10/01/18 19:44 - Τα Θέματα της Τετάρτης 10 Ιανουαρίου 2018

 

Τα Θέματα της Τετάρτης 10 Ιανουαρίου 2018

Σημαντικά γεγονότα, άγνωστα καθημερινά ή διαχρονικά θέματα και πολλά επίκαιρα και αξιοσημείωτα σχόλια διανθίζουν το μπλογκ της ιστοσελίδας μας για τούτη τη χρονιά, το 2018!... Θέματα που θα σας κρατούν συντροφιά όχι μόνο με την πρωτοτυπία τους, αλλά και με τον τρόπο γραφής της ταπεινότητάς μας, που επί τόσα χρόνια υπηρετεί το δημοσιογραφικό τρίπτυχο: Ενημέρωση, Ψυχαγωγία και Επιμόρφωση. Καλή ανάγνωση!..

ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ

ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν φτάνει που γύρισες νύχτα, μου λες κιόλας ότι γνώρισες και ένα νεαρό 18 ετών που είναι βιολόγος; Πολύ μικρός δεν είναι για βιολόγος;
ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Καλέ, είναι … μικροβιολόγος!!

ΞΑΝΑΡΘΑ!...

Ξανάρθα, έννεπε, εις πείσμα άλλων,
που μ’εξοστράκισαν κακήν κακώς,
με παρακάλια μου, εν μέσω άλλων,
ξαναζωντάνεψα έτσι κι αλλιώς.

Δεν είμαι ζήτουλας, ούτε επαίτης,
ζητιάνος γίνομαι μόνον εδώ,
να εμφανίζομαι όχι ως ικέτης
αλλά με στίχο ομηρικό.

Λοιπόν, Σακκέτο μου, αν θα με θάψεις
ξανά στα άχρηστα και δεν μιλώ,
θα κάνω βούκινο και εξ αμάξης
θα βγάζω τ' άπλυτα στον κόσμο αυτό!

ΑΓΓΕΛΟΣ ΟΜΗΡΙΚΟΣ

ΕΙΠΑΝ…

«Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνον να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται τίμια»
[Ιούλιος Καίσαρ, ρωμαίος στρατηγός και ύπατος.]

ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ;

Στο βιβλίο μας «Χριστιανικός Ελληνισμός», επισημαίνεται η αναφορά του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, που αποκαλύπτει ότι, για παράδεγμα, η Κωνσταντινούπολις εφωταγωγείτο καθημερινώς μέχρι βαθείας νυκτός με ειδικούς ηλεκτρικούς λαμπτήρες (!!)
«Η Κωνσταντινούπολις κατά τας αρχάς του Η' αιώνος ηρίθμει υπέρ τας 500.000 κατοίκων και ήτο ομολογουμένως το μέγιστον εμπορείον όλου του κόσμου. Εκεί μετεκομίζοντο τα προϊόντα της Ασίας, της Αφρικής, της Ιταλίας, της Ισπανίας και αυτής της Βρετανίας. Η Κωνσταντινούπολις μετά την παρακμή της Καρχηδόνος, της Αλεξανδρείας, της Αντιοχείας και της Ρώμης, είχεν αποβή το κέντρον της συναλλαγής ολοκλήρου του εμπορίου του κόσμου. Εις τούτο συνετέλεσεν η ευεξία του Ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους, η εύρυθμος αυτού διοίκησις, τακτικά δικαστήρια, οι σοφοί νόμοι, αι ποικίλοι του βίου ανέσεις και η εγγύησις της ασφαλείας των συναλλαττομένων και αι ευκολίαι του εμπορίου, τα οποία ουδαμού ηδύναντο τότε να εύρωσι. Το κολοσσαίον οικοδόμημα, εν ω απετίθεντο τα πολυτιμότατα εμπορεύματα, τα πολυάριθμα του καταστήματος τούτου εργοστάσια εξήστραπτον εκ σηρικών και χρυσοπάστων υφασμάτων όλον το απέραντον τούτο οικοδόμημα εφωταγωγείτο τας εσπέρας μέχρι βαθείας νυκτός δια ρεύματος φωτός εκ πολλών λαμπτήρων σχηματιζομένων. Δια τοιούτου συστήματος εφωτίζετο η Κωνσταντινούπολις άπασα. Η διάταξις του τακτικού φωτισμού της Κων/πόλεως ως και άλλων πόλεων είχεν αρχίση να εκτελήται από της ΣΤ΄ εκατονταετηρίδος.
Η από της ΣΤ΄ εκατονταετηρίδος φωταγωγία των πόλεων κατά τας νύκτας δια τελειοτάτου φωτιστικού συστήματος προκύπτει όπως διαμαρτυρηθή κατά των αποκαλούντων τον αιώνα τούτον αιώνα σκότους. Βεβαίως αιών από του οποίου άρχεται και η φωταγωγία της νυκτός δεν είνε αιών σκότους…»
Ιδού, λοιπόν, γιατί η γνώσις του ηλεκτρικού ρεύματος υπήρχε από την αρχαιότητα και συνέχισε στο Βυζάντιο μέχρι των ημερών μας!..»

