09/01/18 22:30 - Τα Θέματα της Τρίτης 9 Ιανουαρίου 2018

 

Τα Θέματα της Τρίτης 9 Ιανουαρίου 2018

Σημαντικά γεγονότα, άγνωστα καθημερινά ή διαχρονικά θέματα και πολλά επίκαιρα και αξιοσημείωτα σχόλια διανθίζουν το μπλογκ της ιστοσελίδας μας για τούτη τη χρονιά, το 2018!... Θέματα που θα σας κρατούν συντροφιά όχι μόνο με την πρωτοτυπία τους, αλλά και με τον τρόπο γραφής της ταπεινότητάς μας, που επί τόσα χρόνια υπηρετεί το δημοσιογραφικό τρίπτυχο: Ενημέρωση, Ψυχαγωγία και Επιμόρφωση. Καλή ανάγνωση!..

ΑΥΡΙΟ!.. "Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΜΥΘΟΥ"!

Ένα περισπούδαστο άρθρο για το λεγόμενο «Σκοπιανό ζήτημα» και οι υπαίτιοι οι οποίοι το δημιούργησαν εντελώς ανιστόρητα εκείνη την εποχή!..
Διαβάστε αύριο την ιστοσελίδα μας: www.sakketosaggelos.gr

ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ;

Η χειραφέτηση των γυναικών άρχισε από τον 2ο αιώνα π.Χ. Οι παλαιότερες μορφές γάμου εγκαταλείφθηκαν βαθμιαία για μια καινούργια, που άφηνε τη γυναίκα στην κηδεμονία της πατρικής οικογένειας, με αποτέλεσμα να διατηρεί στην πράξη τον έλεγχο της ιδιοκτησίας της. Οι γυναίκες άρχισαν έτσι να πλουτίζουν. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα γυναικών με λογοτεχνική καλλιέργεια. Η συχνότητα των διαζυγίων αυξήθηκε. Έξυπνες, φιλόδοξες γυναίκες, όπως η Σεμπρωνία, κάνουν την εμφάνισή τους. Γυναίκες παρουσιάζονται στα δικαστήρια σε ενεργούς ρόλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τίτλος ενός έργου του Τιτινίου είναι Jurisperita και ο Βαλέριος Μάξιμος διηγείται για κάποια Αφρανία, τον 1ο αιώνα π.Χ. που ήταν μόνιμη πελάτισσα των δικαστηρίων και τα είχε κουράσει με τις διεκδικήσεις της (!!).

[Στη φωτογραφία η πανέμορφη και καταξιωμένη Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή]

ΚΟΥΪΖ

Ποιο επεισόδιο της Αγίας Γραφής απεικονίζει στο έργο του ο Λούκα Τζορντάνο (1634-1705);

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Η πάλη του Ιακώβ με το άγγελο (Παλαιά Διαθήκη)

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΡΗΣΕΙΣ

(Για να θυμόμαστε, στους καιρούς που ζούμε, την διαχρονικότητα της ελληνικής μας γλώσσας!..)

Μια άγνωστη ιστορία με τον ηρωϊκό Ματθαίο Πόταγα!..

Μαθητής στο Βαρβάκειο, στην προτελευταία τάξη (Πέμπτη οκταταξίου= Β’ Λυκείου) ο Ματθαίος Πόταγας (Μ.Π.) μάθαινε και αφομοίωνε μια τέτοια Ιστορία, ονειρευόμενος ένα αντάξιο μέλλον, από ένα τέτοιο ηρωικό παρελθόν, όταν το παρόν της τότε Αθήνας σκοτείνιασε στις 20 Απριλίου 1941, με την είσοδο σ’ αυτή την κατακτητών, των χιτλερικών Γερμανών. Με την οικογένειά του τότε καταφεύγει στην πατρογονική του κατοικία στη Βυτίνα της Αρκαδίας. Σχηματίζει μια ομάδα συνομηλίκων του που «συσκέπτονται» πώς θα αντιμετωπίσουν το ζοφερό παρόν και το μέλλον μιας ξενικής κατοχής…ώσπου ξαφνικά ξεσπάει η ηχώ του μηνύματος «Γερμανικά τανκς στο δρόμο Πύργου-Βυτίνας-Τρίπολης, έρχονται προς τα ΄δώ»!
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10461/

ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΦΟΙΤΗΣΗ!..

