18/04/18 20:53 - Υπάρχουν σήμερα Ελληνίδες Σειρήνες;

 

Υπάρχουν σήμερα Ελληνίδες Σειρήνες;

Σήμερα δεν ξέρουμε αν υπάρχουν Ελληνίδες Σειρήνες, που μαγεύουν τα αυτιά των Ελλήνων θεατών ή ακροατών. Σίγουρα, όμως, η καταπληκτική ομορφιά τους (βλέπε για παράδειγμα την Αννούλα Φλωρινιώτη), σε συνδυασμό με την ωραία φωνή τους, όλο και κάποιο … DNA θα κουβαλούν στην καλλιτεχνική ζωή τους από εκείνες τις μυθικές Σειρήνες!

ΟΤΑΝ ακούμε μια καλλίφωνη ή καλλικέλαδη Ελληνίδα τραγουδίστρια να ερμηνεύει κάποιο τραγούδι με ιδιαίτερη σαγήνη, ο νους μας πηγαίνει στις μυθικές Σειρήνες! Ποιες ήσαν όμως οι μυθικές Σειρήνες; Διαβάζουμε:

«Φεύγοντας απ’ τον Άδη, ο Οδυσσέας κι οι σύντροφοι του έφτασαν στο νησί των Σειρήνων. Αυτές μάγευαν τους ναυτικούς με το γλυκό τραγούδι τους κι όταν αυτοί πλησίαζαν, τους έτρωγαν. Ο Οδυσσέας όμως, όπως τον είχε συμβουλέψει η Κίρκη, βούλωσε με κερί των συντρόφων του τ' αυτιά, για να μην ακούσουν τίποτε, και τους διέταξε τον ίδιο να τον δέσουνε σφιχτά στο κατάρτι του καραβιού του. Πλησιάζοντας τις Σειρήνες μαγεύτηκε απ’ το γλυκό τραγούδι τους και παρακαλούσε τους συντρόφους του να τον λύσουν. Μα εκείνοι τον έδεναν σφιχτότερα, ώσπου απομακρύνθηκαν και δεν ακουγόταν πια το τραγούδι των Σειρήνων.

Πλησίασαν μετά το στενό της Σκύλλας και της Χάρυβδης. Από το ένα μέρος του στενού η Χάρυβδη ρουφούσε το νερό της θάλασσας κι έπνιγε τα καράβια. Δεν την πλησίασαν και γλίτωσαν. Από το άλλο μέρος όμως η Σκύλλα, κουλουριασμένη στη σπηλιά της, τέντωσε τα έξι φοβερά κεφάλια της, άρπαξε έξι συντρόφους και τους έφαγε. Πέρασαν κλαίγοντας από το φοβερό στενό και βρέθηκαν στην ανοιχτή θάλασσα.»


Ποία η Σειρήνα Παρθενόπη;

Η Παρθενόπη είναι μια από τις Σειρήνες, που τον τάφο της τον έδειχναν στη Νεάπολη. Με τις αδελφές της ρίχτηκε στη θάλασσα- το σώμα της το έβγαλαν τα κύματα στην ακτή της Νεάπολης, όπου της έστησαν μνημείο.

Σύμφωνα με άλλη παραλλαγή, η Παρθενόπη ήταν μια όμορφη νέα από τη Φρυγία, που ερω¬τεύτηκε τον Μητίοχο, αλλά δεν ήθελε να αθετήσει για χάρη του το τάμα, που είχε κάμει να μείνει παρθένα. Για να τιμωρηθεί για το πάθος της, έκοψε τα μαλλιά της και αυτοεξορίστηκε στην Καμπανιά, όπου αφιερώθηκε στον Διόνυσο. Η Αφροδίτη οργίστηκε και τη μεταμόρφωσε σε Σειρήνα!

Σήμερα δεν ξέρουμε αν υπάρχουν Ελληνίδες Σειρήνες, που μαγεύουν ακόμη τα αυτιά των Ελλήνων θεατών ή ακροατών. Σίγουρα, όμως, η σαγηνευτική ομορφιά τους (βλέπε για παράδειγμα την Αννούλα Φλωρινιώτη), σε συνδυασμό με την ωραία φωνή τους, όλο και κάποιο … DNA θα κουβαλούν στην καλλιτεχνική ζωή τους από εκείνες τις μυθικές Σειρήνες!