28/12/17 23:48 - Το Ημερολόγιο της Πέμπτης 28 Δεκεμβρίου 2017

 

Το Ημερολόγιο της Πέμπτης 28 Δεκεμβρίου 2017

Ένα Ημερολόγιο γραμμένο δια χειρός ενός ανθρώπου που επί σαράντα ολόκληρα χρόνια δημοσιογραφεί και σχολιάζει, επισημαίνει και καυτηριάζει όχι μόνο την επικαιρότητα, αλλά και την διαχρονικότητα! Πρόσωπα και πράγματα, που είναι άξια σχολιασμού σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τηλεοπτικά, κριτικές βιβλίων, πικάντικα θέματα κλπ) περνούν καλοπροαίρετα από την κρησάρα της δικής μας κριτικής σκέψης και άλλα μεν εξ αυτών χαίρουν και απολαμβάνουν εκτίμησης, άλλα δε (για να μιλήσουμε και λίγο χιουμοριστικά) περνούν "δια πυρός και σιδήρου" μέσα από το εργαστήρι της σάτιρας, του αυτοσαρκασμού και του άφθονου και πηγαίου χιούμορ!.. Καλή ανάγνωση!..

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΣΤΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑ!..

Μέρες χριστουγεννιάτικες, είπαμε να θυμηθούμε και λίγο τον μεγάλο Έλληνα πεζογράφο μας, Ανδρέα Καρκαβίτσα!.. Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας (Λεχαινά, 12 Μαρτίου 1865 – Μαρούσι, 24 Οκτωβρίου 1922) ήταν Έλληνας λογοτέχνης. Υπήρξε ένας από τους τρεις μεγάλους εκπροσώπους της ηθογραφίας, μαζί με τους Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και Γεώργιο Βιζυηνό και ο κατ' εξοχήν εκπρόσωπος του νατουραλισμού στη νεοελληνική λογοτεχνία.
Ο Καρκαβίτσας ασχολήθηκε με επιτυχία με όλα τα είδη του γραπτού λόγου εκτός από θεατρικά έργα: διηγήματα, μυθιστορήματα, ποίηση, μελέτες, χρονογραφήματα, ιστορικά σημειώματα, ιστορικά ανέκδοτα, παιδικά βιβλία. Επίσης, συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά περιοδικά της εποχής του, καθώς και με εφημερίδες στις οποίες προμήθευε πλήθος άρθρα που αφορούσαν τις συνήθειες και τα γνωρίσματα των διαφόρων τόπων της Ελλάδας.
Τα πιο διάσημα έργα του είναι το μυθιστόρημα Ο ζητιάνος, και η συλλογή διηγημάτων Λόγια της πλώρης, δυο έργα με τα οποία ο Καρκαβίτσας κατέκτησε μια θέση στους κορυφαίους της νεοελληνικής πεζογραφίας. Αυτά τα δυο έργα έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού, αυτοτελώς καθώς και σε ανθολογίες νεοελληνικής πεζογραφίας!..

ΚΟΥΪΖ

Βλέποντας το χιόνι να στολίζει μαγευτικά τα άνθη μιας αυλής, υπάρχει κάποιος φίλος ή φίλη που να μπορεί να μας δώσει κάποιο χειρόγραφο σημείωμα Έλληνα γλωσσολόγου για το λήμμα ‘χιόνι’ ;

Η απάντηση πιο κάτω:

Χειρόγραφο του Μανόλη Τριανταφυλλίδη για το λήμμα "χιόνι" (ΑΠΘ)

ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ!..

Τι λέει η πανέμορφη και εντυπωσιακή Ελληνίδα παρουσιάστρια, Φαίη Σκορδά, κάθε πρωί;
--Ραντεβού στο Πρωϊνό του Αντέννα!
Tι λέει η ζάχαρη στον καφέ;
- Ραντεβού στο μπρίκι!!!

Τα Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη!..

Οι απόψεις του μεγάλου Έλληνα μυθιστοριογράφου, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του δικού μας «Κυρ-Αλέξανδρου», για τα Χριστούγεννα, την μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης με θέματα γύρω από την Γέννηση του Κυρίου, τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια και όχι μόνον!...
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/5067/

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΡΗΣΕΙΣ... 

