29/12/17 23:41 - Το Ημερολόγιο της Παρασκευής 29 Δεκεμβρίου 2017

 

Το Ημερολόγιο της Παρασκευής 29 Δεκεμβρίου 2017

Ένα Ημερολόγιο γραμμένο δια χειρός ενός ανθρώπου που επί σαράντα ολόκληρα χρόνια δημοσιογραφεί και σχολιάζει, επισημαίνει και καυτηριάζει όχι μόνο την επικαιρότητα, αλλά και την διαχρονικότητα! Πρόσωπα και πράγματα, που είναι άξια σχολιασμού σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τηλεοπτικά, κριτικές βιβλίων, πικάντικα θέματα κλπ) περνούν καλοπροαίρετα από την κρησάρα της δικής μας κριτικής σκέψης και άλλα μεν εξ αυτών χαίρουν και απολαμβάνουν εκτίμησης, άλλα δε (για να μιλήσουμε και λίγο χιουμοριστικά) περνούν "δια πυρός και σιδήρου" μέσα από το εργαστήρι της σάτιρας, του αυτοσαρκασμού και του άφθονου και πηγαίου χιούμορ!.. Καλή ανάγνωση!..

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΛΕΚΟ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟ…

Αυτή τη στιγμή ο Σπύρος Παπαδόπουλος κάνει στην ΕΡΤ ένα αφιέρωμα στον Αλέκο Σακελλάριο. Η εκπομπή μάλλον είναι σε επανάληψη, αφού ο γνωστός ηθοποιός συνεργάζεται πλέον με τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάϊ.
Είναι μια ευκαιρία, λοιπόν, να διαβάσουν ορισμένοι φίλοι μου τι έγραφε ο Αλέκος Σακελλάριος για την ταπεινότητά μου!...
Περισσότερα διαβάστε εδώ:https://www.sakketosaggelos.gr/Article/1335/

ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ!..

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κρίμα, κόρη μου!.. Σου υποσχέθηκα πως αν πάρεις με άριστα το απολυτήριο θα σου πάρω δικό σου ποδήλατο. Τι έκανες τόσο καιρό;
ΚΟΡΗ: Μάθαινα ποδήλατο, μπαμπά!!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ;

Στο έργο «Δαίδαλος στην Κρήτη» του Άγγελου Σικελιανού, πρωταγωνιστούν ο βασιλιάς Μίνωας, ο Αθηναίος τεχνίτης Δαίδαλος, η βασίλισσα Πασιφάη και ο γιος του Δαίδαλου, Ικαρος. Στο προλογικό σημείωμά του, ο Σικελιανός από όλα αυτά τα πρόσωπα ξεχωρίζει τον Δαίδαλο, στον οποίο, ως κεντρικό ήρωα της τραγωδίας, δίνει έναν ρόλο πολύπλευρο. O Δαίδαλος, για τον Σικελιανό, εκπροσωπεί το «δράμα της ελευθερίας» και την έννοια που αυτή αντιπροσωπεύει διά μέσου των αιώνων, η μοίρα της οποίας είναι να συγκρούεται «διαρκώς με τη βία». Αυτή η πάλη του Καλού με το Κακό, του Σκότους με το Φως, του Κράτους και της Βίας με την Ελευθερία, διατρέχει μεγάλο μέρος του όλου έργου του Σικελιανού. Ακολουθώντας τους αρχαίους, και μάλιστα τον Αισχύλο, αποδεικνύει πως βρίσκεται στον ίδιο ιδεολογικό άξονα, εφόσον και οι δικές του τραγωδίες έχουν στο κέντρο τους τον αγωνιζόμενο άνθρωπο, πάντα αντιμέτωπο με τις τυφλές δυνάμεις της βίας!..

[Βασική πηγή: Γιάννη Παπακώστα: O συμβολικός «Δαίδαλος στην Κρήτη», εφημερίδα «Η Καθημερινή» της 26/02/2002]

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΜΕΡΕΣ ΓΙΟΡΤΙΝΕΣ ΤΟΝ ΚΥΡ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ!..

«… Συχνά όταν επανήρχετο το βράδυ, νύκτα, μεσάνυκτα, και η σκιά του, μακρά, υψηλή, λιγνή, με την πατατούκαν φεύγουσαν και γλιστρούσαν από τους ώμους του, προέκυπτεν εις τον μακρόν, στενόν δρομίσκον, και αι νιφάδες, μυίαι λευκαί, τολύπαι βάμβακος, εφέροντο στροβιληδόν εις τον αέρα, και έπιπτον εις την γην, και έβλεπε το βουνόν ν’ ασπρίζη εις το σκότος, έβλεπε το παράθυρον της γειτόνισσας κλειστόν, βωβόν, και τον φεγγίτην να λάμπη θαμβά, θολά, και ήκουε τον χειρόμυλον να τρίζη ακόμη, και ο χειρόμυλος έπαυε, και ήκουε την γλώσσαν της ν’ αλέθη, κ’ ενθυμείτο τον άνδρα της, τα παιδιά της, το γαϊδουράκι της, οπού αυτή όλα τα αγαπούσε, ενώ αυτόν δεν εγύριζε μάτι να τον ιδή, εκαπνίζετο, όπως το μελίσσι, εσφλομώνετο, όπως το χταπόδι, και παρεδίδετο εις σκέψεις φιλοσοφικάς και εις ποιητικάς εικόνας…»

[Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, από το διήγημα: «Ο έρωτας στα χιόνια»]

Η διαχρονική και αέναη συμπόρευση Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους υιοθέτησης της χριστιανικής διδασκαλίας από τους Έλληνες είναι, ασφαλώς, και η ομοιότητες Ελληνισμού και Χριστιανισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι άγγελοι, οι δαίμονες , όπως και οι αγαθοδαίμονες! Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
Περισσότερα διαβάστε εδώ:https://www.sakketosaggelos.gr/Article/3055/