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΡΗΣΕΙΣ…

(Για να θυμόμαστε την διαχρονικότητα και τη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας!..)

Η αλήθεια για το Σκοπιανό ζήτημα!..

Διαβάστε ένα περισπούδαστο άρθρο για το λεγόμενο «Σκοπιανό ζήτημα» και οι υπαίτιοι οι οποίοι το δημιούργησαν εντελώς ανιστόρητα εκείνη την εποχή! Ένα πρωτοσέλιδο κείμενο, που δημοσιεύθηκε ως κύριο σχόλιο της εφημερίδας «Ελευθερία» του Πάνου Κόκκα, με τίτλο: «Ο θάνατος ενός μύθου», το οποίο αναλύει τις απαρχές γεννήσεως και δημιουργίας ενός προβλήματος, που εδώ και χρόνια ταλανίζει τη Χώρα μας, όπως είναι το Σκοπιανό ζήτημα!..
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10465/

Το χαμόγελο είναι ευλογημένο;

Χαμογελούν οι Ιερωμένοι μας; Επιτρέπεται το χιούμορ στους κληρικούς μας; Γιατί είναι πάντα σκυθρωποί οι Άγιοι στις εκκλησίες μας; Είναι μερικά από τα ερωτήματα, τα οποία απασχόλησαν πολλές φορές τον γράφοντα. Γεννήθηκαν λοιπόν πολλά ερωτήματα: Πώς και γιατί απέδωσαν ορισμένοι σε κληρικούς και ρασοφόρους τον χαρακτηρισμό τών … βλοσυρών, σκυθρωπών και απλησίαστων ανθρώπων από τα παιδιά, που τόσο αγαπούσε ο Χριστός; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!.
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10464/

ΣΕ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΛΑΡΓΙΝΟ…

Σε μοναστήρι αλαργινό βρέθηκα να κοιτάζω
το χιόνι πού’πεσε πολύ και το Θεό δοξάζω,
που στόλισε με ομορφιά τη φύση όλη τριγύρω
και ο αέρας, όπου έρχεται, έχει κι αυτός το μύρο!

Κοιτάζω έναν καλόγερο να κάθεται μονάχος
και νάναι πάντα σιωπηλός ακλόνητος σα βράχος,
την πίστη συλλογίστηκα ακλόνητη και αιώνια,
που δεν αλλάζει στους καιρούς όσα κι αν πέσουν χιόνια!

Πήρα το δρόμο, το στρατί, πήρα το μονοπάτι
και άφησα το γέροντα να μένει εκεί στην άκρη,
στην εκκλησιά κατάλαβα πως της καρδιάς το χιόνι
με την αγάπη τη θερμή σαν το κεράκι λιώνει!..

Καλησπέρα!!!!!
Καλό απόγευμα!!!
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
www.sakketosaggelos.gr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…

Σαν σήμερα, το 19412, γίνεται η Κατάληψη της Κλεισούρας ή Κατάληψη της στενωπού της Κλεισούρας, ήταν μια στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 6 με 11 Ιανουαρίου 1941 στην Βόρεια Ήπειρο κοντά στην πόλη Κλεισούρα της Επαρχίας Πρεμετήςτης Αλβανίας και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μάχες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μετά από δύο εβδομάδες συγκρούσεων από την έναρξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου στα ελληνοαλβανικά σύνορα, η Ελλάδα καταφέρνει να αποκρούσει την ιταλική εισβολή μετά την θετική έκβαση για αυτήν των μαχών της Πίνδου και της Ελαίας-Καλαμά. Η μεγάλη αντεπίθεση των ελληνικών δυνάμεων αρχίζει στις 9 Νοεμβρίου. Ο Ελληνικός Στρατός εισχωρεί βαθιά στο αλβανικό έδαφος και αναγκάζει τα ιταλικά στρατεύματα να οπισθοχωρήσουν. Οι ελληνικές επιχειρήσεις κορυφώθηκαν με την κατάληψη του στρατηγικού περάσματος της Κλεισούρας τον Ιανουάριο του 1941.

Εν Εκκλησίαις ευλογείτε τον Θεόν!...

10 Ιανουαρίου: Οσίων Γρηγορίου επισκόπου Νύσσης (1) (†395), Δομετιανού επισκόπου Μελιτινής (†602), Μαρκιανού πρεσβυτέρου και οικονόμου της Μεγάλης Εκκλησίας και Αμμωνίου.
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10463/