27/12/17 22:21 - Το Ημερολόγιο της Τετάρτης 27 Δεκεμβρίου 2017

 

Το Ημερολόγιο της Τετάρτης 27 Δεκεμβρίου 2017

Ένα Ημερολόγιο γραμμένο δια χειρός ενός ανθρώπου που επί σαράντα ολόκληρα χρόνια δημοσιογραφεί και σχολιάζει, επισημαίνει και καυτηριάζει όχι μόνο την επικαιρότητα, αλλά και την διαχρονικότητα! Πρόσωπα και πράγματα, που είναι άξια σχολιασμού σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τηλεοπτικά, κριτικές βιβλίων, πικάντικα θέματα κλπ) περνούν καλοπροαίρετα από την κρησάρα της δικής μας κριτικής σκέψης και άλλα μεν εξ αυτών χαίρουν και απολαμβάνουν εκτίμησης, άλλα δε (για να μιλήσουμε και λίγο χιουμοριστικά) περνούν "δια πυρός και σιδήρου" μέσα από το εργαστήρι της σάτιρας, του αυτοσαρκασμού και του άφθονου και πηγαίου χιούμορ!.. Καλή ανάγνωση!..

Χριστουγεννιάτικο Ποίημα

Από τον Χρήστο Κ. Χαιρόπουλο

[Βλέπε «Ταχυδρόμος» της Αιγύπτου, Κυριακής 25 Δεκεμβρίου 1960, σελ. 6]

Τι κρύβει, αλήθεια, ο μύθος των Καλικάντζαρων;

Είναι γνωστός ο μύθος που οι Καλικάντζαροι όλο το χρόνο ροκανίζουν τον κορμό του δέντρου της γης. Κι ενώ πλησιάζουν να το κόψουν, έρχονται τα Δωδεκαήμερα και ανεβαίνουν στον Πάνω Κόσμο για να πειράξουν τους ανθρώπους. Μόλις τελειώσουν τα Δωδεκαήμερα κατεβαίνουν πάλι στον Κάτω Κόσμο και βλέπουν τον κορμό του δέντρου να είναι ξανά φυτρωμένος, οπότε αρχίζουν την προσπάθεια πριονίσματος από την αρχή!.. Τι έλεγε, όμως, ο Παπουλάκος για το δέντρο της γης; Είναι συγκλονιστικό!..
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/1842/

ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ!...

Μια φορά, λέει το ανέκδοτο, η πανέμορφη και δροσερἠ Ελληνίδα παρουσιάστρια και μοντέλο, Όλγα Φαρμάκη, επισκέφθηκε ένα γιατρό γιατί, χριστουγεννιάτικες μέρες, ήπιε λίγο κρασάκι παραπάνω και δεν ένιωθε καλά. Οπότε ο γιατρός την ρωτά:
--Πόσο κρασί πίνεις την ημέρα;
--Πέντε ποτήρια, γιατρέ μου!
--Μα εγώ σου είπα μόνο ένα ποτήρι!
--Ναι, αλλά επισκέφτηκα πέντε γιατρούς και μου είπαν κι αυτοί να πίνω από ένα ποτήρι. Πέντε γιατροί από ένα ποτήρι, δεν μας κάνουν πέντε ποτήρια;

Τι ζητούσε ο Βολταίρος από τον Θεό;

Διαβάστε ένα υπέροχο απόσπασμα μιας παράκλησης του γνωστού ως «άθεου» Βολταίρου, ο οποίος, προφανώς σε κάποια κρίση ειλικρινείας, δημοσίευσε μια παράκληση προς τον Θεό, από τον Οποίο ζητά να μας συγχωρήσει για «τα σφάλματα που μας χάρισε η φύση» και οι άνθρωποι, λόγω πολέμων, να μην είναι τα σύμβολα του μίσους και της οργής!
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10421/

ΕΛΛΗΝΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

(«Κι είδες απ’της σπηλιάς σου την αφάνεια
Για ξύλο του Σταυρού να βγει μια δρυς
Τον Όλυμπο να ρίχνει στην αφάνια
Και σύ Θεού να γίνεσαι Πατρίς»)

Η Επιστήμη διχάζει ή ενοποιεί τους ανθρώπους;

«Η επιστήμη παίζει –και πρέπει να παίζει- τεράστιο ρόλο σε αυτή την ενοποίηση των ανθρώπων. Ενώ είμαστε αυτά τα ανθρωπάκια, μπορούμε και συλλαμβάνουμε όλα αυτά και μπορούμε να εξηγούμε τι γίνεται στην άλλη μεριά του Σύμπαντος», λέει ο διάσημος Έλληνας ακαδημαϊκός κ. Δημήτρης Νανόπουλος!.. Τόσο μικροί, λοιπόν, αλλά και τόσο μεγάλοι!..
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10420/

ΒΡΗΚΑ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΠΑΛΙΟ!..