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΡΗΣΕΙΣ…

[Για να διαπιστώνουμε την διαχρονική συνέχεια της ελληνικής γλώσσας!…]

Πώς ψυχογραφούσαν την μεγάλη ηθοποιό Μαρίκα Κοτοπούλη;

Αν ο θίασος περνούσε μέρες ισχνών αγελάδων, αν χρειαζόταν χρήματα για την επιβίωση του ή για να ξεκινήσει κάτι καινούργιο, δεν δίσταζε να πουλήσει το σπίτι της και να μετακομίσει χωρίς αγανάκτηση σε διαμέρισμα ή δωμάτιο ξενοδοχείου Β' κατηγορίας στην Ομόνοια. Ή ακόμη να πουλήσει τα κοσμήματα της, όπως έγινε κείνον το φοβερό χειμώνα του '41, όταν σε μουσική κωμωδία στο Rex είδαμε στα χέρια ατάλαντης νόστιμης ντιζέζ, της Ζαννίνας, δώρο πλούσιου μαυραγορίτη, τα βραχιόλια και τα δαχτυλίδια της Μαρίκας. Βλέπετε, οι εραστές των παρασκηνίων είναιπάντα απαραίτητο εξάρτημα θιάσων!..
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10427/

ΣΑΝ ΤΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ;

Σαν τι να θέλει να μας πει με το χορό η γάτα
πάνω στο χιόνι που έπεσε αποβραδίς πολύ,
είδε κι αυτή χαρά ζωής μέσα σ’ αυτά τα νιάτα
ή μήπως κάτι έδειχνε σε τούτη τη ζωή;

Πολλές φορές οι άνθρωποι δεν δίνουν σημασία,
σε ό,τι κάνουν μόνα τους τα ζώα στην αυλή,
μηνύματα μας στέλνουνε χωρίς την ομιλία
όπου διαθέτουμε εμείς, άνθρωποι γνωστικοί.

Ακόμη κι η παράδοση σαν την λαογραφία
στα ζώα αυτά βασίζεται να δει πως διαβιούν,
από αυτά ερμηνεύσαμε και θεϊκά σημεία
και λάβαμε μηνύματα γι’ αυτά που θα συμβούν!...

Καλησπέρα!!!...
Καλή Πρωτοχρονιά!!!
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
www.sakketosaggelos.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…

29 Δεκεμβρίου 1944: Ο εμφύλιος πόλεμος συνεχίζεται αμείωτος!.. Ειδήσεις που κυκλοφορούν ομιλούν περί απόπειρας δολοφονίας του Βρετανού πρωθυπουργού Ουίνστων Τσώρτσιλ, που βρίσκεται στην Ελλάδα. "Δεν δυνάμεθα να εγκαταλείψωμεν την Ελλάδα παρά όταν επιτύγχωμεν τελικώς είτε δια φιλικών διαπραγματεύσεων είτε δια των όπλων την λειτουργίαν του νόμου και των ελευθεριών του λαού", λέει ο Άγγλος πρωθυπουργός. Ας διαβάσουμε ορισμενα απρωτοσέλιδα εφημερίδων.
ΤΙΤΛΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ
1-- Βαρυσήμαντοι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού κ. Τσώρτσιλ επί του ρόλου της Μ. Βρετανίας εις την αποκατάστασιν της τάξεως εν Ελλάδι. "Δεν δυνάμεθα να εγκαταλείψωμεν την Ελλάδα παρά όταν επιτύγχωμεν τελικώς είτε δια φιλικών διαπραγματεύσεων είτε δια των όπλων την λειτουργίαν του νόμου και των ελευθεριών του λαού". Καιρός να προχωρήσωμεν... - Η είδησις περί αποπείρας εναντίον της ζωής του Άγγλου πρωθυπουργού - Η πολιτική κατάστασις περιλέκεται ήδη συνεπεία των όρων τους οποίους υπέβαλε το ΕΑΜ προς τερματισμόν της κρίσεως. Ο κ. Παπανδρέου έθεσεν εις την διάθεσιν του Βασιλέως την παραίτησίν του; (ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ)
2--Με δικολαβικά επιχειρήματα ο Άγγλος Πρωθυπουργός προσπαθεί να δικαιολογήσει την επέμβασή του στη χώρα μας. Το ελληνικό ζήτημα στην προσεχή συνάντηση των Τριών -Ο Παπανδρέου με την άκρα Δεξιά τάχτηκε κατά της Αντιβασιλείας, τα πρακτικά των συζητήσεων της διάσκεψης -Οι απόψεις μας: Και πάλι τα τρόφιμα -Ο λαός απαιτεί να συνεχισθεί η διανομή ψωμιού στην ποσότητα των 120 δραχμών. Και νέα δοκιμή της απόφασης των αλεύρων -Προκήρυξη της Εθνικής Αλληλεγγύης (ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΧΑΪΑ)

Εορτάζοντες Άγιοι της 29ης Δεκεμβρίου!

Μνήμη των αγίων 14.000 Νηπίων, των υπό Ηρώδου αναιρεθέντων (1). Πάντων των χριστιανών και αδελφών ημών, των εν λιμω και δίψη και μαχαίρα και κρύει τελειωθέντων. Γεωργίου επισκόπου Νικομήδειας, του ποιητού ασματικών Κανόνων και Τροπαρίων. Οσίων Αθηνοδώρου, Βαβύλα και Βενιαμίν. Θαδδαίου του ομολογητού και Μαρκέλλου. Περισσότερα διαβάστε εδώ:https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10426/