογραφεί και σχολιάζει, επισημαίνει και καυτηριάζει όχι μόνο την επικαιρότητα, αλλά και την διαχρονικότητα! Πρόσωπα και πράγματα, που είναι άξια σχολιασμού σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τηλεοπτικά, κριτικές βιβλίων, πικάντικα θέματα κλπ) περνούν καλοπροαίρετα από την κρησάρα της δικής μας κριτικής σκέψης και άλλα μεν εξ αυτών χαίρουν και απολαμβάνουν εκτίμησης, άλλα δε (για να μιλήσουμε και λίγο χιουμοριστικά) περνούν "δια πυρός και σιδήρου" μέσα από το εργαστήρι της σάτιρας, του αυτοσαρκασμού και του άφθονου και πηγαίου χιούμορ!.. Καλή ανάγνωση!..

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΧΙΟΥΜΟΡ!..

ΜΙΜΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και έκανα Χριστούγεννα!.. Όπως όλοι οι Έλληνες!.. Οικογενειακά, αραχτοί και λάϊτ!...
ΝΙΚΟΣ ΦΕΡΜΑΣ:
Και ποιος σε θυμήθηκε να σου πει τα κάλαντα;
ΜΙΜΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Όλοι!.. Εφορία, ΔΕΗ,. ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Νοικιάρης, Φροστιστήρια, τέλη κυκλοφορίας, και τόσοι άλλοι!.. Λίγοι είναι;

ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΝΑ ΤΟΥ ΚΥΡ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ…

«…-Κυρά-Παύλαινα, κόπιασ' εδώ να πάρης τα ψώνιαμ που σου στέλλει ο κύριος... ο αφέντης σου. Καλά ήλθαν τα πράγματα έως τώρα. Ο μαστρο-Παυλάκης έτριβε τας χείρας και ησθάνετο εις την ρίνα του την κνίσαν του ψητού κούρκου. Και δεν τον έμελλε τόσον δια τον κούρκον, αλλά θα εφιλιώνετο με τη γυναίκα του. Την νύκτα επέρασεν εις εν ολονύκτιον καφενείον και το πρωί επήγεν εις την εκκλησίαν.
Όλην την ημέραν προσεκολλήθη εις μίαν συντροφιάν, έπειτα εις μίαν άλλην παλαιών γνωρίμων του, εις το καπηλείον, όπου έμεινε τας περισσοτέρας ώρας ανοικτόν, με τα παράθυρα κλεισμένα, και επέρασε με ολίγους μεζέδες και με αρκετά κεράσματα. Το βράδυ, αφού ενύκτωσε, επήγε με τόλμην από τας πολλάς σπονδάς και από την ενθύμησιν του κούρκου και έκρουε την θύραν της οικογενείας του. Η θύρα ήτο κλεισμένη έσωθεν.'
-Καλησπέρα, κυρα-Παύλαινα, εφώναξεν απ'έξω, χρόνους πολλούς. Πώς πήγε ο γάλος; Βλέπεις, εγώ πάλε;
Ουκ ην φωνή, ουδέ ακρόασις. Όλη η αυλή ήτο ήσυχος. Τα ισόγεια, αι τρώγλαι, τα κοτέτσια της κυρα-Στρατίνας, όλα εκοιμώντο. Ο σκύλος μόνον εγνώρισε τον μαστρο-Παύλον, έγρυξεν ολίγον και πάλιν ησύχασεν. ..|

[Από Τα Χριστούγεννα του Τεμπέλη, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη]

Η ελληνική γλώσσα την εποχή που γεννήθηκε ο Χριστός!

Το ότι η Γαλιλαία ήταν εξελληνισμένη σε μεγάλο βαθμό, αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν επιστήμονα. Σ’ αυτή λοιπόν την περιοχή μεγάλωσε ο Ιησούς ο οποίος όχι μόνο γνώριζε, αλλά και έγραφε ελληνικά. Ποία όμως η σχέση κι αυτών ακόμη των εβραϊκών με τα ελληνικά; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
Περισσότερα διαβάστε εδώ https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10417/

ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ..

Πολιτικός δεν λέγεται αυτός, που οι μισοί Έλληνες πολίτες τον υποστηρίζουν και οι άλλοι μισοί τον μισούν. Πολιτικός είναι αυτός που επιτυγχάνει να τον αγαπούν οι πολίτες, οι οποίοι τον υποστηρίζουν, και να τον σέβονται όσοι δεν είναι οπαδοί του!

Το Ρόδο των Χριστουγέννων!..