Βρήκα ένα φίλο μου παλιό σε μια μικρή ταβέρνα,
και κάναμε σαν τα παιδιά μετά από τόσα χρόνια,
ο ταβερνιάρης χαίρονταν και συνεχώς εκέρνα
το κατοστάρι το γλυκό, που έξω είχε χιόνια!

Το τζάκι έκαιγε πολύ και το κρασί ωραίο,
σαν κεχριμπάρι τόβλεπες στην κούπα την παλιά,
οι αγιορείτες τόφτιαξαν κι ήταν πολύ σπουδαίο,
ενώ οι αναμνήσεις μας ήρθαν νοσταλγικά!

Κάτσαμε ως το χάραμα σαν πύρωνε το τζάκι
στα κόκκινα τα κάρβουνα, που σκάγανε συχνά,
κι όσο οι σπίθες έβγαιναν όλο και κάποιο δάκρυ
κυλούσε σαν θυμόμασταν τα χρόνια τα παλιά!...

Καλησπέρα!!!...
Και πάλι Χρόνια Πολλά!!!...
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
www.sakketosaggelos.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…

27 Δεκεμβρίου 1944… Ο Άγγλος πρωθυπουργός και ιστορικός ηγέτης της Μ. Βρετανίας Ουίνστων Τσώρτσιλ (φωτογραφία), ο αποκληθείς και "πρωθυπουργός της νίκης", αλλά και ο Άντονι Ήντεν ήλθαν στην Αθήνα με στόχο να επιτευχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός εντός της σπαρασσόμενης από εμφύλιο πόλεμο χώρας! Ας διαβάσουμε ορισμένα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα της εν λόγω ημερομηνίας:
ΤΙΤΛΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ:
1-- Θεμέλιος λίθος - Τσώρτσιλ και Ήντεν ήλθον εις Αθήνας με τον σκοπόν επιτεύξεως συμφωνίας των κομμάτων δια τον τερματισμόν της κρίσεως. Συνεκροτήθη πολιτική σύσκεψις υπό την προεδρείαν Αρχιεπισκόπου. Ο Άγγλος πρωθυπουργός επιθυμεί όπως η Ελλάς ανακτήση την θέσιν της μεταξύ Ηνωμένων Εθνών - Μήνυμα κ. Παπανδρέου προς τους ηγέτας των Εργατικών της Μ. Βρετανίας και Ην. Πολιτειών (ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ)
2--Ο ερχομός τους -Από προχθές το απόγευμα βρίσκονται στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός Τσώρτσιλ, ο Υπουργός Ήντεν και ο Στρατάρχης Αλεξάντερ. Άρχισε χθες η συνδιάσκεψη των πολιτικών κομμάτων, συμμετέχουν αντιπρόσωποι του Ε.Α.Μ. και του Ε.Λ.Α.Σ. -Η απάντηση της Κ.Ε. του ΕΛΑΣ στους όρους του στρατηγού Σκόμπι -Θα νικήσουμε γιατί έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας -Οι απόψεις μας: Ο χάρτης του Ατλαντικού -Το μνημόσυνο του Δημ. Γληνού -Οι αντιπρόσωποι του Ε.Α.Μ. έχουν πολύ ισχυρή θέση στη διάσκεψη -Η κατάσταση στο δυτικό μέτωπο (ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΧΑΪΑ)

Εορτάζοντες Άγιοι της 27ης Δεκεμβρίου!

Πρωτομάρτυρος και αρχιδιακόνου Στεφάνου (1) (†34). Μάρτυρος Μαυρικίου (2) και των συν αυτώ 70 μαρτύρων. Οσίων Θεοδώρου του Γραπτού (†840), Θεοδώρου Α αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως και Λουκά του Τριγληνού.
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10419/