(Η συνέχεια της ελληνικής γλώσσας από το χθες μέχρι το σήμερα!..)

Οι σκιές που άλλαξαν τον τρόπο ζωής μας!

Επειδή σαν σήμερα το 1895 οι αδελφοί Λουί και Ογκίστ Λιμιέρ έδωσαν την πρώτη δημόσια κινηματογραφική παράσταση, στο υπόγειο του Γκραν Καφέ ντε Παρί, στο Παρίσι της Γαλλίας, μήπως θα ήταν χρήσιμο να θυμηθούμε κάποια πράγματα;
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10424/

«ΑΣ ΠΑΝ’ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ…»

«Ας παν’ να δουν τα μάτια μου, πώς τα περνά η αγάπη μου»,
λέγαμε κάποτε παλιά σ’ ένα γνωστό τραγούδι,
το χιόνι ως το γόνατο και έπιασα την άκρη μου
αφού το κρύο, φίλοι μου, χτυπά ως το μεδούλι!

Θυμήθηκα μες το χιονιά εκείνα εκεί τα χρόνια,
που παίζαμε χιονόμπαλες αγόρια και κορίτσια,
σαν πανηγύρι ήτανε χειμώνας μες τα χιόνια
καθώς εμείς γελάγαμε με όλα τα καπρίτσια!

Πώς πέρασαν τα χρόνια μας, πως ήρθαν οι καιροί,
που τώρα μες το τζάκι μας τα πάντα αναπολούμε,
έτσι είναι, φίλοι μου καλοί, ετούτη η ζωή,
γι’ αυτό στο τσιπουράκι μας τα χρόνια αυτά ποθούμε!..

Καλησπέρα!!!...
Χρόνια Πολλά!!!...
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
www.sakketosaggelos.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ...

28 Δεκεμβρίου 1944… Ο Άγγλος πρωθυπουργός Ουίνστων Τσώρτσιλ, ευρισκόμενος στην Αθήνα σε ομιλία του , μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ελπίζω οι αρχηγοί του ΕΛΑΣ θ’ αντιληφθούν ότι κατανοώ τη θέση τους, αλλά όλοι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Αν οι προσπάθειες αποτύχουν, θα υποχρεωθούμε εμείς οι Βρετανοί ν’ αναλάβουμε το βάρος του έργου για να σώσουμε την πόλη της Αθήνας από την αναρχία και να εξασφαλίσωμε μια περιοχή ασφάλειας γύρω από την Αθήνα, ώστε ο λαός να μπορέσει να ξαναγυρίσει στην ομαλή καθημερινή του ζωή και τις εργασίες του και να λάβει τις ενισχύσες που στέλλονται…»
ΤΙΤΛΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ -Αναζητώντας τη λύση... -Με απόφαση της πλειοψηφίας των πολιτικών ηγετών αποφασίστηκε η άμεση σύσταση της Αντιβασιλείας. Ύστερα οι εργασίες διεκόπησαν. Ο λόγος του κ. Τσώρτσιλ και των αντιπροσώπων -Οι απόψεις μας: Οι ίδιοι πάντα (ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΧΑΪΑ)

Εορτάζοντες Άγιοι της 28ης Δεκεμβρίου!

Των αγίων δισμυρίων (20.000 ) μαρτύρων, των εν Νικομήδεια καέντων και των συν αυτοίς (1), Δημοσθένους, Δημοκλέους και Δημοκρίτου (†302). Μαρτύρων Γλυκερίου πρεσβυτέρου, Γοργονίου, Δόμνης, Δωροθέου του πρεποσίτου, Ζήνωνος του στρατηγού, Θεοφίλου διακόνου, Ίνδη, Μαρδονίου, Μυγδονίου, Πέτρου, Πλουτοδώρου, Σεκούνδου. Οσίων Βαβύλα, Σίμωνος του μυροβλύτου, κτίτορος της εν Άθω ιεράς μονής «Σιμωνόπετρας» και Στεφάνου, του θαυματουργού. Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10423/