Μύθοι, θρύλοι και παραδόσεις γύρω από ένα φυτό, όπως ο ελλέβορος, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες μορφές της ελληνικής μυθολογίας, της ελληνικής ιστορίας και του χριστιανισμού!..
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/3325/

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΡΗΣΕΙΣ…

(Η συνέχεια της σκέψης των Ελλήνων!...)

ΕΦΥΓΑΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!..

Έφυγαν τα Χριστούγεννα και μένει ο χιονιάς,
στα δέντρα, στα υψώματα, στους κάμπους, στα βουνά,
το ξεροβόρι άρχισε, λυσσάει ο βοριάς,
αυτός που φέρνει πάντοτε σιωπή και παγωνιά!..

Έφυγαν τα Χριστούγεννα μα οι Γιορτές υπάρχουν,
θα έρθει κι η Πρωτοχρονιά με όλα αυτά τα δώρα,
αρκεί στον κόσμο δύστυχοι ποτέ να μην υπάρχουν
και ευλογημένη πάντοτε να είναι αυτή η Χώρα!

Το ξέρω, δοκιμάστηκε απ’ τη μεγάλη κρίση,
πολλοί δεν είχανε ψωμί και άλλοι ούτε να φάνε,
όμως θα έλθει η στιγμή που ο Έλλην θα μιλήσει
να δει ποιοι είναι οι φίλοι του και ποιοι τον αγαπάνε!...

Καλησπέρα!!!...
Χρόνια Πολλά!!!...
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ:
www.sakketosaggelos.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ...

26 Δεκεμβρίου 1944… Γράφουν οι εφημερίδες: Βαρυσήμαντον μήνυμα του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών προς τον ελληνικόν λαόν. "Αντί να αφιερωθώμεν πάλιν ελεύθεροι και ηνωμένοι εις την ανασυγκρότησιν του κατερειπωμένου έθνους, ζώμεν εις μίαν επανασταστικήν ατμόσφαιρα ήτις τελικώς θα αποβή εις βάρος της μαρτυρικής Ελλάδος". Με το δικαίωμα της αγάπης προς την πατρίδα σας προτρέπω: Πετάχτε τα όπλα! Σχίσατε το σάβανον της Ελλάδος που σπαράσσεται ... Διαβάζουμε ορισμένα πρωτοσέλιδα:της 26ης Δεκεμβρίου 1944
ΤΙΤΛΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ
1---Επί τη γεννήσει του Σωτήρος -Η Ελληνική ταξιαρχία στη μάχη του Αλαμέϊν -Στη Βηθλεέμ -Χριστιανισμός, κομμουνισμός και κεφαλαιοκρατικόν σύστημα (Η ΕΝΩΣΙΣ)
2-- -Βαρυσήμαντον μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών προς τον ελληνικόν λαόν. "Αντί να αφιερωθώμεν πάλιν ελεύθεροι και ηνωμένοι εις την ανασυγκρότησιν του κατερειπωμένου έθνους, ζώμεν εις μίαν επανασταστικήν ατμόσφαιρα ήτις τελικώς θα αποβή εις βάρος της μαρτυρικής Ελλάδος". Με το διακίωμα της αγάπης προς την πατρίδα σας προτρέπω: Πετάχτε τα όπλα! Σχίσατε το σάβανον της Ελλάδος που σπαράσσεται -Η απάντησις του ΕΛΑΣ εις τους όρους του κ. Σκόμπυ, σχετικαί δηλώσεις των κ.κ. Παπανδρέου-Σοφούλη "μαχόμεθα εναντίον κόμματος επιχειρούντος να επιβληθή βία" -Αντίλαλοι: Ό,τι είναι δυνατόν να σωθή -Θλιβερές αναμνήσεις: Χριστούγεννα το 1941 ( Η ΗΧΩ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ)

Εορτάζοντες Άγιοι της 26ης Δεκεμβρίου!

Η Σύναξις της υπεραγίας Θεοτόκου και η εις Αίγυπτον φυγή αυτής (1). Ιερομαρτύρων Ευθυμίου επισκόπου Σάρδεων του ομολογητού (†840) και Κωνσταντίου του Ρώσου, του εν Κωνσταντινούπολη (†1743). Οσίων Ευαρέστου, του εν τη μονή Στουδίου και Κωνσταντίνου πρεσβυτέρου (2), του εξ Ιουδαίων. — Κυριακή μετά την Χρίστου Γέννησιν. Μνήμη των αγίων και δικαίων Ιωσήφ του μνήστορος, Δαβίδ του προφητάνακτος και Ιακώβου του Αδελφοθέου. Περισσότερα διαβάστε εδώ:https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10416/