Κάποτε, γράφοντας ένα χιουμοριστικό άρθρο, είπα ότι η ωραία Ελένη της ελληνικής τηλεόρασης έχει πολλά κοινά με την … Ωραία Ελένη της πολιορκημένης Τροίας!..
Για να μην τα πολυλογούμε, αφού έκανα κάποιες «συγκρίσεις» και διαφορές της Ελένης Μενεγάκη με την ομηρική ηρωίδα, κατέληξα ότι το μόνο που της απομένει είναι … το διαζύγιο! Αλλά ένα τέτοιο συμπέρασμα θα μπορούσε κανείς να το πει στον σύζυγό της, τον κ. Γιάννη Λάτσιο; Θα μας σκότωνε!
Έλα, που ο διάολος σπάει το πόδι του, όπως λέει η παροιμία μας, και η Ελένη Μενεγάκη μετά του συζύγου της σε λίγες μέρες ανακοινώνουν το διαζύγιο «κοινή συναινέσει» (!!).
Όπως καταλαβαίνετε, επειδή το άρθρο μου το είχε αναδημοσιεύσει και η γνωστή τηλεφημερίδα stifora.gr, του φίλου μου Φίλιππου Καμπούρη, οι μεσημεριανές (κουτσομπολίστικες) εκπομπές πήραν αμέσως φωτιά, ενώ το άρθρο αυτό για την Ελένη Μενεγάκη επί έξι μήνες έπαιρνε την πρωτιά αναγνωσιμότητας στην ιστοσελίδα μας (!!)
Από τότε … «έβαλα μυαλό» και δεν ξανάγραψα παρόμοιο άρθρο!..

Ποιος μιλάει για τους λογοκλόπους των αιώνων;

Με αφορμή τις κλεμμένες αρχαιότητες που βρεθηκαν στο σπίτι ενός ξένου δισεκατομμυριούχου και την άμεση αντίδραση του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού προς επαναπατρισμό των ελληνικών έργων τέχνης, συνειρμικά σκεφτήκαμε ότι, κάποια στιγμή, πέραν των Μνημείων του Παρθενώνα, θα πρέπει να ζητήσουμε τον επαναπατρισμό των αρχαίων ελληνικών χειρογράφων, από κάθε ξένη Βιβλιοθήκη, Μουσείο ή Συλλογή, που κάποιοι τα ιδιοποιήθηκαν επί αιώνες!..
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10460/

ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ!...

Βαδίζοντας στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα,
σε ένα δρόμο βρέθηκα πολύ μοναχικός,
είδα τον ήλιο που έφευγε κι έστελνε την αχτίδα,
εκεί στο απομεσήμερο, που είναι ο Εσπερινός!

Άκουγα άγνωστες φωνές, σε μία άλλη φύση,
σαν να μιλούσαν ξωτικά και νεραϊδαπαρμένοι,
μέσα στο δάσος το πυκνό που θέλει να μιλήσει
το κάθε πλάσμα που ζητά ζωή ευτυχισμένη!

Ρίχνω το βλέμμα μου παντού άνθρωπο μήπως εύρω,
ν’ ακούσω, αν επιτρέπετε, ανθρώπινη μιλιά,
σ’ αυτή τη μαύρη τη ζωή ένα μονάχα ξέρω,
πως η αγάπη διατηρεί παντού την ανθρωπιά!...

Καλησπέρα!!!...
Καλό απόγευμα!!!...
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
www.sakketosaggelos.gr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα, το 1965 , τέσσερις και πλέον χιλιάδες Έλληνες της Κωνσταντινούπολης υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία το 1964 ανακοινώνεται επισήμως στην Αθήνα, με τη διευκρίνιση ότι μόνο οι 2.500 από αυτούς ήταν Έλληνες υπήκοοι.

[Στη φωτογραφία: Η Αγία Τριάδα στο κέντρο της Πόλης]

Εν Εκκλησίαις ευλογείτε τον Θεόν!...

9 Ιανουαρίου: Ιερομάρτυρος Θεοκτίστου, του ομολογητού. Μαρτύρων Πολυεύκτου (1) (†295) και Λαυρεντίου.Νεομάρτυρος Κυράννης (Κυρήνης) εκ Βυσώκας Θεσσαλονίκης. Οσίων Αντωνίνης της εν Νικομήδεια και Ευστρατίου του θαυματουργού (2) († θ΄αι.).
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10459/